Prva i najvažnija stvar, tako moja malešnost mnije (možda griješim, otvoren sam za sve), da budeš Bošnjak je ta da nemaš nikakvog kompleksa od toga da budeš Bošnjak, ono da ne se ne vrijeđaš ako ti neko kaže da si Bošnjak, da ne nastojiš da to što brže odgurneš od sebe nego si ono cool, pa šta ako sam Bošnjak, ni u džep ni iz džepa, boli me briga, kao da je to neki domet... Druga je da budeš Bošnjak, odnosno da je i biti Bošnjak dio tvog kompleksnog identiteta, da nisi tijesan i za tu etničku odrednicu. I tako redom, ima ih dosta..Bloo wrote:Mene stvarno interesuje šta to čini Bošnjaka....kako znaš da si bošnjak?Fudo387 wrote:Dobro, jebaji ga, kad ste vec tolk’o navalili, eto, Bosnjaci ste.
Happy now?
-
-
-
-
BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
- arzuhal
#76 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
- Haris.ba
#77 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Pita teta matičarka (ovo je seksistički jelde?) u općini kada se rodiš. Šta si, kud si. I dobiješ čage, crno na bijelo da si Bošnjak. Možeš i naknadno. Nikakav problem. Ima rubrika nacionalnost.Bloo wrote:Mene stvarno interesuje šta to čini Bošnjaka....kako znaš da si bošnjak?
- Bloo
- Globalna šefica
#78 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
ahaarzuhal wrote:Prva i najvažnija stvar, tako moja malešnost mnije (možda griješim, otvoren sam za sve), da budeš Bošnjak je ta da nemaš nikakvog kompleksa od toga da budeš Bošnjak, ono da ne se ne vrijeđaš ako ti neko kaže da si Bošnjak, da ne nastojiš da to što brže odgurneš od sebe nego si ono cool, pa šta ako sam Bošnjak, ni u džep ni iz džepa, boli me briga, kao da je to neki domet... Druga je da budeš Bošnjak, odnosno da je i biti Bošnjak dio tvog kompleksnog identiteta, da nisi tijesan i za tu etničku odrednicu. I tako redom, ima ih dosta..Bloo wrote:Mene stvarno interesuje šta to čini Bošnjaka....kako znaš da si bošnjak?Fudo387 wrote:Dobro, jebaji ga, kad ste vec tolk’o navalili, eto, Bosnjaci ste.
Happy now?
-
-
-
-
vidiš možda sam i ja Bošnjak
ja lijepo pita, niko da mi odgovori, morat ću pronaći na bespućima interneta neku definiciju vjerovatno Tunjinu
- arzuhal
#79 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ti ako si Bošnjak a nisi Bošnjakinja, bujrum na nularicu iza akšama. Inače izbjegavaj definicije, one su malo kome kakvog dobra u životu donijele, što bi rek'o Aristotel...Bloo wrote: aha
ja lijepo pita, niko da mi odgovori, morat ću pronaći na bespućima interneta neku definiciju vjerovatno Tunjinu
- triconja
#80 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Babo ti bosnjak pa je logicno da si i ti bosnjak. Tako pise u knjigama, valjda se nista nije izmijenilo.Bloo wrote:Mene stvarno interesuje šta to čini Bošnjaka....kako znaš da si bošnjak?Fudo387 wrote:Dobro, jebaji ga, kad ste vec tolk’o navalili, eto, Bosnjaci ste.
Happy now?
-
-
-
-
- Bloo
- Globalna šefica
#81 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Definicije su dobre, generalizacije nisuarzuhal wrote:Ti ako si Bošnjak a nisi Bošnjakinja, bujrum na nularicu iza akšama. Inače izbjegavaj definicije, one su malo kome kakvog dobra u životu donijele, što bi rek'o Aristotel...Bloo wrote: aha
Nego pitam čisto iz curiosity, bez loše primisli (znaaaš mee). Kako ljudi osjećaju pripadnost nekoj nacionalnosti? Kako znaju da su Bošnjaci, Hrvati, Srbi (ako izuzmemo prizmu vjeroispovjesti koja se isključivo veže uz nacionalnosti)?
