Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
irac300

#76 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by irac300 »

KIseljak12 wrote:To sam bio napisao u prvoj verziji posta, pa obrisao. Zar nije dovoljno to sto smo zivotinje, nego jos treba da se ugledamo na njih?

Kad smo kod primata, juznoamericki majmuni vrste Aotus azarae su monogamni :D

Nema smisla traziti uzor u zivotinjskom svijetu. On moze da nas mnogo nauci i navede na razmisljanje, ali nikako kao izravan uzor koji treba emulirati.
Zbog toga i jesam u prvoj recenici naveo da medju zivotinjama ima svih mogucih oblika seksualnog ponasanja. Iz istog razloga to nije validan argument kada se potekgne tema o homoseksualnosti.
Pa jedini poligamni majmuni su oni čovjekoliki, kao šimpanze ili gorile. Što će reći, da neki nikako ne mogu da pobjegnu od majmunskih korijena, koliko god se upinjali da to opravdaju religijom.
arzuhal

#77 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by arzuhal »

irac300 wrote:
KIseljak12 wrote:To sam bio napisao u prvoj verziji posta, pa obrisao. Zar nije dovoljno to sto smo zivotinje, nego jos treba da se ugledamo na njih?

Nema smisla traziti uzor u zivotinjskom svijetu. On moze da nas mnogo nauci i navede na razmisljanje, ali nikako kao izravan uzor koji treba emulirati.
Zbog toga i jesam u prvoj recenici naveo da medju zivotinjama ima svih mogucih oblika seksualnog ponasanja. Iz istog razloga to nije validan argument kada se potekgne tema o homoseksualnosti.
Pa jedini poligamni majmuni su oni čovjekoliki, kao šimpanze ili gorile. Što će reći, da neki nikako ne mogu da pobjegnu od majmunskih korijena, koliko god se upinjali da to opravdaju religijom.
A većina nečovjekolikih majmuna je monogamna?
irac300

#78 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by irac300 »

arzuhal wrote:
irac300 wrote:

A većina nečovjekolikih majmuna je monogamna?
Pogrešno sam se izrazio, post aludira na majmune najsličnije čovjeku, tj. čovjekolike.
Connaisseur Karlin

#79 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Connaisseur Karlin »

Poligamija je prakticirana do ranih '50tih u Cazinskoj Krajini !

Immigrants in American History, Elliott Robert Barkan ( migracija iz Yuge poslije 1940 godine )
Bloo
Globalna šefica

#80 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:Poligamija je prakticirana do ranih '50tih u Cazinskoj Krajini !

Immigrants in American History, Elliott Robert Barkan ( migracija iz Yuge poslije 1940 godine )
Da te citiram dok te citiram (citnception)
poligamija je bila dominantnija u BiH do zavrsetak 2og svijestkog rata
Prakticirana mi je ne daje dokaze za tvoju tvrdnju o dominaciji.
Connaisseur Karlin

#81 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Poligamija je prakticirana do ranih '50tih u Cazinskoj Krajini !

Da te citiram dok te citiram (citnception)
poligamija je bila dominantnija u BiH do zavrsetak 2og svijestkog rata
Prakticirana mi je daje dokaze za tvoju tvrdnju o dominaciji.
nisam te razumjela :)
Bloo
Globalna šefica

#82 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote: nisam te razumjela :)
oops
ne daje ne dajeeeeeeeeeeee
:lol:

debeli prstici na mobitelu :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#83 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: nisam te razumjela :)
oops
ne daje ne dajeeeeeeeeeeee
:lol:

debeli prstici na mobitelu :mrgreen:
haj'd napisi kasnije :lol:

Bloo, bilo bi dobro da sve infomarcije pokupimo:

arzonja je reako da poligamije nije bila puno popularana ( a to niej bilo narocito popularno medju begovim, jer su imali konkubine)
piupiu spominje begove, upravo sa svojim konkubinama, haremima i poligamnim brakovima
vazi kaze da je bilo vise prakticirano u Sandzaku ( vrijeme AU, nove Juogslavije)
sekebey je spomenuo ilegalne brakove, dovee zenu u kucu,jer nesto en stima sa prvom zenom ( prilicno frisko vrijeme)
Ja sam dodala da je AU dozvoljavala poligamiju u BiH ( AU periodt)
danas otkrijem da je Cazinska Krajina, vjerovatno, bila, kao i Sandzak , specifican dio BiH , koji je znatno duze prakticirao poligamiju ( seriajt sluzbeno zabranjen 1946 goine , period poslije rata )

cekam tebe i piupiu da odete na kafu i istrazivanje :kiss:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#84 Re: Položaj žene u islamu

Post by Nurudin »

