Ne idem nigdje iz BiH
- aditon
#76 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pametan ide gdje mu je bolje, budala ostaje tamo gdje je navikla...
ovo je vjerovatno tačno međutim na pitanje otići ili ostati se ne može dati jednostavan odgovor.
lično, ovdje imam sve u ekonomskom smislu za što bi sad i da odem na zapad morao raditi 10-15 godina. također ovdje su svi koji me vole i koje volim. ne razmišljam o odlasku, tj razmišljam šta bi bilo kad bi bilo ali nemam planove da idem...
međutim, treba biti realan. ovdje je toliko zatrovana atmosfera iz koje se ne može izići čini mi se bez novih oružanih sukoba, ili što je manje vjerovatno, da neko treći se umješta i od ove zemlje napravi normalnu i funkcionalnu državu.
kako god, da odem iz BiH to bi isključivo bilo radi djece jer niko normalan ustvari ne želi da mu dijete u tako zatrovanoj sredini odrasta, pa bar ne mi koji nismo nacionalni vampiri...
ovo je vjerovatno tačno međutim na pitanje otići ili ostati se ne može dati jednostavan odgovor.
lično, ovdje imam sve u ekonomskom smislu za što bi sad i da odem na zapad morao raditi 10-15 godina. također ovdje su svi koji me vole i koje volim. ne razmišljam o odlasku, tj razmišljam šta bi bilo kad bi bilo ali nemam planove da idem...
međutim, treba biti realan. ovdje je toliko zatrovana atmosfera iz koje se ne može izići čini mi se bez novih oružanih sukoba, ili što je manje vjerovatno, da neko treći se umješta i od ove zemlje napravi normalnu i funkcionalnu državu.
kako god, da odem iz BiH to bi isključivo bilo radi djece jer niko normalan ustvari ne želi da mu dijete u tako zatrovanoj sredini odrasta, pa bar ne mi koji nismo nacionalni vampiri...
- Logovan
#77 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja ću ostati dok ne crknem.
- dječak sa šibicama
#78 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ja bi se vratijo dusa je ubosni, ali djeca nece jebiga
- HAVANA
#79 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ostaces i kad crknes.Logovan wrote:Ja ću ostati dok ne crknem.
-
Ci-Nick
#80 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kako se kaže,.. nikad dva dobra sastaviti.dječak sa šibicama wrote:ja bi se vratijo dusa je ubosni, ali djeca nece jebiga
Ako treba birati između porodice i domovine, porodica je pravi izbor.
Svako neka ide svojim putem ali kao što već rekoh ne dopada mi se ako se svakodnevno vrši marketing pa i neka vrsta pritiska na ljude,.. kako treba ići,..
- Logovan
#81 Re: Ne idem nigdje iz BiH
To mi je već nebitno.HAVANA wrote:Ostaces i kad crknes.Logovan wrote:Ja ću ostati dok ne crknem.
- arzuhal
#82 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Dobro tebi, ali nije drugima, drugi će pričati, a živi su: Vidi njega, crk'o! te će zbijati šale na tvoj račun...Logovan wrote:To mi je već nebitno.HAVANA wrote:Ostaces i kad crknes.Logovan wrote:Ja ću ostati dok ne crknem.
- HAVANA
#83 Re: Ne idem nigdje iz BiH
I to je nebitno.
Bitno je kako je do tada...
- Logovan
#84 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nek' rade šta god hoće, ionako bih bio zakopan 2 metra ispod zemlje.arzuhal wrote: Dobro tebi, ali nije drugima, drugi će pričati, a živi su: Vidi njega, crk'o! te će zbijati šale na tvoj račun...
-
Seyfo
#85 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Imam dojam da je sistem kod nas takav da, kao što npr.proizvodi i potiče nacionaliste pa ti je bolje ako si nacionalista, proizvodi i potiče loš stav prema vlastitoj državi i favorizira sve vani a samim tim i odlazak. Uopšte nije svakom ni u npr.Njemačkoj ni u Americi dobro (recimo hiljadama beskućnika) pa neće baš svako spominjati familiju Merkelovoj i Trumpu na dnevnoj osnovi. Čak štaviše, mnogi beskućnik će reći "nije do njih, do mene je, jebiga nisam se snašao".
