Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

PM72

#76 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by PM72 »

Ako nam je iko manje pomogao od "braće" turaka...možda je koji turčin i stradao radi Bosne...tovareći šlepere tespiha i selama...
nema me tamo

#77 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by nema me tamo »

insomnia78 wrote:Nije bas tako Ti likovi su prosli dosta ratista
Evo npr ovaj glavnokomandujuci

Conflits
Guerre du Golfe
Guerre civile somalienne
Guerre civile rwandaise
Guerre de Bosnie-Herzégovine
Guerre civile ivoirienne
Guerre du Mali

Ako iko od evropskih vojski ima priliku skakutati po ratistima to su Francuzi

Jašta..

Ma znaš kako to ide par mjeseci bez ispaljenog metka i paf u rezimeu stoji da si bio u nekoj afričkoj zabiti, a vamo ovi auu pa ti si prošao dosta toga..
Takvih je 90 posto onih 10 je vidjelo neku akciju..

Jebiga da smo krscani zaustavljen bi bio rat nakon godinu dana ovako patnja 4 godine tako to ide.
insomnia78

#78 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Pa rijetko u kojoj vojsci generali pucaju po rovovima
nema me tamo

#79 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by nema me tamo »

Stoji to, al' govorim opcenito za ove koji su bili u tim mirovnim misijama uvijek nakon ih je cekao neki dobar posao ili brzo napredovanje u vojsci
insomnia78

#80 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

nema me tamo wrote:Stoji to, al' govorim opcenito za ove koji su bili u tim mirovnim misijama uvijek nakon ih je cekao neki dobar posao ili brzo napredovanje u vojsci
Vojnike i ne. Cak ih je dosta poslije toga propalo. Sa mnom radi jedan bivsi francuski vojnik koji je rat proveo u BiH.
nema me tamo

#81 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by nema me tamo »

Što je najgore znam, al' ipak mislim da ih ima više koji su uspjeli

A što se tice tih koji su na visokim pozicijama o njima ne treba ni pisati dovoljno samo vidjeti da je bio u bosni i general. :D
insomnia78

#82 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Ovdje kod mene bazu ima 2-a regimenta mornaricke pjesadije, marinci Oni su jedna od jedinica koje su bile u BiH
kiligonzales

#83 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by kiligonzales »

Ono nije tema al se malo stikla na te mracne momente Evrope 90-tih i uloge Britanaca

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 3001.shtml
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 3105.shtml
http://www.camo.ch/hranila.htm

Francuzi su igrali malo drugacije, Miteran je sa pocetka rata bio pod ubjedjenjem da ne treba poduzeti akciju protiv Srba, da bi se njegovo misljenje pocelo mjenjati tokom rata i do kraja njegovog mandata. Britanci su bukvalno podupirali Srbe u mnogo cemu, favorizujuci ih i oblikujucu mirovne sporazume u korist njih.

Iako do 95, nije bilo odlucne intervencije NATO-a zbog podjeljenih stavova u Evropi, NATO je imao pojedine akcije i napade na polozaje Srba tokom 94. godine kao potpora UNPROFOR-u. Ta godina je bila godina jacanja odlucnosti NATO-a da intervenisu. Koliko su se bojali moguce intervencije prvo su zarobljavanjem UN snaga i vezivanjem ukrajinskih i francuskih pripadnike UNPROFOR-a u maju 1995, pokusali ucjeniti strance kako nebi intervenisali. Najaci je izgovor Karadzica u Hagu, to smo uradili da bi ih zastitili. Zarobljeni ofirici ga demantovali svjedocenjem, stitili su nas sa nozevima na vratu i vezanjem za bandere. :lol: Bas u to vrijeme je Sirak je zamjenio Miterana.

Srebrenica i Markale kasnije su bile kap koje su prelile casu i pokrenule NATO intervenciju u BiH.

