Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Altsa

#76 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Altsa »

Evo sve objasnjeno
Jedan od najboljih ronilaca u BiH za "Avaz": Miljacka nije bila opasna rijeka, dok nisu postavljene vještačke preljevne brane

Potraga za dvojicom Sarajlija, Aldinom Mulićem (28) i Irhanom Fočom (24), koji su rano jutros u 2.28 sati nestali u rijeci Miljacki u Sarajevu, ni nakon 16 sati intenzivnog traganja nije donijela rezultat.

Za tijelima dvojice nesretnih mladića, ekipe Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, zajedno sa pripadnicima GSS-a Stanica Sarajevo, Federalne uprave Civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite, SRK Neretve... nastavit će potragu i sutra od ranih jutarnjih sati, o čemu je “Avaz” već pisao.

Vertikalna kretanja
U želji da nam razjasni nastalu situaciju i nešto više kaže o opasnostima Miljacke te svim tajnama koja ona krije, kontaktirali smo Mostarca Gorana Mitrića, jednog od dvojice instruktora za potragu i spašavanja na vodi i pod vodom GSS-a u Bosni i Hercegovini te člana Interventne spasilačke službe čiji je akcent na djelovanju na vodi i pod vodom.

Mitrić je našoj i svjetskoj javnosti poznat kao ronilac koji je svojom hrabrošću i brzom intervencijom spasio život Meksikancu Džonatanu Paredesu (Jonathan) za vrijeme ovogodišnjih Red bull skokova u Mostaru.
O današnjoj situaciji u Sarajevu, Mitrić je u razgovoru za “Avaz” rekao:

- Miljacka kao rijeka nije opasna, ali su je ljudi u prošlosti pokušali ukrotiti pa su uradili vještačke preljevne brane, koje kriju brojne opasnosti. Kada je pokušano da se Miljacka ukroti, išlo se na to da upravo te brane uspore protok vode. Kada je to rađeno u prošlosti, nije vođeno računa da se stvaraju, takozvane rolne, koje rade vrtložno i u tom vertikalnom kretanju (unazad), nemoguće je da tijelo ispliva iz te rolne. To je tzv. linija vrenja, voda prvo potapa, pa izbaci tijelo i onda ga ponovo vrati u rolnu.

On kaže da sve ovo što nam govori nije ugodno, a nas je zanimalo “koliko je potrebno vremena da bi se tijelo u ovakvim zimskim uvjetima pronašlo i ostalo u životu”.

- Sada se snijeg topi, Miljacka je hladnija. Mislim da je temperatura vode oko sedam stepeni. Zavisi sve od situacije, ali smatram da je prvih 15-20 minuta ključno i da u tom periodu ima šanse da se spasi ljudski život. Sve preko tog vremena, šanse su svedene na minimum – kaže Mitrić.

Goran smatra da čim je voda veća od pola metra da je gotovo nemoguće isplivati iz rolne.

- Bez obzira na to da li ste vrhunski plivač ili ne, jako je teško izaći iz te rolne. U slučaju kada je neko u vodi, tu se može raditi spašavanje dobacivanjem plutajućeg predmeta koji je povezan na obali ili da je plivač zavezan konopcem, pa se onda tijelo povlači na obalu. To su dvije najbolje metode – kaže Mitrić.

Jedan od najboljih ronilaca koje Bosna i Hercegovina ima, smatra da su šanse da bilo koja osoba preživi u rolni svega nekoliko minuta.

- Sada se postavlja posebno pitanje ko treba raditi na tome da se ovakve stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Ne može se sva odgovornost staviti na civilnu zaštitu. Trebale bi da i policija i vatrogasci djeluju i izađu na teren – smatra Mitrić.

Srce i oprema
On ne želi biti “heroj nakon bitke”, a još manje da nekome pametuje, ali je dao koristan savjet kako da se u budućnosti izbjegnu nove žrtve na rijeci u Sarajevu. Naravno, sve ovo govori za naš portal ne želeći nikoga prozivati.

