Ok, ali znaš kakav bude Centre Court do finala...necko_hz wrote:Apsolutno, ali bili su i Wimbledon i USO (naročito te godine) brzi, pa je ishod bio na strani Đokovića.ultima_palabra wrote:To je već i pitanje podloge... znamo da je u tom periodu Federer znao razbiti Novaka u brzim Cincinnatiju ili Dubaiju. Ali takvih podloga je malo.
Australian Open 2018
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- ultima_palabra
#76 Re: Australian Open 2018
- necko_hz
#77 Re: Australian Open 2018
Ma znam, ali budimo realni da su to i dalje uslovi koji, ako Federeru ne odgovaraju više, sigurno mu ne odgovaraju ni manje.ultima_palabra wrote:Ok, ali znaš kakav bude Centre Court do finala...
- red evil
#78 Re: Australian Open 2018
Sve je to tačno, Novaku ne spori niko kvalitet i znanje. Fizička sprema ne igra ulogu protiv slabijeg igrača u svim parametrima ali ovdje govorimo o igračima istog kvaliteta. Imaš parametre tehničke prirode kod obojice koji su skoro svi na 100 nakucani i onda fizičku spremu koja god Novaka isto na 100 a kod Federera na 90. Još uvijek je on vrhunski fizički spreman, to se protiv slabijih igrača i ne osjeti ali kad dođe sraz između dva igrača tog kalibra to se osjeti. Nema šanse da se Federerovo tijelo isto ponaša kao kad je bio u primeu, kad je imao između 25-30 godina i poslije 30-e jer tad počinje tijelo da polako slabi i mišići se ne mogu regenerisati tako brzo. Jeste on prošle sezone imao 2-3 meča u 5 setova, protiv Nishikorija 3 sata i 24 min, Wawrinka 3 sata i 4 min, Nadal 3 sata i 37 min ali ovo protiv Nadala je normalno jer njegovi mečevi od 3 seta (6-1, 6-2 6-3) traju više od 2h prosječno.necko_hz wrote:Sve je to stvar teniskih aspekata. Zašto je Federer pucao protiv Nadala u najboljim godinama svoje karijere? Pucao je jer nije mogao pratiti intenzitet, jer mu je onaj reternirao servise koji drugi nisu, vraćao loptice koje drugi nisu, a onda ga i napadao onako kako drugi nisu mogli. I posljedica toga bude da Federer više griješi, više promašuje i na kraju gubi većinu tih mečeva. Nema to veze s godinama, već sa tenisom i protivnikom.
Zbog istih stvari je pucao i protiv Novaka, ovaj mu je vraćao većinu servisa, većinu loptica koje bi protiv svih drugih igrača bili vineri, a onda ga pritiskao dubinom udaraca sa oba krila, pod čijim pritiskom bi Federer pucao. No, opet, to nije posljedica Novakove fizičke superiornosti, već mogućnosti da kontroliše igru na taj način. Mogućnosti da ti servis vrati na osnovnu liniju, da ti savršen napad iskontrira i forhendom i bekendom, da ništa ne poklanja ni sa jednog krila, a da te jednako učinkovito napada sa oba.
To je produkt njegovog tehničkog nivoa, a ne fizičke nadmoči. Možeš biti napucan ko Gladijator, ako nemaš igru da nadigraš rivala, sve pada u vodu. To najbolje vide svi ti silni momci mlađi više od 10-15 godina od Federera, koji se susreću sa njim, a ne mogu mu ništa koliko god se trudili.
Federer Novaku nije mogao tehnički odgovoriti, kao što ovi ne mogu njemu, bez obzira na godine.
Ali, hajmo reći, da jest Novakov nivo tenisa veći od Federerovog i da to Federer nije mogao pratiti. Postavlja se pitanje, koliko je taj nivo tenisa veći od Federerovog? Je li on zaista veći toliko da on jedva uzme 1 set po meču? Ja ipak mislim da nije, i ako je veći to je nijansa koja ima malu pomoć.
- necko_hz
#79 Re: Australian Open 2018
Pa eto, finale Wimbledona 2015. je trajalo 2h i 56 minuta, finale USO-a iste godine 3h i 21 minut, sve je to u pet deka, samo su ishodi drugačiji. Da, uz činjenicu da je tada Federer bio još godinu i po ili dvije mlađi nego 2017-e.
Dobro pitanje, rekao bih da je meč na US Openu morao otići u pet setova, ali je Roger imao katastrofalnu konverzaciju brejk lopti (4/23 mislim). No, nije imao previše šanse na većini njih, onaj ih je ludački spašavao.
Na Wimbledonu ne vidim šta je mogao uraditi bolje, iskreno, možda potvrditi onaj brejk u prvom setu, koji bi mu eventualno donio vodstvo od 1:0, ali ko zna da li bi mu to išta garantovalo, jer je i u finalu Wimbledona 2014-e imao osvojen prvi set, a onda ga je Novak poništio kad je ubacio u brzinu. Taj meč sam sa @Leopoldom gledao, sjećam se još one euforije kad je Federer okrenuo četvrti set, iako ni danas ne znam kako je to uradio.
