Nema drugih, sve je Jedno . Ne postoji nikakav okvir , on postoji samo kod ovih koji kažu "prešao si granicu" .arzuhal wrote:Ja prihvatam da ti imaš neko svoje objašnjenje realnosti - time i pitanje vjere, Boga, itd - zasnovano na čitanju određenih knjiga i autora, uz islamsko naslijeđe, te nekakvom kompilacijom svega toga. I napravio si nešto što tebi paše.Nurudin wrote:U biti monoistički panteizam, kako si ga ti nazvao, riješava sve logičke zavrzlame u koje se uvaljuje religija.
Kaže, da su sva mora tinta i sva stabla pera, ne bi se mogle ispisati Allahove riječi , a mi upravo to dokazujemo ali ne na način da
je ovaj govor i pisanje bezvrijedno u odnosu na Mushaf, nego na način da je i OVO božiji govor.
Knjige iz medicine ili biologije su isto božiji govor.
Jednota svega je jedino inteligentno i jednostavno riješenje svih filozofsko-religijskih zavrzlama.
Problem je kada pređeš te granice pa počneš druge trpat u taj svoj okvir, falsificirajući ih i pogrešno tumačeći njih same, zato ja odreagujem
Granice , kao i etikete o "ispravnom" i "neispravnom" , ne postoje . One su u stvari samo neki dijapazon spoznaje koji ide
od niskog do Visokog ili Uzvišenog. Bog, svemir, Allah ili Jednota se "raspoređuju" u "stepene" koji su samo stanje svijesnosti o sebi samom,
a objektivno ne postoji nikakva druga granica osim te.
Niko nije u krivu svi radimo po tome koliko smo spoznali, drugačije ne može biti.