- Možda ovo grozno zvuči, ali rekao bih da ne treba nikoga pokušavati spašavati, ako nisi 100 posto siguran šta radiš. Taj momak koji je skočio da spasi svog prijatelja, imao je srce veliko kao Velež, ali, bit ću možda grub, on je skočio u smrt. Savjet - koliko vidim na fotografijama, ovi ljudi koji su učestvovali u akciji imaju opremu, imaju srce, pa i dio obuke, ali prema fotkama to nije idealan način potrage za tijelima. Ja bih to izveo drugačije, ali ne želim sada da optužujem ljude koji su 16 sati proveli u vodi da pronađu dva nesretna mladića. Sutra će to, nadam se, biti mnogo bolje i uspješnije – kaže Mitrić za “Avaz”, dodajući, na kraju, da se u Evropi na vještačke preljevnim branama sada ugrađuju tzv. slabe tačke, mjesta gdje brana ispušta predmete koji se vrte u njoj.
Warashii

#77 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

muha_sa wrote:
Warashii wrote:
nagibSA wrote:Ne kontam kakve to centrifugalne sile postoje u tim kaskadama. U kom pravcu djeluju?! :-)
Kako ne kontas? Konstantno te vraćaju pod slap, ne da ti da odplivas od njeg.
Kao što sam već i rekao, pustiš da te potopi i onda pokušavas roneci udaljiti se od slapa.
u filmovima onog Bonda 007 :D
A ne znam za Bond-a ali to je jedini nacin kada je sila prevelika.
sumirprimus

#78 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by sumirprimus »

to ti druze vazi u nekim situacijama, ali konkretno za ove slapove tesko.
ovo_mi_je_nick

#79 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by ovo_mi_je_nick »

U bazenu se zagrcneš pa mlatiš rukama i pokušavaš se održavati na mirnoj vodi a da ne poredimo ledenu, prljavu, smrdljivu, brzu vodu pa bio jak ko zemlja ili malo pripit, ostaje ti samo sreća da ne bude halalusum.
Warashii

#80 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

sumirprimus wrote:to ti druze vazi u nekim situacijama, ali konkretno za ove slapove tesko.
Nisam ni rekao da je 100% uspjesno nego da je jedini nacin na koji se moze pokusati.
Nemas druge opcije, sila je najslabija u samoj vodi, dakle na dnu a tada se silom i udaljava od samog slapa. Pokusati iskoristiti taj zamah i pomocu njeg odplivati od slapa. Nesto slicno kao kada se pliva od vira.
Sto je jaci slap naravno da su sanse sve manje i manje.
mad_max_ba

#81 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by mad_max_ba »

Warashii wrote:
sumirprimus wrote:to ti druze vazi u nekim situacijama, ali konkretno za ove slapove tesko.
Nisam ni rekao da je 100% uspjesno nego da je jedini nacin na koji se moze pokusati.
Nemas druge opcije, sila je najslabija u samoj vodi, dakle na dnu a tada se silom i udaljava od samog slapa. Pokusati iskoristiti taj zamah i pomocu njeg odplivati od slapa. Nesto slicno kao kada se pliva od vira.
Sto je jaci slap naravno da su sanse sve manje i manje.
prijatelju, jesi li ti svjestan šta lupaš,
dovoljna je voda dubine do ispod pasa ukoliko je brza da je ne možeš savladati nikako, al pazi nikako, tolika je snaga te vode i tijelo koje stvara otpor ne može vladati tolikom snagom. Vjeruj mi da ni najiskusniji ronioci ne smiju u ovakvu vodu zaroniti čak i da je bistra, pa ovi iz civilne, spasioci se mal nisu potušili a imaju prsluke na sebi koji bi trebali da ih održavaju na površini.
Warashii

#82 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

mad_max_ba wrote: prijatelju, jesi li ti svjestan šta lupaš,
dovoljna je voda dubine do ispod pasa ukoliko je brza da je ne možeš savladati nikako, al pazi nikako, tolika je snaga te vode i tijelo koje stvara otpor ne može vladati tolikom snagom. Vjeruj mi da ni najiskusniji ronioci ne smiju u ovakvu vodu zaroniti čak i da je bistra, pa ovi iz civilne, spasioci se mal nisu potušili a imaju prsluke na sebi koji bi trebali da ih održavaju na površini.
Jbte
Niko nije ni rek`o da treba da skaces unutra i da pokusavas nesto napraviti.
Tesko da ces se u toj koju si ti spomenuo vodi utopiti ukoliko ne izgubis svijest ili te bas bas ovlada panika,
Niko ama bas niko ne ulazi tu svojom voljom.
Nema to veze sa prslukom za spasavanje niti sa plivacem ili losijim plivacem.
To nije voda u kojoj se pliva, previse je zracnih mjehurica da bi se plivalo, pokusaj u pjeni da plivas.
U ovakvim slucajevima nikako nije preporuceno skakati u vodu i pokusavati spasiti, imas 3 - 4 razlicita nacina spasavanja sa obale.
Ono sto ja "lupam" je pokusaj da sam sebe spases.
sumirprimus