Mozda je malo bezobrazno bilo to sto je Miteran 29. juna 1992. godine u Sarajevu onako hladno izjavio da nece biti vojne intervencije prema Srbima i time presjekao ubjedjenja pojedinih u MZ da treba vojno intervenisati u BiH na samome pocetku rata kako rat nebi dobio onu tezinu i posljedice koje je imao kasnije.
nema me tamo

#84 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by nema me tamo »

uvjereni su bili u to da ce Sarajevo pasti
Fudo387

#85 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Fudo387 »

nema me tamo wrote:uvjereni su bili u to da ce Sarajevo pasti
Dali im bjanko da nas potrijebe za sva vremena, problem je nastao kad se razvuklo a postalo degutantno njihovom mnijenju gledati krvoloke na televizoru svaki dan. No, i to bi bilo djaba da ameri nisu opremili i pustili hv s lanca.
salik79

#86 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by salik79 »

kiligonzales wrote:Ono nije tema al se malo stikla na te mracne momente Evrope 90-tih i uloge Britanaca

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 3001.shtml
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 3105.shtml
http://www.camo.ch/hranila.htm

Francuzi su igrali malo drugacije, Miteran je sa pocetka rata bio pod ubjedjenjem da ne treba poduzeti akciju protiv Srba, da bi se njegovo misljenje pocelo mjenjati tokom rata i do kraja njegovog mandata. Britanci su bukvalno podupirali Srbe u mnogo cemu, favorizujuci ih i oblikujucu mirovne sporazume u korist njih.

Iako do 95, nije bilo odlucne intervencije NATO-a zbog podjeljenih stavova u Evropi, NATO je imao pojedine akcije i napade na polozaje Srba tokom 94. godine kao potpora UNPROFOR-u. Ta godina je bila godina jacanja odlucnosti NATO-a da intervenisu. Koliko su se bojali moguce intervencije prvo su zarobljavanjem UN snaga i vezivanjem ukrajinskih i francuskih pripadnike UNPROFOR-a u maju 1995, pokusali ucjeniti strance kako nebi intervenisali. Najaci je izgovor Karadzica u Hagu, to smo uradili da bi ih zastitili. Zarobljeni ofirici ga demantovali svjedocenjem, stitili su nas sa nozevima na vratu i vezanjem za bandere. :lol: Bas u to vrijeme je Sirak je zamjenio Miterana.

Srebrenica i Markale kasnije su bile kap koje su prelile casu i pokrenule NATO intervenciju u BiH.

Mozda je malo bezobrazno bilo to sto je Miteran 29. juna 1992. godine u Sarajevu onako hladno izjavio da nece biti vojne intervencije prema Srbima i time presjekao ubjedjenja pojedinih u MZ da treba vojno intervenisati u BiH na samome pocetku rata kako rat nebi dobio onu tezinu i posljedice koje je imao kasnije.
Image
https://www.theguardian.com/world/2015/ ... sacre-1995
sinuhe

#87 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by sinuhe »

Vise su se zauzeli za BiH nego za hriscane i bivse drzavljane u Libanonu.
Naravno zaboravljam posebnost i dobrotu bosanskog covjeka kojem je neko nesto duzan.
insomnia78

#88 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Evo i njega. Prvo sam vidio post pa autora i bio sam ubjedjen da je jedan od “ko nas bre zavadi ekipe”
smijesni_ste

#89 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by smijesni_ste »

Stvarno grozno kakve komentare dopušta Guardian na člancima barem kad je o Bosni riječ mada su se opametili u posljednje vrijeme čini mi se, tj. uglavnom ukidaju komentarisanje na sličnim člancima
GeeTnT

#90 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by GeeTnT »

smijesni_ste wrote:Stvarno grozno kakve komentare dopušta Guardian na člancima barem kad je o Bosni riječ mada su se opametili u posljednje vrijeme čini mi se, tj. uglavnom ukidaju komentarisanje na sličnim člancima
Sumnjam da bilo ko vise ocekuje da se „opamete“ i ovakvi tekstovi idu vise u prilog podizanju tenzija, jer ovde se lijepe posteri Sratka po opcinama, a na jugu se mase kukastim krizevima...
Međunarodna zajednica ili stoka koja ima poluge, a ujedno i protektorat nad BiH preko Dejtonskog mirovnog sporazuma i spec. predstavnika, već 25 godine ne čini ono što je neophodno za uspostavu društvenih odnosa koji vladaju u njihovim državama već svjesno tolerišu destruktivne snage koje se, čak, ne libe da ponize i same predstavnike međunarodne zajednice u BiH...kako ce tek ponizavati EU unutar nje same uhhhh ja jedva cekam.
kiligonzales

