Drukčiji pogled na religiju...

Rasprave o vjerskim temama.
Bloo
Globalna šefica

#76 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: Jasno islam kaze

Bog nije u svemu, nego je svojim bicem iznad sedam nebesa, to znaci u svojoj dimenziji van vremena i prostora, ali je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom i moci. ovo je islam, to sto vi pricate da je Bog svuda nema uporista u islamu a ni u logici, jer nezamislo je i nebozanski da se Bog nalazi u pasijem govnu na ulici.
:maca:

Ono je bila hipotetička situacija, da sam vjernik.

S obzirom da nisam, mogu se osvrnuti samo na to da se ne pozivaš na logiku i religiju u istoj rečenici.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#77 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:A na kraju se stvar uvijek svede na vjerovanje ili nevjerovanje, bez obzira kako govorili :mrgreen:
Pa ja vjerujem npr da se ti iz nekog razloga plašiš , isto kao i smrčki , za muslimansko stado, pa zato ovu temu seliš i zatvaraš
, mijenjaš, prepravljaš, već treći put...jer ne vidim neki drugi racionalan razlog .
Mada mi je to jako čudno , jer čisto sumnjam da postoji ikakvog razloga za taj strah, pa je to izgleda neka paranoja koju
mogu razumjeti jedino "pravovjerni" muslimani.
Smrcak15

#78 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:

Bog nije u svemu, nego je svojim bicem iznad sedam nebesa, to znaci u svojoj dimenziji van vremena i prostora, ali je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom i moci. ovo je islam, to sto vi pricate da je Bog svuda nema uporista u islamu a ni u logici, jer nezamislo je i nebozanski da se Bog nalazi u pasijem govnu na ulici.

S obzirom da nisam, mogu se osvrnuti samo na to da se ne pozivaš na logiku i religiju u istoj rečenici.
znam da je hipoteticka situacija, ali u toj hipotetickoj situaciji prihvatila bi nesto nelogicno a da ne pricam da bi se kosilo sa islamom.

mogu se osvrnuti samo na to da se ne pozivaš na logiku i religiju u istoj rečenici
a cuj molim te , sto to ??? :D

da nema logike, svako bi u svasto vjerovao, i ne bi se znalo ko pije a ko placa....bez logike i rezonovanja nebi imali imali nacin detektiranja sta valja sta ne valja.

kao ti tako, da je Bog srna kojeg vukovi odrpaju :-)
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:

znam da je hipoteticka situacija, ali u toj hipotetickoj situaciji prihvatila bi nesto nelogicno a da ne pricam da bi se kosilo sa islamom.

mogu se osvrnuti samo na to da se ne pozivaš na logiku i religiju u istoj rečenici
a cuj molim te , sto to ??? :D

da nema logike, svako bi u svasto vjerovao, i ne bi se znalo ko pije a ko placa....bez logike i rezonovanja nebi imali imali nacin detektiranja sta valja sta ne valja.

kao ti tako, da je Bog srna kojeg vukovi odrpaju :-)

Pa šta ako bi se kosilo sa islamom, ko kaže da bih bila muslimanka :D Taj dio očito ti je teško pojmiti. Možda bih bila budista.

Da Bog je i ta srna i ti vukovi.
harač

#80 Re: drugi pogled na religiju

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
kada bi bili vjernici bili bi onda nelogicni totalno ovo vam kaze vjernik

jer nemozete samo od sebe kreirati soje misljenje o Bogu bez ikakvih dokaza, mora se hvatati za nesto, a to je Bozija knjiga ili ono sto poslanik kaze o Bogu, a mi sami od sebe da kreiramo sliku o Bogu to samo vodi u zabludu.
receno je da zamisljamo da smo vjernici opcenito, ne muslimani. ideja da je dokaz o bogu knjiga koju je on navodno pisao o sebi ne bi mi bila uvjerljiva ni da sam vjernik. ja do sada nisam cuo ni jedan argument zasto bog nije dio stvari koju je stvorio, osim da odredjena knjiga to navodno tvrdi. ja sam dao moguci argument kako je to izveo, koliko god to (ne)uvjerljivo bilo
Smrcak15 wrote:kao eto stvori stvari iz nista to znaci Bog je ta stvar :-) uopste mi ne ide u glavu ovo rezonovanje

kao eto inzinjer kada pravi auto , Inzinjer je auto jer ga pravi i sastavlja svojim umijecem

