Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

valjuga

#76 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by valjuga »

hamza_sa wrote:
valjuga wrote:Dozer je cool,al nadam se da zna da je u debeloj,debeloj manjini.
Znam po sebi :mrgreen:
Naš narod je nažalost mnogo glup.Što kaže Rambo RASMC,mi smo na pola puta između boga i majmuna tako da se ne može od nas puno očekivati :lol:
Peace
Dozer nije u manjini!!

Dozer je prije svega dobar covjek, a to u ovoj zemlji znaci 1:100 000.

Znam ja jos mnogo "Dozera".
U ovoj zemlji,to što si dobar čovjek ne znači ama baš ništa.
Čak bi rekao da ima kontra efekat,tj da si najebo :mrgreen:
I ne,nema puno dozera u BiH,al ima puno glumaca koji glume da su dozeri.Naravno dok ne dođu do glasačkog listića.
Dozer

#77 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

triconja wrote: Moze se skupit pare od donacija, najbolji primjer je adolf hitler. Malo procitaj kako je on komunicirao sa ljudima (kasnije donatorima) pa uspio.

Ni on nije nesto pametniji nego prosjecan covjek nego lola ugrabio priliku i iskoristio ovce maksimalno. Naravno tu moc mozes iskoristiti na razne nacine, ne moraju biti bas isti kao kod navedenog :lol:
Znam sve kako je Hico to odradjivao, i koliko je to trajalo takodjer.
Medjutim, ja licno ljude ne smatram ovcama (iako se ovdje kod nas vecina ponasa upravo tako, pa ih ja onda tako i nazivam, ali ne smatram to zaista), a da bi se doslo do donacija u cifri koju navedoh da je inicijalno potrebna, to je ovdje pogotovo tesko, ako ne i nemoguce. Na dijasporu se tu tesko moze racunati. Iako poznajem par ljudi vani koji su uspjeli i koji bi sigurno bili voljni donirati i petocifrene iznose za neki pokusaj skidanja ovih s vlasti, ipak je u toj dijaspori puno vise onih koji bi dali i gace s guzice da se na vlasti odrze "njihovi".

Tako bi se samo upalo u izigravanje povjerenja progresivnih ljudi, a time i pravljenja sebe budalom ako se ne bi moglo sakupiti dovoljno za ostvarenje plana i cilja. Posto nisam nikad nikoga u zivotu prevario svjesno ni za zvaku, jedan ovakav "upad" bi vjerovatno doveo do nenamjernog izigravanja ljudi koji bi u tu pricu usli otvorenog srca i s najboljim namjerama.
Isplati li se to (ne finansijski, logicno)?
Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#78 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Mikacha »

Sarajmen wrote:
Odavno nisam aktivan na ostalim podforumima, i ne mislim da ću se u tom smislu nešto promijeniti. Valjda je jasno da sam blagovremeno primijetio ''pozivnicu'' , pratio temu prve dvije-tri strane, dok se na njoj nije počela javljati ha haha he hehe ekipa. Vjeruj da sam se htio javiti i ukazati na tu nekorektnost, zbog @Doz-a prije svega, al' se suzdržah. Bio pozvan ili prozvan sasvim mi je svejedno i ako ništa drugo red je da se odazovem.

Ako ima neko pitanje za mene, voljan sam da se opet javim i dam svoje mišljenje.

Zdravo Sarajmen,

iskreno hvala na javljanju, ne zbog mene nego , kako si i sam primjetio "ha haha ..."ekipu, zbog Dozera koji zasluzuje po obostranom misljenju postovanje i respekt u svakom pogledu. A, sto se tice "ekipice", cak sam i ja u jednoj razmjeni sa insomniom otisao u off hotimice jer, ako drzis temu previse ozbiljnom ljudi dodju, pregledaju par postova i - razgule.
Dokaz : ova ista tema sa 2673! pregleda i svega 88 onih koji su mislili da nesto teba reci, ukljucujucji i "fun ekipicu".

Ja ti se izvinjavam zbog izraza "prozvan" koji sam upotrijebio, ali definitivno u pozitivnom smislu : da kao dugogodisnji clan foruma i moderator, odvojis malo vremena od svojih svakodnevnih obaveza moderacije, koje sigurno zahtijevaju dosta vremena, i da , racunajuci i na tvoje i Dozerovo uzajamno postovanje, a kojeg sam bio svjedok dok sam proteklu cijelu godinu iscitavo 92-95, u zelji da cujem iz prve ruke (vase) i konacno (!?) razumijem, sta se to stvarno dogadjalo u to vrijeme "vanzemaljaca iznad Sarajeva" ; podijelis sa nama svoje misljenje i, eventualno, svoju politicku poziciju, kako bi privukli one koji imaju sta reci, u jednoj civilizovanoj atmosferi, bez dizanja tenzija i uvazavajuci drugacija misljenja od vlastitih.