#91 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by kiligonzales »

dobojlija81 wrote:nek su nam ovi valjali, ustat pa pomenut kako neko reče :D

Bili prvi i najistrajniji zagovoraci NATO intervencije u BiH, BiH pomagali finansijski i politicki, za njenu poziciju se zauzimali diplomatskim putem, isto tako dali svoj doprinos u pokisajima mirenja naseg i hrvatskog rukovodstva i sukoba Armije BiH i HVO i HV, nizom sastanaka koji su okarakterisani sastancima dobre volje od strane Hrvata i Turske tada i izazvali par kracih prekida vatre u 1993. godini koji su na terenu bili krseni. Medjutim posto Turska nije imala snagu u diplomatiji kao danas, njeni napori su se morali preseliti na povlacenje Amerikanaca za rukav. Posto su Ameri akademici politickih igara za sve, mir izmedju Bosnjaka i Hrvata je bio prvi uspjesni proizvod americke diplomatije u BiH tada.
kiligonzales

#92 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:Ako nam je iko manje pomogao od "braće" turaka...možda je koji turčin i stradao radi Bosne...tovareći šlepere tespiha i selama...
Pitaj Zenicane jesu li im Turci valjali posto im je tamo bio smjesten njihove trupe unutar Unprofora :)

Koliko su se s istim slizali i danas redovno slave Turske praznike po Zenici u duhu tada izgradjenog prijateljstva. :D
madner

#93 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by madner »

bh.tornjak wrote:
Kejn wrote:
bh.tornjak wrote:
u jedinicama AU monarhije koje su bile s teritorije BiH nije bio neki veliki procenat Srba...oni su mahom dezertirali i osli u Srbiju i prikljucili se srbijanskoj vojsci....
Ne znam ni meni se ne čini logično da se bosanski Srbi bore za AU jer su do 1914 već bili indoktrinirani Srpskom idelogijom, al bosanski srbi su opet činili skoro 40 % podoficirskog kadra a Bošnjaci muslimani 30 %. Ne sporim ja naziv Bošnjak, pogotovo jer sam i sam Bošnjak musliman, ja ukazujem na nešto drugo....
oficirski kadar je bio iskljucivo popunjen "austro-Ugarima" tj. osobljem s teritorije koja je vec dugo bila pod austro-ugarskom.
podoficirski kadar je bio tu i tamo....i opet vecina je bila s teritorije danasnje hrvatske

sto se tice jedinica, one su bile popunjene i do 97% Bosnjacima Muslimanima.

u knjizi "Die Bosniaken kommen" kronicar Werner SChachinger se poziva na dokumenta Vojno-istorijskog muzeja i vojne arhive....
u knjizi su iskljucivo iznesene cinjenice jer Schachinger nije sebi dozvolio "slobodnu mastu umjetnika"
Kakva glupost.
Jedinice su bile popunjen do 97% sa Bosnjacima, svih konfesija.
Za K.u.K nisu postojali konstuitivni narodi, jezik je bio jedan, naziv jedan, samo konfesija razlicita.

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ije/292618
„U Prvom svjetskom ratu u BiH je bilo angažirano 291.498 vojnih obveznika ili 16,34 posto osoba od ukupnog stanovništva. Od mobiliziranih bh. vojnika u toku rata je smrtno stradalo oko 38.000 osoba. U toku Prvog svjetskog rata bh.pješadijski pukovi i bosanskohercegovački lovački bataljoni su primili ukupno 35.637 medalja za hrabrost. Bh. vojnicima je ukupno dodijeljeno 146 zlatnih medalja za hrabrost. Broj dodijeljenih medalja za hrabrost bh.jedinicama je najbolji pokazatelj njihovih vojničkih osobina, čime se daje odgovor zašto su smatrane elitnim jedinicama austrougarske armije“, kazao je profesor Šehić.