Ovaj stav kako je ovdje sve loše a vani dobro se širi poput zaraze i zakačio je maltene svakog, sad zavisi u kojoj mjeri. Ja sam prilično zaražen ali se otimam, a npr.drug meteorit je recimo komplet zaražen i s njim je sistem uspio 100%.
Znači, ne sporim da većina stvari u državi ne valja, ali pojedinci su doslovno uvjereni kako sunce ljepše sija, da je nebo plavije a trava zelenija u Njemačkoj.
Ovaj stav kako je ovdje sve loše a vani dobro se širi poput zaraze i zakačio je maltene svakog, sad zavisi u kojoj mjeri. Ja sam prilično zaražen ali se otimam, a npr.drug meteorit je recimo komplet zaražen i s njim je sistem uspio 100%.
Znači, ne sporim da većina stvari u državi ne valja, ali pojedinci su doslovno uvjereni kako sunce ljepše sija, da je nebo plavije a trava zelenija u Njemačkoj.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#86 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ja bih mogao čitav život raditi u jednoj firmi
dakle 40 godina radnog vijeka
takav sam... meni je to SASMA ok
ne zamaram se glupostima
međutim... problemi nastaju kada se usporedim s drugima što je najgora sistemska greška
pa ljudine ispadaju oni koji su promijinili firmu i za samo godinu duže rade u svojoj firmi nego ja u mojoj
htio ne htio moraš to činiti barem nakratko i podsvjesno...
svaki dolazak i odlazak novog radnika ili onog koji duže radi tu pa ode je kao malo kenjanje meni po glavi
ISTO je s odlascima iz BIH
znam jednu porodicu ba ovdje mesa nisu imali da jedu...zube da poprave ugrade slušni aparat
jesu i u njemačkoj socijalni slučajevi jer im država plaća pola svih računa ali su i popravili zube
i jedu meso
za 5 godina će na sejšele
za 10 godina put oko svijeta
prije 15 godina sam bio u lisabonu svojim parama
ljudi koji kruha nisu imali udali se u njemačku sada idu avionom eeej avionom za lisabon
ja i zaboravio da sam bio tamo
iskoči mi slika na fejsu ne sjećam se
uglavnom htio ne htio ići sredina ti nameće taj pritisak
i dalje se držim one da ide najveća sirotinja kojoj je bolje gore raditi na beuštelu
i najbogatiji ljudi kojima je bolje biti profa ili top menager u njemačkoj nego ovdje
manje stresa a više para
i ako te neko zbode ima sud i policija
naravoučenje postiranja je PANTA BLEI

ne zamaram se glupostima
međutim... problemi nastaju kada se usporedim s drugima što je najgora sistemska greška
pa ljudine ispadaju oni koji su promijinili firmu i za samo godinu duže rade u svojoj firmi nego ja u mojoj
svaki dolazak i odlazak novog radnika ili onog koji duže radi tu pa ode je kao malo kenjanje meni po glavi
znam jednu porodicu ba ovdje mesa nisu imali da jedu...zube da poprave ugrade slušni aparat
jesu i u njemačkoj socijalni slučajevi jer im država plaća pola svih računa ali su i popravili zube
ljudi koji kruha nisu imali udali se u njemačku sada idu avionom eeej avionom za lisabon
iskoči mi slika na fejsu ne sjećam se
i dalje se držim one da ide najveća sirotinja kojoj je bolje gore raditi na beuštelu
i najbogatiji ljudi kojima je bolje biti profa ili top menager u njemačkoj nego ovdje
manje stresa a više para
i ako te neko zbode ima sud i policija
- azurna_obala
#87 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Razmišljala sam da idem, raspitivala se o Švedskoj
a prije dvije godine sam poslala aplikaciju za posao u Barceloni
naravno nikad nikakvog odgovora.
