Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ho oponopono

#76 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by ho oponopono »

...samo Gospode daj love, lako je pak usrećiti se...bijeda je veći zajeb...čuprica samo daj zdravlja bla bla džaba ti sve na kraju ...jest kurac kad nemaš ni za lijeka e onda pati se i krepaji naživo...i nazor grči lice osmijehom iza kojeg se smrzavaš uz molitvu samo da ozdravim...:pusi2:
hAZNADAR

#77 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by hAZNADAR »

detroit-mercy wrote:
hAZNADAR wrote:Formula srece je u skromnosti. Malim prohtjevima, malim ocekivanjima i odusevljavanjem sitnicama. Bogati ljudi u prosjeku nisu sretniji.

Da ne spominjem bolesne koji imaju samo jednu zelju i samo jednu stvar koja ih moze usreciti.

Svi ovi koji u temi nabrajaju materijalne stvari nece nikad biti sretni, niti su sposobni biti sretni.
I naravno da odmah krene prica o bolesnima i zdravima. Pa i u toj mizernoj situaciji kada si bolestan i cekas azraila da dodje po tebe, lakse je kada dobijas svu mogucu njegu od situacije kada lezis sam u prohladnoj sobici i cekas od cega ces prije riknuti od bolesti, promrzlosti ili gladi :-) Poredimo dva extrema koja u principu nije moguce porediti. Sta su male stvare i mala ocekivanja, zavrsiti cu samo osonovnu skolu, jebes fakultet jer treba da se odusevljavam malim stvarima :-).Vjecno cu raditi neki bezveze posao jer treba da se zadovoljim malim. Sta su mala ocekivanja, istrcati cu 100 metara za 2 minute, jebiga vazno je da ne puca, ima bolesnih, zadovoji se malim stvarima.
Kako definises male stvari.
Zar stvarno ocekujes odgovor na to pitanje?
animals

#78 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by animals »

Jedina sreca je mladost..
ostalo je sranje..
Ci-Nick

#79 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Ci-Nick »

Sa novcem je kao sa vodom i vatrom,.. dobar sluga i loš gospodar.
Imaju bogati više sretnih trenutaka, više ugodnih trenutaka ali imaju i više strahova.
missko

#80 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by missko »

animals wrote:Jedina sreca je mladost..
ostalo je sranje..
I ova ima mjesta
DearJohn

#81 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by DearJohn »

Zejnep wrote:
DearJohn wrote:Mozda, ali kontam isto tako ako imas dovoljno para ne moras ic na drzavne zdravstvene jasle gdje radi i kurta i murta vec imas pristup najboljim strucnjacima koji ti uspostave pravu dijagnozu odmah i sanse da se izljecis su vece.
A opet, ako ti je kucnuo cas, taman da dr.House dodje nema ti spasa. S druge strane ti privatni doktori nerjetko uvelicavaju sve pa te zbog gnojne angine posalju na ct mozga, koji naravno kod njih uradis.
Moguce, ipak moje iskustvo je da dobri doktori pristupaju ozbiljno.
jeza u ledja

#82 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:Po meni je koncept bogastva i sreće jasan:

Tačno je da bogatstvo ne donosi sreću, ali siromaštvo donosi nesreću...
Ha. Bravo. :thumbup: Sa ovim je sve receno. Jebiga.
Sanjarko

#83 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Sanjarko »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote:Po meni je koncept bogastva i sreće jasan:

Tačno je da bogatstvo ne donosi sreću, ali siromaštvo donosi nesreću...
Ha. Bravo. :thumbup: Sa ovim je sve receno. Jebiga.
Imaju zivi primjerci ovoga. :(
horkesh

#84 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by horkesh »

animals wrote:Jedina sreca je mladost..
ostalo je sranje..
Zdravlje, a ne mladost.
hAZNADAR

#86 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by hAZNADAR »

Danci su po jednoj vijesti i jednom istrazivanju najsretnija nacija u Evropi.

https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zi ... tus/203802

Kultura gdje ne vole pokazivati svoje bogatstvo i gdje se cijeni skromost. U prijevodu imas za novog BMW ali vozis biciklo, imas da djeci pruzis sve sto pozele ali ih ipak tjeras da rade od malih nogu poslove poput raznosenje novina, lagera, ciscenja,... imas za krstarenja po Karibima ali radije rostiljas sa rajom,...

Ali - sa druge strane - nacija koja sigurno ima rekord u konzumiranju antidepresiva, veselica,,....