da li inzinjer mora da postane auto??? Da li je inzinjer dio auta???
ko tvrdi da inzinjer postaje auto? tebi analogije nikad nisu bile jaca strana, kao ni logika opcenito (bog koji stvara materiju koja nikad nije postojala vs. inzinjer koji pravi auto od materije koja vec postoji)
Smrcak15 wrote:Bog nije u svemu, nego je svojim bicem iznad sedam nebesa, to znaci u svojoj dimenziji van vremena i prostora, ali je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom i moci. ovo je islam, to sto vi pricate da je Bog svuda nema uporista u islamu a ni u logici, jer nezamislo je i nebozanski da se Bog nalazi u pasijem govnu na ulici.
da li ima uporista u islamu nije narocito zanimljivo. pitanje je opcenito: da li je bog dio svog stvaranja? meni je pitanje zanimljivo samo iz razloga sto ga vjernici tako vatreno odbacuju, iako ne vidim pretjeranu motivaciju za to, osim eventualno citiranja knjige, sto ja vjerovatno intuitivno odbacujem kao uvjerljiv argument za nesto. ne postoji kontradikcija izmedju tvrdnje da je dio boga u stvari koju je stvorio, ali da istovremeno "svojim bicem stoji iznad sedam nebesa". takodjer, ta fiksacija na govnima je takodjer misteriozna, jer je to tek jedan oblik materije, koji ce kasnije preci u drugi oblik etc. zasto bi to bogu kao transtemporalnom bicu neki oblik materije ili energije bio tabu etc.
Smrcak15

#81 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Pa šta ako bi se kosilo sa islamom, ko kaže da bih bila muslimanka :D Taj dio očito ti je teško pojmiti. Možda bih bila budista.

Pa šta ako bi se kosilo sa islamom, ko kaže da bih bila muslimanka :D Taj dio očito ti je teško pojmiti. Možda bih bila budista.
pa budisti ne vjeruju u Boga :lol:
Da Bog je i ta srna i ti vukovi
haj dobro nek ti bude :) ako si ti zadovoljna sa takvim vjerovanjem nek ti bude :D
Smrcak15

#82 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

harač wrote: da li ima uporista u islamu nije narocito zanimljivo. pitanje je opcenito: da li je bog dio svog stvaranja? meni je pitanje zanimljivo samo iz razloga sto ga vjernici tako vatreno odbacuju, iako ne vidim pretjeranu motivaciju za to, osim eventualno citiranja knjige, sto ja vjerovatno intuitivno odbacujem kao uvjerljiv argument za nesto. ne postoji kontradikcija izmedju tvrdnje da je dio boga u stvari koju je stvorio, ali da istovremeno "svojim bicem stoji iznad sedam nebesa". takodjer, ta fiksacija na govnima je takodjer misteriozna, jer je to tek jedan oblik materije, koji ce kasnije preci u drugi oblik etc. zasto bi to bogu kao transtemporalnom bicu neki oblik materije ili energije bio tabu etc.

Po islamu nije.
Bloo
Globalna šefica

#83 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Pa šta ako bi se kosilo sa islamom, ko kaže da bih bila muslimanka :D Taj dio očito ti je teško pojmiti. Možda bih bila budista.

pa budisti ne vjeruju u Boga :lol:
Da Bog je i ta srna i ti vukovi
haj dobro nek ti bude :) ako si ti zadovoljna sa takvim vjerovanjem nek ti bude :D
You dense mothafu.... :lol:
Vjernik samo u boga vjeruje...
harač

#84 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by harač »

Bloo wrote:Harac je iskocio iz glave boga :mrgreen:
poput atene iskocio sam bogu iz glave obucen u punu ratnu opremu, sa humeovom raspavom o ljudskoj prirodi u jednoj ruci, te harmoniumom u drugoj :D
harač

#85 Re: drugi pogled na religiju

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote: da li ima uporista u islamu nije narocito zanimljivo. pitanje je opcenito: da li je bog dio svog stvaranja? meni je pitanje zanimljivo samo iz razloga sto ga vjernici tako vatreno odbacuju, iako ne vidim pretjeranu motivaciju za to, osim eventualno citiranja knjige, sto ja vjerovatno intuitivno odbacujem kao uvjerljiv argument za nesto. ne postoji kontradikcija izmedju tvrdnje da je dio boga u stvari koju je stvorio, ali da istovremeno "svojim bicem stoji iznad sedam nebesa". takodjer, ta fiksacija na govnima je takodjer misteriozna, jer je to tek jedan oblik materije, koji ce kasnije preci u drugi oblik etc. zasto bi to bogu kao transtemporalnom bicu neki oblik materije ili energije bio tabu etc.