Ja se osjećam kao pripadnik ljudskog roda
- arzuhal
#82 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Obično se kaže da se svačiji identitet gradi, otkriva i saznje u odnosu na/spram Drugog.Bloo wrote:Definicije su dobre, generalizacije nisuarzuhal wrote:Ti ako si Bošnjak a nisi Bošnjakinja, bujrum na nularicu iza akšama. Inače izbjegavaj definicije, one su malo kome kakvog dobra u životu donijele, što bi rek'o Aristotel...Bloo wrote: aha
Nego pitam čisto iz curiosity, bez loše primisli (znaaaš mee). Kako ljudi osjećaju pripadnost nekoj nacionalnosti? Kako znaju da su Bošnjaci, Hrvati, Srbi (ako izuzmemo prizmu vjeroispovjesti koja se isključivo veže uz nacionalnosti)?
Ja se osjećam kao pripadnik ljudskog roda
A što se tiče osjećaja, ti se možeš osjećati pripadnikom ljudske vrste ili bilo kime ili čime, ali od samog osjećaja važnije je uvjerenje, stav i znanje o tome, tako barem ja nastavljam da mnijem
- triconja
#83 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Naletih slucajno na neke stranice koje bi trebale spremati raju za popis stanovnistva i sad oni nesto objasnjavaju sta je regionalna i nacionalna pripadnost.
Jebo me svak ako sam ja ista od toga skonto a i ono sto sam znao sam zaboravio. Moze li neko da napise sta je etnicka, regionalna i nacionalna pripadnost sa primjerima i konkretno kako bi se to odnosilo za bosnu?
Jebo me svak ako sam ja ista od toga skonto a i ono sto sam znao sam zaboravio. Moze li neko da napise sta je etnicka, regionalna i nacionalna pripadnost sa primjerima i konkretno kako bi se to odnosilo za bosnu?
- Kejn
#84 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Bošnjak si kada si rođen od strane roditelja, bosanskih muslimana. Valjda si to do sada mogao skontati u 2017-toj, u 21 vijeku.Bloo wrote:Može li se dobiti, taksativno navedeno, šta čini Bošnjaka, pa da se možda pronađemo?
- arzuhal
#85 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ja bih to vako pored'o, u okvirima avnojevske BiHtriconja wrote:Naletih slucajno na neke stranice koje bi trebale spremati raju za popis stanovnistva i sad oni nesto objasnjavaju sta je regionalna i nacionalna pripadnost.
etnička pripadnost: Bošnjak, Srbin, Hrvat, Jevrej, Rom, Mađar, Rusin...
nacionalna pripadnost: Bosanac
regionalna pripadnost: Hercegovac, Krajišnik, Posavljak...
- Bloo
- Globalna šefica
#86 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Znači Bošnjaci = muslimaniKejn wrote:Bošnjak si kada si rođen od strane roditelja, bosanskih muslimana. Valjda si to do sada mogao skontati u 2017-toj, u 21 vijeku.Bloo wrote:Može li se dobiti, taksativno navedeno, šta čini Bošnjaka, pa da se možda pronađemo?
ako si ateista, ne možeš biti Bošnjak? ako si katolik? Da li je jedina odrednica Bošnjaka islam?
po tebi da...
- horkesh
#87 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Što vas uvuče tip da objašnjavate ko su Bošnjaci, nemrem bilivit
Očekujem bosanski jezik kao iduću temu
- Bloo
- Globalna šefica
#88 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Pa sve dok ga ne svojataju kao isključivo svoj, nema problemahorkesh wrote:Što vas uvuče tip da objašnjavate ko su Bošnjaci, nemrem bilivit![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#89 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
nacionalna: Bosanac i Hercegovacarzuhal wrote:Ja bih to vako pored'o, u okvirima avnojevske BiHtriconja wrote:Naletih slucajno na neke stranice koje bi trebale spremati raju za popis stanovnistva i sad oni nesto objasnjavaju sta je regionalna i nacionalna pripadnost.
