Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#76 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

desperate housewife wrote:
Bloo wrote: Software i hardware nisu visoko stručna, već jako opšta. Software kao programska podrška mehaničkim dijelovima..možda čak i aplikativna..?
Folder - kompjuterska fascikla :D Ha! Možda je ovo odgovarajući prevod...?
Da, ali niko ne koristi dužna pažnja na taj način. Dužna pažnja se koristi u drugom kontekstu.. Due diligence je izraz za proces - dubinsko skeniranje sam susretala kao prevod za due diligence povremeno.
Zašto su onda Hrvati preveli Hedging kao Živičarenje, ane Risk protection/Zaštita od rizika
Gaming - igranje igrica - kao gamer (igrač igara) moram se ispraviti i reći da su igre, a ne igrice :)
folder, moguće. Digitalna fascikla?

Sigurna sam da ima neki odgovarajući izraz kod nas za due diligence, ali koji?
Ne znam za Hrvate, meni zaštita od rizika djeluje odgovarajuće. Koji je tačno prigovor?

Igrice se generalno kao termin više koriste za kompjuterske igrice (ispravi me ako griješim), a igre generalno u smislu nekih društvenih ili 'analognih' igara, pa zato možda igrice. Ili možda neki drugi termin?
Due diligence - dubinsko skeniranje - Na to sam jedino nailazila.
Igrice kao izraz koriste ljudi koji ne igraju igre. Kompjuterske igre, mada ako se već krećeš u tom društvu, dovoljno je da pitaš na primjer" ŠTa igraš ili Koju igru igraš?" i apsolutno će razumjeti da se referiraš na PC igru/konzolašku igru.
hladan.preminger

#77 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by hladan.preminger »

Po sadržaju je "due diligence" revizija.
wewa

#78 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by wewa »

hladan.preminger wrote:Po sadržaju je "due diligence" revizija.
nije, jer nije ista namjena.
John Cleese

#79 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by John Cleese »

hladan.preminger wrote:
desperate housewife wrote:Otpušivač
Ali ništa nije zapušeno, niti taj uređaj vrši otpuhivanje.
Očepljivač? Odvod je začepljen (zapušen je sinonim, pored toga što označava sobu punu dima, označava i začepljenost, zar ne?)
Dakle, treba očepiti ili otpušiti. Očepljivač ili otpušivač.
Rijec "zapuseno" jeste sinonim za "zacepljeno" i nema nikakve veze ni sa pusenjem ni sa puhanjem.

Otpusivac je sasvim dobar naziv za to o cemu pisete i ta rijec vec postoji, ali je ne koriste cesto.
Odcepljivac je takodje dobar naziv, takodje postojeca rijec i takodje ne cesto upotrebljavana.
"Otpusivac" bi bila istocna, a "odcepljivac" zapadna varijanta ovog jezika koji, iz dnevno-politickih razloga, danas zovu mnogim imenima.

Zovu to jos i "vakum guma" i "vakum sisaljka", no to nije bas precizan naziv - zato sto se moze odnositi i samo na gumeni dio naprave, a i zato sto namjena tako nazvanog gumenog dijela moze biti i da prianja na neku glatku povrsinu i tako omoguci nosenje objekta na kome se ta povrsina nalazi ili pricvrscenje necega na takvu povrsinu.
hladan.preminger

#80 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by hladan.preminger »

wewa wrote:
A po sadržaju?
wewa

#81 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by wewa »

hladan.preminger wrote:
wewa wrote:
A po sadržaju?
revizija podrazumijeva naknadu provjeru, verifikaciju ispravnosti/uskladjenosti s propisima
due diligence podrazumijeva preventivnu provjeru

buduci da pojam revizija koristimo otprije i da mu je upotreba ucestala, a konotacije jasno odredjene, nije prakticno pridruzivati mu novo znacenje jer moze doci do nejasnoce u komunikaciji.

moramo imati na umu krajnjeg korisnika kad prevodimo - ako se strana rijec pojavi u novinskom clanku, onda je duznost novinara da ga objasni ili opise ili ponudi ekvivalent, a ako prevodimo za strucnjake u nekom podrucju onda moramo biti narocito precizni i drzati se terminologije struke.
Mišo_Kovač

#82 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote: ...
folder, moguće. Digitalna fascikla?

Sigurna sam da ima neki odgovarajući izraz kod nas za due diligence, ali koji?
Ne znam za Hrvate, meni zaštita od rizika djeluje odgovarajuće. Koji je tačno prigovor?

Igrice se generalno kao termin više koriste za kompjuterske igrice (ispravi me ako griješim), a igre generalno u smislu nekih društvenih ili 'analognih' igara, pa zato možda igrice. Ili možda neki drugi termin?
Folder = mapa
File = datoteka
Router = usmjerivač

itakodaljeitakošire

Igrice govore metuzalemi i generalno ljudi bez ikakvog pojma o istima. Računalne/konzolne (video)igre. Tačka.
Bloo
Globalna šefica

#83 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Mišo_Kovač wrote:
Folder = mapa
File = datoteka
Router = usmjerivač

itakodaljeitakošire

Igrice govore metuzalemi i generalno ljudi bez ikakvog pojma o istima. Računalne/konzolne (video)igre. Tačka.
Datoteka govore ljudi koji su odrasli na DOS-u :lol: :lol: :lol:
Bez uvrede :cry:
Mišo_Kovač

#84 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Mišo_Kovač »

To je besides the point. Takav je prijevod :D

Informatika je posebno tricky što se prijevoda tiče, i mnogi prijevodi se ne koriste iako postoje. Tako je kako je...

Generalno, u elektroinženjeringu postoji dosta engleskih/njemačkih izraza koji su s manje/više uspjeha prevedeni. Ovdje kod nas sve prolazi, al ako odeš raditi u Dojčland, jbg :D :D
Connaisseur Karlin

#85 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Connaisseur Karlin »

Jezici su razicito bogati ,a mnogi jezici su svake godine obogaceni novim terminimma. :)

Sturcni izrazi u pojedinim strukama se jako brzo mijenjaju na engleskom jeziku, a to je u skaldu sa fazama istrazivanjama.
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Mišo_Kovač wrote:To je besides the point. Takav je prijevod :D

Informatika je posebno tricky što se prijevoda tiče, i mnogi prijevodi se ne koriste iako postoje. Tako je kako je...

Generalno, u elektroinženjeringu postoji dosta engleskih/njemačkih izraza koji su s manje/više uspjeha prevedeni. Ovdje kod nas sve prolazi, al ako odeš raditi u Dojčland, jbg :D :D
Router - usmjerivač - ovo čak nisam ni čula nikada. Bežični usmjerivač.
Hm.
Ja skoro sve riječi koje koristim, a tiču se IT-a su uglavnom na engleskom: splitter, hub, ruter, modem, switch, cloud, dialer, ransomware trojanac (pola pola),browsing, cmos jumper....ovo što mi sad pada na pamet.
Mišo_Kovač

#87 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote: Router - usmjerivač - ovo čak nisam ni čula nikada. Bežični usmjerivač.
Hm.
Ja skoro sve riječi koje koristim, a tiču se IT-a su uglavnom na engleskom: splitter, hub, ruter, modem, switch, cloud, dialer, ransomware trojanac (pola pola),browsing, cmos jumper....ovo što mi sad pada na pamet.
Otiđi kod prof. Velagića na neko predavanje i čut ćeš prijevode za sve gore pobrojano :D :D :D

S obzirom da se bavim razvojem hardvera i softvera + gejmingom, često brljam s engleskim i domaćim verzijama riječi, što je pogotovo belaj u razgovorima s fejsbuk-informatički pismenim ljudima :D al jebiga...

Srž problema vezanih za strukovne nazive, u konačnici, leži u činjenici da, uprkos postojećim prijevodima, najčešće se insistira na upotrebi strane, neprevedene literature. I onda strane fraze i nazivi ostaju upamćeni :D :D
Bloo
Globalna šefica

#88 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Mišo_Kovač wrote:
Bloo wrote: Router - usmjerivač - ovo čak nisam ni čula nikada. Bežični usmjerivač.
Hm.
Otiđi kod prof. Velagića na neko predavanje i čut ćeš prijevode za sve gore pobrojano :D :D :D
S obzirom da se bavim razvojem hardvera i softvera + gejmingom, često brljam s engleskim i domaćim verzijama riječi, što je pogotovo belaj u razgovorima s fejsbuk-informatički pismenim ljudima :D al jebiga...
Srž problema vezanih za strukovne nazive, u konačnici, leži u činjenici da, uprkos postojećim prijevodima, najčešće se insistira na upotrebi strane, neprevedene literature. I onda strane fraze i nazivi ostaju upamćeni :D :D
Nisam developer, jesam gejmer i admin, i mogu ti reći da je skoro pa nemoguće koristiti prevode (neke i ne znam i iskreno niti se trudim da znam). Ako ja u ovom trenutku nekom kažem ode da provjeri bežični usmjerivač, mislim da će biti blago receno zbunjeni. Ali generalno, u pravu si što se tiče literature, jer ona bi imala veliki uticaj na buduće generacije da se prevednei izrazi (ako postoje) udomaće.
Jedino što sam odmah naučila na našem, a ne na engleskom su kliješta za krimpovanje.
KIseljak12

#89 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by KIseljak12 »

Nije problem koristiti izvorne termine kada je u pitanju koncept koji na nasem nema ekvivalent.

'Due diligence' kao pojam vodi porijeklo iz Zakona o vrijednosnim papirima donesenog 1933. u SAD. Cak ni u tom zakonu se ne pominje ta sintagma nego "reasonable investigation", kao nacin njene izvodbe se navodi "...with due diligence", pri cemu je nacin izvodjenja istrage postao naziv za samu istragu.

Nas jezik (he he, koji?) nije usamljen, i na njemackom i na ruskom se kaze "Due Diligence", s tim da Nijemci dodaju "Prüfung" (ispitivanje), kod rusa se moze jos reci дью-ди́лидженс (:

To je primjer kada nije nuzno izmisljati toplu vodu, jer se brze udomaci strani naziv nego sto jezicari stignu smisliti prevod.

Naspram toga, muka mi bude kada krenu 'hendlovati situacije na iventima koji su najcesce vorksopovi, zbog cega dobiju los fidbek', itd.

P. S.
Kaze se racuna(rska/lna)/kompjuterska/video igra, ni slucajno igrica. To je bas pogresno.
piupiu

#90 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by piupiu »

Svašta mogu progutati, ali Reformsku agendu nikako. Onog što je smislio tu nakaradu treba po zapadnim običajima novčano kazniti, a po istočnim ga dobro išibati.
insomnia78

#91 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by insomnia78 »

Krimpovanje stara bosnjacka rijec
Connaisseur Karlin

#92 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

piupiu wrote:Svašta mogu progutati, ali Reformsku agendu nikako. Onog što je smislio tu nakaradu treba po zapadnim običajima novčano kazniti, a po istočnim ga dobro išibati.
da te malkice nasmijem :D

naslov clanka:

Reformagenda 2012-2017

fotka istog claka:

Image

novinarska posla

:lol:

dopada mi se : die Reformen der Reform :D :)
piupiu

#93 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:dopada mi se : die Reformen der Reform :D :)
Eh to, toooo. :lol:
Connaisseur Karlin

#94 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

piupiu wrote:
volim se igrati jezickim biserima :igrac:
Dado34

#95 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Dado34 »

Vrlo intersantna tema. Vec sam razmisljao o nekim nazivima koji su bas ukorijenjeni duboko u nas jezik, a vidi sejtana, nema - ne postoji zamjena za tu rijec. Bosanski jezik kao jezik nije se nesto specijalno promjenio. Novih rijeci? Ne znam da ima. Starih? Pendzer, hanuma, dzuvegija pokusava se uvesti ali tesko. Dakle, pocetkom kraja juge je ostao Srpsko - Hrvatski. Kao sto vec neko rece Hrvati su poceli svoj jezik ispravljati, ma koliko to smijesno bilo, za 30 godina ih niko nece razumijeti, bice ko Slovenci, samo sto ce ovi u Splitu na Google translate traziti prevod ovih iz Zagorja. Ostade nam Bosanski jezik, polusrpski sa ukusom stranih aditiva. Ves masina? Perilica? masina za susenje vesa? Susilica? Da li je Opcina ili je Opstina?Vucemo prema novokomponovanom Hrvatskom jeziku. Frajer? Njemacka rijec za lafca koji tipla kurvi za seks. Sarafciger? Virsla? itd, itd.. Jarak? Turska rijec za musko spolovilo. Jako puno stranih rijeci je u nasem BiH jeziku, ugradjene su, zamjene nema a tesko da ce biti u neko skorije vrijeme.
Dado34

#96 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Dado34 »

Connaisseur Karlin wrote:
piupiu wrote:
Ja se stvarno izvinjavam sto ovako klizeci ulijecem u razgovor ali moram. Igra rijeci, bas bih volio vidjeti kako biseri izgledaju kad ih obradis jezikom. Ako znas odgovoriti svaka cast :kiss:
Connaisseur Karlin

#97 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Dado34 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
piupiu wrote:
Ja se stvarno izvinjavam sto ovako klizeci ulijecem u razgovor ali moram. Igra rijeci, bas bih volio vidjeti kako biseri izgledaju kad ih obradis jezikom. Ako znas odgovoriti svaka cast :kiss:
ola Dado, a vidi sad ovo:

igra(nje) jezikom / tongue / Zunge (njem)

igra(nje) jezikom / language / Sprache

jos jedna signal da domaci standardni jezik nije jednako raznovrstan kao drugi jezici , mozda grijesim, ali tako primjetim :)

a odgovor na tvoj komentar, a sigurno cu odgovriti pogresno , no, odgovor je : lapsus orales :lol: :kiss:
Vipera berus

#98 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Vipera berus »

Taj me miks zapadne i istočne varijante uveseljava, a nekad mi i smeta kod moje djece, koja, idući u katoličku školu, govore hrvatski, na kojem bi čistokrvni purger pozavidio, pa često čujem da kažu: "Zadnji sat je glazbeno, a posle idem u muzičku."
http://balkans.aljazeera.net/blog/kako- ... a-za-sanke
desperate housewife

#99 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by desperate housewife »

članovi online community-ja.
:skoljka:
Arminovski

#100 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Arminovski »

desperate housewife wrote:članovi online community-ja.
:skoljka:
Pretjeravas.
Post Reply