Nepotrebni rad na leru???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#76 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by liaar »

Što ne mogu ovih što voze benzince pa umislili da su superiorni naspram vozača dizela
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#77 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by bitanga_sa_otesa »

ja turbiram samo kroz kulovica iza 20h :-D
Throttle

#78 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Throttle »

Nije niko superioran, motori nisu od stakla i uz propisno podmazivanje i radnu temperaturu svaki bez problema trpi visoke obrtaje
Pa koliko znam, stiskanje hladnog motora je štetno zbog termičkih širenja različitih materijala, teoretski, da je sve isti materijal, ne bi bilo problema ni hladnog stisnut
Kod mene auto na satu ima 250k, pitanje jesu li original, i nema nikakvih problema. A motor je najjači koji se ugrađivao u taj model, čisto sumnjam da ga je neko mazio u ovih 250 hiljada km, i, zamisli, sve radi, sve fercera :izet:
condy

#79 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by condy »

Znaš kako ti je kod tih auta sa 250 hiljada km. Sve dok ga ne hvališ dobar je, a dok ga kreneš hvaliti krene zahebavat samo stane :D
Throttle

#80 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Throttle »

:lol: :lol: Dobra
ja71

#81 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ja71 »

Throttle wrote:... , motori nisu od stakla i uz propisno podmazivanje i radnu temperaturu svaki bez problema trpi visoke obrtaje
trpi ali dokle.

jednom je ovdje na klixu bio clanak kako je neki tip u Americi sa nekom Toyotom SUV-om prekucao milion km i da su mu iz Toyote ponudili nova kola da uzmu tog sa milion da ga ispitaju sto je ovaj naravno prihvatio.

Tip je rekao ja je uvijek redovno isao na sve inspekcije te da kola nikad nije forsirao.
Sta mislis da li bi to uspio da je svaki dan przio 200 km/h ?
triconja

#82 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by triconja »

ja71 wrote:
Throttle wrote:... , motori nisu od stakla i uz propisno podmazivanje i radnu temperaturu svaki bez problema trpi visoke obrtaje
trpi ali dokle.

jednom je ovdje na klixu bio clanak kako je neki tip u Americi sa nekom Toyotom SUV-om prekucao milion km i da su mu iz Toyote ponudili nova kola da uzmu tog sa milion da ga ispitaju sto je ovaj naravno prihvatio.

Tip je rekao ja je uvijek redovno isao na sve inspekcije te da kola nikad nije forsirao.
Sta mislis da li bi to uspio da je svaki dan przio 200 km/h ?
Cova pratio ogranicenja. I kazu da drzava ne radi nista za zastitu imovine gradjana :lol:
ja71

#83 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ja71 »

triconja wrote: Cova pratio ogranicenja. I kazu da drzava ne radi nista za zastitu imovine gradjana :lol:
taman pomislih, jest ti dobra profilna (avatar) :thumbup:
i odem na Gif dana , kad ono ti upravo taze postavio
triconja

#84 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by triconja »

ja71 wrote:
triconja wrote: Cova pratio ogranicenja. I kazu da drzava ne radi nista za zastitu imovine gradjana :lol:
taman pomislih, jest ti dobra profilna (avatar) :thumbup:
i odem na Gif dana , kad ono ti upravo taze postavio
Naravno, covjek je ziva legenda (taj na avataru), ima video :lol: :thumbup:
NediM17

#85 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by NediM17 »

Ma samo full gas... Gora su hladna d*kanja po gradu, nego max. deranje ugrijanog motora.
Throttle

#86 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Throttle »

@ja71: A kako znas da ne bi? Nema nigdjr usporedbe, sve je nagadjanje. Svi se slazu da je najgori hladni start za habanje motora a to da visoki obrtaji unistavaju motor je tesko dokazat. