DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#76 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by nepass1 »

O'zone wrote:
nepass1 wrote: Nema u amb pm, nema rtg snimka, samo ocitanje. Takodjer nema nalaza od cmz
Jel odgovaraš u ime @Moja tetka ili općenito?
Cmz (centra za mentalno zdravlje) ili?

Ja prenio kako sam vidio svojim očima jer sam bio prisutan u ordinaciji...prva posjeta, pregled, na upit jeste radili rtg snimak koljena majka odgovara jesam ali nisam ponijela snimke doktor kaže nema veze otvara sistem ukucava ime i prezime te godinu rođenja i pred nama otvara snimke koji su rađeni tri sedmice prije u DZ Omer Maslić te daje dijagnostiku na osnovi snimaka i fizičkog pregleda.

Kao što sve apoteke koje su potpisale ugovor sa ZZO mogu Vam izdati terapiju uvidom u sistem tako isto i privatne ordinacije ako imaju potpisan ugovor sa ZZO mogu pristupiti Vašem kartonu. E sad zavisi koliko su sami doktori ažurni i unose li podatke u sistem. Više puta se desilo da nema podataka u sistemu o terapiji koja je propisana u centru porodične medicine jer doktorica više voli upisivati u knjigu nego nabadati na tastauri pa kad dođe zamjena kaže ništa Vam ne piše šta ste imali prošlu terapiju.
Pa tebi, ne moze spec porodicne vidjeti snimak, ni rtg ni ct nit mri.
Moze nalaz ocitan ali snimak ne moze.
Terapija u eDoktoru ostaje, ali u AISu se brisu odredjeni podatci sigurno, mislim nakon godinu. Ne mogu serveri da podnesu toliko podataka.
A odnedavno su i nalaze CMZa blokirali kao privatnost pacijenta, moze se vidheti da si bio ali nista drugo. A rtg snimci se nikad nisu mogli vidjeti.
she+

#77 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by she+ »

O'zone wrote:
Ja prenio kako sam vidio svojim očima jer sam bio prisutan u ordinaciji...prva posjeta, pregled, na upit jeste radili rtg snimak koljena majka odgovara jesam ali nisam ponijela snimke doktor kaže nema veze otvara sistem ukucava ime i prezime te godinu rođenja i pred nama otvara snimke koji su rađeni tri sedmice prije u DZ Omer Maslić te daje dijagnostiku na osnovi snimaka i fizičkog pregleda.

Kao što sve apoteke koje su potpisale ugovor sa ZZO mogu Vam izdati terapiju uvidom u sistem tako isto i privatne ordinacije ako imaju potpisan ugovor sa ZZO mogu pristupiti Vašem kartonu. E sad zavisi koliko su sami doktori ažurni i unose li podatke u sistem. Više puta se desilo da nema podataka u sistemu o terapiji koja je propisana u centru porodične medicine jer doktorica više voli upisivati u knjigu nego nabadati na tastauri pa kad dođe zamjena kaže ništa Vam ne piše šta ste imali prošlu terapiju.
zar je ovo samo meni creepy skroz :-?

staro je, ali je sa KCUSove stranice
Zaštita ličnih/osobnih podataka mora i ima najveći prioritet. Sa elektronskom zdravstvenom karticom to se neće promijeniti. Nove tehničke mogućnosti omogućuju sigurnost i zaštitu podataka.

Bez ličnog/osobnog odobrenja niko ne može da pročita povjerljive podatke. Odobrenje za pristup podacima obavljat će se na osnovu tajnog broja. Ljekari dobivaju profesionalnu karticu. Tek kada se stavi zdravstvena kartica i profesionalna kartica za ljekare u čitač kartica i kada se osiguranik i ljekar identificiraju sa svojim ličnim brojem za identificiranje (PIN), podaci se mogu dekodirati i pročitati. Izuzetak od toga su podaci u hitnom slučaju, tu je dovoljno da ljekar unese svoj PIN, i tako dobije uvid u historiju bolesti pacijenta. Sa Vašim PIN-kodom možete dodati ili izbrisati podatke. Vrlo je važno da se pojedine informacije mogu filtrirati i biti čitljive samo za određene ljekare. Svaka promjena podataka na kartici provodi se centralizirano upravljanjem iz Centralnog autorizacijskog servera (CAS).
Što bi neka random apoteka ili privatnik mogao pristupiti mojim podacima? :?
Užas je i za javno zdravstvo da se uopće ne prakticira gore navedeno, tj. da se ne traži nikakvo odobrenje sa moje strane, al ajde, računam u začetku je to sve..

Uopće nisam znala da ugovorne apoteke imaju uvid u sistem. :cry:

Kojim je zakonskim aktom ovo uopće regulisano??
she+

#78 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by she+ »

nepass1 wrote: Pa tebi, ne moze spec porodicne vidjeti snimak, ni rtg ni ct nit mri.
Moze nalaz ocitan ali snimak ne moze.
Terapija u eDoktoru ostaje, ali u AISu se brisu odredjeni podatci sigurno, mislim nakon godinu. Ne mogu serveri da podnesu toliko podataka.
A odnedavno su i nalaze CMZa blokirali kao privatnost pacijenta, moze se vidheti da si bio ali nista drugo. A rtg snimci se nikad nisu mogli vidjeti.
Ako se već trajno ne spašavaju snimci, da li i od koga i kad ih imamo pravo tražiti?
Zapravo i to je nebitno kao razlog, evo, forumašica želi drugo mišljenje, valjda ima pravo na snimak.
nepass1

#79 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by nepass1 »

Ne znam moze li se traziti na cd da se snimi.
Ali siguran sam da snimak uradjen u dz moze vidjeti i ortoped na kcus i ortoped u vojnoj. spec pm posalje uputu za rtg i dok ne dodje nalaz ortopeda on nema nista vise sa tim. Eventualno otvori bolovanje. Realno i ne zna ocitati snimak tako da su odmah uskratili da se moze vidjeti.
O'zone
Globalni moderator

#80 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by O'zone »

nepass1 wrote:Ne znam moze li se traziti na cd da se snimi.
Ali siguran sam da snimak uradjen u dz moze vidjeti i ortoped na kcus i ortoped u vojnoj. spec pm posalje uputu za rtg i dok ne dodje nalaz ortopeda on nema nista vise sa tim. Eventualno otvori bolovanje. Realno i ne zna ocitati snimak tako da su odmah uskratili da se moze vidjeti.
Pa dobro svako ima pristup određenom dijelu sistema koji je u njegovom nazovimo ga fahu...
nepass1

#81 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by nepass1 »

O'zone wrote:
nepass1 wrote:Ne znam moze li se traziti na cd da se snimi.
Pa dobro svako ima pristup određenom dijelu sistema koji je u njegovom nazovimo ga fahu...
Na pocetku je i sestra mogla procitati ct nalaz, polako se to rjesava. I sad jos uvjek sestra moze poslati uputnicu za internistu, orl, oftalmologa, neurologa i atd
holowey

#82 Re: DIP, Klinicki centar, reagensi: nema nista!

Post by holowey »

radio sam rtg snimak u d.z. na vojnickom polju i ponudili su mi da donesem cd ako zelim snimak uz nalaz...pretpostavljam da se moze i drugdje tako dobiti rtg snimak ali da to zavisi od dobre volje radiolskih tehnicara...
Post Reply