Znam jednog, puno ko brod,.. ali shebo ga stres i problemi u porodici,.. pa pije neke lijekove od kojih mu jelakse ali mu se ne dize kita, pa pije jos jedne lijekove od kojih mu je svejedno sto mu se ne dize,.. i to otvoreno govori. Izgleda sretan.
Niemand

#87 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Niemand »

hAZNADAR wrote:Danci su po jednoj vijesti i jednom istrazivanju najsretnija nacija u Evropi.

Kultura gdje ne vole pokazivati svoje bogatstvo i gdje se cijeni skromost. U prijevodu imas za novog BMW ali vozis biciklo, imas da djeci pruzis sve sto pozele ali ih ipak tjeras da rade od malih nogu poslove poput raznosenje novina, lagera, ciscenja,... imas za krstarenja po Karibima ali radije rostiljas sa rajom,...

Ali - sa druge strane - nacija koja sigurno ima rekord u konzumiranju antidepresiva, veselica,,....

Znam jednog, puno ko brod,.. ali shebo ga stres i problemi u porodici,.. pa pije neke lijekove od kojih mu jelakse ali mu se ne dize kita, pa pije jos jedne lijekove od kojih mu je svejedno sto mu se ne dize,.. i to otvoreno govori. Izgleda sretan.
Rijetko ko se uspije iscupati iz tih zamki o prici o novcu, imanju i ostalim budalastinama. Ljudi to pravo vole, kako imaju, kako su uspijeli, znaci im to nesto. Nije uopste lako ignorisati to i ne upetljati se u te razgovore, napocetku sve bezazleno, opustena prica, na kraju uvijek nekakvo nadmetanje.

Na onoj temi-kolko je u bosni potrebno za dobar zivot se to najbolje pokazalo. Ljudi jednostavno ko da ne mogu da shvate da nije svakom dobar zivot skijanje i more jer vecini jest, da ne govorimo o nemanju auta npr, bez obzira na primanja. Ti si onda fukara, stas drugo biti, nebitni su razlozi zbog kojih ne zelis to auto.

Mislim da covjek moze biti sretan sam sa sobom tek kad se prestane pravdati drugima zbog svog zivota, ne vrijedi zivjeti za druge a ljudima svakako nikad neces ugoditi. Tek kad se odmaknes mentalno od tih budalastina, mozes zivjeti dobro po svom, sto u konacnici vodi sreci. Biti u miru sam sa sobom. Nemati potrebu da se dokazujes, moci sam sa sobom popiti kafu i takve male stvari.

Gadno je kad je sreca vezana iskljucivo za druge ljude, jer na to ne mozes uvijek uticati, ljudi umiru, a valja i dalje zivjeti. Lakse mi djeluje kad je covjeku sreca vezana za pare, i kad ih nemas, zaradi, ukradi, kakogod, al imas opciju biti sretan. Ovako, nemas.

Al i ja mislim da niko ne moze konstantno biti sretan. Sto je i oke, neka druga stanja i emocije covjeka oblikuju na kraju isto, ako ne i bolje u sasvim finu osobu. Pika se rezultat.

Jedino sto ne shvatam i ne moze me vala niko ubijediti da one glupacice sto se vjecito keslaju po fb i instagramu su bajagi sretne jer se na silu smiju da se citava kafana okrene. Znala sam jednu takvu, po citav Boziji dan ta se mala samo smijala. Sve curi smijesno. Sta god kazes-ma pusti to, sta se zamaras s tim i tako te floskule. Dva pokusaja samoubistva.

A nikad ne bi reko.
dječak sa šibicama

#88 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by dječak sa šibicama »

Bolje plakati i biti nesretan u novom Maseratiju, nego u Stojadinu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#90 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Svi ovi koji u temi nabrajaju materijalne stvari nece nikad biti sretni, niti su sposobni biti sretni.
A oni su samo recidivi jugo standarda...
Optimus09

#91 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Optimus09 »

.
Last edited by Optimus09 on 20/08/2018 05:53, edited 1 time in total.
uglavnomja

