Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

putokaz1

#76 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by putokaz1 »

''Ja sam malo bio u Babinom sefu,malo u podrumu,skrivao se kud kamo,sjećam reče mati ove vreće zlata da se za mene čuvaju,poslije raat sam prvi na spisku organizatora otpora''
Tko sam ja? :D :D :D :D :D :D :D :D
Smmajo

#77 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

putokaz1 wrote:''Ja sam malo bio u Babinom sefu,malo u podrumu,skrivao se kud kamo,sjećam reče mati ove vreće zlata da se za mene čuvaju,poslije raat sam prvi na spisku organizatora otpora''
Tko sam ja? :D :D :D :D :D :D :D :D
Stipu politiku, znam da je šala, kad nismo do sad, nemoj vala ni od sad :)
spree

#78 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by spree »

japin_mutapi wrote:jedan drug nabavio rucnu bombu skolsku, i na dvojica se pred rajom igramo sa njom dobacujemo se, raja govore da prestanemo i sl, i u jednom momentu neko od nas dvojice izvadi osigurac, onaj drugi govori nesto kao sta ti je, nemoj se zajebavat i ovom bomba naravno ispadne
sprint na sto metara bez prepona, svi prisutni olimpijsku normu ispune
:D
ih kod vas je bila zajebancija. drug i ja nadjemo nesto slicno termos boci u nekom zbunu i kontali sta li je, pa na kraju skontamo granatLa. nama godra bilo uzmemo je, stanemo na cosak zgrade i pocnemo bacati. bacimo je, pa se kao sakrijemo iza coska. i tako mi bacali vise puta, dok nas nije skuzio njegov stari. covjek poludio. izlem'o druga momacki, a i mene izgrdio. kasnije su odnijeli to u policiju ili gdje vec i kao nije upaljac bio ispravan. i isla je prica da je mogla odnijeti sprat da je eksplodirala, a ne coskic gdje smo se mi krili. e sad da li su izmislili ovo da nas zaplase ili je starno bilo tako nemam pojma. ja sam zivio u ubjedjenju da je istina.
GeeTnT

#79 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

Challenger__ wrote:Ko je proveo rat u Sarajevu dobro zna šta je bila '93: nema vode, nema struje, nema hrane, nema nafte, nema se više šta ni naložit itd, itd... E, sad, Kemo je nekad pjevao "jedne noći u decembru, kad je bila hladna zima..." a moja priča počinje "jedne zore u decembru...". Te zore u onom prehladnim decembru sve je sjevnulo oko mene. Panika, frka, trka, čujem oko sebe "daj kola, ima kola-ali nema nafte, daj pola litra nafte"... Uglavnom, završim zavaljen unazad na suvozačkom sjedištu Golfa dvojke koja je kao luda pičila ka Koševu. Pičila ali i trokirala, valjda je povlačila onaj nataloženi mulj sa dna rezervoara. Počeo sam se gubiti u toj kratkoj, brzoj vožnji... Presječen bolovima počeo sam da mislim da odlazim, zauvijek... Otvorim oči, vidim tu smo, ušli smo na donji ulaz klinike, ali, džaba, ja odoh... Dakle, sjećam se jasno, uđosmo Golfom na donji ulaz Klinike, ispod proklete prosekture (mrtvačnice), a ja se gubim... Onda, kola stadoše, upravo pored prosekture, a mene poluživog uhvatiše za noge i ruke i počeše da UNOSE U MRTVAČNICU.

Nekim krajem uma sam bio uvjeren da umirem, da sam u stvari umro, da je sve gotovo (zato me tamo i odnose, je li). Oko mene je na onim kratkim stepenicama prosekture nastupio mrak i ugasila se svijest...

Međutim, otvaram oči a oko mene lica hirurga i ono hirurško svjetlo koje me zasljepljuje. Bol više ne osjećam a ovog najbližeg pitam "ko si ti?". Kaže - "tvoj hirurg". Pitam, "a kako se zoveš?". Kaže mi, sjećam se kao da je bilo SADA: "što te to zanima?". Reko' - "da znam ko me operiše". Predstavi se i reče: "ovaj mali puno priča".

Staviše mi narkozu na usta i zdraaaaooo...