Connaisseur Karlin wrote:Kur'an daje primarnu ulogu monogamom braku, a poligamije, haremi, a doticn opcije nisu dio zapovijdi ili dogme. Problem je sa Ulemom koja se malkice poigrala sa doticnim terminima. Zasto se danas prakticira ilegalna/legalna poligamija u savrmenim drustvima ?
u stvari je potpuno obrnuto
Connaisseur Karlin

#85 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Nurudin wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Kur'an daje primarnu ulogu monogamom braku, a poligamije, haremi, a doticn opcije nisu dio zapovijdi ili dogme. Problem je sa Ulemom koja se malkice poigrala sa doticnim terminima. Zasto se danas prakticira ilegalna/legalna poligamija u savrmenim drustvima ?
u stvari je potpuno obrnuto
elaboriraj, danke :)
sekerbay

#86 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by sekerbay »

i, dokle smo stigli :-D
Što se mene tiče, poligamija je rješenje za mnoge probleme i kao takvu je treba legalizovat. Što prije, to bolje.
Euridika
Globalna šefica

#87 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by Euridika »

sekerbay wrote:i, dokle smo stigli :-D
Što se mene tiče, poligamija je rješenje za mnoge probleme i kao takvu je treba legalizovat. Što prije, to bolje.
Dotle da mi nisi odgovorio na pitanja. :oops: :D
Connaisseur Karlin

#88 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Koje, konkretno, probleme?
sekerbay

#89 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Dotle da mi nisi odgovorio na pitanja
:oops: :oops: :oops:
Dušanka, zaboravio sam da ti odgovorim :sad:
In shaa Allah večeras :kiss:
sekerbay

#90 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Euridika wrote: A možeš li ti malo pojasniti ove stavove, jer meni ovdje neke stvari nisu jasne. Ili ja ne tumačim ovu temu ispravno.
1. Da li se tema odnosi na poligamne brakove u BiH do kraja WWII samo kod muslimana ili općenito?
2. Da li smatraš da treba dati primat šerijatskog zakona nad građanskim pravom u sekularnim državama?
3. Kako je samo žena "donja" u vanbračnoj zajednici?
4. Zašto je kretec otac koji plaća alimentaciju za svoje dijete? Po tebi, ne bi trebao plaćati? Da li je kreten i majka koja plaća alimentaciju (ako je zakonski staratelj otac)?
5. Kad spominješ obespravljenu drugu ženu, misliš na drugu suprugu po redu? Da li je obespravljena više ili manje od prve supruge, ili od treće ili četvrte (ako ih ima)?
6. Šta tačno pripada ženi u slučaju razvoda (po islamu), osim mehra, i to ako muž zatraži razvod? Ako žena zatraži razvod, ne pripada joj ni mehr. Osim ako si govorio o građanskom pravu, tad joj pripada polovina stečene imovine.
7. Gdje se može primijenjivati šerijat, neovisno i/ili u suprotnosti sa građanskim pravom, osim u državama na istoku, gdje je na snazi šerijatski zakon?
1.
Govorio sam općenito o muslimanskim brakovima.
2.
Uvijek i svugdje ako je moguće.
Ko to ne radi, takav je kafir, ali je njegov kufr manji(kufr dune kufr), kako dolazi do nas iz predaje od Ibn abasa, r.a.
3.
Donja je tako što je čojk sutra može šutnut a da ona ne dobije ništa.
4.
Nisi shvatila. Naravno da treba plaćati, a kreten je zato što ne plaća i ženi.
5.
Ne mislim. U islamu nema obespravljenih.
6.
To zavisi o situaciji. Islam je fleksibilan. Sudija odlučuje. Al evo recimo izdržavanje dok ne stane na noge.
7.
Onaj ko želi, može ga primjenjivati i u svom mikrokosmosu. Ulica, mahala, selo, grad...

Nadam se da si zadovoljna odgovorima. :)
Bloo
Globalna šefica

#91 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by Bloo »

Pa ne može te tek tako šutnuti iz vanbračne zajednice. Osim ako vas dvoje ne aludirate na vanbračne zajednice tipa odnos oženjenog/udate sa ljubavnikom. To nije vanbračna zajednica.

Prema Porodičnom zakonu FBiH vanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom stečevinom i ona se po Zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera.
Problem nastaje u slučajevima smrti partnera, prekida postojanja zajednice, poklanjanja pokretne ili nepokretne imovine gdje član ili članovi zajednice ne mogu ostvariti svoja građanska prava na jednostavan način. Zakon ih ne gleda isto kao i supružnike.
U susjednoj Hrvatskoj novim zakonom iz 2016. godine samo oni vanbračni parovi koji se registruju kod javnog bilježnika ostvaruju jednaka prava kao i bračni partneri i tek nakon takve registracije smatraju se vanbračnom zajednicom. Ovakve odredbe uvedene su zbog toga što neki vanbračni parovi, posebno stariji, ne žele nakon zajedničke tri godine života preuzeti bračna prava i obaveze.