Po islamu nije.
ok, ali zasto? nemoguce da nema argumenata. nemoj me matere ti tjerati da kopam unistenje filozofa
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:Harac je iskocio iz glave boga :mrgreen:
poput atene iskocio sam bogu iz glave obucen u punu ratnu opremu, sa humeovom raspavom o ljudskoj prirodi u jednoj ruci, te harmoniumom u drugoj :D
:lol:
I zastekan za pasom LaVey i sabrana djela
Smrcak15

#87 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

Po islamu nije.
ok, ali zasto? nemoguce da nema argumenata. nemoj me matere ti tjerati da kopam unistenje filozofa
Kada kazes da je Bog dio svog stvaranja, to znaci svojom bicem obuhvata sva, znaci to je panateizam, utapanje u Bogu, znaci svaki dio na zemlji je Bog, svaki dio univerzuma je Bog, jer cijeli univerzum je u Bogu po tom vjerovanju.

zasto ovo nije slucaj iz dva razloga

1. Da vjera kaze da je Bog iznad sedam nebesa, to znaci Bog je sa svojim bicem iznad 7 univerzuma, u svojoj dimenizji gdje bistvuje.

2. kada bi BOg bio svukuda sa svojim bicem, znaci BOg bi bio u smrdljivom zapraljanom WC, pasijem govnu na ulici, lesini smrljivoj pored puta koje je auto pregazilo i na ostaliom prvljavim mjestima, a to nije bozansko da s eBog koji je cist od prljavstine nalazi na ovakvim mjestima, nama ljudima je gadno da se nalazimo na ovakvim mjestima a htjeli bi Bog strpati tamo , kao mi smo toliko uzviseni da nam nije mjesto tamo, ali je Bogu mjesto tamo, jer sa panataizemom mi fakticki vjerujemo da sve sto postoji Bog.

znaci vjerski i logika se suporostvalja takvom vjerovanju.
Bloo
Globalna šefica

#88 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Bloo »

Da li se fizička prljavština prenosi i na duhovnu razinu? hm...
Smrcak15

#89 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Da li se fizička prljavština prenosi i na duhovnu razinu? hm...
da
harač

#90 Re: drugi pogled na religiju

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Kada kazes da je Bog dio svog stvaranja, to znaci svojom bicem obuhvata sva, znaci to je panateizam, utapanje u Bogu, znaci svaki dio na zemlji je Bog, svaki dio univerzuma je Bog, jer cijeli univerzum je u Bogu po tom vjerovanju.

zasto ovo nije slucaj iz dva razloga

1. Da vjera kaze da je Bog iznad sedam nebesa, to znaci Bog je sa svojim bicem iznad 7 univerzuma, u svojoj dimenizji gdje bistvuje.

2. kada bi BOg bio svukuda sa svojim bicem, znaci BOg bi bio u smrdljivom zapraljanom WC, pasijem govnu na ulici, lesini smrljivoj pored puta koje je auto pregazilo i na ostaliom prvljavim mjestima, a to nije bozansko da s eBog koji je cist od prljavstine nalazi na ovakvim mjestima, nama ljudima je gadno da se nalazimo na ovakvim mjestima a htjeli bi Bog strpati tamo , kao mi smo toliko uzviseni da nam nije mjesto tamo, ali je Bogu mjesto tamo, jer sa panataizemom mi fakticki vjerujemo da sve sto postoji Bog.

znaci vjerski i logika se suporostvalja takvom vjerovanju.
prvo nije argument, vec tvrdnja

na drugo sam vec odgovorio, a u sustini se svodi na ovo sto bloo istice. to sto bi nama odredjena vrsta materije bila neugodna, ne mora znaciti da bi bila i nematerijalnom bicu koje nadilazi ljudske ukuse i porive.

vidim da ovo ne ide, pa ignorisi
arzuhal

#91 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:A na kraju se stvar uvijek svede na vjerovanje ili nevjerovanje, bez obzira kako govorili :mrgreen:
Pa ja vjerujem npr da se ti iz nekog razloga plašiš , isto kao i smrčki , za muslimansko stado, pa zato ovu temu seliš i zatvaraš
, mijenjaš, prepravljaš, već treći put...jer ne vidim neki drugi racionalan razlog .
Mada mi je to jako čudno , jer čisto sumnjam da postoji ikakvog razloga za taj strah, pa je to izgleda neka paranoja koju
mogu razumjeti jedino "pravovjerni" muslimani.
Pa šta da kažem, ti si i scenarista, i glavni glumac, i režiser, i producent: vjeruješ, pa ne vidiš, pa čisto sumnjaš, pa ti izgleda...Uvod, sredina i kraj.

Evo razloga: svojim si smatranjima o Jednom i nijednom ulijetao na teme dajući krajnja rješenja i lijek za svaku raspravu pa sam ti ponudio da otvoriš temu koja bi se ticala samo toga,
to smo napravili a onda je tema počela da postaje još jedna od tema u nizu "ispravni islam vs. heterodoksija" i kako god to kako gledao. Imao si pravo prigovoriti na neke stvari, ali si i sam davao doprinos skretanju teme ulaskom u raspravu sa Smrčkom, itd. Optužio si me da namjerno miniram temu i da dopuštam da se od nje napravi nešto drugo. Evo sada ti dokazujem obrnuto: otvorio sam istu temu, prebacio na nju uvodne postove (prebacit ću koji god hoćeš tvoj post kojeg smatraš vrijednim, da se ne zagubi ili da se ne ponavljaš), upozorio sam Smrcka da ne radi ono što si sam prigovorio da se radi, spreman sam svaki post ili raspravu koji ti sam ocijeniš da kvari temu ili je namjerno razvodnjava - da to sve pometlam, itd.

