Naravno da se stavovi i mišljenja mijenjaju,pa na šta bi ličilo da uvijek i o svemu imamo jedan te isti stav i nikad ga ne mijenjamo.Euridika wrote:Pretražujući forum za nekim starim temama, javila mi se inspiracija za ovu temu, koja nije isključivo ljubavna. Tokom godina na ovom forumu se diskutovalo o svemu i svačemu, o većini tematika postoji i veći broj istih ili sličnih tema na forumu. Skoro da je tačan zaključak - nema se više o čemu novom ni pričati, sve je odavno rečeno. Naići ćete na obilje tema o prevari (prevara in one million ways), razvodima ovako i onako, veze starijih žena sa mlađim muškarcima i starijih muškaraca sa puno mlađim ženama. Da ne spominjem barem 7-8 tema naslova "žene poslije xy godine", " muškarci poslije xy godine". Isto kao i teme vezane za seksualnost, u širem smislu, sve je već rečeno, vrlo često i riječima dočarano i demonstrirano.
Ono što je mene zakopkalo nisu same teme, već diskutanti. Dosta starih forumaša odavno već ne pišu ništa, vjerovatno više i nisu na forumu, a neka imena se još javljaju. Ali mi je bilo jako zanimljivo čitati stavove nekih ljudi nekad prije 4-5 godina i čitati njihove stavove po sličnim temama sad (ili općenito s početka njihove forumske karijere i s kraja karijere). Neki stavovi su ostali isti, neki su postali gori ili rigorozniji, a neki su skroz omekšali.
Pa je moje pitanje sad, koliko ste na sebi primijetili da ste tokom godina (u odrasloj dobi) zaista mijenjali svoje stavove i ubjeđenja? Da li su te promjene došle s vlastitim iskustvima u proteklom periodu ili ste općenito posmatrali ljude i njihove životne situacije ili ste jednostavno vi sami popustili ili zategli kočnice?
Ja sam lično o mnogim temama promijenila viđenje. Ne bih rekla da sam odustala od osnovnih principa, ali sada puno bolje uočavam finese i po njima sudim. Nekad mi je sve bilo crno i bijelo. Kako sam odrastala, vidjela sam da u svakom dobru ima zla i u svakom zlu dobra, jin i jang. A poslije 25-e sam shvatila da granice između dobra i zla (crnog i bijelog) nisu tako jasne, da je to sve izmiješano, sivo. A danas... danas stalno otkrivam nove i nove nijanse sive boje, i koliko svaka nijansa sadrži u sebi još finijih nijansi. Ima li tome kraja?...
Što je u neku ruku i dobro.
Sve što nam život donese,odnese,servira i podmetne ostavi na nama traga,na našem mišljenju,ponašanju i sl.
Bilo bi čudno da je drugačije.
Kako si sama napisala,ne mijenja se ili vrlo rijetko,ono osnovno ali detalji i okviri svakako.
Moje stavove su mijenjali moji doživljaji,sve ono što sam nekad rekla ma, ne bih ili meni se to neće desiti, desilo se i naravno da sam promijenila i omekšala taj glupi stav da me nešto može zaobići.Kao da život kaže,e misliš da te ne mogu dotaći,dokazaću ti da mogu.I dokaže.
Mislim da svi redom dok smo mlađi imamo te neke tvrđe stavove koji vremenom istupe oštricu,kao brod u oluji,ostane bez onih šiljastih dijelova,ali ono što ostane je postojano i može te odvesti do mirne luke.