Međutim, to su sve bili mečevi gdje sam očekivao Rogerove pobjede. Mislim, kako ne očekivati nakon onakvog meča protiv Murraya u polufinalu WB-a ili nakon onakve dominacije na USO-u kad se u finale plasirao sa samo 52 izgubljena gema.
Realnost je bila šokantna
Kad je Novak uspio pobijediti onakvog Federera, morao sam se prestat preseravat i skinuti mu kapu. 
Dobro pitanje, rekao bih da je meč na US Openu morao otići u pet setova, ali je Roger imao katastrofalnu konverzaciju brejk lopti (4/23 mislim). No, nije imao previše šanse na većini njih, onaj ih je ludački spašavao.
Na Wimbledonu ne vidim šta je mogao uraditi bolje, iskreno, možda potvrditi onaj brejk u prvom setu, koji bi mu eventualno donio vodstvo od 1:0, ali ko zna da li bi mu to išta garantovalo, jer je i u finalu Wimbledona 2014-e imao osvojen prvi set, a onda ga je Novak poništio kad je ubacio u brzinu. Taj meč sam sa @Leopoldom gledao, sjećam se još one euforije kad je Federer okrenuo četvrti set, iako ni danas ne znam kako je to uradio.
Međutim, to su sve bili mečevi gdje sam očekivao Rogerove pobjede. Mislim, kako ne očekivati nakon onakvog meča protiv Murraya u polufinalu WB-a ili nakon onakve dominacije na USO-u kad se u finale plasirao sa samo 52 izgubljena gema.
- necko_hz
#80 Re: Australian Open 2018
Nevezano za ovu priču, ne znam jeste li gledali dva Goffinova meča ove godine, ali ovo što igra stavlja ga, u trenutnim okolnostima sa povredama drugih igrača, među glavne favorite za AO.
Rekao bih da mu ritern i forhend nikad bolji nisu bili, konstantnije udara, ne poklanja previše poena i očito mu je Završni Masters došao odlično po pitanju samopouzdanja.
Ne znam dal može nastavit u ovom ritmu niti da li ovakvu formu može prenijeti na AO, ali ovo što trenutno igra je mnogo dobro.
Rekao bih da mu ritern i forhend nikad bolji nisu bili, konstantnije udara, ne poklanja previše poena i očito mu je Završni Masters došao odlično po pitanju samopouzdanja.
Ne znam dal može nastavit u ovom ritmu niti da li ovakvu formu može prenijeti na AO, ali ovo što trenutno igra je mnogo dobro.
- ultima_palabra
#81 Re: Australian Open 2018
https://www.instagram.com/p/BdcSGu6lMYj ... andymurray
Murrayeve muke s povredom se nastavljaju, moguća i rana penzija?
-
cevapcinica
#82 Re: Australian Open 2018
Nazalost dvojicu od velike cetvorke izgleda ceka produzena pauza i moguca operacija sa nepredvidivim rezultatom. Jos na to dodaj Novakov misteriozni pad forme i fizicku transformaciju, pitanje koliko ce mu trebati da se vrati na zeljeni nivo.ultima_palabra wrote:https://www.instagram.com/p/BdcSGu6lMYj ... andymurray
I Nadal opet ima problema sa koljenom.
Bas me zanima kakav cemo tenis gledati ove godine.
-
cevapcinica
#83 Re: Australian Open 2018
Ne samo do finala. Vec poslije par meceva se ivice terena podobrano osuse i prave probleme. Nesto sto sam i sam vidio svake godine kada sam imao priliku biti tamo uzivo.ultima_palabra wrote:Ok, ali znaš kakav bude Centre Court do finala...necko_hz wrote:Apsolutno, ali bili su i Wimbledon i USO (naročito te godine) brzi, pa je ishod bio na strani Đokovića.ultima_palabra wrote:To je već i pitanje podloge... znamo da je u tom periodu Federer znao razbiti Novaka u brzim Cincinnatiju ili Dubaiju. Ali takvih podloga je malo.
- ultima_palabra
#84 Re: Australian Open 2018
Koju dvojicu?cevapcinica wrote:Nazalost dvojicu od velike cetvorke izgleda ceka produzena pauza i moguca operacija sa nepredvidivim rezultatom. Jos na to dodaj Novakov misteriozni pad forme i fizicku transformaciju, pitanje koliko ce mu trebati da se vrati na zeljeni nivo.ultima_palabra wrote:https://www.instagram.com/p/BdcSGu6lMYj ... andymurray
- necko_hz
#85 Re: Australian Open 2018
Andyjeva situacija nimalo nije bezazlena, a ako se ispostavi da će na kraju morati na operaciju, onda je fakat samo izgubio pola godine koje je mogao iskoristiti za jedan dio rehabilitacije nakon operacije. Isto će biti i sa Novakom u slučaju da se problemi sa laktom nastave.