#84 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by sumirprimus »

ali uzmi u obzir da je bila noc,on pjan, hladna nadosla miljacka, i te kaskade.
Thorgerson

#85 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Thorgerson »

Pokusavam naci nesto slicno...ovdje je slap povelik, ali mislim da je to to...nebitno, ljudi sa kajacima i veslima ne mogu nista. Mada covjek uspjeva nekak se izvuci.

Evo ovdje nesto slicno...

Jedstavno, kad te ovo ufati donji si, ako nema neko na obali sa opremom da ti pomogne.

@Warashii, niko ne govori da je iz ovoga nemoguce izaci, pa nije crna rupa jbt. Samo sanse su ti nikakve. Gledao sam jednom emisiju gdje to covjek objasnjava, mislim u kontrolisanim uslovima sve je to super. Al u mutnoj vodi, noc, mrak, pa nek je i dan, ti treba da pratis kako se slap vrti, da nadjes rupu da ronis na dno rijeke i da onda struja sama izbaci dalje, a naravno svako u toj situaciji instiktivno ce ici da dodje do zraka... :-) ...rekao bi da ovo mogu prezvijeti samo neki specijalci koji su celiceni u takvim situacijama...mada i to je upitno...nije nijedna rijeka ista.
breuer

#86 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by breuer »

Svi koji spominju role/rolne, odnosno slapove/kaskade na Miljacki, očito nisu vidjeli na šta je ličila Miljacka tu noć.

To je bila masivna bujica vode koja je nosila sve redom, pa tako i ovu dvojicu nesrećnika, vjerovatno kao da su perca.

Kaskade se nisu vidjele uopšte od količine vode koja je tekla.
Warashii

#87 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

Slazem se da su sanse minimalne, niti u jednom momentu nisam rekao da pali 100%.
Ovo je samo pokusaj ukoliko nema nigdje nikog da ti pomogne.
Kazu kad se davis i za slamku se hvatas, ovo je isto.
kakavdanakneiskustvu

#88 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Thorgerson wrote:Pokusavam naci nesto slicno...ovdje je slap povelik, ali mislim da je to to...nebitno, ljudi sa kajacima i veslima ne mogu nista. Mada covjek uspjeva nekak se izvuci.

Evo ovdje nesto slicno...

nisu mi jasni,mogu poginuti tako lako u ovim situacijama,sto im to treba
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#89 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Truba »

ova je tema slika i prilika kako je kad se razgovara na forumskim temama o kojima svi sve znaju i ne možeš dokazati slikama ili video prilogom svoju tvrdnju

mi koji smo odrasli uz Milju znamo što je i kakva je
triconja

#90 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

Black swan wrote:ova je tema slika i prilika kako je kad se razgovara na forumskim temama o kojima svi sve znaju i ne možeš dokazati slikama ili video prilogom svoju tvrdnju

Jaro samo treba bjezat od vode ko djavo od krsta, znaci moze pod vodu samo u kadi ili tus kabini.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#91 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by liaar »

triconja wrote:
Black swan wrote:ova je tema slika i prilika kako je kad se razgovara na forumskim temama o kojima svi sve znaju i ne možeš dokazati slikama ili video prilogom svoju tvrdnju

Jaro samo treba bjezat od vode ko djavo od krsta, znaci moze pod vodu samo u kadi ili tus kabini.
Osim ako se vozaš tramvajem često, tu svi od vode bježe konstantno. :lol:
triconja

#92 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

liaar wrote:
triconja wrote:

Osim ako se vozaš tramvajem često, tu svi od vode bježe konstantno. :lol:
Ne mislim na radikalne fobijase nego ove umjerene koji se kupaju jednom u bar 3 dana :lol: .
jao_situacije