Kod nas ovo još nije uvedeno koliko znam.

Slično je i u Švedskoj u kojoj su izvanbračne zajednice u visokom stepenu izjednačene s bračnim bez ikakve obaveze registracije. No, Švedska svojim građanima nudi mogućnost isključenja od tih prava ako ih ne žele koristiti.

I u ovom slučaju, švedski način uređenja ovog pitanja čini se idealnim - i bračne i vanbračne zajednice uživaju jednaka prava, a u slučaju da su vanbračnim partnerima ta prava i shodno njima - obaveze - ipak previše (naposljetku, i nisu se vjenčali upravo kako bi izbjegli određene obaveze i odgovornosti), mogu ih se jednostavno odreći.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zakon-n ... /170816029
seln

#92 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:
Koje, konkretno, probleme?
Zelju nekih "vjernika" da trehaju vise pica, a da ne ucine haram.
Euridika
Globalna šefica

#93 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Euridika wrote: A možeš li ti malo pojasniti ove stavove, jer meni ovdje neke stvari nisu jasne. Ili ja ne tumačim ovu temu ispravno.
1. Da li se tema odnosi na poligamne brakove u BiH do kraja WWII samo kod muslimana ili općenito?
2. Da li smatraš da treba dati primat šerijatskog zakona nad građanskim pravom u sekularnim državama?
3. Kako je samo žena "donja" u vanbračnoj zajednici?
4. Zašto je kretec otac koji plaća alimentaciju za svoje dijete? Po tebi, ne bi trebao plaćati? Da li je kreten i majka koja plaća alimentaciju (ako je zakonski staratelj otac)?
5. Kad spominješ obespravljenu drugu ženu, misliš na drugu suprugu po redu? Da li je obespravljena više ili manje od prve supruge, ili od treće ili četvrte (ako ih ima)?
6. Šta tačno pripada ženi u slučaju razvoda (po islamu), osim mehra, i to ako muž zatraži razvod? Ako žena zatraži razvod, ne pripada joj ni mehr. Osim ako si govorio o građanskom pravu, tad joj pripada polovina stečene imovine.
7. Gdje se može primijenjivati šerijat, neovisno i/ili u suprotnosti sa građanskim pravom, osim u državama na istoku, gdje je na snazi šerijatski zakon?
1.
Govorio sam općenito o muslimanskim brakovima.
2.
Uvijek i svugdje ako je moguće.
Ko to ne radi, takav je kafir, ali je njegov kufr manji(kufr dune kufr), kako dolazi do nas iz predaje od Ibn abasa, r.a.
3.
Donja je tako što je čojk sutra može šutnut a da ona ne dobije ništa.
4.
Nisi shvatila. Naravno da treba plaćati, a kreten je zato što ne plaća i ženi.
5.
Ne mislim. U islamu nema obespravljenih.
6.
To zavisi o situaciji. Islam je fleksibilan. Sudija odlučuje. Al evo recimo izdržavanje dok ne stane na noge.
7.
Onaj ko želi, može ga primjenjivati i u svom mikrokosmosu. Ulica, mahala, selo, grad...

Nadam se da si zadovoljna odgovorima. :)
Onako. :-?
Malo me bune tvoji odgovori na pitanja 2, 5 i 6. Ne znam iz čega izvede zaključak da poštivanjem građanskog prava postaješ kafir. Čak i da odeš toliko daleko pa to poistovjetiš sa nepoštivanjem šerijata (što nije bilo moje pitanje), ne postaje se time kafir. Kafir se postaje nijekanjem Boga.

Što se obespravljenosti tiče, nije baš da je nema. Nema potpune obespravljenosti, ali parcijalne ima. Da odmah pojasnim, ja govorim o stvarnim pravima muslimana, ne o idealnom slučaju koji ne postoji nigdje na kugli zemaljskoj (niti je ikad postojao, niti će ikad postojati). Ideali postoje i u građanskom pravu, ali ih u stvarnosti nema.