Kad smo kod Novaka, skinuo je bandažu sa lakta i igrat će na egzibiciji 10. januara u Melbourneu, gdje će nastupiti, između ostalih i Rafa i Kyrgios. Tu će valjda i donijeti odluku o nastupu na AO-u.
Kad smo kod Novaka, skinuo je bandažu sa lakta i igrat će na egzibiciji 10. januara u Melbourneu, gdje će nastupiti, između ostalih i Rafa i Kyrgios. Tu će valjda i donijeti odluku o nastupu na AO-u.
- lethalthreat
#86 Re: Australian Open 2018
Super trač partija, moram malo da se osvrnem na prethodne postove, meni su uvijek zanimljive i simpatične ovakve diskusije tipa „moj tata je jači od tvog tate“. Stvarno, da li će vladati vječno proljeće, da li će prestati ratovi ako nekome dokažemo da je ili nije u pravu pogotovo ako se radi o nekome kome smo mi lično samo fusnote u životu. OK, forumi i postoje da se diskutuje ali argumentovano i u granicama normalnog razuma. Međutim ono što moram da primjetim jeste nevjerovatna doza agresivonsti Rogerovih navijača kada im se (argumentovano) dirne u sveti gral, kao da im se u najmanju ruku u negativnom kontekstu spomene neko od bližih članova porodice.
Ja lično nevjerujem u pojam “najveći“, „najbolji“, „naj-ovo“, „naj- ono“. Kako izmjeriti to „naj“? Postoji li jasna formula pa da se u nju ubaci X i Y i da dobijemo Z? Jasno da ne postoji, barem ne u ovom kontekstu. Mnogi kažu da je Federer najveći ikada, OK mogu i da se složim i da se ne složim sa tom konstatacijom. Kada budu pitani zašto, svi njegovi navijači odmah kao iz topa graknu: „Pa ima najviše osvojenih Grand Slam titula!“. OK, ali je li to sve? Igra li se tenis samo zbog Grand Slamova? Ako je odgovor pozitivan zašto onda Federer igra Masters 1000 turnire, zašto mu je jedan od omiljenih turnira Halle – serija 500? Zašto se onda njegovi simpatizeri toliko obraduju Indian Wells-u, Cincinnati-u i sl?
Kada se govori o GS titulama, nemoguće je ne dotači se teme „opozicije“, brojke jasno govore da je RF od 19 titula tek 4 osvojio unazad 7 godina, a upravo taj period se smatra zlatnim periodom koji je osim RF na scenu doveo i dvojicu protivnika koji su u bilo kojem trenutku i na bilo kojoj podlozi mogli spremno stajati sa druge strane mreže i držati Federeru „glavu na panju“. Ne želim da umanjujem dostignuće, sama brojka 19 izgleda impresivno ali po meni lično nije isto osvojiti najveću titulu protiv Baghdatisa, Hewitta (uz dužno poštovane) ili protiv Novaka recimo. Uostalom Federer ima negativan omjer i protiv Nadala i protiv Đokovića. Nadal je uzimao Federera i u Melbournu i u Londonu, Novak također. Federer Nadalu nikada nije ozbiljnije zaprijetio u Parisu. Uostalom Federer je (sa izuzetkom Del Potra 2009. godine) sve finale Grand Slam turnira u karijeri koje je gubio, izgubio ili od Rafe ili od Novaka.
Tenis smatram izuzetno jednostavnim sportom za analiziranje, dva igrača se bore za pobjedu, nema remija. Ako se dva boksera međusobno potuku 38 puta, omjer na kraju bude 23-15, na osnovu čega ovaj koji je protivnika uspješno na pod poslao tek 15 puta može smatrati da je bolji? A na osnovu čega tek da je najbolji? Izvini, ali ipak si dobijao batine mnogo češće.
Međutim to je samo moje mišljenje, kao što sam već rekao ne postoji precizan način da se utvrdi ko je najbolji. Federer jeste najuspješniji po GS titulama ali u obzir se mora uzeti i rok trajanja. Federer neće igrati vječno, hoće li zauvijek ostati na prvom mjestu? Ko je spreman staviti novac na to da hoće? Nadal je tek 3 titule iza, a 5 godina je mlađi, Novak također iako prolazi kroz težak period ima još jako puno toga za reći i ponuditi. I ne treba zaboraviti da mu je rezervoar poprilično pun.