I da odmah kazem da sam i sa^m bio ovdje kao pripadnik ARBIH do ljeta 95; kad vise nisam...
Sad sam ponovo tu, zaposve, a ko' da se nisam mako' nigdje svih ovih godina !

Zato i citanje; pokusaj da se razumije od pocetka pa do danas; i , eto, zelja da se i sam ukljucim ,i to direktno sa ljudima koji su me privukli svojim ucescem u odbrani, ali su bili dovoljno sofisticirani da su se , kad je sve stalo, prilagodili brze nego vecina ostalih, i ukljucili u "elektronski odbrambeni rat"; u pocetku " da se ne zaboravi", a danas da se preduzme i politicka akcija da se organizujemo kako bi "ispravili krivu Drinu" , ma sta to znacilo!

Da ja, kojim slucajem, imam kredibilitet jednog Dozera ili pm72, ja bih pozvao Sarajmena da ucestvuje u temi, jer bi to impliciralo " da smo iz iste grupe i vremena, prosli sito i reseto, razumijemo se, imamo sta podijeliti itd."
A, realno gledajuci, nemam ni izbliza...pa, eto...

Ja licno nemam nikakvih pitanja.
Ako ima nesto sto hoces sa podijelis sa nama voljnim da se jos malo vrtimo oko teme ,u smislu trazenja nekog novog (?),prihvatljivog puta, bujrum.

Mimo toga; hvala za tvoj doprinos temi 92-95, koji je uvijek imao posebnu vrijednost smirenog i racionalnog pristupa problematici; poznavaoca desavanja iz prve ruke, argumentovanog i faktima - verifikovanim dokumentima i jedinstvenim
fotografijama - potkrijepljenog pristupa te konciznog i pismenog izlaganja, jednostavnog za pratiti i razumjeti.
Last edited by Mikacha on 20/02/2018 14:36, edited 1 time in total.
Mikacha

#79 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Mikacha »

Dozer wrote:Pojavice se PM, ne brini. Vec par mjeseci je malo smoren zbog posla, pa se ionako rijetko javlja na forumu, ali pojavice se.
Ubilo ga po noci oranje :zzzz: ?
Mada, odmah ti mogu reci da ce potpisati sve sto sam rekao jer razmisljamo identicno. A nije ni cudo s obzirom da se poznajemo u RL vec 31 godin :D
Douzer, eksplejn for ej nju gaj, pliz :

Dozer,
ovaj momak bi sutra imao moj glas da kojim slucajem nadjem njegovo ime na bilo kojoj listi ?

https://vijesti.ba/clanak/394535/zajedn ... jentelizma

Koji su tvoji politicki favoriti, ako izuzmemo fakat da si ti zaposlen, imas porodicu, nemas dovoljno vremena ni zelje da osnivas vlastitu stranku etc, etc. ?

Da ti kazem;
ja, kad sam se vec odlucio da, nakon godine dana samo citanja i bez uplitanja bilo gdje na forumu prije toga, ucestvujem ; imao sam tebe prvenstveno, i jos neke druge "pozitivce" tipa : "zatezni stub", "ramzes veliki", "taxidriver, "sea wolf" itd., itd., na umu; jer sam bio ubijedjen da ste svi vi, koji imate 10 hiljada + postova u vremenskom periodu od desetak godina, ili penzionisani zbog svojih zasluga u ratu ili bez posla (!?), kad mozete sebi dovoliti luksuz da ucestvujete sa cca 1500 postova godisnje, ili ti 5 postova dnevno - sto zahtijeva dosta energije u smislu pracenja - citanja i odgovaranja - na postove, a koji nisu, kao kod vecine drugih samo recenica,dvije, i koji zahtijevaju malo vise vremena, u smislu pripreme i egzekucije; jer mnogi od vasih postova su ukljucivali : rukom crtane planove polozaja, linija, planove naselja, fotografije; pronalazenje dokumenata po internetu,prevodjenje sa stranih jezika itd, itd.; tj slobodni i u mogucnosti da se angazujete u politickom smislu i po vlastitom nahodjenju, ako se ukaze prilika i potreba !