#93 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by jao_situacije »

o čemu vi pričate uopće :?

objašnjavate jedni drugima kako izaći iz bujice u betonskom koritu u kaskadama :-)
liaar

#94 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by liaar »

jao_situacije wrote:o čemu vi pričate uopće :?

objašnjavate jedni drugima kako izaći iz bujice u betonskom koritu u kaskadama :-)
A sve vrhunski plivači po planinskim rijekama. Ba profesionalci se utope, a ne pijana budala kojem voda ništa ne može.
Warashii

#95 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

liaar wrote:
jao_situacije wrote:o čemu vi pričate uopće :?

A sve vrhunski plivači po planinskim rijekama. Ba profesionalci se utope, a ne pijana budala kojem voda ništa ne može.
Ba normalno da se ba utope, najcesce se utope osobe koje znaju plivati nego li ljudi koji ne znaju plivati.
Vodu hvali obale se drzi.
Medjutim kada se nadjes u nekoj situaciji neke stvari mogu pomoci.
Znas imas savjete kako izaci iz automobila koji tone, ne nalazis se bas u toj situaciji svaki dan ali nije lose znati.
Dinostula

#96 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Dinostula »

Ljudi sta vam je ne lupajte gluposti kad neko upadne u Miljacku koja je nabujala samo je pitanje vremena kad ce ga izvuci mrtvog.
Nakon 5 minuta max covjek u onakvim uslovima umire,nema tu sta puno da se prica.
liaar

#97 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by liaar »

Džaba ti je to pričat ljudima kojima je vrhunac ronjenja u životu bilo vađenje ježeva i morskih krastavaca u Neumu.
muha_sa

#98 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:ali uzmi u obzir da je bila noc,on pjan, hladna nadosla miljacka, i te kaskade.
žalosno što moram spomenut rahmetli Catica--momak jak ko zemlja, utreniran--pripremo se za onaj "spust" niz Miljacku a vodostaj ni blizu ovom--i momak izgubi glavu kod Vijecnice :( --samo što su krenuli niz Miljacku

I sad dodje neko pa nam piše kako se treba ponašat u slucaju ne daj bože :-)
nema tu neke vještine--možeš samo imat ludu srecu i ostat živ
triconja

#99 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

muha_sa wrote:
sumirprimus wrote:ali uzmi u obzir da je bila noc,on pjan, hladna nadosla miljacka, i te kaskade.
žalosno što moram spomenut rahmetli Catica--momak jak ko zemlja, utreniran--pripremo se za onaj "spust" niz Miljacku a vodostaj ni blizu ovom--i momak izgubi glavu kod Vijecnice :( --samo što su krenuli niz Miljacku

I jos jedna stvar, znaci ne ulaziti u rijeku ako nisi vezan spagom da te mogu izvuc. Ovo kofol da se spasis na neki nacin ne pali kod ljudi kojima je vrhunac fizicke aktivnosti nekad potrcat na trajvan ili autobus.
breuer

#100 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by breuer »

muha_sa wrote:

Ja mislim da su kaskade opasnije ako nema onolike bujice kao prošle sedmice, jer ponavljam, hodao sam baš tu noć od Skenderije do Vrbanje, to je bila bujica koja je nekoliko metara nadvisivala kaskade tako da po mom mišljenju tu noć nisu one stvorile problem unesrećenima već jednostavno svi oni faktori gore već navedeni: hladnoća vode, smrad, prljavština, noć, stanje alkoholiziranosti, krupni komadi i jednostavno bujica koja je tu noć išla kroz grad tolikom brzinom da se čovjek jednostavno prepadne sa obale, što ovom nesrećniku očito nije bilo jasno čim se tako olako odnosio spram nje.

Onaj snimak kad kaskada mrvi drvo je nastao pri mnogo slabijem vodostaju i tad su kaskade po mom mišljenju najopasnije jer najviše dolaze do izražaja.

Sve u svemu, pogledati potočić koji prolazi kroz selo Idbar pored Konjica, odnosno branu koju je isti urušio tako da se danas kroz nju prolazi kolima jer je neupotrebljiva. Potočić maleni, inače ga se može pregazit.
Post Reply