Ista stvar se može tvrditi i za temu čiji nivo tenisa je bio bolji, Novakov, Nadalov ili Rogerov. Opet, druga vremena – druge okolnosti. Tenis aktivno pratim jako dugo ali tek pojavom Nadala sam postao fanatik i nema turnira kojeg ne pratim pa mislim da imam argumente da se osvrnem. Federerova sezona iz 2006 godine je bila nestvarna ali je Nadal ponovio 2010 godine. Da li je odigrao bolju sezonu – ne znam i ne želim da ocjenjujem ali mnogi će reći da je upravo taj nivo najveći ikada. Ja iako Rafin navijač ne mogu da se složim, mislim da je Novak 2011. i pogotovo 2015. godine nadmašio obojicu. Đokovićev tenis iz 2011. godine mi je više ličio na PlayStation nego na stvarnost. Ali opet – nemoguće za izmjeriti – može se eventualno posmatrati broj odigranih mečeva, broj pobjeda, omjer pobjeda i poraza u tim sezonama ali opet kažem, drugačija vremena – drugačije okolnosti. 2006 godine nije bilo Rafe i Novaka u izdanju kakvo su imali godinama kasnije, konkurencija je bila mnogo slabija. Je li Rogeru bilo lakše zbog te činjenice? Vjerovatno jeste. 2015 godine Roger nije igrao najbolje što može i Rafa je dobar dio sezone vukao povrede pa je Novaku put vjerovatno bio olakšan tom činjenicom. Tako da se sve svodi na to šta bi bilo kad' bi bilo.
Da podvučem crtu: moje mišljenje je da nije moguće odrediti ko je GOAT jer ne postoji jasan parametar koji to može izmjeriti. Eventualno se tematika može posmatrati iz više, parcijalnih uglova. Ko je“ najuspješniji“, mislim da je upravo to dobar termin. Ko je najuspješniji po osvojenim GS titulama: Federer, ko je najuspješniji po ukupnom broju osvojenih turnira: Connors, ko je najsupješniji po broju titula na pojedinačnoj podlozi: Nadal, ko je najuspješniji po međusobnim duelima: vjerovatno Đoković ... Ono oko čega se svi mogu složiti jeste činjenica da smo bili svjedoci pisanja sportske istorije, teško je oteti se dojmu da će se u narednim godinama pojaviti neki novi klinci koji će nadmašiti sva ova dostignuća, ponuditi nam takve trilere i momente za nezaborav. A upravo to pisanje istorije se polako primiče kraju, stoga bolje uživati u preostalim godinama ovog zlatnog perioda koje polako ali sigurno ulazi u ciljnu ravnivžnu nego trošiti energiju na to „čiji je tata jači“.
U zdravlje i sretno svima na Australian Openu, koga god bodrili. Možda je i vrijeme da se neko drugi, mlađi „prolakta“ i iznenadi, dogura daleko, kada bih mogao birati najradije bih gledao finale Nadal – Zverev, sukob generacija... i da Rafa uzme naravno, ima za Sašu vremena na pretek

Ja lično nevjerujem u pojam “najveći“, „najbolji“, „naj-ovo“, „naj- ono“. Kako izmjeriti to „naj“? Postoji li jasna formula pa da se u nju ubaci X i Y i da dobijemo Z? Jasno da ne postoji, barem ne u ovom kontekstu. Mnogi kažu da je Federer najveći ikada, OK mogu i da se složim i da se ne složim sa tom konstatacijom. Kada budu pitani zašto, svi njegovi navijači odmah kao iz topa graknu: „Pa ima najviše osvojenih Grand Slam titula!“. OK, ali je li to sve? Igra li se tenis samo zbog Grand Slamova? Ako je odgovor pozitivan zašto onda Federer igra Masters 1000 turnire, zašto mu je jedan od omiljenih turnira Halle – serija 500? Zašto se onda njegovi simpatizeri toliko obraduju Indian Wells-u, Cincinnati-u i sl?
Kada se govori o GS titulama, nemoguće je ne dotači se teme „opozicije“, brojke jasno govore da je RF od 19 titula tek 4 osvojio unazad 7 godina, a upravo taj period se smatra zlatnim periodom koji je osim RF na scenu doveo i dvojicu protivnika koji su u bilo kojem trenutku i na bilo kojoj podlozi mogli spremno stajati sa druge strane mreže i držati Federeru „glavu na panju“. Ne želim da umanjujem dostignuće, sama brojka 19 izgleda impresivno ali po meni lično nije isto osvojiti najveću titulu protiv Baghdatisa, Hewitta (uz dužno poštovane) ili protiv Novaka recimo. Uostalom Federer ima negativan omjer i protiv Nadala i protiv Đokovića. Nadal je uzimao Federera i u Melbournu i u Londonu, Novak također. Federer Nadalu nikada nije ozbiljnije zaprijetio u Parisu. Uostalom Federer je (sa izuzetkom Del Potra 2009. godine) sve finale Grand Slam turnira u karijeri koje je gubio, izgubio ili od Rafe ili od Novaka.
Tenis smatram izuzetno jednostavnim sportom za analiziranje, dva igrača se bore za pobjedu, nema remija. Ako se dva boksera međusobno potuku 38 puta, omjer na kraju bude 23-15, na osnovu čega ovaj koji je protivnika uspješno na pod poslao tek 15 puta može smatrati da je bolji? A na osnovu čega tek da je najbolji? Izvini, ali ipak si dobijao batine mnogo češće.
