Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#76 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote:
ne mislim da intelektualna i moralna uzvišenost nužno isključuje slobodnu volju.. naprotiv, može joj dati više prostora.. jači duh raspolaže brojnijim načinima kreiranja i ostvarivanja volje..
Ok. To se slažem i ja. Ja sam se samo osvrnuo na onaj dio da je mogao Bog ukloniti od nas nevolje sa ....Kun fe jekun....Budi i ono biva. Da mogao je kao što je to već uradio sa Ademom i Havom, ali tu je čovjek pokazao da ne može bez učenja. Ne što to Bog nije znao nego da Ga se ne bi optuživalo što smo na dunjaluku.
harač

#77 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

ne pratim, ko vodi?

p.s. zanemariti pitanje
Smrcak15 wrote:gubitak djeteta, za dijete ulazak u Raj bez polaganja racuna a za roditelje moze biti kratki put do Raja sa ostembiljanom kartom sto bi se reklo.
a ja mislio da je vrhunac islamske logike tvrdnja da je genocid u srebrenici bio bozansveni blagoslov, jer je predstavljao jeftin put do hurija
Smrcak15

#78 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:ne pratim, ko vodi?

p.s. zanemariti pitanje
Smrcak15 wrote:gubitak djeteta, za dijete ulazak u Raj bez polaganja racuna a za roditelje moze biti kratki put do Raja sa ostembiljanom kartom sto bi se reklo.
a ja mislio da je vrhunac islamske logike tvrdnja da je genocid u srebrenici bio bozansveni blagoslov, jer je predstavljao jeftin put do hurija
idi malo polij se vodom, uzmi kocku secera, nije ti dobro vidim....

cuj blagoslov genocid :-) sta vi ljudi pricate ovdje, kakve su ovo gluposti????
harač

#79 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:ne pratim, ko vodi?

p.s. zanemariti pitanje
idi malo polij se vodom, uzmi kocku secera, nije ti dobro vidim....

cuj blagoslov genocid :-) sta vi ljudi pricate ovdje, kakve su ovo gluposti????
po tvojoj slici svijeta cilj ljudi jeste da zavrse u raju, odnosno da izbjegnu pakao. u raspravama o problemu zla i cinjenici genocida nad vjernicima, isticao si da srebrenica nije argument protiv milostivog (sveznajuceg i svemoguceg) boga, jer ce ti ljudi biti nagradjeni upravo onim sto su uvijek zeljeli, poput ovog gore djeteta (i njegovih roditelja - i to po nekoj olaksanoj i ubrzanoj proceduri, ili sto slikovito rece "sa ostembiljanom kartom"). cilj, haman, opravdava sredstvo: ako genocid ili nezasluzena smrt osiguravaju raj, onda je to po tvojoj slici svijeta nuzno blagoslov
Smrcak15

#80 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote: po tvojoj slici svijeta cilj ljudi jeste da zavrse u raju, odnosno da izbjegnu pakao. u raspravama o problemu zla i cinjenici genocida nad vjernicima, isticao si da srebrenica nije argument protiv milostivog (sveznajuceg i svemoguceg) boga, jer ce ti ljudi biti nagradjeni upravo onim sto su uvijek zeljeli, poput ovog gore djeteta (i njegovih roditelja - i to po nekoj olaksanoj i ubrzanoj proceduri, ili sto slikovito rece "sa ostembiljanom kartom"). cilj, haman, opravdava sredstvo: ako genocid ili nezasluzena smrt osiguravaju raj, onda je to po tvojoj slici svijeta nuzno blagoslov
kao sto sam rekao i dalje govorim

nekome je smrt kazna, nekome je nagrada, nekome je iskusenje, nekome je ciscenje od grijeha, nekome je podizanje stepena u raju, sve su to relativne stvari.

zavisi kako koga potrefi

evo recimo radi se genocid nad nekim narodom, covjek koji je zao i stvarno je bio belaj radio zlo na svakom mjestu, pa se potrefi da i njega ubiju u sklopu genocida, takvom je genocid kazna, onaj koga Bog planira nagraditi na buducem svijetu a koji se potrefi na mjestu genocida i njega ubiju, takvom je smrt prelazak u bolji svijet gdje ce dobiti svoju nagradu za svoja djela na ovome svijetu, prezivjelima u genocid je iskusenje i testiranje strpljivosti.