Uglavnom, operacija uspjela, nisam invalid, nemam posljedice a Koševo ne volim vidjeti ni u snu, zaobilazim ga u širokom luku. Da si mi iz oka ispao, tamo ne idem u posjetu. Ako baš nešto mora (oftalmološki pregled npr), biram "Opću"; odnosno opštu, odnosno nekadašnju Vojnu bolnicu.

p.s.

Kasnije sam saznao šta se u stvari dešavalo tokom moje vožnje. Ispred proklete prosekture (mrtvačnice), Golf je stao jer je nestalo goriva, a lik koji me vozio vidjevši da se gubim, tražio je pomoć od njihovog osoblja (grobara, kako ih ja zovem). Jedan grobar je htio da snese mrtvaca sa bolničkih kolica pa da mene utovare i odguraju do Hirurgije a ovaj moj spasilac mu jebo sve živo i mrtvo ("smrt je prelazna bolest", hi,hi :mrgreen: ) i hladno me natovario u njihove velike, zelene civare ( :lol: ) i odgurao do Hirurgije.

______

Rata se ni u snu ne volim sjećat, a bolnicu Koševo zaobilazim u širokom luku.
Prosao sam slicno iskustvo, ali necu pisati o onome sto se sve meni izdesavalo nego o mojim suborcima ..mala jedinica,diverzanti u pravom smislu te rijeci jer su bili na svakom ratistu iza cetnickih linija i vazda nabrijani (mladi i "ludi")..jedinica se zbog poginulih i ranjenih stalno dopunjavala i obzirom da sam dolazio jednom mjesecno (kao ranjenik) po "gibiru" tj paket (ulje, brasno, cigare...) u paviljon (spavaone, trpezarija, magacin) prije nego odem u magacin kod cate da mi natovari u magacinu moje sledovanje svratim do trpezarije...i desavalo se da udjem i ne mogu da vjerujem, jbt...sjede zavaljeni u one stolice i gledaju Rambo film....jaoooo jbt, za mene je to bio shok jer znajuci kroz sta prolaze na ratistu...elem, viknem "djeste ba".. neki se okrenuse i uzvratise,a neki me nisu ni primjetili...Ostavim na stolu cigare i keks i odmaglim svojim obavezama...
Dolazim jedan dan i po ulasku na kapiju pred paviljonom vidim dvije hitne i neku guzvu, neki sjede na zemlji, neki utrcavaju...jedva udjoh od smrada baruta u hodniku, a ispred magacna stolice razbacane, krvi na sve strane...pridje mi lik i rece mi nadimke trojice. Izgidose ljudi iz gluposti. U magacinu na stalazama gdje se nalazila hrana bio je dio gdje se nalazile soske i municija, i tu je bila jedna rucna protivtenkovska mina cija rucka bila iskrivljena. Znam za nju jer je neko donio sa mts-om pokupljenim sa ratista i receno da je treba unistit....elem, dok se magaciner bavio podjelom sledovanja i vaganjem secera, dvojica koja su cekala iza pokusali su da minu "isprave" ...nako....na misice.

Poginuli su ta dvojica i lik ispred, a magaciner je u kolicima.... :sad:
insomnia78

#80 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by insomnia78 »

Je l ovo u tz bilo
GeeTnT

#81 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

insomnia78 wrote:Je l ovo u tz bilo
Da..
insomnia78

#82 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by insomnia78 »

To ti u Lavovima bio?
GeeTnT

#83 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

insomnia78 wrote:To ti u Lavovima bio?
Lavovi su bili isti paviljon ali sa ulazom s druge strane...
PM72

#85 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Čuj bili i lavovi...pa imaj ijedna živina ,bilo domaća jal divlja,da joj ime nije ponjela neka pravo zajebana jedinica? :D

Vukovi,škorpioni,ose,silver fox,laste,akrepi,šargani,tigrovi,mungosi,pauci,stršljeni...a nisam do sada čuo za lavove.
insomnia78

#86 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by insomnia78 »

Pa dje ce bez lavova. NajjCi su dzamijski golubovi
PM72

#87 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Padoše mi na pamet i "leptirice"...pravo zajeban naziv koji je ledio krv u agresorskim žilama... :lol:
GeeTnT

#88 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:Padoše mi na pamet i "leptirice"...pravo zajeban naziv koji je ledio krv u agresorskim žilama... :lol:
Seres bezze..ali posto ne znas za desavanja van sehera, oprastam..
Postojali su razlozi za pravljenjem jedinica istog naziva kao kod neprijatelja...a tebi valjda ne trebam objasnjavati zasto. Mandini Lavovi sa Majevice su dobili Lavove sa Teocaka sa druge strane..pominjanje imena radio vezama se pravila pometnja...
PM72