Međutim to je samo moje mišljenje, kao što sam već rekao ne postoji precizan način da se utvrdi ko je najbolji. Federer jeste najuspješniji po GS titulama ali u obzir se mora uzeti i rok trajanja. Federer neće igrati vječno, hoće li zauvijek ostati na prvom mjestu? Ko je spreman staviti novac na to da hoće? Nadal je tek 3 titule iza, a 5 godina je mlađi, Novak također iako prolazi kroz težak period ima još jako puno toga za reći i ponuditi. I ne treba zaboraviti da mu je rezervoar poprilično pun.
Ista stvar se može tvrditi i za temu čiji nivo tenisa je bio bolji, Novakov, Nadalov ili Rogerov. Opet, druga vremena – druge okolnosti. Tenis aktivno pratim jako dugo ali tek pojavom Nadala sam postao fanatik i nema turnira kojeg ne pratim pa mislim da imam argumente da se osvrnem. Federerova sezona iz 2006 godine je bila nestvarna ali je Nadal ponovio 2010 godine. Da li je odigrao bolju sezonu – ne znam i ne želim da ocjenjujem ali mnogi će reći da je upravo taj nivo najveći ikada. Ja iako Rafin navijač ne mogu da se složim, mislim da je Novak 2011. i pogotovo 2015. godine nadmašio obojicu. Đokovićev tenis iz 2011. godine mi je više ličio na PlayStation nego na stvarnost. Ali opet – nemoguće za izmjeriti – može se eventualno posmatrati broj odigranih mečeva, broj pobjeda, omjer pobjeda i poraza u tim sezonama ali opet kažem, drugačija vremena – drugačije okolnosti. 2006 godine nije bilo Rafe i Novaka u izdanju kakvo su imali godinama kasnije, konkurencija je bila mnogo slabija. Je li Rogeru bilo lakše zbog te činjenice? Vjerovatno jeste. 2015 godine Roger nije igrao najbolje što može i Rafa je dobar dio sezone vukao povrede pa je Novaku put vjerovatno bio olakšan tom činjenicom. Tako da se sve svodi na to šta bi bilo kad' bi bilo.
Da podvučem crtu: moje mišljenje je da nije moguće odrediti ko je GOAT jer ne postoji jasan parametar koji to može izmjeriti. Eventualno se tematika može posmatrati iz više, parcijalnih uglova. Ko je“ najuspješniji“, mislim da je upravo to dobar termin. Ko je najuspješniji po osvojenim GS titulama: Federer, ko je najuspješniji po ukupnom broju osvojenih turnira: Connors, ko je najsupješniji po broju titula na pojedinačnoj podlozi: Nadal, ko je najuspješniji po međusobnim duelima: vjerovatno Đoković ... Ono oko čega se svi mogu složiti jeste činjenica da smo bili svjedoci pisanja sportske istorije, teško je oteti se dojmu da će se u narednim godinama pojaviti neki novi klinci koji će nadmašiti sva ova dostignuća, ponuditi nam takve trilere i momente za nezaborav. A upravo to pisanje istorije se polako primiče kraju, stoga bolje uživati u preostalim godinama ovog zlatnog perioda koje polako ali sigurno ulazi u ciljnu ravnivžnu nego trošiti energiju na to „čiji je tata jači“.
U zdravlje i sretno svima na Australian Openu, koga god bodrili. Možda je i vrijeme da se neko drugi, mlađi „prolakta“ i iznenadi, dogura daleko, kada bih mogao birati najradije bih gledao finale Nadal – Zverev, sukob generacija... i da Rafa uzme naravno, ima za Sašu vremena na pretek
-
cevapcinica
#87 Re: Australian Open 2018
Mozda sam bio nejasan imenovanjem samo jednog. Odnosi se naravno na Murray:a i Dokovica.ultima_palabra wrote:Koju dvojicu?cevapcinica wrote:Nazalost dvojicu od velike cetvorke izgleda ceka produzena pauza i moguca operacija sa nepredvidivim rezultatom. Jos na to dodaj Novakov misteriozni pad forme i fizicku transformaciju, pitanje koliko ce mu trebati da se vrati na zeljeni nivo.ultima_palabra wrote:https://www.instagram.com/p/BdcSGu6lMYj ... andymurray
- necko_hz
#88 Re: Australian Open 2018
@Lethalthreat
Dobar komentar, s velikom većinom se slažem, s nekim dijelovima ne slažem, ali čak i da je obrnuto, čestitke za dug i kvalitetan osvrt.
Ja bih dodao još i samo mišljenje Marion Bartoli po ovom pitanju, koja je nekad sredinom 2016. godine, prije nego je Novak kompletirao Grand slam, dala dobar intervju.
Your favourite female and men tennis player?
Dobar komentar, s velikom većinom se slažem, s nekim dijelovima ne slažem, ali čak i da je obrnuto, čestitke za dug i kvalitetan osvrt.
Ja bih dodao još i samo mišljenje Marion Bartoli po ovom pitanju, koja je nekad sredinom 2016. godine, prije nego je Novak kompletirao Grand slam, dala dobar intervju.