nekad cak belaj dolazi u sklopu kazne ali se vremenom transformira i postaje nesto dobro za kaznjenog pa ta kazna postaje nesto pozitivno za tu osobu.
recimo covjek ima problema sa alkholom, i trpi cijela famlija zbog toga, poslije kad bude u saobracajki, pa nastrada dobro, opameti se poslije te kazne, i ostavi alkhol i bude bolji covjek...takvom je kazna se transformirala i postala uzrok razvitku naprijed kao licnost, jer drugcije ga nije moglo izvuci iz tog sivila dok se nesto radikalno ne desi.
harač

#81 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote: po tvojoj slici svijeta cilj ljudi jeste da zavrse u raju, odnosno da izbjegnu pakao. u raspravama o problemu zla i cinjenici genocida nad vjernicima, isticao si da srebrenica nije argument protiv milostivog (sveznajuceg i svemoguceg) boga, jer ce ti ljudi biti nagradjeni upravo onim sto su uvijek zeljeli, poput ovog gore djeteta (i njegovih roditelja - i to po nekoj olaksanoj i ubrzanoj proceduri, ili sto slikovito rece "sa ostembiljanom kartom"). cilj, haman, opravdava sredstvo: ako genocid ili nezasluzena smrt osiguravaju raj, onda je to po tvojoj slici svijeta nuzno blagoslov
kao sto sam rekao i dalje govorim

nekome je smrt kazna, nekome je nagrada, nekome je iskusenje, nekome je ciscenje od grijeha, nekome je podizanje stepena u raju, sve su to relativne stvari.

zavisi kako koga potrefi

evo recimo radi se genocid nad nekim narodom, covjek koji je zao i stvarno je bio belaj radio zlo na svakom mjestu, pa se potrefi da i njega ubiju u sklopu genocida, takvom je genocid kazna, onaj koga Bog planira nagraditi na buducem svijetu a koji se potrefi na mjestu genocida i njega ubiju, takvom je smrt prelazak u bolji svijet gdje ce dobiti svoju nagradu za svoja djela na ovome svijetu, prezivjelima u genocid je iskusenje i testiranje strpljivosti.

nekad cak belaj dolazi u sklopu kazne ali se vremenom transformira i postaje nesto dobro za kaznjenog pa ta kazna postaje nesto pozitivno za tu osobu.
recimo covjek ima problema sa alkholom, i trpi cijela famlija zbog toga, poslije kad bude u saobracajki, pa nastrada dobro, opameti se poslije te kazne, i ostavi alkhol i bude bolji covjek...takvom je kazna se transformirala i postala uzrok razvitku naprijed kao licnost, jer drugcije ga nije moglo izvuci iz tog sivila dok se nesto radikalno ne desi.
ili, ukratko: genocid u srebrenici je bio bozanstveni blagoslov; ne znam sta si se ibretio
arzuhal

#82 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Kakva kazna ili blagoslov, šta naklapate bezveze?
pussysmoke

#83 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Nisam baš siguran da bi se trebalo za primjer uzimati ono što se dogodilo u Srebrenici. Može se i drugačije na ovoj temi argumentovati.
Bloo
Globalna šefica

#84 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

pussysmoke wrote:Nisam baš siguran da bi se trebalo za primjer uzimati ono što se dogodilo u Srebrenici. Može se i drugačije na ovoj temi argumentovati.
Srebrenica je uzeta kao nama blizak, užasni primjer za Smrčkovu konstataciju o ubrzanoj proceduri ulaska u dzennet...odnosno pokušaja objašnjenja za djecu koja umiru nevina i nedužna...
pussysmoke

