Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post Reply
Novak20

#76 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Novak20 »

_BataZiv_0809 wrote:
Novak20 wrote:
Ti tvrdiš da Bošnjaci nemaju stožernu stranku ???
Bosnjaci u BiH nemaju stozernu stranku kao sto je to HDZ za Hrvate u BiH.
Dakle Bošnjaci ipak imaju stožernu stranku. Ime joj je SDA.
Hafis

#77 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Hafis »

Najveći dokaz ove tvrdnje je taj što druga po jačini bošnjačka stranka već decenijama nema muda da isturi svog kandidata Bošnjaka za predsjedništvo.
Zato što su dobro svjesni tko je bošnjačka stožerna stranka i da bi to bilo uzaludno rasipanje glasova. Zato se i jesu pretplatili na hrvatskog člana. Ne zato da nekome podvale (zezam se, i zbog toga svakako :) ) već i zbog toga što su svjesni da nemaju tu auru, nemaju taj nacionalni pečat bošnjačke stožerne stranke i da je bitka za poziciju ''prvog u Bošnjaka'' izgubljena unaprijed.
bosan

#78 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by bosan »

SDA nije bosnjacka stozerna stranka , da se hrvati i srbi malo normalizuju SDA ne bi bila ni na mapi . SDA je inat stranka i nista drugo .
Hafis

#79 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Hafis »

bosan wrote:SDA nije bosnjacka stozerna stranka , da se hrvati i srbi malo normalizuju SDA ne bi bila ni na mapi . SDA je inat stranka i nista drugo .
Ukrao si mi riječ iz usta. Da se Bošnjaci malo normaliziraju i okanu nametanja svojih pravila drugima po svaku cijenu, HDZ, SNSD,SDS bi nestali.
General War

#80 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by General War »

Hafis wrote:
bosan wrote:SDA nije bosnjacka stozerna stranka , da se hrvati i srbi malo normalizuju SDA ne bi bila ni na mapi . SDA je inat stranka i nista drugo .
Ukrao si mi riječ iz usta. Da se Bošnjaci malo normaliziraju i okanu nametanja svojih pravila drugima po svaku cijenu, HDZ, SNSD,SDS bi nestali.
...sto na kraju potvrdjuje konstataciju da je sve dogovorena igra kako bi stado i dalje revno ispunjavalo svoje zadatke na izborima...nema to veze sa partijama vec sa raspodjelom moci.
bosan

#81 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by bosan »

Hafis wrote:
Ako ima i ako je bilo neke demokratije u ovoj nesretnoj zemlji onda je bilo tamo gdje su bosnje zivjele , nesto se pokusavalo za razliku od vasih politika koje imaju samo jedan cilj a to je da rasturite ovu zemlju .Vi se drzite iste politike od 1991 i niko nije ni slijep ni blesav da to ne vidi . I vi ocekujete da ce vam bosnje ici niz dlaku , pa pajdo moj prosla su ta vremena .
Sanjarko

#82 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Sanjarko »

Hafize ko je plasticar.
Sanjarko

#83 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Hafize ko je plasticar.
A vidim nije se plastika radila, nego se avatar malo izmijenio. :-D
seln

#84 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by seln »

Hafis wrote:
Moze li jos malo veca glupost?
Jos nisi stigao Trumpa...
cyprus

#85 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by cyprus »

seln wrote:
Hafis wrote:
Nije mane ni prethodnoj konstataciji...
seln

#86 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by seln »

cyprus wrote:
seln wrote:
Hafis wrote: Ukrao si mi riječ iz usta. Da se Bošnjaci malo normaliziraju i okanu nametanja svojih pravila drugima po svaku cijenu, HDZ, SNSD,SDS bi nestali.
Nije mane ni prethodnoj konstataciji...
Znam da SDA nije inat stranka, vec leglo karijerista i uhljeba, koje bi postojalo i uz "normalizaciju" Srba i Hrvata, samo sto bi vjerovatno bila daleko slabija.
Ali HDZ i SDS su osnovani prije SDA kao nosioci velikodrzavnih projekata... i tu ne bi pomoglo ni da je stozerna bosnjacka strana Liberalni savez.
Alfons Kauders

#87 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Alfons Kauders »

Ne postoji nijedna politicka opcija kod Bosnjaka koja bi bila prihvatljiva vecini Srba i Hrvata.

