Nokian808 wrote:Nokian808 wrote:ortodont wrote:Da doprinesemo temi, može li neko dati izvod iz Zakona o zaštiti prava potrošača o npr. ovom ili sličnim slučajevima?
Sva suština je da smo nedovoljno upućeni u svoja prava i često ovo ne istjeramo do kraja zbog toga.
https://kuip.ks.gov.ba/sites/kuip.ks.go ... vine_0.pdf
Ključni dio po meni je član 18 koji kaže
"trgovac je,
na zahtjev i po izboru potrošača, dužan da:
a) zamijeni proizvod sa nedostatkom drugim identičnim novim ispravnim proizvodom;
b) vrati plaćeni iznos i nadoknadi stvarne razumne troškove povratka proizvoda sa nedostatkom;
c) ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku"
Znači kupac IMA pravo tražiti povrat novca ili zamjenu po vlastitom izboru.
Goretex ako propušta vodu i natopi se kao obični tekstil je po meni očit nedostatak?
Najvjerovatnije. Legitimno pitanje u tvom slučaju je da li su oni prodavali original ili kopiju u prvom redu. Možda tena nije original, pa ni ta membrana u teni nije originalni Goretex nego neka kineska kopija. Tu im treba inspekciju navaliti na leđa da provjere. Druga stvar je da li su prodavali originalni proizvod, ali nabavljen kao škart roba odbačena od proizvođača i prodavana jeftino kao proizvod sa greškom. A nisu to naznačili svome kupcu. I tu bi inspekcija mogla imati posla.
Treba pročitati sitna slova. Naime, i ti materijali imaju svoje zakonitosti. Na primjer Polartec, materijal koji ne propušta vodu a omogućava isparavanje znoja, slično kao Goretex, ali je predviđen za takozvane flisove jer služi za zašttu od hladnoće dolazi u tri gradacije Polartec 100, Polartec 200 i Polartec 300. Od gradacije zavisi na kojoj temperaturi će štititi od hladnoće i kolika će perspiracija biti. Ne može se neko žaliti ako kupi flis sa Polartec 100 i ode na Mont Everest i smrzne se tamo. Polartec 100 nije predviđen za tako niske temperature.
Ali, kada su u pitanju stvari koje glavu čuvaju, a jedna od njih jeste cipela za planinu, ko može treba otići u inostranstvo da kupi. Ovima ovdje je teško vjerovati. Sigurnije je u BiH kupiti Alpinine cipele nego Salomon. Prije će ovdje Alpina biti original nego Salomon.
Ja sam kupio jaknu u BBI u Northlandu, takođe Salomon. Iskreno, sumnjiva mi je, mislim da je zatvarač na pogrešnoj strani. Ali, nemam sa njom problema pa sam OK. Valjda sam imao sreću u nesreći.
Imam osjećaj da nije toliko do maloprodajne radnje nego da uvoznik Salomona uvozi proizvode sa greškom da bi jeftino kupio, koje onda distribuiše maloprodajnim radnjama kao ispravne, a maloprodaja nam te proizvode prodaje kao ispravne i po cijeni ispravnih.
A ja otkada sam vidio kako Intersport izgleda u obnovljenom Mercatoru u Ložioničkoj, zaobilazim ga.