#85 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Bloo wrote:
pussysmoke wrote:Nisam baš siguran da bi se trebalo za primjer uzimati ono što se dogodilo u Srebrenici. Može se i drugačije na ovoj temi argumentovati.
Srebrenica je uzeta kao nama blizak, užasni primjer za Smrčkovu konstataciju o ubrzanoj proceduri ulaska u dzennet...odnosno pokušaja objašnjenja za djecu koja umiru nevina i nedužna...
Vidim i razumijem zašto i kako je korišteno. Samo mislim da se može i na drugi način. Slobodno izražavam mišljenje bez namjere da uvrijedim.
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

pussysmoke wrote:
Bloo wrote:
Vidim i razumijem zašto i kako je korišteno. Samo mislim da se može i na drugi način. Slobodno izražavam mišljenje bez namjere da uvrijedim.
Koji god primjer da je uzet je jednako užasan u svojoj suštini.
Kao i samo Smrčkovo rezonovanje o ubrzanoj proceduri, ali razumijem da je to neka vrsta odgovora na užas i besmisao takvih dešavanja.
vatrogasac

#87 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Srebrenica je uzeta kao nama blizak, užasni primjer za Smrčkovu konstataciju o ubrzanoj proceduri ulaska u dzennet...odnosno pokušaja objašnjenja za djecu koja umiru nevina i nedužna...
Koliko je u Srebrenici prekršeno samo iz Starog zavjeta zapovijedi i zabrana? I ono što se dešavalo u vrijeme holokausta. Skoro kompletan Dekalog. Da li je Bog zadovoljan ljudima koji imaju dok oni što nemaju umiru od gladi? Postoje i za to ajeti i hadisi.
Hoćeš li Boga okriviti što 81 čovjek ima više od 3 milijarde ljudi?
medvjed23

#88 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

Srebrenica je dobar primjer, jer lako je (ne svakom) tuđu tragediju posmatrati kao test, iskušenje, provođenje zaboravljene volje duše ili sl.

Poetski intermeco...
KADA JE SRPSKI SNAJPERIST MOJOJ PRIJATELJICI

ustrijelio dijete u naramku –
prestala sam u boga vjerovati. Nema te, bože
rekla sam, prekrižen si za sva vremena
i tačka. Jer bog što pušta da djecu, majkama
u naručju, ubijaju onako, ni zbog čega
naprosto iz zabave, takav bog meni ne treba
A drugi – kako god hoće

Inače, prije rata sam mislila da bi se
nebesa na mene sručila ako bih prestala
u boga vjerovati. A eto, nije se desilo ništa
Ni crijep nije napukao na krovu moje kuće
Ja sam i dalje ja. Sarajevo je i dalje Sarajevo
Nebo i dalje nebo. I eno stoji gdje je i prije bilo
Iako boga nema. Mislim, nema ga za mene
A drugi – kako god hoće
Sve se kotrlja po starom
Čak mi se čini da mi je ovako lakše
Ovako, bez boga. Ne umijem ti to, bojim se,
Objasniti. Znaš, pješači se lakše
bez ičeg u rukama nego kad vukljaš cekere
Jeste, dobro sam rekla. Bez boga, nekako
lakše se pješači kroz ovaj guravi život.
Jedino, svaki čas osjetim
da su mi ruke prazne.

Prazne, i zato teške.
Bloo
Globalna šefica

#89 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Srebrenica je uzeta kao nama blizak, užasni primjer za Smrčkovu konstataciju o ubrzanoj proceduri ulaska u dzennet...odnosno pokušaja objašnjenja za djecu koja umiru nevina i nedužna...
Koliko je u Srebrenici prekršeno samo iz Starog zavjeta zapovijedi i zabrana? I ono što se dešavalo u vrijeme holokausta. Skoro kompletan Dekalog. Da li je Bog zadovoljan ljudima koji imaju dok oni što nemaju umiru od gladi? Postoje i za to ajeti i hadisi.
Mislim da nije poenta šta je prekršeno kod koga pojedinačno, jer je prekršena univerzalna svetost ljudskog života.
Ja boga nisam okrivila niti jednog, već sam rekla da je Smrčkova reakcija i tvrdnje (test za dzennet, precica do dzenneta itd), te pretpostavljam reakcija i svih drugih vjernika (bez obzira na religiju) na užas i besmisao takvih dešavanja. Naglasak na besmisao.