Kako si ti vec rekao da te posao i porodica sprecavaju od vlastito angazmana tipa "Dozer sa Klixa :thumbup: !", hajde da vidimo sta je sledeca najbolja opcija za nas slicnog misljenja, za boljitak tvoje vlastite djece prvenstveno, a i sve ostale
na bilo kojoj strani; da bi se sto prije zaustavila indoktrinacija koju spomenu triconja i dala mogucnost BIH u neko dogledno vrijeme; inace : SPASA NAM NEMA ! (s NAMA 'vakim!)
Mikacha

#80 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Mikacha »

insomnia78 wrote:Citiras dokazanog “petokolonasa” i nadas se ozbiljnoj diskusiji. Na stranu “lozenje” Dozera
Insomnia,

moguce je da sam pogrijesio u vezi woody-ja. U protekloj godini sam procitao ogroman broj postova na vise kompletnih - od pocetka do kraja - tema i moguce je da sam napravio "mental fart", sto bi rekli ameri.

Evo, ako pm72 , kojem izuzetno vjerujem , a siguran sam iz nekih njegovi ranijih postova da zna woody-ja " u glavu", potvrdi da je rijec o "dokazanom petokolonasu" kako ti tvrdis, ja cu editovati svoje ranije postove i izbrisati sve reference na njega i izviniti se svima koji su vec procitali te postove, a dijele tvoje misljenje.

Sto se tice "lozenja" Dozera... ne budi smijesan, mada si hronicno nenaspavan !
Meni je 60 kuka, a Dozera ne treba niko braniti...a ni loziti. Tebi ako se ne ucestvuje u temi ; imas kamaru drugih gdje ces, siguran sam, naci sadrzaje koji tebe interesuju.
Dozer

#81 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Mikacha wrote: Douzer, eksplejn for ej nju gaj, pliz :

Dozer,
ovaj momak bi sutra imao moj glas da kojim slucajem nadjem njegovo ime na bilo kojoj listi ?
https://vijesti.ba/clanak/394535/zajedn ... jentelizma
Slaven Kovacevic, OK momak, inace bio u SDP-u. Ne znam da li je jos uvijek, nisam ga odavno sreo.
Licno ga poznajem, cini mi se, od 1987. ili '88., kada je imao nekih 13-14 godina :)
I sigurno bi bio u "mojoj" politickoj opciji.
Koji su tvoji politicki favoriti, ako izuzmemo fakat da si ti zaposlen, imas porodicu, nemas dovoljno vremena ni zelje da osnivas vlastitu stranku etc, etc. ?
Iskreno, nekada je to bio SDP. Ali, nakon sto su se isprofanisali s onim nekim nebulozama nekih njihovih pojedinaca, a koje SDP nije sankcionisao na bilo koji nacin, tesko su mi pali u ocima.
Onda, kako vec rekoh, to je bila NS, ali iz vec opisanih razloga to vise nije ni ona.

I tu onda dolazimo u sadasnje vrijeme, a u kojem nikako ne mogu da se slozim sa svim ovim sto je Slaven vec napisao. Jednostavno, disperzija gradjanskih opcija, ljevice, ili opozicije, kako ko voli, danas je tolika da je prakticno nemoguce odabrati bilo koju opciju. Naprosto je besmisleno, jer je ocito da je sve to postalo klasicni licni interesni "posao".
AKo se malo pazljivije pogleda, sve te starnke nude "odlicne" programe, reformske, postavljaju velike ciljeve, medjutim ono sto bukvalno svima nedostaje u svemu tome su sljedece stvari:
1. Potpuni izostanak bilo kakve stvarne strategije za ostvarenje bilo kojeg od tih ciljeva.
Nije dovoljno u programu reci, npr. "Mi smo opredijeljeni za ekonomski napredak kroz pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.", a da se nakon toga taksativno ne navedu precizni koraci kojima ce se ostvariti taj cilj. Slobodno pogledajte sve programe, bilo koje stranke, i vidjecete da ovo nema nigdje.
2. Apsolutna nespremnost za stvarnu borbu PROTIV dvoipodecenijskih vladajucih stranaka.
Obratite paznju na javne istupe bilo koga iz opozicionih stranaka. Uvijek se vrlo pazljivo biraju rijeci kada se prica o vladajucima, i skoro nikada se ne spominju bilo kakva imena za bilo sta. Drugim rijecima, veoma se pazi da se slucajno ne prozove neko za nesto, i sve se svodi na spominjanje imena vladajuce stranke. Na taj nacin se u startu izbjegava zamjeranje, i pokusava se izbjeci bilo kakva mogucnost eventualne tuzbe za klevetu. I ovo je s jedne strane OK ukoliko se ne posjeduju nikakvi dokazi za tu neku tvrdnju ili optuzbu. Ali, npr. taj isti SDP je u/uz vlast od samog pocetka i prakticno je nemoguce da ne posjeduju masu dokaza za sav moguci i nemoguci kriminal koji rade vladajuci godinama.