Your favourite female and men tennis player?
Na pitanje da objasni zašto tako misli.The ones I idolized were Monica Seles and Pete Sampras. And the one I feel were the best is difficult as the equipment is changing a lot. It's difficult to compare someone like Rod Laver with Roger Federer as it was different era. In my generation, my heart will go to Roger and head will go for Novak because he's slightly more complete even though he hasn't won the French Open.
If you look at the round, the shots and the length of the match they are able to play . I think Novak can play a little bit longer, flexible and his ball striking is little bit faster and more complete than what Roger's was when he was at his best. Roger, at his best, could hit a forehand winner every time he was inside the court. Novak's game is little bit different he more wear you down with his pace. His timing is little bit more complete. So if you put both of them in their best, Novak is klix bit better than Roger.
- red evil
#89 Re: Australian Open 2018
Komentar @lethalthreat nakon kojeg ne treba više ništa pisati, ubo je srž problema. Najrealniji i najbolji komentar do sad. I po meni je glupo poređenje najbolji ikad, najveći nivo, naj ovo, naj ono,... nikad niko ne zna kako bi koji se igrač u datom vremenu pokazao. Niko ne zna kako bi Nole ili Rafa ili Federer u eri drvenih reketa, možda bi bili jedva u TOP 100? Svi su oni najbolji i majveći u datom vremenu i okolnostima.
- lethalthreat
#90 Re: Australian Open 2018
Zahvaljujem @necko_hz i @red evil 
- Leopold_IV
#91 Re: Australian Open 2018
Narode sretna Nova Godina.
Malo sam se pogubio čitajući ovo sve, i Necko mora se priznati da je nešto ušlo u tebe i nadam se da će brzo izaći.
Poništiti 6 godina razlike u ovako fizičkom sportu je neumjesno, uvažavajući sve napisano prije. Pa Fed je mjenjao reket i koncept igre sasvim kako bi kompenzirao tih par milisekundi reakcije i pola koraka koje godine odnose. A kada su 2 igrača tako blizu u svemu onda te milisekunde i pola koraka, složit ćeš se ZNAČE. Volio bih vidjeti Djokovica kako se sa 34 godine prilagođava i mjenja svoj tenis kako bi parirao 6 godina mlađem igraču...volio bi to vidjeti.
Ako mene pitate, najviši nivo tenisa je imao Nalbandian u Madridu i Parizu 2007 godine, pogledajte ko nije, to je nekih mjesec dana.
Pojedinačni peak i apsolutni vrh tenisa je imao Stan u finalu RG sa 60 winnera i to protiv tog neprikosnovenog, apolutnog Djokovica, ako ćemo tako pričati.
Kako tumačiš onda 2011 godinu i SF RG, kada je Novak imao svoj najduži niz nepobjedivosti, ko ga je srušio? A da ti kažem zašto ga je Fed srušio na svojoj najgoroj podlozi - pa sigurno između ostalog i što je bio mlađi.
Finale Dohe i 2 seta na AO iz 2016 je izuzetan tenis, neigriv tenis za protivnike ali mislim da konstatacija da je Novak pokazao najveći nivo tenisa jednostavno po meni ne stoji i ne slažem se.
Isto tako ne znam zašto omalovažavati GS-ove dobijene preko Safina, Nalbandiana, Hewita ili Roddicka???
Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno.
Šta bi bilo da je igrao sa Safinom u njegovim najboljim godinama, vrlo vjerovatno da bi mu zadao više muke od Murray-a, itd, itd. Puno je tu šbb kbb ali treba uvažiti i druge poglede na ovu stvar.
Na ovih nekoliko izjava koje si kačio o Djokovicu koji kažu u datom momentu (najčešće poslije osvojenog Slama) o nerealno visokom nivou tenisa, pročitao sam ih na stotine koji to isto kažu o Federeru.
O neigrivosti protiv Rogera, čaroliji, vanzemaljcu...itd....i to sve od strane bivših (top) igrača, trenera, poznavatelja...i garantiram ti da ih je brojčano više, pa opet ne znači da je tako.
Djoković je izuzetan teniser (među 6 najboljih koji su uzeli reket u ruke) i iskreno mi nedostaje njegovo prisustvo na touru ali proglasiti njegov tenis najboljim ikad je odveć prehrabra i pomalo ishitrena izjava.
Dio argumentacije je iznad a uživos e da detaljnije uz pivu naravno .
Malo sam se pogubio čitajući ovo sve, i Necko mora se priznati da je nešto ušlo u tebe i nadam se da će brzo izaći.
Poništiti 6 godina razlike u ovako fizičkom sportu je neumjesno, uvažavajući sve napisano prije. Pa Fed je mjenjao reket i koncept igre sasvim kako bi kompenzirao tih par milisekundi reakcije i pola koraka koje godine odnose. A kada su 2 igrača tako blizu u svemu onda te milisekunde i pola koraka, složit ćeš se ZNAČE. Volio bih vidjeti Djokovica kako se sa 34 godine prilagođava i mjenja svoj tenis kako bi parirao 6 godina mlađem igraču...volio bi to vidjeti.