Ili besmisao

NEma svrhe da JA krivim Boga. Ili da pak osjećam išta prema bilo kojem bogu.
Ja mogu samo da krivim ljude i da mi se gade.
harač

#90 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

vatrogasac wrote:Hoćeš li Boga okriviti što 81 čovjek ima više od 3 milijarde ljudi?
ne, ako daju zekat i boga se boje :lol:

osim ako nemaš nešto protiv samog kapitalizma, mrako komunistička :P

p.s. @medvjed23

"Prazne, i zato teške", dodao je u onom drugom (zloglasnom) izdanju, kad se nešto prepravlj'o. nije mu trebalo
vatrogasac

#91 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote:Srebrenica je dobar primjer, jer lako je (ne svakom) tuđu tragediju posmatrati kao test, iskušenje, provođenje zaboravljene volje duše ili sl.

Poetski intermeco...
KADA JE SRPSKI SNAJPERIST MOJOJ PRIJATELJICI

ustrijelio dijete u naramku –
prestala sam u boga vjerovati. Nema te, bože
rekla sam, prekrižen si za sva vremena
i tačka. Jer bog što pušta da djecu, majkama
u naručju, ubijaju onako, ni zbog čega
naprosto iz zabave, takav bog meni ne treba

A drugi – kako god hoće

Inače, prije rata sam mislila da bi se
nebesa na mene sručila ako bih prestala
u boga vjerovati. A eto, nije se desilo ništa

Ni crijep nije napukao na krovu moje kuće
Ja sam i dalje ja. Sarajevo je i dalje Sarajevo
Nebo i dalje nebo. I eno stoji gdje je i prije bilo
Iako boga nema. Mislim, nema ga za mene
A drugi – kako god hoće
Sve se kotrlja po starom

Čak mi se čini da mi je ovako lakše
Ovako, bez boga. Ne umijem ti to, bojim se,
Objasniti. Znaš, pješači se lakše

bez ičeg u rukama nego kad vukljaš cekere
Jeste, dobro sam rekla. Bez boga, nekako
lakše se pješači kroz ovaj guravi život.

Jedino, svaki čas osjetim
da su mi ruke prazne.

Prazne, i zato teške.
Ovo gore plavim zvuči kao pravdanje ateizma, a ne uzrok ateizma, a ovo dalje smeđim zvuči kao agnosticizam. Ipak malo konfuzno.
Svako ima pravo na subjektivni odraz objektivnog. U njenom se ne mogu prepoznati ni u jednom stihu.
medvjed23

#92 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

Da. Vešović je svakom bacio koju mrvicu.
medvjed23

#93 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

harač wrote:
vatrogasac wrote:Hoćeš li Boga okriviti što 81 čovjek ima više od 3 milijarde ljudi?

p.s. @medvjed23

"Prazne, i zato teške", dodao je u onom drugom (zloglasnom) izdanju, kad se nešto prepravlj'o. nije mu trebalo
svejedno, smisao se ne mijenja
vatrogasac

#94 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:

Ne postoji samo Marksov komunizam. Postoji i onaj Božijih poslanika. Postoji i Gazi Husref-begov. :wink:
Hrišćanski komunizam je oblik komunizma na osnovama religije hrišćanstva. To je teorija teološki i politički zasnovana na tumačenju da učenja Isusa Hrista primoravaju hrišćane da podrže komunizam kao idealni društveni sistem. Iako ne postoji opšta saglasnost o tačnom datumu rođenja hrišćanskog komunizma, mnogi hrišćanski komunisti tvrde da Biblija ukazuje na to da su rani hrišćani, uključujući i apostole sebe smatrali komunistima, oni su uspostavili svoje malo komunističko društvo u godinama posle smrti i vaskrsenja Isusa Hrista. Kao takvu, mnogi zagovornici hrišćanskog komunizma tvrde da je ovoj doktrini učio i sam Isus, a da su ga praktikovali apostoli u svom životu i učenjima drugih.
Bloo
Globalna šefica