Dakle, kada se sagledaju samo ove gornje dvije stavke, jedini logican zakljucak jeste da se i opozicione stranke na izborima bore samo za dio budzetskog kolaca.
Kome onda u svemu tome dati glas...?
Da ti kazem;
ja, kad sam se vec odlucio da, nakon godine dana samo citanja i bez uplitanja bilo gdje na forumu prije toga, ucestvujem ; imao sam tebe prvenstveno, i jos neke druge "pozitivce" tipa : "zatezni stub", "ramzes veliki", "taxidriver, "sea wolf" itd., itd., na umu; jer sam bio ubijedjen da ste svi vi, koji imate 10 hiljada + postova u vremenskom periodu od desetak godina, ili penzionisani zbog svojih zasluga u ratu ili bez posla (!?), kad mozete sebi dovoliti luksuz da ucestvujete sa cca 1500 postova godisnje, ili ti 5 postova dnevno - sto zahtijeva dosta energije u smislu pracenja - citanja i odgovaranja - na postove, a koji nisu, kao kod vecine drugih samo recenica,dvije, i koji zahtijevaju malo vise vremena, u smislu pripreme i egzekucije; jer mnogi od vasih postova su ukljucivali : rukom crtane planove polozaja, linija, planove naselja, fotografije; pronalazenje dokumenata po internetu,prevodjenje sa stranih jezika itd, itd.; tj slobodni i u mogucnosti da se angazujete u politickom smislu i po vlastitom nahodjenju, ako se ukaze prilika i potreba !
Kod mene je slucaj da mi je posao vezan za konfljuter, tako da uporedo mogu raditi vise stvari vezanih za tu carobnu kutiju :D
Mada, desi se da me nema danima, kada sam na putevima, sastancima, itd.
Kako si ti vec rekao da te posao i porodica sprecavaju od vlastito angazmana tipa "Dozer sa Klixa :thumbup: !", hajde da vidimo sta je sledeca najbolja opcija za nas slicnog misljenja, a za boljitak tvoje vlastite djece prvenstveno, a i sve ostale
na bilo kojoj strani; a da bi se sto prije zaustavila indoktrinacija koju spomenu triconja i dala mogucnost BIH u neko dogledno vrijeme; inace : SPASA NAM NEMA ! (s NAMA 'vakim!)
U ovome i jeste najveci problem - sta raditi.
Ovo ce sad izgledati malodusno, ali je zapravo cinjenicno st(r)anje koje ja gledam i kroz posao vec 20 godina - svi oni koji zele promjene i da se rijese ovih ENV matricara s vlasti, a takvih je u BiH, slobodno mogu reci, oko 50% i na svim "stranama", naprosto su ubijeni u pojam nizom dosadanjih neuspjeha.
I onda su se svi okrenuli sebi i svom zivotu, ne izlaze uospte na izbore i ne glasaju ni za koga, niti se zele politicki angazovati. Ovakvih poznajem more. Naravno, neizlazak na izbore nije rjesenje nicega, jer se na taj nacin samo sve i dalje prepusta ovima.

Ali, ukratko, odgovor na tvoje pitanje o licnim preferencama politicke opcije trenutno nemam...
Ono sto cu ja uraditi na izborima jeste:
1. Definitivno cu izaci na izbore i glasati
2. Glas cu dati bilo kome osim ENV matricarim, jer na taj nacin bar njima uskracujem mogucnost da taj moj glas ukradu.

Ako me i dalje pitas za koga, onda su opcije podijeljene izmedju NS, GS, DF i SDP, i tako cu vjerovatno i razbacati glas. Pa ako budu imali dovoljno da se sasatve i formiraju koaliciju, i bar tako istisnu ove iz bar nekih fotelja i s pozicija, eto im.
Dozer

#82 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Moze se promijeniti, bar toliko da se u jednom dijelu drzave pocnu uvoditi promjene. I Ustav, i izborni zakon.

Entitetsko glasanje je realni problem i kocnica, medjutim ako bi opozicija uspjela dobiti toliko glasova da mogu svojim Bosnjacima, Hrvatima i Srbima popuniti Dom naroda do potrebne vecine, onda...
Mada, i tada je sve tricky...
PM72

#83 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by PM72 »

pratim...

Dozer...bjanko potpisujem sve njegove zamisli i ideje.Znamo se 30 i kusur godina,dobar insan,sportista,jaran.Nekad sam pomalo bio i ljubomoran na njega,uvijek u dobrom društvu,cura,šega,zajebancija... znao je nogu podići uz štok od vrata-jebo li ga "tekvando" :D
Drag mi kao čovjek,hoće pomoći i drži svoju riječ.
Sarajmen.Komšo sa Alipašinog.Bio žestok momak,nije prezao da se pobije sa trojcom.Fino se iškolovao,smirio i naučio saburu.Drži riječ,nije šupak,smrad i šmeker - što je osnov dobrog insana.Jebe mi se što je administrator jer mu se ne uvlačim i ne podilazim -znao sam ga i napadati kad nije u pravu,što je uistinu vrlo rijetko.
Woody,meni drag iako ga skoro svi napadaju.Čak sam dobijao i poruke da je ovakav ili onakav.Dok se lično ne uvjerim u suprotno- o njemu imam vrlo visoko mišljenje...
Ima još masa dobrig forumaša čija mišljenja i stavove cijenim poput Zateznog,Hamze,Alfonsa,General War,Streptokok,Spreča,Drvosječa,Gojeni,Ušća pa čak i Fude mada mu je kratak fitilj.

Meni je drago što me pokretač cijeni i što me (nezasluženo) nahvali.Nisam bio neki golem ratnik niti sam šta značajno uradio ili postigao.Bio sam dobrovoljac,niko me nije natjerao da uzmem pušku -nisam čekao poziv niti sam pobjegao sa kopanja (kao pola mojih iz C faze Alipašinog što su sad "prvoborci").Nisam u ratu nikom čvoke opalio niti uzeo kutiju cigara pa sad mogu čista obraza prespavati od Beograda do Trebinja.Ne idem po svoje mišljenje u centralu stranke,hoću popit',hoću pojest,cigare ne trošim i ne bojim se reći svoj stav.

Mnogi me ne simpatišu jer ne volim SDA,Aliju i njegovu politiku,sa vjerom sam se davno zavadio a petokraka mi se zgadila.

Pozdrav dobronamjernim.
Dozer

#84 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Eto PM-a :lol: :lol:
MuaDib

#85 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by MuaDib »

Spasa nama nema sve dok se ne vrati odgovornost i djelovanje za opće dobro na scenu. Nije toliko problem ni ovo uređenje, koliko je problem neodgovornost i selektivni pristup ustavopravnom poretku.

Takvom politikom svi narodi se drže u zabludi da imaju nešto više, nego što to zaista jeste. I bez obzira što se ne zna u kom djelu zemlje je veći jad i čemer, bez obzira na kolektivnu propast i ponovni egzodus najkvalitetnijih ljudi iz ove zemlje, mi se vrtimo oko gluposti i nekakvih pitanja koja nemaju nikakve veze sa realnim životom. Nažalost vlasti svoju nesposobnost da se bore i izbore sa ključnim problemima, nadoknađuju populizmom i kvazinacionalizmom. Bez odgovornosti nema rada i reda, bez rada nema nove vrijednosti, bez nove vrijednosti nema napretka.

Nama treba bosanskohercegovačka politika, politika bezuslovnog jedinstva političkih snaga koje žele promjenu paradigme vladanja. Iako sam dosta skeptičan, meni pojedina preslagivanja na političkoj sceni daju nadu da će se nametnuti životna pitanja i da će se ohanuti s populizmom. Međutim svaki slobodoljubivi čovjek u BiH mora agresivno i na svakom mjestu raskrinkavati poulizam i gluposti vlasti, označavati najveće neprijatelje života kao najveće izdajnike i biti spreman izaći na ulicu i dostojanstveno tražiti promjene. Da samo 200 000 ljudi izađe na ulice Sarajeva, nema vlasti koja ne bi ustuknula i prepala se za svoje guzice. Kad se vojno trebalo oduprijeti, građani su se digli na noge, najbolji među njima direktno su se suproststavili neprijatelju, a najgori su ostali provincija u poazdani kako bi danas bili gospoda i krema društva. Tada se nije imalo ni vremena ni snage da s njima otvorimo front. Danas imamo i vrijeme i snagu da se odupremo prvo tajkunima i profiterima koji svoju poziciju isklučivo zasnivaju na novčanoj moći i skolonosti naroda ka potkupljivosti. Međutim ljudi koji misle svojom glavom su se povukli i ušutili, a to se već danas treba mjenjati, već danas trebamo zahtjevati da se na čelo javnih ustanova dovedu nestranačke, stručne i odgovorne ljude predane općem dobru. Sve ostalo je tračanje za vlastitim repom i opstanak manjinske vlasti sklone primitivnom činovištvu.
Dozer