Ako se pridržavamo čisto napisanih pravila (propisa) vezano za razvod braka, onda nema fleksibilnosti, jasno je propisano šta sljeduje ženu, odnosno šta je ne sljeduje. Ako dozvoljavamo fleksibilnost, tj. ostvarivanje i veće količine prava u odnosu na onaj nužno garantovani dio (što ja svakako podržavam), onda tu fleksibilnost treba primijeniti u svakom segmentu, a ne po nahođenju - malo ćemo striktni i dosljedni biti u primjeni šerijatskih propisa, a malo ćemo dozvoliti fleksibilnost (i to u onim segmentima i količinama koliko odgovara donosiocu odluke).
Euridika
Globalna šefica

#94 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by Euridika »

Bloo wrote:Pa ne može te tek tako šutnuti iz vanbračne zajednice. Osim ako vas dvoje ne aludirate na vanbračne zajednice tipa odnos oženjenog/udate sa ljubavnikom. To nije vanbračna zajednica.

Prema Porodičnom zakonu FBiH vanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom stečevinom i ona se po Zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera.
Problem nastaje u slučajevima smrti partnera, prekida postojanja zajednice, poklanjanja pokretne ili nepokretne imovine gdje član ili članovi zajednice ne mogu ostvariti svoja građanska prava na jednostavan način. Zakon ih ne gleda isto kao i supružnike.
U susjednoj Hrvatskoj novim zakonom iz 2016. godine samo oni vanbračni parovi koji se registruju kod javnog bilježnika ostvaruju jednaka prava kao i bračni partneri i tek nakon takve registracije smatraju se vanbračnom zajednicom. Ovakve odredbe uvedene su zbog toga što neki vanbračni parovi, posebno stariji, ne žele nakon zajedničke tri godine života preuzeti bračna prava i obaveze.

Kod nas ovo još nije uvedeno koliko znam.

Slično je i u Švedskoj u kojoj su izvanbračne zajednice u visokom stepenu izjednačene s bračnim bez ikakve obaveze registracije. No, Švedska svojim građanima nudi mogućnost isključenja od tih prava ako ih ne žele koristiti.

I u ovom slučaju, švedski način uređenja ovog pitanja čini se idealnim - i bračne i vanbračne zajednice uživaju jednaka prava, a u slučaju da su vanbračnim partnerima ta prava i shodno njima - obaveze - ipak previše (naposljetku, i nisu se vjenčali upravo kako bi izbjegli određene obaveze i odgovornosti), mogu ih se jednostavno odreći.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zakon-n ... /170816029
Pričali smo (barem ja) o klasičnoj vanbračnoj zajednici, ne o ljubavničkim odnosima. I slažem se s tobom u ovom napisanom.
sekerbay

#95 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Onako
Ti si ubjedljivo najbolji sagovornik na forumu jer ne donosiš pogrešne zaključke, nego pitaš kad ti neš nije jasno :kiss:
Odgovorim ti aBd kasnije, sad sam na poslu.
Euridika
Globalna šefica

#96 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Euridika wrote:Onako
Ti si ubjedljivo najbolji sagovornik na forumu jer ne donosiš pogrešne zaključke, nego pitaš kad ti neš nije jasno :kiss:
Odgovorim ti aBd kasnije, sad sam na poslu.
:thumbup:
arzuhal

#97 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by arzuhal »

Bloo bi trebala reagirati i brisati neke stvari, Ljubinka i šećerbegović previše cmaču ovdam...
Bloo
Globalna šefica

#98 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Bloo bi trebala reagirati i brisati neke stvari, Ljubinka i šećerbegović previše cmaču ovdam...
Ljubinka je tvoj domen...briši ti... :mrgreen:
arzuhal

#99 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Bloo bi trebala reagirati i brisati neke stvari, Ljubinka i šećerbegović previše cmaču ovdam...
Ljubinka je tvoj domen...briši ti... :mrgreen:
pajzštapričašdanepočnembristaovdam... Image
sekerbay

#100 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Post by sekerbay »

Euridika wrote:. Ne znam iz čega izvede zaključak da poštivanjem građanskog prava postaješ kafir.
Dušanka, to nisam reko. Ti ko musliman si dužan poštovati zakone zemlje u kojoj se nalaziš.
Upis se odnosi na ljude koji, kad imaju priliku da biraju, prednost daju sekularnim.
IL kad kaže, haj ba, šta fali što pijem, nismo u islamskoj državi.
Allah u kur'anu naziva kafirima one koji ne sude po Allahovoj knjizi.
Taj kufr nije ko onaj na koji ti ciljaš, nego manji od njega.

Tačka 5,
Nemoguće. U Allahovom zakonu nema i ne smije biti obespravljenih.
Eh sad, drugi par cipela je to što je raja dodavala šta je htjela.
Pojašnjenje tačke 6.
Kažem, islam je fleksibilan.
Na primjer, djeca pripadaju ocu. Zovite ih po očevima, itd.
Ali, itekako ima slučajeva gdje sud djecu dodijeli majci.
Isto tako predbračnim ugovorom možeš izbjeći da u slučaju razvoda mužić plaća samo godinu.

Jasnije? :kiss:
Post Reply