#95 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:
harač wrote:

p.s. @medvjed23

svejedno, smisao se ne mijenja
Poeziju je nezahvalno tumačiti...
Može biti i bukvalno prazne jer nema više djeteta u naručju...može preneseno...tu se već da barem 3 analize razbacat :D
a treba halaliti MArku, ostario je :;D
medvjed23

#96 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pjesnici baš posenile kad ostare.. neki dan gledam kiševića na tv-u.. ništa ni sa čim..
MarlboroGold

#97 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Ok slažem se sa navedenim ako posmatram sa vjerskog aspekta. Međutim, ujedno smatram da je, kako kaže medo, nejednak tretman slabost tog loto "sistema" i pri tome ostajem. Nasumični odabir na ovom svijetu nije dovoljno efikasan.
zato sto smo razliciti, zato su i razlicita iskusenja.

nemoj misliti da ti je nesto Bog nazao ucinio ako te stavo na vece iskusenje nego tvog prijatelja, jer ti ako prodje to iskusenje, daleko si u boljem polozaju nego tvoj prijatelj koji mirno spava. jer

kada dodje sudnji dan, ako ti dodjes cist od grijeha, zbog recimo iskusenja na ovome svijetu, ti sa prvim ulaskom u raj ces zaboriti sve probleme koje si prosao na zemlji.
Zašto to radi na takav način? Opet te pitam, koji je smisao svega toga? Mislim da nisu svi njegovi motivi objašnjeni u Kur'anu, kao ni u drugim vjerskim knjigama. Ako nam je dao slobodu, zar ne smijemo preispitivati njegove postupke i njegov dizajn?
saimidin

#98 Re: Ateizam vs. Religija

Post by saimidin »

Smrcak15 wrote:
saimidin wrote: nista od ovog nisu dokazi, nego korelacije, kako je nesto slično nečemu, i to navuceno do kraja.

razvoj zivota je objasnjen teorijom evolucije, ali pitanje je da li "vjerujes" u nju.

mislim da se pogresno i cesto koristi termin "vjerovati", jer je besmisleno reci:

ja vjerujem u teoriju evolucije, gravitacije i sl.

vjerovo ti ili ne ona je tu i dokazana, pitanje je samo da li ti razumijes dokazni postupak,

mozes li ga prihvatiti iz teorijskog objasnjenja, ili ga moras provesti kako bi se osigurao,

naravno ako imas vremena i reusrse da ga provedes.

npr, ajnstajnova teorija revativiteta, je izmedju ostalog predvidjela postojanje gravitacionih talasa,

ali su potrebni bili veliki resursi da se ona i izmjere, i sad neko dodj i kaze ja nevjerujem u to,

koga boli neka stvar ta ti vjerujes.

ti ako hoces da vjerujes knjigama koje su napisali polupismeni ljudi iz bronzanog doba i antike bujrum,

ali svijet ode dalje, a ti ostade u prasini bliskog istoka, da se krvis sebi sličnima zbog tih knjiga
nista od ovog nisu dokazi, nego korelacije, kako je nesto slično nečemu, i to navuceno do kraja.
stani junace malo....kako nisu??

jesu dokazi za inteligentni dizajn, jer kad vidis puzle na sred pustinje slozene i cine jednu sliku...netreba ti niko da te razuvjeri d ato nije inteligentna ruka poslozila...ili ces ti kao ateista mozda pomisljati da nisu mozda vjtrovi, kise, toplote, zemljotresi itd to odradile mozda???

razvoj zivota je objasnjen teorijom evolucije, ali pitanje je da li "vjerujes" u nju.
nije

teoria evolucije ne objasnjava kako nastaje celija.

teorija evolucije samo objasnjava preizvljavanje jacega, survival of the fittest. niti objasnjava kako se stvaraju novi organi, ili kako slucajni dogadjaji da doprinose novim informacijama u DNK spirali.

ja vjerujem u teoriju evolucije, gravitacije i sl.
u gravitaciju se ne vjeruje, to se zna, to je ocita stvar, nesto sto se moze testirati, mjerti iitd, samim tim se u tom nevjeruje nego ZNA.