Njihov problem nije s nasom politikom, vec nasim narodom.
Hafis

#88 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:Ne postoji nijedna politicka opcija kod Bosnjaka koja bi bila prihvatljiva vecini Srba i Hrvata.

Na žalost, također ne postoji niti jedna politička opcija u Hrvata i Srba koja bi bila prihvatljiva većini Bošnjaka.
Nije problem u politici ta dva naroda, već je problem u samim njima. Otuda i zalaganje Bošnjaka za građanskom državom - jednim potezom rješavaju sve te probleme.
spreca

#89 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by spreca »

Kaze da je HDZ nemoze predstavljati
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ke-tajnice
jao_situacije

#90 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by jao_situacije »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:Ne postoji nijedna politicka opcija kod Bosnjaka koja bi bila prihvatljiva vecini Srba i Hrvata.

Na žalost, također ne postoji niti jedna politička opcija u Hrvata i Srba koja bi bila prihvatljiva većini Bošnjaka.
Nije problem u politici ta dva naroda, već je problem u samim njima. Otuda i zalaganje Bošnjaka za građanskom državom - jednim potezom rješavaju sve te probleme.
evo ldp i čanak su okej, i hns i sdp (doduše sad je ovaj bero predsjednik stranke pa ih niko ne zarezuje) i ids je okej samo oni su nam podaleko
Hafis

#91 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Hafis »

I meni je SBB super stranka. Ne čačkaju nas nepotrebno
vernes81

#92 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by vernes81 »

Ova recenica treba u udzbenike .
Ni Njofra ni Slobo nisu vidjeli problem u Aliji nego u izmjestanju naroda Bosnjackog u jedan komadic zemlje Sarajevo-Zenica-Tuzla.
Ako lazem ja ne lazu transkripti iz Karadjordjeva.
jao_situacije

#93 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by jao_situacije »

pa eto taman hafise, glasaj na izborima za sbb
vidiš da nije sve tako crno
cyprus

#94 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by cyprus »

seln wrote:
cyprus wrote:Nije mane ni prethodnoj konstataciji...
Znam da SDA nije inat stranka, vec leglo karijerista i uhljeba, koje bi postojalo i uz "normalizaciju" Srba i Hrvata, samo sto bi vjerovatno bila daleko slabija.
Ali HDZ i SDS su osnovani prije SDA kao nosioci velikodrzavnih projekata... i tu ne bi pomoglo ni da je stozerna bosnjacka strana Liberalni savez.
Rekao bih da griješiš u ovome...

Pa neće biti baš da su SDS i HDZ nacionalističke stranke, a da je SDA 'samo' karijeristička i uhljebljenička... Sve tri stranke bi postojale i da druge dvije ne postoje, ali nijedna od njih ne bi bila tako jaka bez druge dvije... To je bar jednačina koja je vrijedila u 90-tim... Danas samo izbaci SDS, a ubaci SNSD, i formula je ista...

Jak SDS/SNSD = jak HDZ = jaka SDA 8-)
Vitezanin

#95 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Vitezanin »

Pojam "stožerna" ili "stožeran" u politici se uvijek koristi od političkih stranaka odnosno nametne se i onda mediji to prihvate. Nikada Hrvati ili Bošnjaci i Srbi, govorim o ljudima, nisu davali te epitete strankama za koje glasaju već stranke same sebi. To nešto govori o osjećaju moći koji vođe tih stranaka imaju. Da ne govorim o njihovoj egocentričnosti.