#89 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Može se to i kulturnije reći od "sereš".Vidiš da je tema o zezancijama i preživljavanju u ratu.
Smmajo

#90 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

PM72 wrote:Padoše mi na pamet i "leptirice"...pravo zajeban naziv koji je ledio krv u agresorskim žilama... :lol:
Jel to zajebancija il se fakat zvali Leptirice? :shock:
PM72

#91 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Živa istina i znam da su dobro izginuli na Stupu.Komandant im bio Lagumdžija (nije Zlatko).
GeeTnT

#92 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:Može se to i kulturnije reći od "sereš".Vidiš da je tema o zezancijama i preživljavanju u ratu.
...jpg...nemam ja taj š :mrgreen: znaš ti dobro šta ja mislim kad si ti u pitanju.
Smmajo

#93 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

PM72 wrote:Živa istina i znam da su dobro izginuli na Stupu.Komandant im bio Lagumdžija (nije Zlatko).
E svašta, ...., ko bi dao ime Leptirice....
GeeTnT

#94 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

Smmajo wrote:
PM72 wrote:Živa istina i znam da su dobro izginuli na Stupu.Komandant im bio Lagumdžija (nije Zlatko).
E svašta, ...., ko bi dao ime Leptirice....
Cmoljo..
Smmajo

#95 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

Jel istina da su vojnici svakog mjeseca šteku drine dobivali. Odakle u ratu filteri, duhan uopšte :?:
PM72

#96 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Smmajo wrote:Jel istina da su vojnici svakog mjeseca šteku drine dobivali. Odakle u ratu filteri, duhan uopšte :?:
Duhana je bilo za još jedan rat.U Fabrici su bila dva sprata pod zemljom i to nakrcana duhanom.Pred rat su nabavili po povoljnoj cijeni.U prvo vrijeme su štancali Plavu moravu pa kad je nestalo pakovanja prešli su na omote iz novina i na pakovanja od 20 cigara omotana trakom - ko VBR.

Negdje 1994 u Visokom je proradila štamparija za FDS pa su kroz tunel uvlačene rolne sa odštampanim kutijama koje su u fabrici pakovane.

Nikad mi neće biti jasno kako četnici ne sravniše FDS,to bi nam gore bilo nego da su pobili Predsjedništvo i generalštab.
Smmajo

#97 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

PM72 wrote:
Smmajo wrote:Jel istina da su vojnici svakog mjeseca šteku drine dobivali. Odakle u ratu filteri, duhan uopšte :?:
Duhana je bilo za još jedan rat.U Fabrici su bila dva sprata pod zemljom i to nakrcana duhanom.Pred rat su nabavili po povoljnoj cijeni.U prvo vrijeme su štancali Plavu moravu pa kad je nestalo pakovanja prešli su na omote iz novina i na pakovanja od 20 cigara omotana trakom - ko VBR.

Negdje 1994 u Visokom je proradila štamparija za FDS pa su kroz tunel uvlačene rolne sa odštampanim kutijama koje su u fabrici pakovane.

Nikad mi neće biti jasno kako četnici ne sravniše FDS,to bi nam gore bilo nego da su pobili Predsjedništvo i generalštab.
Jašta brate, šta je cigara živaca spasila u ratu... Nisam znao to za duhan..
GeeTnT

#98 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by GeeTnT »

...imam jos uvijek kutiju ciji omot je od necijeg racuna za struju... :D
Smmajo

#99 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by Smmajo »

HAHAHAHHA, znači oni su uzimali šta je god papir i motali u to cigare? GeeTnT ajd probaj uslikat nekad ako možeš, nikad nisam to vidio.
Vidio sam običnu kutiju ratne drine, bijela totalno.
PM72

#100 Re: Improvizacija i svakodnevni život - priče 1992-1995

Post by PM72 »

Mi smo jednom htjeli napustiti liniju u znak protesta što nam nisu donjeli obećane cigare.Nismo tražili ni municiju ni granate ni hranu,daj nam "šiljaka".Obećali i slagali.Kad smo vezom obavjestili "nadležne",za dva sata su nam dostavili duplo sljedovanje.
Post Reply