Ako mene pitate, najviši nivo tenisa je imao Nalbandian u Madridu i Parizu 2007 godine, pogledajte ko nije, to je nekih mjesec dana.
Pojedinačni peak i apsolutni vrh tenisa je imao Stan u finalu RG sa 60 winnera i to protiv tog neprikosnovenog, apolutnog Djokovica, ako ćemo tako pričati.
Kako tumačiš onda 2011 godinu i SF RG, kada je Novak imao svoj najduži niz nepobjedivosti, ko ga je srušio? A da ti kažem zašto ga je Fed srušio na svojoj najgoroj podlozi - pa sigurno između ostalog i što je bio mlađi.
Finale Dohe i 2 seta na AO iz 2016 je izuzetan tenis, neigriv tenis za protivnike ali mislim da konstatacija da je Novak pokazao najveći nivo tenisa jednostavno po meni ne stoji i ne slažem se.
Isto tako ne znam zašto omalovažavati GS-ove dobijene preko Safina, Nalbandiana, Hewita ili Roddicka???
Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno.
Šta bi bilo da je igrao sa Safinom u njegovim najboljim godinama, vrlo vjerovatno da bi mu zadao više muke od Murray-a, itd, itd. Puno je tu šbb kbb ali treba uvažiti i druge poglede na ovu stvar.
Na ovih nekoliko izjava koje si kačio o Djokovicu koji kažu u datom momentu (najčešće poslije osvojenog Slama) o nerealno visokom nivou tenisa, pročitao sam ih na stotine koji to isto kažu o Federeru.
O neigrivosti protiv Rogera, čaroliji, vanzemaljcu...itd....i to sve od strane bivših (top) igrača, trenera, poznavatelja...i garantiram ti da ih je brojčano više, pa opet ne znači da je tako.
Djoković je izuzetan teniser (među 6 najboljih koji su uzeli reket u ruke) i iskreno mi nedostaje njegovo prisustvo na touru ali proglasiti njegov tenis najboljim ikad je odveć prehrabra i pomalo ishitrena izjava.
Dio argumentacije je iznad a uživos e da detaljnije uz pivu naravno .
- Leopold_IV
#92 Re: Australian Open 2018
Može se i ovako posmatrati i ima smisla...ultima_palabra wrote:Naravno da se tenis usavršava sa tehnologijom, novim metodama treninga, medicinom, evolucijom reketa, loptica, terena... znamo šta je bilo kad se Borg pokušao vratiti igrajući drvenim reketom. Gubio je od prosječnih igrača... da li su oni zbog toga veći od njega? Teško. Danas stotine atletičara trče brže od Jesse Owensa, jesu li oni veći od njega?
Laver je igrao na nivou na kojem danas igraju rekreativci... itd itd.
U tom smislu se može prihvatiti da je Novakov nivo iz 2015-16 najviši u istoriji, mada je po meni to plod evolucije tenisa u neželjenom (defanzivnom, robotskom) pravcu. Činjenica da je (zasad) kraće trajao na tom nivou ga ipak stavlja iza Federera i Nadala na GOAT listi.
Vjerovatno će doći igrači i koji brže trče, brže serviraju, imaju jači forehand...pa će se taj nivo tenisa u tom smislu i povećati...
Ali će uvijek mjerilo biti #titula ponajprije GS, #sedmica kao prvi i sl... a h2h je nezahvalan za poređenje pogotovo ako igrači nisu generacijski u barem 2-3 godine.
- necko_hz
#93 Re: Australian Open 2018
Za ovo ću te štocem opaliti kad se vidimo.Leopold_IV wrote:Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno
Last edited by necko_hz on 03/01/2018 17:41, edited 2 times in total.
-
MensurM
#94 Re: Australian Open 2018
Ova mu je izjava za ban. Godišnji.necko_hz wrote:Za ovo ću te štocem opaliti kad se vidimo.Leopold_IV wrote:Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno
- Leopold_IV
#95 Re: Australian Open 2018
hahaha, jesam li te dirnuo u žicu, hahahanecko_hz wrote:Za ovo ću te štocem opaliti kad se vidimo.Leopold_IV wrote:Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno
prvo par piva pa onda štocevi
- necko_hz
#96 Re: Australian Open 2018
I evo, molim i tebe i Čevapčinicu, dajte ih, samo da su relevantne i da obuhvataju period nakon Novakovog Primea. Čekam.Leopold_IV wrote:Na ovih nekoliko izjava koje si kačio o Djokovicu koji kažu u datom momentu (najčešće poslije osvojenog Slama) o nerealno visokom nivou tenisa, pročitao sam ih na stotine koji to isto kažu o Federeru.
Kako rekoh i ranije, ne znači ni da jes ni da nije, ali znači da je legitimno to obrazložiti i izjaviti, a da se neko ne upali ko kutnjak ko što si se ti upalio sad.Leopold_IV wrote:.i garantiram ti da ih je brojčano više, pa opet ne znači da je tako.