Jebo me svak ako sam ja ista od toga skonto a i ono sto sam znao sam zaboravio. Moze li neko da napise sta je etnicka, regionalna i nacionalna pripadnost sa primjerima i konkretno kako bi se to odnosilo za bosnu?:
a regionalna onda bosanac, hercegovac ili da i to razlozimo po dijelovima bosne i hercegovine
- arzuhal
#90 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
To je meni nedovoljno (bilo), ja sam naprimjer u direktnom odnosu s Drugim skont'o šta sam, do tada sam imao samo nekakav osjećaj, štob' rekla Bloo...A kada su neki konkretni ljudi - koji su sebe identificirali sa srpstvom, pravoslavljem, itd. a u odnosu na neke članove moje familije koje spominjem odmah u nastavku rečenice - odlučili da ubiju ili zatvore u logor neke članove moje familije i da ih mlate jer nisu nešto nego su nešto drugo (pa im taksativno to nabrajali jebajući im usput veoma jasno, čisto i razgovjetno taksativnu majku, vjeru, boga i sve kako spada) ja ću početi saznavati, otkrivati i postajati uvjeren ko sam, šta sam, đe sam, što sam, itd.Kejn wrote:Bošnjak si kada si rođen od strane roditelja, bosanskih muslimana. Valjda si to do sada mogao skontati u 2017-toj, u 21 vijeku.Bloo wrote:Može li se dobiti, taksativno navedeno, šta čini Bošnjaka, pa da se možda pronađemo?
Mlogo su me naučili o meni samom, a ne prestajem da učim i saznajem ni dan danile, štonokažu...I mislim da je to dosta vezano za pojedinca, njegovo iskustvo, i drugo...
- horkesh
#91 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Bosanskim jezikom govori i određeni broj pripadnika i drugih nacija osim Bošnjaka.Bloo wrote:Pa sve dok ga ne svojataju kao isključivo svoj, nema problemahorkesh wrote:Što vas uvuče tip da objašnjavate ko su Bošnjaci, nemrem bilivit![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#92 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ahaarzuhal wrote:
Obično se kaže da se svačiji identitet gradi, otkriva i saznje u odnosu na/spram Drugog.
A što se tiče osjećaja, ti se možeš osjećati pripadnikom ljudske vrste ili bilo kime ili čime, ali od samog osjećaja važnije je uvjerenje, stav i znanje o tome, tako barem ja nastavljam da mnijem
Moj identitet je izgrađen da sam ja ja i ne osjećam pripadnost niti jednom od postojećih nacionalnosti. Možda sam Srbin, a da ne znam jer nesvjesno iskazujem karakteristike srpskog življa u BiH (bošnjačkog, hrvatskog etc. - you get the point), jer ne znam da je to to što čini neku nacionalnost, a nije vjeroispovijest.
Ja sam građanin Bosne i Hercegovine i tu svaka identifikacija sa grupnim/kolektivnim identitetima prestaje.
- arzuhal
#93 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Sasvim ok i tamam, što se mene tiče.Bloo wrote:Ahaarzuhal wrote:
Obično se kaže da se svačiji identitet gradi, otkriva i saznje u odnosu na/spram Drugog.
Moj identitet je izgrađen da sam ja ja i ne osjećam pripadnost niti jednom od postojećih nacionalnosti. Možda sam Srbin, a da ne znam jer nesvjesno iskazujem karakteristike srpskog življa u BiH (bošnjačkog, hrvatskog etc. - you get the point), jer ne znam da je to to što čini neku nacionalnost, a nije vjeroispovijest.
Ja sam građanin Bosne i Hercegovine i tu svaka identifikacija sa grupnim/kolektivnim identitetima prestaje.
- Kejn
#94 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ne možeš više biti Bošnjak katolik iz dva razloga. Prvi je historijski kontekst u kojem Bošnjaka katolika više nema jer se kao takvi nisu smjeli izjašnjavati za vrijeme Turskog vakta. Naziv Bošnjak je strogo bio rezervisan samo za autohtone Bosanske muslimane. Katolici su se zvali Šokcima i Latinima. Drugi razlog je neuspjeh post-tanzimatskih napora jednog dijela Bosanskih Franjevaca i jednog dijela Bošnjačko muslimanske elite pod vodstvom M.B. Ljubušaka da uz pomć A.U. vlade razvije interkonfesionalno Bošnjaštvo te da ga kao takvo nametne svim narodima u Bosni.Bloo wrote:Znači Bošnjaci = muslimaniKejn wrote:Bošnjak si kada si rođen od strane roditelja, bosanskih muslimana. Valjda si to do sada mogao skontati u 2017-toj, u 21 vijeku.Bloo wrote:Može li se dobiti, taksativno navedeno, šta čini Bošnjaka, pa da se možda pronađemo?
ako si ateista, ne možeš biti Bošnjak? ako si katolik? Da li je jedina odrednica Bošnjaka islam?
po tebi da...