Uglavnom, želim reći da nijedna stranka nikada nijednom narodu nije stožerna. Same stranke, usljed vlastite egocentričnosti, da tako nazovem, se usude sebi dodavati te epitete. To naravno najlakše ide HDZ-u jer vješto igra u vodama u kojima je sistem utemeljen na etnocentrizmu i "koliko koga ima", a u tim uvjetima najlakše se upravlja kome? Bingo - onima kojih je najmanje. Svim etno strankama fantastično odgovara postojeće uređenje, nemojte da živite u zabludi da ga iko želi značajno mijenjati. Jer etno sistemi su uvijek utemljeni na strahu, a strah se utjera najlakše najmanjima, Hrvatima na razini države, Bošnjacima u RS-u i nekim kantonima, Srbima u FBiH itd.
Šunj

#96 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Šunj »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ke-tajnice
Pismo bivše uposlenice HDZ-a BiH: Vama sarajevski Hrvati, sa sarajevskim fakultetima, služe kao tehničke tajnice

Licemjerno je od Vas što govorite o odlasku sarajevskih Hrvata, dok, istovremeno, u tom istom mrskom Vam Sarajevu od ponedeljka do petka borave Hrvati iz Hercegovine rade za sramotno velike plate dok im država isplaćuje i naknade za odvojeni život i za vikend karte
Ivana Rodić bivša je uposlenica Centrale HDZ-a BiH u Sarajevu. Po profesiji je diplomirani žurnalist. Prije dvije godine i tri mjeseca tu je dala otkaz i od tada je nezaposlena. Nedavno je uputila pismo Draganu Čoviću članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku HDZ-a BiH. Odgovora nema, kao i na ono koje je njemu i članovima Predsjedništva HDZ-a napisala u aprilu 2016. godine. Žurnal je uz Ivaninu saglasnost objavio pismo u cjelosti.

N/r člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i

predsjednika HDZ-a BiH prof.dr. Dragana Čovića 13.11.2017.

Poštovani g-dine Čović,

povod za ovo pisanje Vama jeste Vaš intervju koji ste dali 08.11. 2017. godine za „Deutsche Welle", a u kojem ste izjavili da u Sarajevu živi svega jedan posto Hrvata i da je to etnički čist prostor. Skoro da ste u pravu, ali zaboravili ste navesti i glavnog krivca zbog čega je to tako. Ja Vas podsjećam i ponovo Vam dostavljam moje pismo od 13.04.2016. godine, koje sam Vam poslala kao svom bivšem Poslodavcu, a na koje nikad nisam dobila odgovor. Na kraju tog pisma napisala sam Vam sljedeće:

„Ako na kraju, ipak, budem primorana napustiti ovu zemlju, ne želim biti dijelom vaše statistike i retorike o ugroženim Hrvatima koji su napustili Sarajevo. Ako budem primorana otići, bit će to stoga što nikad nisam pristajala na to da budem ugrožena na nacionalnoj osnovi. Izgleda da mi, koji predstavljamo mostove u ovoj zemlji, koji smo oduvijek živjeli jedni s drugima bez pomirenja (nama pomirenje nikad nije ni trebalo, jer se nikad nismo ni zavadili), najviše smetamo u ovoj zemlji!"

Pročitajte još jednom moje pismo i nemojte, jer na to nemate nikakvo pravo, govoriti u ime sarajevskih Hrvata. (HDZ BiH u Sarajevu osvoji tek 1500 glasova, a u Sarajevu, prema izjavi sadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Sarajevo Dražena Trlina iz marta 2016. godine, živi 16 793 Hrvata, što znači da 15 000 sarajevskih Hrvata Vi sigurno ne zastupate.)

Jasno mi je da mi, koji smo odgojeni da živimo jedni s drugima, najviše smetamo onima koji vrlo lagodno žive od priče kako ne možemo živjeti jedni s drugima.