Zato ću te sada lijepo zamoliti da me poštediš te priče, ljudski ti se obraćam...To da je mene strah nečeg što ćeš ti ili neko drugi napisati, to ti je, iz mog ugla gledano, najveći ful u svim tvojim "smatranjima" od kada si počeo pisati na bilo kojem forumu u svom životu...
arzuhal

#92 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by arzuhal »

Ti si Smrle fakat k'o Ljubinka...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#93 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Nurudin »

Ok, recimo da je tako i da ti vjerujem. Onda je svaki Smrčkov post nešto što treba pometlati jer nikoga ne zanima
ovdje i nije to tema šta je i kako je ispravno po islamskom svjetonazoru .
Nisi morao ništa prebacivati, dovoljno je to bilo , iako je to dosta brisanja ...a u tome i jeste problem
Nurudin

#94 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Da li se fizička prljavština prenosi i na duhovnu razinu? hm...
Samo se dobro izribaj i bićeš čiste duše :D
Po meni je , ono što zovemo "duhovna razina" , samo jedan drugi aspekt istoga, jednoga..
Pa kad se pitaju kako može biti sve u jednom i jedan u svemu, eto i to je primjer.
Sam izraz "duh" ili islamski "Ruh" , nije materijalan ali po meni, ne postoji bez materije . To je u stvari svijest , svijesnost, a
u islamu se to zove "šehid" ili svjedok, neko ko je svjedok nečemu , svjestan je nečega.
Nema svjedoka ako nema čemu da svjedoči , zato je to jedno te isto i nedjeljivo.
Smrcak15

#95 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:Ti si Smrle fakat k'o Ljubinka...
ljubinka, whooo??? :D
arzuhal

#96 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
C.Karlin
Smrcak15

#97 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote:
C.Karlin
a zar se tako zove :D
riverflow

#98 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote: Ne može se "oduzeti inteligencija Allahu" , osim ako ti to nećeš.
Na primjer, shvatiš pomoću svoje inteligencije da nešto ne štima u klasičnoj religiji i njihovoj predstavi boga, u ovom slučaju
islamskog alaha. Dakle inteligencija ti govori "ovo mi nije nešto u redu" ALI , ti odnosno tvoj ego muslimana to porekne i odluči
da to odbaci i da ostane u svojoj subjektivnoj domeni i percepciji boga i(ili) svijeta .
Tako Allah u jednom obliku odlučuje da će "vjerovati u Allaha" odnosno u sebe kao takvog, a u drugom odluči da neće vjerovati
Allahu tj vjerovaće šejtanu, odnosno sebi , i vjerovaće da je on baška , a Allah baška.
Allahov samozaborav se odvija uz pomoć "šejtana" , odnosno našeg subjektivnog identiteta i jedini način na koji je moguće da
Allah zaboravi sebe, jeste taj . I zato mu je potreban šejtan, odnosno neka jaka identifikacija sa nekim djelom sebe, koja će
biti toliko jaka da će se desiti taj samozaborav da je On, Allah , Sve.
Zato kad Allah kaže šejtanu da učini sedždu Ademu, dakle čovjeku da učini sedždu , arhetipu našeg praoca i simbolu čovjeka,
šejtan to odbija jer je njemu neshvatljivo to da može da se klanja bilo kome osim Allaha, a to je inače stav sviju vjernika.
Nurko jarane, vrti mi se. Stani nek' sjedne @riverflow do mene, pa da se oboje provozamo.
O čemi ti to?

Nurudin vrlo dobro objašnjava svoju percepciju religije koja mu je "data". Ja ga razumijem i podržavam, a ti ako ne želiš, nemoj. Evo već par godina, otkako je nešto malo pisao na Budizmu pa mi privukao pažnju, čitam i većinom razumijem o čemu priča. Reko´, evo nekog čiji svijet nije crno-bijel i koji se ne drži striktno ni jednog -izma, niti religjskih koncepata, već uzima od svega ono što osjeća da razumije. I ne boji se. I bila sam potpuno upravu.
Connaisseur Karlin

#99 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Connaisseur Karlin »

:twisted:
Connaisseur Karlin

#100 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote:
C.Karlin
zovme se Ljubnka Pravoslavka :evil:
Post Reply