Slaven Kovacevic, OK momak, inace bio u SDP-u. Ne znam da li je jos uvijek, nisam ga odavno sreo.
Licno ga poznajem, cini mi se, od 1987. ili '88., kada je imao nekih 13-14 godina

I sigurno bi bio u "mojoj" politickoj opciji.
Koji su tvoji politicki favoriti, ako izuzmemo fakat da si ti zaposlen, imas porodicu, nemas dovoljno vremena ni zelje da osnivas vlastitu stranku etc, etc. ?
Iskreno, nekada je to bio SDP. Ali, nakon sto su se isprofanisali s onim nekim nebulozama nekih njihovih pojedinaca, a koje SDP nije sankcionisao na bilo koji nacin, tesko su mi pali u ocima.
Onda, kako vec rekoh, to je bila NS, ali iz vec opisanih razloga to vise nije ni ona.
I tu onda dolazimo u sadasnje vrijeme, a u kojem nikako ne mogu da se slozim sa svim ovim sto je Slaven vec napisao. Jednostavno, disperzija gradjanskih opcija, ljevice, ili opozicije, kako ko voli, danas je tolika da je prakticno nemoguce odabrati bilo koju opciju. Naprosto je besmisleno, jer je ocito da je sve to postalo klasicni licni interesni "posao".
AKo se malo pazljivije pogleda, sve te starnke nude "odlicne" programe, reformske, postavljaju velike ciljeve, medjutim ono sto bukvalno svima nedostaje u svemu tome su sljedece stvari:
1. Potpuni izostanak bilo kakve stvarne strategije za ostvarenje bilo kojeg od tih ciljeva.
Nije dovoljno u programu reci, npr. "Mi smo opredijeljeni za ekonomski napredak kroz pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.", a da se nakon toga taksativno ne navedu precizni koraci kojima ce se ostvariti taj cilj. Slobodno pogledajte sve programe, bilo koje stranke, i vidjecete da ovo nema nigdje.
2. Apsolutna nespremnost za stvarnu borbu PROTIV dvoipodecenijskih vladajucih stranaka.
Obratite paznju na javne istupe bilo koga iz opozicionih stranaka. Uvijek se vrlo pazljivo biraju rijeci kada se prica o vladajucima, i skoro nikada se ne spominju bilo kakva imena za bilo sta. Drugim rijecima, veoma se pazi da se slucajno ne prozove neko za nesto, i sve se svodi na spominjanje imena vladajuce stranke. Na taj nacin se u startu izbjegava zamjeranje, i pokusava se izbjeci bilo kakva mogucnost eventualne tuzbe za klevetu. I ovo je s jedne strane OK ukoliko se ne posjeduju nikakvi dokazi za tu neku tvrdnju ili optuzbu. Ali, npr. taj isti SDP je u/uz vlast od samog pocetka i prakticno je nemoguce da ne posjeduju masu dokaza za sav moguci i nemoguci kriminal koji rade vladajuci godinama.
Dakle, kada se sagledaju samo ove gornje dvije stavke, jedini logican zakljucak jeste da se i opozicione stranke na izborima bore samo za dio budzetskog kolaca.
Kome onda u svemu tome dati glas...?
Da ti kazem;
ja, kad sam se vec odlucio da, nakon godine dana samo citanja i bez uplitanja bilo gdje na forumu prije toga, ucestvujem ; imao sam tebe prvenstveno, i jos neke druge "pozitivce" tipa : "zatezni stub", "ramzes veliki", "taxidriver, "sea wolf" itd., itd., na umu; jer sam bio ubijedjen da ste svi vi, koji imate 10 hiljada + postova u vremenskom periodu od desetak godina, ili penzionisani zbog svojih zasluga u ratu ili bez posla (!?), kad mozete sebi dovoliti luksuz da ucestvujete sa cca 1500 postova godisnje, ili ti 5 postova dnevno - sto zahtijeva dosta energije u smislu pracenja - citanja i odgovaranja - na postove, a koji nisu, kao kod vecine drugih samo recenica,dvije, i koji zahtijevaju malo vise vremena, u smislu pripreme i egzekucije; jer mnogi od vasih postova su ukljucivali : rukom crtane planove polozaja, linija, planove naselja, fotografije; pronalazenje dokumenata po internetu,prevodjenje sa stranih jezika itd, itd.; tj slobodni i u mogucnosti da se angazujete u politickom smislu i po vlastitom nahodjenju, ako se ukaze prilika i potreba !
Kod mene je slucaj da mi je posao vezan za konfljuter, tako da uporedo mogu raditi vise stvari vezanih za tu carobnu kutiju

Mada, desi se da me nema danima, kada sam na putevima, sastancima, itd.
Kako si ti vec rekao da te posao i porodica sprecavaju od vlastito angazmana tipa "Dozer sa Klixa

!", hajde da vidimo sta je sledeca najbolja opcija za nas slicnog misljenja, a za boljitak tvoje vlastite djece prvenstveno, a i sve ostale
na bilo kojoj strani; a da bi se sto prije zaustavila indoktrinacija koju spomenu
triconja i dala mogucnost BIH u neko dogledno vrijeme; inace : SPASA NAM NEMA ! (s
NAMA 'vakim!)
U ovome i jeste najveci problem - sta raditi.
Ovo ce sad izgledati malodusno, ali je zapravo cinjenicno st(r)anje koje ja gledam i kroz posao vec 20 godina - svi oni koji zele promjene i da se rijese ovih ENV matricara s vlasti, a takvih je u BiH, slobodno mogu reci, oko 50% i na svim "stranama", naprosto su ubijeni u pojam nizom dosadanjih neuspjeha.
I onda su se svi okrenuli sebi i svom zivotu, ne izlaze uospte na izbore i ne glasaju ni za koga, niti se zele politicki angazovati. Ovakvih poznajem more. Naravno, neizlazak na izbore nije rjesenje nicega, jer se na taj nacin samo sve i dalje prepusta ovima.
Ali, ukratko, odgovor na tvoje pitanje o licnim preferencama politicke opcije trenutno nemam...
Ono sto cu ja uraditi na izborima jeste:
1. Definitivno cu izaci na izbore i glasati
2. Glas cu dati bilo kome osim ENV matricarim, jer na taj nacin bar njima uskracujem mogucnost da taj moj glas ukradu.
Ako me i dalje pitas za koga, onda su opcije podijeljene izmedju NS, GS, DF i SDP, i tako cu vjerovatno i razbacati glas. Pa ako budu imali dovoljno da se sasatve i formiraju koaliciju, i bar tako istisnu ove iz bar nekih fotelja i s pozicija, eto im.