Ja napuštam ovu zemlju, jer mi politike mržnje ne dozvoljavaju da se zaposlim u gradu u kojem sam rođena, u kojem sam završila osnovnu školu, gimnaziju i fakultet i u kojem sam, sa roditeljima, provela i cijeli ratni period.

Licemjerno je od Vas što govorite o odlasku sarajevskih Hrvata, dok, istovremeno, u tom istom mrskom Vam Sarajevu od ponedeljka do petka borave Hrvati iz Hercegovine i rade za sramotno velike plate dok im država isplaćuje i naknade za odvojeni život i za vikend karte.

U tom svijetu, u koji ja i ljudi poput mene planiramo otići, živjet ćemo sa 20 različitih nacija, sa ljudima raznih religija. Učit ćemo tuđe, potpuno strane nam jezike i trudit se da približimo sebi različite kulture i običaje, da ih razumijemo i zavolimo. Stoga, vjerujem da niko, ko danas napušta ovu zemlju, ne odlazi iz razloga koje Vi navodite. Odlazi, jer je zgrožen politikom koju Vi i vaši politički istomišljenici decenijama provodite. Odlazi, jer želi spasiti ovo preostalog života i time, barem donekle, nadomjestiti onih 25 izgubljenih, ukradenih i uništenih godina.

Ivana Rodić

Pismo bivše zaposlenice HDZ-a BiH u Sarajevu Ivane Rodić

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine

N/r predsjednika prof.dr. Dragana Čovića

N/r zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto i

dopredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare

N/r glavnog tajnika HDZ-a BiH

Sarajevo, 13.04.2016.

Poštovani,

u prilogu Vam dostavljam otkaz na radno mjesto tehničkog tajnika u Uredu HDZ-a BiH u Sarajevu na kojem sam, kao uposlenik Središnjice HDZ-a BiH Mostar, bila uposlena od 01.02.2010. godine. Već više od šest mjeseci sam na Birou za zapošljavanje Kantona Sarajevo, bez posla i bez ikakvih novčanih primanja, svjesnom odlukom na koju sam, zapravo, bila primorana.

Vidjet ćete, iz dostavljenog Vam otkaza, da sam isti dala: zato što sam pet godina i osam mjeseci sa visokom stručnom spremom (VSS-diplomirani žurnalist-VII stupanj stručne spreme) radila na mjestu srednje, jer sam pet godina i osam mjeseci radila u Uredu u kojem nije bilo čistačice, a čime nije bila ispoštovana zaštita na radu uposlenika te zato što sam, više od tri godine, bila mobingovana i ponižavana od jedne grupacije u Vrhbosanskom županijskom odboru HDZ BiH Sarajevo.

Radeći na poslovima srednje stručne spreme, od prvog radnog dana, za predsjednika Županijskog odbora Antona Rilla, obavljala sam poslove i visoke stručne spreme za koje jesam bila kvalificirana, ali ne i plaćena. Pisala sam priopćenja za javnost ispred Ureda VŽO HDZ BiH Sarajevo, intervjue sa g-dinom Rillom, govore za g-dina Rilla, demantije, izvješća, zapisnike sa sjednica Županijskog odbora. U predizbornom periodu, vikende sam, po potrebi, provodila radeći u Uredu neplaćeno te sam nebrojeno puta, poslije radnog vremena, ostajala neplaćeno na sjednicama VŽO HDZ BiH Sarajevo.

U nekoliko navrata sam se, i pismeno, Središnjici HDZ BiH Mostar žalila na mobing od strane jedne grupacije u Vrhbosanskom županijskom odboru HDZ BiH Sarajevo. Svojim manipulacija i perfidnošću u mobingu nada mnom prednjačili su: g-din Anton Rill i sadašnji predsjednik OO HDZ BiH Novo Sarajevo Vlatko Pešikan, a koji je i generalni tajnik Udruge HVO-a Sarajevo. Ponovit ću i situaciju iz prosinca 2012. godine kada je g-din Rill od mene, u nekoliko navrata, tražio da od portira preuzmem ključeve od tad već napuštene zgrade u Titovoj 9A u Sarajevu gdje su sve političke stranke, pa i HDZ BiH, bile u fazi iseljenja, a što sam ja izričito odbila. Ovakvo moje ponašanje okarakterizirano je kao teži prekršaj na radu. Ne treba napominjati šta mi se poslije toga dogodilo.