Ako se nekad i uozbiljim po pitanju odlaska, ne bih nigdje za stalno, godinu dvije, i nazad. Mislim da nigdje nije lijepo kao kod kuće.
Ono što još nisam skontala zašto idu oni koji imaju dobre plate, stalan posao. Njih dvoje oko 4000 KM mjesečno i opet kukaju k'o da marke nemaju. A onda krene priča o djeci i sta ce njihova djeca ovdje. Nacionalizam, politika, rat...ima i može biti ovoga svuda, nema garancije.
Na poslu imam dosta ljudi koji su se doselili u Bosnu i tu su im se i djeca rodila, i ne misle ići. Kad sam ih pitala zašto bi se neko doselio u BiH, oni meni zašto ne? Nisam mogla smisliti neki zaista dobar razlog. Dobro, oni svi imaju i dobar posao i plate, ali imaju i ovi moji iz primjera, sama ovi zapeli otići i nema druge.
Ako se nekad i uozbiljim po pitanju odlaska, ne bih nigdje za stalno, godinu dvije, i nazad. Mislim da nigdje nije lijepo kao kod kuće.
Ono što još nisam skontala zašto idu oni koji imaju dobre plate, stalan posao. Njih dvoje oko 4000 KM mjesečno i opet kukaju k'o da marke nemaju. A onda krene priča o djeci i sta ce njihova djeca ovdje. Nacionalizam, politika, rat...ima i može biti ovoga svuda, nema garancije.
Na poslu imam dosta ljudi koji su se doselili u Bosnu i tu su im se i djeca rodila, i ne misle ići. Kad sam ih pitala zašto bi se neko doselio u BiH, oni meni zašto ne? Nisam mogla smisliti neki zaista dobar razlog. Dobro, oni svi imaju i dobar posao i plate, ali imaju i ovi moji iz primjera, sama ovi zapeli otići i nema druge.
- dječak sa šibicama
#88 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ostajte ovdje, sunce tudjeg neb... aj ne seri Aleksa
- dječak sa šibicama
#89 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sve kontam, pranje guzica po Njemackoj i sve sve, ali ovo sa Ceskom ne kontam... satnica 2 eura, irgetis za nekih 400-500 eura mjesec dana, topli obrok 1,7 eura dnevno... jel to u Ceskoj cijene pet puta manje pa mozes jesti za euro i 70 centi i raditi 10 ili 12 sati, ili sta je u pitanju.
U stvari u pitanju je Slovacka, meni se cini... neka austrobugarska uglavnom.
- insomnia78
#90 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma to je robovanje. Spavaju i zive svi zajedni, jedu se konzerve pa kolko uvatis. Rade srbi na tu foru tamo vec dugo. Kae uslovi malo bolji neg u logorudječak sa šibicama wrote:Sve kontam, pranje guzica po Njemackoj i sve sve, ali ovo sa Ceskom ne kontam... satnica 2 eura, irgetis za nekih 400-500 eura mjesec dana, topli obrok 1,7 eura dnevno... jel to u Ceskoj cijene pet puta manje pa mozes jesti za euro i 70 centi i raditi 10 ili 12 sati, ili sta je u pitanju.
-
The 51st State
#91 Re: Ne idem nigdje iz BiH
kucu u picku materinu
- dječak sa šibicama
#92 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Klasicno robovanje, sta oni ustede, imaju dzaba spavanje ali koliko vidim i put sami sebi placaju. Dobiju nekakav bonus 50 eura ako svaki dan dolaze na posao. A garant se radi svaki dan po 12 sati.
Samo cekam kad ce Kinezi doci po radnu snagu ubosnu, satnica 20 feninga, spavanje u podrumima i katakombama Guangzhoua, ako slusas i radis vracas se ziv kuci, u Kini nagli porast rasizma, pokret "Bosnians go home" raste iz dana u dan, radnici iz ruralnog Sechuana porucili "uzese nam poso".