#92 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by uglavnomja »

novac pokrece svijet, bez novca se ne moze zivjeti.
novac daje osnovu da budes sretniji nego da ga nemas.
ono, djeca su bogatstvo ... ali su vece bogatstvo kad su sretna i kad im mozes prisustiti sve sto zele ili ono sto im treba u realnim kolicinima. koje bogatstvo je imati 5 djece koja su takoreci gladna, po dvoje -troje u jednoj sobi, nosaju stare tene od starijih ... imaju jedan komp ... itd , a zive u drustvu gdje je standard jedno dijete jedna soba, jedan ili dva kompa, najnoviji telefon

druga stvar, novac kupuje vrijeme, milion stvari, masina i masinica je izmisljeno da ljudi ne rade, od pranja vesa i sudja do kopanja njiva ... a sto je vise slobodnog vremena, koje covjek moze posvetiti sebi i porodici - to je vise srece.

brakovi pucaju zbog nemanja para, ljubav nestaje kad ne mozes zivjeti kao covjek. kokuzluk stvara nervozu, a to vodi sukobu ...
ekonomske krize izazivaju ratove. ideologije, vjere, politike, lijepe helene ... su samo ubleha, osnovni razlog svakog rata je materijalana korist

mislim na normalno "bogatstvo", ne na par % bolesno bogatih
Haris.ba

#93 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Haris.ba »

Ja ne znam je li istina da je on ovo rekao, ali držim se da je istina šta je rečeno.
Money doesn't make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million. Arnold Schwarzenegger
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/arno ... ger_146572
zlo zlo

#94 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by zlo zlo »

Ne treba bogatstvo ali da budeš sretan moraš imat dovoljno za neki normalan život, bez toga nema sreće svakako, dok ti je gola egzistencija u glavi.
DearJohn

#95 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by DearJohn »

Niemand wrote:
hAZNADAR wrote:Danci su po jednoj vijesti i jednom istrazivanju najsretnija nacija u Evropi.

Rijetko ko se uspije iscupati iz tih zamki o prici o novcu, imanju i ostalim budalastinama. Ljudi to pravo vole, kako imaju, kako su uspijeli, znaci im to nesto. Nije uopste lako ignorisati to i ne upetljati se u te razgovore, napocetku sve bezazleno, opustena prica, na kraju uvijek nekakvo nadmetanje.

Na onoj temi-kolko je u bosni potrebno za dobar zivot se to najbolje pokazalo. Ljudi jednostavno ko da ne mogu da shvate da nije svakom dobar zivot skijanje i more jer vecini jest, da ne govorimo o nemanju auta npr, bez obzira na primanja. Ti si onda fukara, stas drugo biti, nebitni su razlozi zbog kojih ne zelis to auto.

Mislim da covjek moze biti sretan sam sa sobom tek kad se prestane pravdati drugima zbog svog zivota, ne vrijedi zivjeti za druge a ljudima svakako nikad neces ugoditi. Tek kad se odmaknes mentalno od tih budalastina, mozes zivjeti dobro po svom, sto u konacnici vodi sreci. Biti u miru sam sa sobom. Nemati potrebu da se dokazujes, moci sam sa sobom popiti kafu i takve male stvari.

Gadno je kad je sreca vezana iskljucivo za druge ljude, jer na to ne mozes uvijek uticati, ljudi umiru, a valja i dalje zivjeti. Lakse mi djeluje kad je covjeku sreca vezana za pare, i kad ih nemas, zaradi, ukradi, kakogod, al imas opciju biti sretan. Ovako, nemas.

Al i ja mislim da niko ne moze konstantno biti sretan. Sto je i oke, neka druga stanja i emocije covjeka oblikuju na kraju isto, ako ne i bolje u sasvim finu osobu. Pika se rezultat.

Jedino sto ne shvatam i ne moze me vala niko ubijediti da one glupacice sto se vjecito keslaju po fb i instagramu su bajagi sretne jer se na silu smiju da se citava kafana okrene. Znala sam jednu takvu, po citav Boziji dan ta se mala samo smijala. Sve curi smijesno. Sta god kazes-ma pusti to, sta se zamaras s tim i tako te floskule. Dva pokusaja samoubistva.

A nikad ne bi reko.
Ja cini mi se još nisam upozno nekog ko ima a da ne voli odvest familiju na more ili skijanje, ili da vozi dobro auto, ali mozda ima.
DearJohn

#96 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by DearJohn »

To je mit. Imucni Skandinavci voze i te kako dobra auta, idu na odmore na Maldive, skijanja i tako te karafeke. Imo sam priliku da se uvjerim.
uglavnomja

#97 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by uglavnomja »

DearJohn wrote:

