drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#76 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:U biti monoistički panteizam, kako si ga ti nazvao, riješava sve logičke zavrzlame u koje se uvaljuje religija.
Kaže, da su sva mora tinta i sva stabla pera, ne bi se mogle ispisati Allahove riječi , a mi upravo to dokazujemo ali ne na način da
je ovaj govor i pisanje bezvrijedno u odnosu na Mushaf, nego na način da je i OVO božiji govor.
Knjige iz medicine ili biologije su isto božiji govor.
Jednota svega je jedino inteligentno i jednostavno riješenje svih filozofsko-religijskih zavrzlama.
Ja prihvatam da ti imaš neko svoje objašnjenje realnosti - time i pitanje vjere, Boga, itd - zasnovano na čitanju određenih knjiga i autora, uz islamsko naslijeđe, te nekakvom kompilacijom svega toga. I napravio si nešto što tebi paše.

Problem je kada pređeš te granice pa počneš druge trpat u taj svoj okvir, falsificirajući ih i pogrešno tumačeći njih same, zato ja odreagujem :mrgreen:
Nema drugih, sve je Jedno . Ne postoji nikakav okvir , on postoji samo kod ovih koji kažu "prešao si granicu" . :mrgreen:
Granice , kao i etikete o "ispravnom" i "neispravnom" , ne postoje . One su u stvari samo neki dijapazon spoznaje koji ide
od niskog do Visokog ili Uzvišenog. Bog, svemir, Allah ili Jednota se "raspoređuju" u "stepene" koji su samo stanje svijesnosti o sebi samom,
a objektivno ne postoji nikakva druga granica osim te.
Niko nije u krivu svi radimo po tome koliko smo spoznali, drugačije ne može biti.
Bloo
Globalna šefica

#77 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Nema nista izvan. Samo mi. I nasa spoznaja o nama samima. Ponekad komplicirano upakovana ubrazne dogme.
Ali na kraju smo samo mi.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#78 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Nema nista izvan. Samo mi. I nasa spoznaja o nama samima. Ponekad komplicirano upakovana ubrazne dogme.
Izvan čega ?
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:Nema nista izvan. Samo mi. I nasa spoznaja o nama samima. Ponekad komplicirano upakovana ubrazne dogme.
Izvan čega ?
Izvan ovog materijalnog. Samo jedinka i njena svijest o sebi.
Nurudin

#80 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:
Izvan čega ?
Izvan ovog materijalnog. Samo jedinka i njena svijest o sebi.
Svijest nije materijalna, možda je nusproizvod materije , njena posljedica koja se ogleda u čovjeku.
Šta znači svijest o sebi? Recimo, jesi li ti svjesna da ti nebi govorila bosanskim jezikom da si se rodila npr u Africi i da si potpuno ista
fizički kao i sad. Imala bi drugačiji mentalitet, tvoja osobnost bi bila puno drugačija.
Hoću da kažem da je to što ti navodiš kao "svijest o sebi" , vrlo površna svijesnost o sebstvu.
Nurudin

#81 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Ne razumijemo se. :-D
Navela sam dvije recenice sto je tebe dovelo do zakljucka da je zakljucka o povrsnoj svjesnosti o sebstvu.
Do mene je i moje mrskoce da napisem duzi elaborirani traktat.
Odnosno nisam trebala ni komentarisati onda.
ne moraš pisati, odmaraj se , vikend je
Bloo
Globalna šefica

#82 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:Ne razumijemo se. :-D
Navela sam dvije recenice sto je tebe dovelo do zakljucka da je zakljucka o povrsnoj svjesnosti o sebstvu.
Do mene je i moje mrskoce da napisem duzi elaborirani traktat.
Odnosno nisam trebala ni komentarisati onda.
ne moraš pisati, odmaraj se , vikend je
A valja i masinu ukljuciti
Nurudin

#83 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

TLR
Ne doživljavam to kao nikakvu provokaciju. Jednota nema spol, to je već dualnost koja je privid, nije originalno stanje
nego je iz tog stanja došlo do diobe i do mnoštva.
Religijski, Hava je stvorena od Adema, nije zasebno stvorena, a Adem je u stvari PRVA svijest o sebi , o sebstvu. Dakle samosvijest.
Svijest nema spol niti oblik, ona se ne može doživjeti , svijest doživljava sve drugo.
U islamskoj terminologiji svijetlost-nur je metafora za svijest. Čak se kaže "Allah je Svjetlost nebesa i zemlje" .
Sa svjetlošću se ne vidi ali se pomoću nje vidi, odnosno možeš imati vid ali bez svijesnoti o onome u šta gledaš ti to ne vidiš.
Samo razumjevanje je posljedica svijesti, a razumjevanje je i početak onoga što zovemo ljubav.
Dakle, svijest se ne može doživjeti ali se bez nje ne može ništa doživjeti. Ona je alfa i omega i potpuno odsustvo svijesti je u stvari
šejtansko stanje ili stanje ludila u kojem ti se um "pomrači" , u kojem možeš biti "stanovnik džehenema" skupa sa šejtanom kojeg si
"slijedio" ili stanje potpune svijesnoti je stanje u kojem sve razumiješ i samim time sve prihvataš i to je u stvari dženet.
U istoj prostoriji mogu biti oba čovjeka ali će stanje svijesti odrediti njihovo stanej kao subjekta, odnosno "allah" će odrediti jer
Alalh je svijest, a sve ostalo je također Allah koji nije svjestan sebe kao takvog.
insomnia78