Samo cekam kad ce Kinezi doci po radnu snagu ubosnu, satnica 20 feninga, spavanje u podrumima i katakombama Guangzhoua, ako slusas i radis vracas se ziv kuci, u Kini nagli porast rasizma, pokret "Bosnians go home" raste iz dana u dan, radnici iz ruralnog Sechuana porucili "uzese nam poso".
- animus
#93 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Black swan wrote:ja bih mogao čitav život raditi u jednoj firmi
ne zamaram se glupostima
jesu i u njemačkoj socijalni slučajevi jer im država plaća pola svih računa ali su i popravili zubei jedu meso
![]()
iskoči mi slika na fejsu ne sjećam se![]()
manje stresa a više para
i ako te neko zbode ima sud i policija![]()
Isto mislimo. Nije loše ovdje ali preispitivanje jeli moglo biti bolje da sam otisao.
Tacno ove price i odlasci unose nemir. Isto se ponasamo kao krdo ovaca.
- Russki
#94 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ja sta smo drugo nego krdo i stado i jato i sta ti ja znam
-
Niemand
#95 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kasnimo za zapadom, al kasnimo za njim i po onim losijim stvarima. I ja cesto razmisljam jel pametno ovdje imati djecu, nakon toliko procitanih gluposti samo u protekloj godini o svijetu, mislim da je u svakom slucaju mirnije.
Drugi forumas isto rece da ne zeli da mu djeca odrastaju u zatrovanoj sredini. Ironicno.
Nekad pomislim da ne citate vijesti.
Drugi forumas isto rece da ne zeli da mu djeca odrastaju u zatrovanoj sredini. Ironicno.
Nekad pomislim da ne citate vijesti.
- Russki
#96 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jebiga, kad staviš sve te nacionaliste, fašiste, homofobe, 'vake 'nake...jebeno je odgojiti dijete u takvoj sredini..
ne kazem da negdje na zapadu nije isto.
prema mom iskustvu i mojim vremenom provedenim u nekoliko zemalja na zapadu, mnogo boljih opcija i šansi za napredak kako tebe, tako i djeteta
ne kazem da negdje na zapadu nije isto.
prema mom iskustvu i mojim vremenom provedenim u nekoliko zemalja na zapadu, mnogo boljih opcija i šansi za napredak kako tebe, tako i djeteta
-
moonca
#97 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zasto mislis da je robovanje?insomnia78 wrote:Ma to je robovanje. Spavaju i zive svi zajedni, jedu se konzerve pa kolko uvatis. Rade srbi na tu foru tamo vec dugo. Kae uslovi malo bolji neg u logorudječak sa šibicama wrote:Sve kontam, pranje guzica po Njemackoj i sve sve, ali ovo sa Ceskom ne kontam... satnica 2 eura, irgetis za nekih 400-500 eura mjesec dana, topli obrok 1,7 eura dnevno... jel to u Ceskoj cijene pet puta manje pa mozes jesti za euro i 70 centi i raditi 10 ili 12 sati, ili sta je u pitanju.
Srbi --rade dugo-al' kao u logoru?
- insomnia78
#98 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Upisi na googlu. Ima clanaka kamara
- irac300
#99 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da im toliko ne valja, ne bi išli redovno. Bolje i 500, 600 eura da uštediš, malo se žrtvuješ s konezervama, grupnim smeštajom... nego ovdje da te guzi krezava spodoba, koja je sada nekakav privrednik za 400KM.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#100 Re: Ne idem nigdje iz BiH
to i ja kažem
ko radi na lošem poslu bolje mu je na zapadu
malo je teže nama iz ureda na bauštel
ali u njemačkoj i NK radnik ima dobru platu
istina je da će u početku malo stradati želudac i leđa ali biće bolje
ko radi na lošem poslu bolje mu je na zapadu
malo je teže nama iz ureda na bauštel
ali u njemačkoj i NK radnik ima dobru platu