To je mit. Imucni Skandinavci voze i te kako dobra auta, idu na odmore na Maldive, skijanja i tako te karafeke. Imo sam priliku da se uvjerim.
ovo je stara vijest, iz 2013.
ove godine su norvezni na 1. mjestu :-)

inace, voze bicikle (skije, daske sa tockovima..., trce....) i po kisi i po s nijegu i po minusu ... jer je to zdravo, jer odrzavaju kondiciju ... a auto je za druge potrebe, ipak zima traje i do 6 mjeseci,

usput, imaju bicikle koji mogu biti skuplji od nekog autica, sve sa zimskim gumama, skup je to sport. klinac bi se vozali na krntiji :D

i putuju, jako puno putuju
Niemand

#98 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Niemand »

DearJohn wrote: Ja cini mi se još nisam upozno nekog ko ima a da ne voli odvest familiju na more ili skijanje, ili da vozi dobro auto, ali mozda ima.
Stvarno? Ja poznajem dosta dijasporaca kojima nije bitno da odu na more kolko im je bitno da dodju u bosnu i vide roditelje npr. Tu nije novac problem, potrose oni cesto i puno vise u bosni. Il skijanje npr, shvatam da neko voli skijati, da mu je to hobi il sta vec, al to je svejedno relativno mali broj ljudi koji to stvarno vole. Ja licno ne vidim nista privlacno u skijanju i ne pada mi vala napamet sve kad bih imala para na bacanje uciti skijati nit imam ikakvu zelju za tim. Novac koji bi eventualno dala za to skijanje nije problem potrositi na nesto drugo. To je stvar izbora. A to je ono sto ljudi ne shvataju.

Problem je medjutim sto moras imati konja za utrku, moras se dokazati, pokazati koliko imas, sta imas, inace svjetina vice-dzaba, kad ljudi i pored para ne znaju zivjeti, stisli se. Jer svjetina odlucuje kako se to treba zivjeti.

A novac svakom treba, pitanje je jel ti samo novac dovoljan za srecu. Meni treba vise, jbg. Sam novac me ne bi cinio sretnom il druge stvari bez novca.

Hipoteticka situacija, da imam te svarcenegerove milione i da postanem debela, ne bucmasta, nesto krupnija, neg ono obese-debela. Vako debela:
Image

Ja ne bi bila sretna. Kolko god glupo zvucalo. Nije dovoljan samo novac, vise niz razlictih stvari i okolnosti da budem sretna.

Al isto tako, ne mozes biti sretan ni bez novca. Mozes doduse, ako koristis karticu. :D

Uostalom, te crno-bijele price funkcionisu samo u teoriji svakako. Ima toliko dana kad teoretski imam sve da budem sretna, al padne mi pritisak, i dzaba sve, nisam sretna. :| :D
detroit-mercy

#99 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by detroit-mercy »

hAZNADAR wrote:
detroit-mercy wrote:
hAZNADAR wrote:Formula srece je u skromnosti. Malim prohtjevima, malim ocekivanjima i odusevljavanjem sitnicama. Bogati ljudi u prosjeku nisu sretniji.

Da ne spominjem bolesne koji imaju samo jednu zelju i samo jednu stvar koja ih moze usreciti.

I naravno da odmah krene prica o bolesnima i zdravima. Pa i u toj mizernoj situaciji kada si bolestan i cekas azraila da dodje po tebe, lakse je kada dobijas svu mogucu njegu od situacije kada lezis sam u prohladnoj sobici i cekas od cega ces prije riknuti od bolesti, promrzlosti ili gladi :-) Poredimo dva extrema koja u principu nije moguce porediti. Sta su male stvare i mala ocekivanja, zavrsiti cu samo osonovnu skolu, jebes fakultet jer treba da se odusevljavam malim stvarima :-).Vjecno cu raditi neki bezveze posao jer treba da se zadovoljim malim. Sta su mala ocekivanja, istrcati cu 100 metara za 2 minute, jebiga vazno je da ne puca, ima bolesnih, zadovoji se malim stvarima.
Kako definises male stvari.
Zar stvarno ocekujes odgovor na to pitanje?
Vjest način da se izbjegne odgovor, na pitanje odgovaraš pitanjem :skoljka: Još jednom, kako definises male stvari, zar može biti jednostavnije pitanje :mrgreen:
palermo

#100 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by palermo »

Naravno da jesu, ili ako baš hoćete preciznije, imaju preduslove da budu sretni. Kao što Remarkj reče u jednom svom romanu, a samo im je trebala još jedna mala sobica u njihovom stanu da budu sretni.

Mislim, i ja bezveze palamudim, Detroit i Cyprus već sve lijepo rekoše :thumbup:
Post Reply