#86 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Ovo sam nekako fulio...
Sarajmen wrote:Meni je to jednostavno za izraziti se, ako nam je isti cilj-vidimo se na cilju.Bitan uslov je da cilj mora biti jasan većini, dok je ostalo stvar izbora tj opredjeljenja svakog pojedinca. Manje je bitno i koji su načini dolaska do cilja, u tim se raspravama ljudi dosta troše i gubi dragocjeni resurs vremena. A vrijeme curi neumoljivo i nezaustavljivo. Dakle, podrazumijeva se da na putu ka cilju treba da postoji vodič, jer većina puteva ima i dionice gdje se pojave neke raskrsnice, ako se pogrešno skrene onda cilj postaje dalji, zavisno od vremena provedenog u lutanju. Zato su usvojeni mudri savjeti u tom smislu, da se prije kretanja na put dva ili više putnika, među njima odabere vodič. Ili drugi, ako se ipak na putu zaluta-vrati se na početak. Bla blabla...

Dakle, jasan cilj i vodič na putu do njega su preduslovi koji se trebaju ponuditi kao mogućnost izbora.
Ovo je vrlo tacno i u potpunosti se slazem. Bez ovoga se dodje na ono "ne zna se jel' pos'o ili dos'o, a ni gdje bi to bilo".
Što se tiče politike, bavljenje s njom nije isto kao kada se ona bavi nama, kada si unutra i dio si političke scene u odnosu kada nisi a smatraš da se ta scena ili akteri trebaju mijenjati. Postoje ustavom propisane procedure, pa entitetske, kantonalne, općinske, lokalne zajednice. Naravno, uvijek će biti onih koji bi te promjene da izvedu ''preko noći'', misleći da je revolucija bolje rješenje. Šuplja.
Revoluciju je moguće izvesti, uz realan rizik da se u tom procesu istinski ''revolucionari'' doslovno potroše, a onda se sa distance uključe hijene i preuzmu njene vrijednosti. Nešto slično se nama desilo, ne bih o tome da naprđujem.

I ovo je 100% tacno. I to se desilo ne jednom, nego 2, a mozda i 3x.
Formirati novu stranku pored velikog broja postojećih može biti jedno od rješenja. Ja sam mišljenja da je bolji a ujedno i brži način , uključiti se u neku od njih i iznutra raditi da se stvari mijenjaju na bolje. I to je korektna mogućnost izbora koja stoji otvorena svakom ko je zainteresovan za politički aktivizam. Političke stranke koje mi danas kao prozivamo, su i same imale neku ideju za formiranje, rad i djelovanje. Ma kakvo naše mišljenje bilo o njima, one su legalno izabrani politički subjekti našeg društva. Pristup tipa, oni ne valjaju a mi bi to bolje, je šuplja , sve dok se ne dokaže suprotno. I opet dolazimo do suštine i varijanti izbora; formiranje nove stranke, uključivanje u neku od postojećih ili apstinencija.

A evo, na temi se pokušava razmijeniti mišljenje o formiranju jedne nove, logično opozicione stranke. Živimo u vremenu kada je to sasvim legalno i legitimno, pa bih u tom smislu i zaključio ovo uopćeno javljanje.
I ovo je tacno, s tim da u boldiranom dijelu postoji "kvaka 22" - kako ces dokazati suprotno ako nisi preuzeeo vlast i dosao u poziciju da nesto mijenjas, te tako p(d)okazes da li si u pravu?

E, tu je ta zavrzlama. Sve dok ne dodje(mo)s na poziciju moci s koje zaista nesto mozes mijenjati jer ces tada imati alate da to uradis, prakticno je besmisleno pricati o tvojim, mojim ili bilo cijim progresivnim kvalitetima.

Hajde da pricamo o tim promjenama iz nase trenutne pozicije, kao ljudi koji nisu u politici, a onda i kada bismo bili na poziciji moci.
Kakav bi ti (ili bilo ko drugi ovdje) program imao i koji bi koraci (strategija) bili za njegovo sprovodjenje i u kojem vremenskom periodu?
Onda i ja napisem svoj program i korake, pa sve to fino ukrstimo i mozda dobijemo cak i neki funkcionalan model.
MuaDib wrote:...
Tacno tako. Koliko god se ovdje mnogi upirali u dokazivanju i zadrzavanju etnickog ustava, jedina istina, ocita svakome normalnom, jeste da ovo mora biti gradjanska drzava, bosanskohercegovacka, s centralnom vlascu i bez etnickih kolektiviteta kao nosilaca nekakvih ober prava.
Drugim rijecima, svako je ono sto jeste u etnickom smislu, ali nema nikakve konstitutivnosti na osnovu toga. To je osnovni kamen spoticanja ovdje.
Da ne pricamo o tome da smo jedina drzava na planeti s ovakvim uredjenjem, koje je vise nego preskupo i koje je prvi i osnovni faktor onemogucavanja bilo kakvog stvarnog i brzeg napretka.
Premalena smo mi zemlja da bismo bili ovoliko politicki i administrativno podijeljeni...
Last edited by Dozer on 20/02/2018 11:25, edited 1 time in total.
Dozer