#84 Re: drugi pogled na religiju

Post by insomnia78 »

Čekajte, šta to fali bivšoj snahi?
kerima1

#85 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

insomnia78 wrote:Čekajte, šta to fali bivšoj snahi?
Ne fali joj nista, bila je izuzetno lijepa da ju je Muhammed pozelio za sebe i otud ajet da se razvedu ona i posinak mu. :mrgreen:
insomnia78

#86 Re: drugi pogled na religiju

Post by insomnia78 »

:lol:
kerima1

#87 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

insomnia78 wrote::lol:
Sta je smijesno, kao ti ne bi pao na lijepu zenu ih ih. :wink: :lol:
insomnia78

#88 Re: drugi pogled na religiju

Post by insomnia78 »

Ja sam samo čojk
kerima1

#89 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

insomnia78 wrote:Ja sam samo čojk
:mrgreen:
Nurudin

#90 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

insomnia78 wrote:Čekajte, šta to fali bivšoj snahi?
Ništa . U stvari u nekom "sakrivenom" značenju tog događaja se govori o tome da , parafraziram:
"Allah nije učinio nikome dva srca u njedrima, niti žene vaše majkama vašim, niti posinke sinovima. Vi ste to izmislili sami"
Ovo "žene vaše majkama vašim" se odnosi na Muhamedovog posinka kojemu bi bivša žena, udajom za Muhameda sad bila majka :D

U ovom metaforičom značenju to u stvari znači da mi sami ne možemo biti u dvojnosti, ne mogu biti dva Ja u nama.
Ne mogu biti dva centra.
Ovo jedno smo izmislili, a naša istinska priroda je ovo da smo svijest ili Bog, a to što nam kažu da je to grijeh , to su
oni izmislili , allah to ne kaže :mrgreen:
kerima1

#91 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

„Pitaju te o duši. Reci: „Šta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.“ (El-Isra, 85.)
Zanima me ako je sve Bog gdje ta energija ode poslije nestanka tijela..
Nurudine tebe pitam :D
Nurudin

#92 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

pa očigledno prvo ode u zemlju, pa se rastopi u zemlji..u biljke , u fotosintezu . Svugdje
Čudni su putevi Gospodnji
kerima1

#93 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

A svijest ili dusa?
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Koja papazjanija...
Nurudin

#95 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:A svijest ili dusa?

Pa isto se dešava, svijest nakon gubitka tijela koje je mikrokosmos, se vraća u makrokosmos.
Da si ti komad leda i neko te stavi u čašu vode, kad se otopiš , koji si dio te vode ti ? Ne možeš ga locirati .
Prelazak iz jednog agregatnog stanja u drugo ili "preseliš"
Nurudin

#96 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Koja papazjanija...
jel ovo sad taj trakat o svijesti ili ?
kerima1

#97 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Nurudin wrote:
kerima1 wrote:A svijest ili dusa?

Pa isto se dešava, svijest nakon gubitka tijela koje je mikrokosmos, se vraća u makrokosmos.
Da si ti komad leda i neko te stavi u čašu vode, kad se otopiš , koji si dio te vode ti ? Ne možeš ga locirati .
Prelazak iz jednog agregatnog stanja u drugo ili "preseliš"
Dzabe se samo napatimo i opet u nista. :D
Nurudin

#98 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

ma jok, potpuno obrnuto....onda ideš u sve , ko vegeta
riverflow

#99 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Meni se nekako čini da je Ništa uslov za pravi, istinsi doživljaj Jednote. Ono kada si čist od svega (umno, fizički, psihološki..) i jedno si Ništa, ali ne ništavnost, nego ne-umnost, ne-egoističnost. Kao da se tu stvara neki spejs u koji ulazi Sve. Ali i ovo što govorim je iz uma, nešto me vuče da se tim bavim, da me to zanima, pa um svašta smisli i procesira.
Postoje oni koji su istinski doživjeli razumijevanje Jednote, oni vjerovatno nemaju potrebu da ovdje kuckaju i s nama dijele doživljeno...a možda i imaju, ko bi znao...
Nurudin

#100 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

riverflow wrote:Meni se nekako čini da je Ništa uslov za pravi, istinsi doživljaj Jednote. Ono kada si čist od svega (umno, fizički, psihološki..) i jedno si Ništa, ali ne ništavnost, nego ne-umnost, ne-egoističnost. Kao da se tu stvara neki spejs u koji ulazi Sve. Ali i ovo što govorim je iz uma, nešto me vuče da se tim bavim, da me to zanima, pa um svašta smisli i procesira.
Postoje oni koji su istinski doživjeli razumijevanje Jednote, oni vjerovatno nemaju potrebu da ovdje kuckaju i s nama dijele doživljeno...a možda i imaju, ko bi znao...
za ovo prvo :thumbup:
osim zadnje rečenice , pošto je to baš umno idealiziranje tog nekog razmjevanje Jednote, nakon kojeg bi valjda trebalo da negdje levitiraš
..ili nešto :D Možda da gledaš x faktor :wink:
Locked