Čekam izjave.
Samo priznanjem da te alkohol obuzeo možeš dobiti oprost od mene.Leopold_IV wrote:hahaha, jesam li te dirnuo u žicu, hahaha
prvo par piva pa onda štocevi
Životni ban.MensurM wrote:Ova mu je izjava za ban. Godišnji.
- Leopold_IV
#97 Re: Australian Open 2018
O čemu pričamo ljudi,MensurM wrote:Ova mu je izjava za ban. Godišnji.necko_hz wrote:Za ovo ću te štocem opaliti kad se vidimo.Leopold_IV wrote:Misliš li da je Djokovicev tenis sa AO 2016 u finalu bolji od Roddickovog 2009 u finalu Wimb? U najmanju ruku diskutabilno
Finale AO - Djokovic - Murray i izdanje polumrtvog gunđala u vidu Murray i Roddicka koji je 2009 igrao svemirski na wimb, a sve u kontekstu omalovažavanja Rogerove konkurencije tad u odnosu na Djokovicevu...
- shake69
#98 Re: Australian Open 2018
Vise puta prezvakana prica a sad jos ovdje nekom lethal cestitaju na toliko puta ponovljenim tezama! Jaoo!
I meni je David pokazao cudo od tenisa kada ni onakav sjajni Roger mu nije mogao nista na kraju 2007 g. Volio bih vidjeti koliko bi dugmica tada ostalo i od Djovaka i Nadala da su mu izasli na megdan! Samo da nije bilo auto relija koji su mu uvijek bili
preci od tenisa taj bi argentinski Jermen pobrisao puno toga u Atp kasnijoj statistici pa valjda to neko uvazi nekad i u ovim forumskim discussions! Ko ozbiljno prati tenis ne bi to trebao zaboraviti! Eto, Leo se sjetio!
I meni je David pokazao cudo od tenisa kada ni onakav sjajni Roger mu nije mogao nista na kraju 2007 g. Volio bih vidjeti koliko bi dugmica tada ostalo i od Djovaka i Nadala da su mu izasli na megdan! Samo da nije bilo auto relija koji su mu uvijek bili
preci od tenisa taj bi argentinski Jermen pobrisao puno toga u Atp kasnijoj statistici pa valjda to neko uvazi nekad i u ovim forumskim discussions! Ko ozbiljno prati tenis ne bi to trebao zaboraviti! Eto, Leo se sjetio!
- necko_hz
#99 Re: Australian Open 2018
Ovo što si nalupo ima da isprintam i raji na Stupu dijelim, pa kad svi budu okretali glave od tebe zbog bruke, mojne se meni žalit.Leopold_IV wrote:O čemu pričamo ljudi,
Finale AO - Djokovic - Murray i izdanje polumrtvog gunđala u vidu Murray i Roddicka koji je 2009 igrao svemirski na wimb, a sve u kontekstu omalovažavanja Rogerove konkurencije tad u odnosu na Djokovicevu...
-
cevapcinica
#100 Re: Australian Open 2018
Kao sto ja sa nestrpljenjem cekam da mi to veliki strucnjace dokazes kako godine nemaju uticaja na sportiste i njihovu fizicku spremu. Ne zaboravi ”dokazati” kako sam ja po tebi neobjektivni idolopoklonik nekoga. Usput ubaci i kakvu ”objektivnu” formulu koja je tebi po volji pa izracuna ko je od koga bolji u svim sportovima od kamenog doba pa naovamo bez obzira na uslove treniranja, generalni kvalitet zivota itd. Mozda je kakav Kremenko imao visi vrhunac od Dokovica, Nadala ili Federera a ti ne smijes nesto tako da promasis.necko_hz wrote:I evo, molim i tebe i Čevapčinicu, dajte ih, samo da su relevantne i da obuhvataju period nakon Novakovog Primea. Čekam.Leopold_IV wrote:Na ovih nekoliko izjava koje si kačio o Djokovicu koji kažu u datom momentu (najčešće poslije osvojenog Slama) o nerealno visokom nivou tenisa, pročitao sam ih na stotine koji to isto kažu o Federeru.
Kako rekoh i ranije, ne znači ni da jes ni da nije, ali znači da je legitimno to obrazložiti i izjaviti, a da se neko ne upali ko kutnjak ko što si se ti upalio sad.Leopold_IV wrote:.i garantiram ti da ih je brojčano više, pa opet ne znači da je tako.
Čekam izjave.![]()
Samo priznanjem da te alkohol obuzeo možeš dobiti oprost od mene.Leopold_IV wrote:hahaha, jesam li te dirnuo u žicu, hahaha
prvo par piva pa onda štocevi![]()
Životni ban.MensurM wrote:Ova mu je izjava za ban. Godišnji.
Usput provjeri znacenje rijeci ”mislim”, ”misljenje” i ”dokaz”.