#87 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

OK, sklonjena. Slazem se da joj nije mjesto ovdje (a nije PS :D. Nazalost.).
Dozer

#88 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Njet probljem :D
Dozer

#89 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Pa evo, vec sam postavio konkretan prijedlog gore. Svako je pozvan. Osnovno pitanje je na koji nacin biste uredili BiH, i kako biste to postigli, tj. kojom strategijom?
Strategija mora podrazumijevati ostvarive korake u sferama politickog uredjenja (nivoi vlasti i administracija), sto ukljucuje i ljude koji su trenutno u tome.
Zatim ekonomski razvoj, sto ukljucuje i poresku politiku, a zatim i obrazovanje.

Dakle, ono, licno - kako biste vi to uradili i sta biste mijenjali?
pemanapemani

#90 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by pemanapemani »

Prije svega, zaista svaka čast gospodinu @Dozeru. :thumbup:

Ono što primjećujem je jedan veliki apsurd, koji se može vidjeti i u pojedinim postovima na ovoj temi, sažeto - rahat patnja i nemoj čačkati mečku, jer možemo usatariti i ovo što imamo.
Iskreno, meni to liči na situaciju u kojoj čovjek ima karcinom prostate i ne želi ga čačkati da ne bi fasovao metastaze. :-)

Mislim da skoro 70% stanovnika BiH nema ništa protiv @Dozerove "svebosanske" građanske ideje. Ista ta većina svaki jebeni dan trubi kako se ništa ne može promijeniti, a većina stanovnika želi promjenu. :-)

Prijedlog ukratko -
- 4 ili 5 geografskih regija - Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Zenica i Mostar (pogledati prijedlog EU komisije i Biskupske konferencije BiH od prije nekoliko godina)
- Odbrana, policija, zdravstvo, obrazovanje, poreska politika i socijalni sistem - centralni/državni nivo.

Ostalo rasporediti između regija i općina.

Da smo imali istinsku bosanskohercegovačku građansku političku ideju od 1996., i da nismo odstupali od nje, mi bi danas bili u EU i NATO.

P.S. @Dozer - ozbiljno, ako se ikad odlučiš pokretati "svebosansku" političku platformu koju si opisivao u prethodnim postovima, ali i na drugim temama, stavljam ti se na raspolaganje. Ne treba mi nikakva naknada, pozicija i ne bih želio biti medijski eksponiran.
insomnia78

#91 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by insomnia78 »

Odlicno. Samo krenite iz BL i Mostara. Ovi u Sa su svakako za
Dozer

#92 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Objasni nam zasto da se krene iz Banja Luke ili Mostara. Uporno ponavljas jednu te istu pricu, ali nikako da je obrazlozis.
Zasto da se ne krene iz Sarajeva? TI mislis da ovdje ne bi bio toliki otpor toj ideji? Vjeruj mi na rijec - otpor bi bio veci nego u BL ili Mostaru.
Ja ti mogu obrazloziti zasto, ali prvo ti obrazlozi zasto da se krece iz BlL ili MO?
insomnia78

#93 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by insomnia78 »

Znas ti vrlo dobro zasto
Dozer

#94 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Ne znam. Ti ides na cetnistvo i ustastsvo, a ja ti garantujem da otpor u vecini slucajeva uopste ne bi bio vezan za to. Niti ce biti kada dodje do tih promjena, a one su neminovne, prije ili kasnije.
I otpor uopste ne bi bio ni priblizan tamo koliki bi bio ovdje, u Sarajevu. I to svih etnija zajedno.