vjerovo ti ili ne ona je tu i dokazana, pitanje je samo da li ti razumijes dokazni postupak,
teorija evolucije nije dokazana.

a ako jeste, de molim te objasni nam svima kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture.

problem je da ti mislis da su dokazi, ali u krivu si.

pa ljudi nisu imali pojma sta je gravitacija i kako funkcioniše do skoro,
dok nije potvrđen higsov bozon, i još se istrazuje, a ti eto znao,
sto i jeste tvoj problem, hoces da nauku stavis u neku ravan sa religijom, kao to se zna,
a to je nemoguce, jer onda pocnes postavljati slike nekih slicnosti misleci da su to dokazi.

nauka postoji samo u dokazima, i nema problem da prizna kada je pogrijesila,
da se u susret novim dokazima promijeni.
religija je sve suprotno nauci.
zamisli ti poceti nesto dokazivati, npr da ima bog,
a znas da je zabranjeno i u "svetim knjigama" iskljucena mogucnost da ga nema,
to je onda besmisleno.

evolucija je dokazana, postanak zivota jos nije do kraja, ali sta kad se i to dokaze.
gdje ce se, u koju rupu, zavuci taj tvoj bog.

zaboravljas da je nauka u posljednih 500 godina otkrila mnostvo nepoznanica,
za koje su religiozni tvrdili prije otkrica da nece nikad biti poznato,

uglavnom ziv ti meni bio, al u krivu si, i izgleda nema ti pomoci.
zivi u svom neznanju, i pusti druge da zive,
jebes i boga i religiju kad ce maltretirati ljude zbog toga

:run:
pussysmoke

#99 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Kako može čovjek uopšte shvatiti pojam Boga? Ako su naše sumnje o onome što Bog predstavlja i u najmanjem slučaju tačne, onda mi ne možemo uopšte shvatiti šta je to Bog. Isto kao što ne možemo pojmiti ni veličinu Svemira. S obzirom na navedeno, kako jedan sebi može dozvoliti da drugom objašnjava šta je "Bog htio reći"?! Mene zanima kolika je doza bahatosti i drskosti koju moraš imati u sebi da bi pomislio da si zapravo ti jedan od onih koji shvataju poruku. Mnogi se boje i same pomisli o Bogu i sa štovanjem mu se mole i klanjaju, nadajući se pri tome njegovoj milosti. S druge strane imamo one koji će da objasne svima nama neukima, ko je i šta je Bog, kako nas nagrađuje i kažnjava, o čemu razmišlja, šta je stvorio i zašto.

"Znači li to da mi samo sanjamo da živimo, a ne živimo? Sve što nam se dešava, nije stvarnost, već naš san o stvarnosti. Kakva je onda ta stvarnost, i da li postoji? Ili je sam san stvarnost?
Ko nas to drži u snu, i ko nas budi?
Je li smrt buđenje? Je li život u smrti?
Zašto svi snovi nisu jednaki? Nekome su dati lijepi, i laki, i mirisni, nekome ružni, teški, smrdljivi.
Srećom, nisu uvijek isti. Naiđu prozračni, kao zora, šareno lijepi, kao cvijet." - Meša Selimović
Smrcak15

#100 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Mislim da nije poenta šta je prekršeno kod koga pojedinačno, jer je prekršena univerzalna svetost ljudskog života.
Ja boga nisam okrivila niti jednog, već sam rekla da je Smrčkova reakcija i tvrdnje (test za dzennet, precica do dzenneta itd), te pretpostavljam reakcija i svih drugih vjernika (bez obzira na religiju) na užas i besmisao takvih dešavanja. Naglasak na besmisao.

Ili besmisao

NEma svrhe da JA krivim Boga. Ili da pak osjećam išta prema bilo kojem bogu.
Ja mogu samo da krivim ljude i da mi se gade.
BOg jasno kaze ne prolijevaj te neduznu krv, zli ljudi dodju i to rade, i onda okrivite Boga za to sto zli ljudi rade :-)
iako ce taj isti Bog da kazni zestoko zlikovce na sudnjem danu, cak jasno i prijeti kaznom dzehennema.
ali opet po vama je Bog kriv :-)
Locked