apsidejzi wrote:Evo radnici Zeljezare u Zenici 13 plata nisu dobili a ko biva isli na posao i radili. Ne znam koliko se to moze vjerovati, mozda su samo dolazili bez da su ista radili al nebitno. Ja ne bih radio ni mjesec. Prvi put kad bi rekli nema plate je ne bih dosao na posao.
Poceo bih traziti novi u granicama svojih sposobnosti ili bih se prekvalificirao. Pa 13 mjeseci je vise nego dovoljno da naucis neku novu vjestinu i da pocnes nesto raditi. Ovako, samo izgubljeno vrijeme.
Moje bivse kolege su radile 2 godine bez redovne plate. Svako nekoliko su dobijali nesto 'na ruke', mozda stotinjak maraka u dva mjeseca, a poslije ni to. Nisu napustili jer je to firma koja je imala veliki potencijal, dosta zaposlenih i imovine, pa su mislili da jednog dana mora krenuti. Neki od njih su vec bili i u nekim godinama kad je teze naci posao i da ga ima, ali bilo je i mladjih. Da se razumijemo, oni su crnacki radili sve o vrijeme, takav posao.
Poslije dvije godine firma je definitivno propala, a samo mali broj njih je uspio naplatiti dio plata iz stecajne mase.