Znas li zasto?
pemanapemani wrote: P.S. @Dozer - ozbiljno, ako se ikad odlučiš pokretati "svebosansku" političku platformu koju si opisivao u prethodnim postovima, ali i na drugim temama, stavljam ti se na raspolaganje. Ne treba mi nikakva naknada, pozicija i ne bih želio biti medijski eksponiran.
Pa sta ces mi onda ako neces nista raditi? :lol: :lol: :lol:
Zezam se, naravno. Hvala na ponudi. Ako ikada dodje do toga, bilo da licno nesto pokrenem ili budem u necemu takvom, zovem te :thumbup:

A sad i ozbiljno pitanje - zasto ne medijski eksponiran? Ovo je, btw, jedan od najcescih problema ljudi koji zele nesto promijeniti - da ne budu u medijima. Kako onda bilo sta mijenjati ako se ne zeli aktivno koristiti najjaci alat za promjene, tj. mediji? Kako ljudima komunicirati svoje ideje, programe i namjere ako se ne zeli javno istupati?

A ovo...
Prijedlog ukratko -
- 4 ili 5 geografskih regija - Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Zenica i Mostar (pogledati prijedlog EU komisije i Biskupske konferencije BiH od prije nekoliko godina)
- Odbrana, policija, zdravstvo, obrazovanje, poreska politika i socijalni sistem - centralni/državni nivo.
...je ono sto sam ja govorio i prije EU komisije i Biskuspke konferencije. Mogu se ti postovi naci na forumu, da ne bude da lazem.

I ovo je nekakav generalni kostur, tj. cilj, medjutim - na koji nacin sve to uraditi, koji bi bili strateski koraci da se ovo ostvari?
Mikacha wrote:...
Da opipamo forumski puls, postavi anketu na temu.
Pitanje: Da li biste podrzali svebosansku nacionalnu stranku?
Odgovori samo DA i NE.

Naravno, bilo bi odlicno kada bi onda i svi rekli kako su glasali, i zasto su tako glasali. To nas onda moze voditi konstruktivnoj raspravi i definisanju prijedloga i pravaca eventualnog djelovanja.
512MB

#95 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by 512MB »

Smijel se dijaspora ukjucit? :) Osobno bih donirao 15k kermi za Dozerovu kandidaturu. Inace bi se takodjer stavio na raspolaganje (u okviru svojih kapaciteta).
Dozer

#96 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

Naravno da smije. Samo mi nemoj donirati u kakav wallet :lol: :lol: :thumbup:
512MB

#97 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by 512MB »

Sto? Danas ti doniram 15k sutra imas 20 :D
Dozer

#98 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

512MB wrote:Sto? Danas ti doniram 15k sutra imas 20 :D
A mozda sutra bude i 10, pa mi onda zafali :D
pemanapemani

#99 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by pemanapemani »

@Dozer - ne moraju svi biti u medijima, neko treba lijepiti plakate, nosati stolove, dijeliti letke i sl. :)
Šalim se, znam da su mediji najbolji alat za promociju, ali jednostavno nisam za toga, ali sve ostalo bih prihvatio raditi.

Koji su koraci?

Treba ponuditi program u kojem će na jednostavan i razumljiv način biti objašnjene osnove ideje. Treba paziti da se ne upadne u ENV matricu, jer je ona postala nesvjesni način razmišljanja većine.
- Npr. ne treba isticati da je cilj ukinuti entitete, nego je cilj napraviti bolju i pravedniju unutrašnju reorganizaciju BiH. Ne treba predstavljati problem što većina srpskog naroda želi RS, nego treba predstavljati problem što većina građana BiH želi drugačiju unutrašnju reorganizaciju države
- Nije cilj ukinuti konstitutivne narode, nego poboljšati ljudska prava i socijalni status svakom pojedincu na čitavoj teritoriji BiH.

Kada se ideja kvalitetno predstavi, pa makar trajalo i pola godine da se objasni svaki detalj, onda sagledati šta se konkretno može odmah integrisati u ovaj nakaradni sistem, dok se ne izmjeni Ustav.
Recimo, krenuti na inzistiranju da se zapošljavanje u javne ustanove vrši po sistemu sposobnosti. Ići toliko daleko da se traži javno provođenje testiranja čak i za čistačicu ili pripravnika.
Pružiti javnu podršku, pa čak i fizičku zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju, kriminal i uopće nerad javnih institucija.
Osmisliti inovativnu izbornu kamapanju (umjesto džambo plakata - pare idu na pošumljavanje, pomoć izgradnji roditeljskih kuća u svim većim gradovima, eko akcije koje bi provodili članovi pokreta, pomoć starim ljudima koji žive sami (otići u granap, apoteku, poštu...))
mali jomu

#100 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by mali jomu »

Bilo kakva promjena bez licne promjene svijesti je prevara......

Mijenjaj sta hoces, ali ako si ostao isti, nista promijenio nisi.
Post Reply