Sarajevski HDZ BiH već 20 godina drže isti ljudi.

Među članovima HDZ-a BiH u Sarajevu ima dosta onih koji su u ratnom periodu bili van BiH, ali su redovne zvanice na prijemima HVO-a Sarajevo te uživaju u fotografiranjima na istim.

Kad vidim sve to, sjetim se svih onih strašnih sarajevskih godina kada sam, između granata, išla u školu i kada se neki od mojih školskih drugova i drugarica više nisu vratili kući. Na tom putu radosti i odrastanja, zauvijek su zaustavljeni. Nisu stigli odrasti, voljeti, živjeti. I onda kada, 20 godina nakon sarajevskog pakla, na fotografijama sa okupljanja sarajevskog HVO-a vidite ljude koji u ratu uopće nisu bili tu i slušate iste, ne možete, a da takvima ne kažete: "Da je u Sarajevu poginulo više od 11.540 vaših sugrađana, da smo svi bili na prvim linijama odbrane i da nam na pamet nije padalo da to unovčimo".

U tom sarajevskom Županijskom odboru, bilo je i onih koji su, zahvaljujući sudskim presudama, dobili i radni staž za period rata u kojem su "morali" biti odsutni s posla i iz države. Poslije su završavali fakultete u Vitezu (žive i rade u Sarajevu, a studiraju u Vitezu) i odmah potom bivali unaprijeđeni.

U vremenu kad ste bili u opoziciji bila sam Vaš radnik, radeći svoj posao korektno i pošteno. Saznajem kako su, posljednjih mjeseci, predsjednici općinskih odbora HDZ-a BiH Sarajevo zaposlili svoje sestre, svoje sinove, svoje bratične i svoje sestrične i to pojedini, na pojedina radna mjesta, za koja uopće nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Ja, koja sam tu ostavila, pet godina i osam mjeseci svog radnog vijeka, sad sam bez posla.

Obzirom da sam dala otkaz, nisam imala pravo na otpremnine koje bi mi u, drugačijem slučaju, zakonski pripale. Nisam dobila čak ni naknade na Birou za zapošljavanje koje bi mi, također, u nekom drugom slučaju, pripale. Fino ste me, dakle, izmobingovali dok konačno, nakon godina borbe da zadržim kakvo-takvo dobijeno radno mjesto, sama nisam odustala.

Na tom radnom mjestu, učena sam da mrzim svoj rodni grad Sarajevo radeći za one koji imaju barem 5-6 puta veću plaću od one za koju sam ja radila i koji u tom gradu žive vrlo komotno od ponedeljka do petka, iskorištavajući sve zakonske novčane pogodnosti koje im pruža život na daljinu, odvojenost od obitelji i sl. Od svega gore pomenutog, to mi je najteže padalo-ta svakodnevna mantra o Hrvatima, Srbima i Bošnjacima. Vraćala me je u rat. Više nego ikad prije, razmišljala sam o ratu. Strahota proživljenog činila mi se veća tad nego onda u tim strašnim godinama. Po prvi put počelo mi se dešavati da zaplačem na samu pomisao o ratu. Sve se vraćalo u puno intenzivnijem obliku dok sam, radeći u sarajevskom HDZ-u, bila okružena onima koji rata nisu vidjeli, koji su iz njega pobjegli u prvim danima, a onda se vratili da meni objašnjavaju kako mi je ustvari bilo, ko me je ubijao, ko me je izgladnjivao i zašto je zapravo toliko bitna ta mantra o Hrvatima, Srbima i Bošnjacima. Kao da nismo ništa drugo. Kao da je sve ono što jesmo nebitno naspram toga jesmo li Hrvati, Bošnjaci ili Srbi?! A to je datost, ono što nam je dato. Niko od nas to nije mogao izabrati. Kako je onda moguće da nas takve stvari mogu učiniti boljim ljudima? Nije moguće. Uprkos nerazumijevanju pomenute materije, bila sam profesionalan i korektan radnik. Odbijajući da mrzim, okružena onima koji najviše mrze onog koji ne umije da mrzi i onima koji se, zarad očuvanja osobne komocije, odriču sopstvenog stava, prošla sam tako kako sam prošla.