Dalje navodi da je u toku Prvog svjetskog rata od bosanskohercegovačkih od vojnih obveznika registrirano 51.815 ranjenih ili oboljelih, u prosjeku svaki šesti. Od toga, 12.726 su ostali invalidi, ili u prosjeku svaki četvrti. Od ukupnog broja bh. ratnih vojnih invalida bilo je 5.371 pravoslavnih, 4.413 muslimana, 2.586 katolika, 32 Jevreja i 356 ostalih što je bilo približno tadašnjoj konfesionalnoj strukturi stanovništva.
aratet

#94 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by aratet »

kiligonzales wrote:
PM72 wrote:Ako nam je iko manje pomogao od "braće" turaka...možda je koji turčin i stradao radi Bosne...tovareći šlepere tespiha i selama...
Pitaj Zenicane jesu li im Turci valjali posto im je tamo bio smjesten njihove trupe unutar Unprofora :)

Koliko su se s istim slizali i danas redovno slave Turske praznike po Zenici u duhu tada izgradjenog prijateljstva. :D
Prije bih rekao zbog izgradjenog prijateljstva nesto prije.
Ne samo u Zenici.
JUPITERXXX

#95 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by JUPITERXXX »

Ovo je veoma bitna tema o kojoj se na javnim medijima vodi kao taboo.Nikad da se postavi pitanje pod cijim utjecajem je bio prvi od Bosnjaka.Moje misljenje je da smo ostali u krnjoj jugi ne bi se dogodio ovaj rat.Saberimo koliko bi bilo muslimana iz Bosne Sandzaka Makedonije i Kosova u toj novoj vojsci blize pola.Ako bi bila velika srbija i ja bih rekao velika muslimanija.Ne bi mogli ratovati jer kako ces pola vojske muslimani tenkista arrtiljeraca itd.Upitajte se pola vojske vice pomoz bog junaci druga polovina selam alejkum.Najzad nisu ni svi srbi bili cetnici.
insomnia78

#96 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Nek si se bas registrovo da nam to objasnis.
Hajde sad idi, radimo
KIseljak12

#97 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by KIseljak12 »

JUPITERXXX wrote:Ovo je veoma bitna tema o kojoj se na javnim medijima vodi kao taboo.Nikad da se postavi pitanje pod cijim utjecajem je bio prvi od Bosnjaka.Moje misljenje je da smo ostali u krnjoj jugi ne bi se dogodio ovaj rat.Saberimo koliko bi bilo muslimana iz Bosne Sandzaka Makedonije i Kosova u toj novoj vojsci blize pola.Ako bi bila velika srbija i ja bih rekao velika muslimanija.Ne bi mogli ratovati jer kako ces pola vojske muslimani tenkista arrtiljeraca itd.Upitajte se pola vojske vice pomoz bog junaci druga polovina selam alejkum.Najzad nisu ni svi srbi bili cetnici.
Aaaa, cuj to.
Maraschino

#98 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Maraschino »

JUPITERXXX wrote:Ovo je veoma bitna tema o kojoj se na javnim medijima vodi kao taboo.Nikad da se postavi pitanje pod cijim utjecajem je bio prvi od Bosnjaka.Moje misljenje je da smo ostali u krnjoj jugi ne bi se dogodio ovaj rat.Saberimo koliko bi bilo muslimana iz Bosne Sandzaka Makedonije i Kosova u toj novoj vojsci blize pola.Ako bi bila velika srbija i ja bih rekao velika muslimanija.Ne bi mogli ratovati jer kako ces pola vojske muslimani tenkista arrtiljeraca itd.Upitajte se pola vojske vice pomoz bog junaci druga polovina selam alejkum.Najzad nisu ni svi srbi bili cetnici.
pa tamo te banovase a ti opet.
Banned user for reason “trolanje”
» markomilanov

Mjesec
JUPITERXXX

#99 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by JUPITERXXX »

Maraschino wrote:
» markomilanov

Mjesec
Nisam taj pustite jeftine izgovore ja govorim o jednoj alternativnoj mogucoj proslosti.
KIseljak12

#100 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by KIseljak12 »

JUPITERXXX wrote:
Maraschino wrote:
» markomilanov

Mjesec
Nisam taj pustite jeftine izgovore ja govorim o jednoj alternativnoj mogucoj proslosti.
Ako pricamo o alternativnim proslostima, jel moze ova: nakon Osme sjednice CK SK Srbije, srpski komunisti ustanu protiv diktature Milosevica i ustede nam svima 30 godina patnje i milione sjebanih zivota.
Post Reply