Ja sam Bošnjak (iako ateista) jer sam rođen u porodici bosanskih muslimana, te će i moja djeca biti Bošnjaci jer će vući isto porijeklo kao i ja. Dakle ne stavlja se akcenat na religiju već na historijski kontekst religijskog porijekla.
- triconja
#95 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
I ja sam tako razmisljao ali eto moraju i tu nesto zasrati.arzuhal wrote:Ja bih to vako pored'o, u okvirima avnojevske BiHtriconja wrote:Naletih slucajno na neke stranice koje bi trebale spremati raju za popis stanovnistva i sad oni nesto objasnjavaju sta je regionalna i nacionalna pripadnost.
Jebo me svak ako sam ja ista od toga skonto a i ono sto sam znao sam zaboravio. Moze li neko da napise sta je etnicka, regionalna i nacionalna pripadnost sa primjerima i konkretno kako bi se to odnosilo za bosnu?:
Zamisli u njemackoj da je nacionalna pripadnost francuz, ceh i poljak
- Bloo
- Globalna šefica
#96 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Da, s tim se slažem.arzuhal wrote:To je meni nedovoljno (bilo), ja sam naprimjer u direktnom odnosu s Drugim skont'o šta sam, do tada sam imao samo nekakav osjećaj, štob' rekla Bloo...A kada su neki konkretni ljudi - koji su sebe identificirali sa srpstvom, pravoslavljem, itd. a u odnosu na neke članove moje familije koje spominjem odmah u nastavku rečenice - odlučili da ubiju ili zatvore u logor neke članove moje familije i da ih mlate jer nisu nešto nego su nešto drugo (pa im taksativno to nabrajali jebajući im usput veoma jasno, čisto i razgovjetno taksativnu majku, vjeru, boga i sve kako spada) ja ću početi saznavati, otkrivati i postajati uvjeren ko sam, šta sam, đe sam, što sam, itd.Kejn wrote:Bošnjak si kada si rođen od strane roditelja, bosanskih muslimana. Valjda si to do sada mogao skontati u 2017-toj, u 21 vijeku.Bloo wrote:Može li se dobiti, taksativno navedeno, šta čini Bošnjaka, pa da se možda pronađemo?
Mlogo su me naučili o meni samom, a ne prestajem da učim i saznajem ni dan danile, štonokažu...I mislim da je to dosta vezano za pojedinca, njegovo iskustvo, i drugo...
Definisanje sebe u odnosu na Drugog.
U raznim situacijama bliskog kontakta sa pripadnicima sve tri nacionalnosti (lijepim i manje lijepim situacijama), došla sam do spoznaje tokom godina da:
- ja ne pripadam niti jednom od 3
- pripadanje jednoj od 3 nacionalnosti (koje su opet vještački konstrukt) i definisanje šta čini jednu grupu (osim VJERE) je tako fludino i neopipljivo da sami pripadnici ne znaju zašto su to što jesu, osim ako se definišu kroz prizmu vjere kao nedvojivog dijela njihovog nacionalnog identifikovanja. Običaji? Mogu se naći zajednički običaji kod sve 3 nacionalnosti. riječi? Isto. Tako da ostaje samo vjera kao jedina poveznica sa nacionalnim identitetom.
- dale cooper
#97 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Dajte molim vas, pa svi znamo da je bloo dark sith lord. 
- Bloo
- Globalna šefica
#98 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Znači Bošnjak musliman ako pređe na katolicizam prestaje da bude Bošnjak?Kejn wrote:
Ja sam Bošnjak (iako ateista) jer sam rođen u porodici bosanskih muslimana, te će i moja djeca biti Bošnjaci jer će vući isto porijeklo kao i ja. Dakle ne stavlja se akcenat na religiju već na historijski kontekst religijskog porijekla.
hmmm
- triconja
#99 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Moja ti nidje ko u BosniBloo wrote:Znači Bošnjak musliman ako pređe na katolicizam prestaje da bude Bošnjak?Kejn wrote:
hmmm
- Bloo
- Globalna šefica
#100 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
dale cooper wrote:Dajte molim vas, pa svi znamo da je bloo dark sith lord.
Molim lijepo. Vodim kulturnu raspravu bez vrijeđanja.
Arzi obećava neke kolače.
Meni objašnjavaju plot filma Being Bošnjak Malkovich
Dan je lijep za biti nekonstitutivan