Suština je, dakle, ta da ja, kao Sarajka, koja sam u Sarajevu završila i osnovnu školu, i gimnaziju, i fakultet i koja sam u Sarajevu, sa roditeljima, provela i cijeli ratni period, ovdje ne mogu dobiti posla. Svi oni koji nisu bili ovdje, do posla dolaze puno lakše.

Vama sarajevski Hrvati, sa sarajevskim fakultetima, služe kao tehničke tajnice. Hercegovcima se ne isplati raditi u Sarajevu na takvim poslovima, jer nemaju gdje boraviti i onda angažirate nas smatrajući da nam činite uslugu. Ako se i nađe neki sarajevski Hrvat koji je adekvatno zaposlen, to je uvijek onaj koji ovdje nije bio u ratu (koji je s vama bio u ratu). Ali zato osoba koja je završila poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Vitezu radi kao savjetnica ministrice kulture. Mora da se razumije u likovnu umjetnost, scensku umjetnost, glazbenu umjetnost, književnost, povijest umjetnosti? Ma pojma ta nema o tome! Ali, bez kompleksa, radi taj posao. Pa i ministrica kulture je socijalni radnik. Dečko koji je završio sigurnosne studije radi na mjestu stručnog suradnika za međunarodnu pravnu pomoć u Ministarstvu pravde BiH. Interesantno bi bilo proučavati te mentalne sklopove koji pristaju raditi ozbiljne i odgovorne poslove o kojima nemaju niti mogu imati pojma. U konačnici, odgovornost snose oni koji donesu odluku da se na važna radna mjesta zapošljavanju nekompetentni, nestručni ljudi. Svim ovim primjerima, zajedničko je to da su oni ili njihovi očevi visoko pozicionirani u strukturama HDZ-a. A ja, pošto nisam "podoban" Hrvat, s visokom spremom trebam raditi na mjestu srednje i to kod vas u političkoj organizaciji! Pa zašto svoju djecu tu ne zaposlite?Kod Vas, dakle, ljudi rade u tuđim strukama, a meni ne date ni u mojoj. I da li zakon uopće dopušta zapošljavanje ljudi s visokom spremom na radna mjesta srednje spreme?

Ja imam Potvrdu svog bivšeg Poslodavca Središnjice HDZ BiH Mostar gdje stoji da sam "radeći na poslovima tehničke tajnice, od prvog radnog dana volonterski obavljala poslove voditelja Odjela za informiranje HDZ BiH Sarajevske županije". I tako i jeste bilo! Ali kako onda u Rješenju o prestanku radnog odnosa, Poslodavac može navesti da, u sistematizaciji radnih mjesta, ne postoji mjesto koje odgovara mojoj stručnoj spremi? Kako ne postoji, kad imam Potvrdu od Vas da sam od prvog radnog dana neplaćeno obavljala poslove iz svoje struke? To je, otprilike, kao da diplomirani pravnik radi u advokatskom uredu na poslovima tehničkog tajnika, a istovremeno obavlja neplaćeno i pravničke poslove.

U sarajevski HDZ BiH zasigurno više nikad kročiti neću. Kao Vaš bivši radnik, kao neko ko je hrvatske nacionalnosti, a vi "vodite brigu o Hrvatima u BiH" (moj otac Ivo rođen je u Kraljevoj Sutjesci; majka Gordana je Sarajka, trinaestostruka prvakinja BiH u šahu i šahovska reprezentativka SFRJ i BiH), a prije svega kao neko ko je stručan u svom poslu, tražim da mi se pomogne da nađem posao u svom gradu.

Pa valjda i ja imam pravo na život?! Ili ipak nemam?

Ovo je država u kojoj djeca osuđenih ratnih zločinaca rade u gradu kojeg su njihovi očevi nemilosrdno razorili. Ovo je zemlja u kojoj se na ugroženost uporno pozivaju oni koji ovdje imaju sve privilegije (ogromne plate, naknade za odvojeni život, naknade za rad u odborima, komisijama i sl). Ovo je zemlja koju napuštaju oni koji su u njoj, s njom i za nju bili cijeli rat.

Ovdje se putem zapošljavanja manipulira svima nama. Ovdje nas se ucjenjuje radnim mjestima i strahom od gubitka posla. Ovdje se, na radnim mjestima, mobinguju oni koji ne pristaju biti ucjenjeni.

Ako na kraju, ipak, budem primorana napustiti ovu zemlju, ne želim biti dijelom vaše statistike i retorike o ugroženim Hrvatima koji su napustili Sarajevo. Ako budem primorana otići, bit će to stoga što nikad nisam pristajala na to da budem ugrožena na nacionalnoj osnovi. Izgleda da mi, koji predstavljamo mostove u ovoj zemlji, koji smo oduvijek živjeli jedni s drugima bez pomirenja (nama pomirenje nikad nije ni trebalo, jer se nikad nismo ni zavadili), najviše smetamo u ovoj zemlji!

S poštovanjem,

Ivana Rodić

Preneseno sa portala Žurnal. info.
Alfons Kauders

#97 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:

Tako je. Problem ocito i jeste u ta dva naroda, kolektivno. To nam govore presude Haga, kao i ostatak civilizovanog svijeta koji ih prihvata, za razliku od velike vecine pripadnika doticnih naroda.

Stranke i politika su samo izgovor za mrznju cijelog naroda. Odnos bi bio identican koliko god da se promijeni politika. Vas problem je narod kog ta politika predstavlja. Ti i tvoji istomisljenici ne mrzite SDA, vec narod.

Ja mrzim SDA i HDZ, ali ne mrzim narode koje predstavljaju.
Russki

#98 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by Russki »

HDZ lopovi, citav Balkan ste pokrali!
hizo ramidovic

#99 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by hizo ramidovic »

Alfons Kauders wrote: Tako je. Problem ocito i jeste u ta dva naroda, kolektivno. To nam govore presude Haga, kao i ostatak civilizovanog svijeta koji ih prihvata, za razliku od velike vecine pripadnika doticnih naroda.
Stranke i politika su samo izgovor za mrznju cijelog naroda. Odnos bi bio identican koliko god da se promijeni politika. Vas problem je narod kog ta politika predstavlja. Ti i tvoji istomisljenici ne mrzite SDA, vec narod.
Ja mrzim SDA i HDZ, ali ne mrzim narode koje predstavljaju.
nemoj tako...
pa znas li ti koliko su oni tzv.bosnjaka sklonili u sabirne centre tokom agresije na republiku srpsku i hz hb da ih zastite od ratnih dejstava?
dobro, jesu u tim sabirnim centrima malo nesto i radili, kopali i sl. ali su zato dobijali po jedan obrok svaka dva dana i to besplatno, a i danas mogu kod njih da rade za solidnu dnevnicu od 15 markica...tako da ne znam gdje ti tu vidis mrznju
bosan

#100 Re: Zasto je HDZ stozerna stranka hrvatskog naroda?

Post by bosan »

:thumbup: Kratko i jasno receno . Naravno da je tako , nisu planirali ni jedni ni drugi da cemo opstati . :izet:
Post Reply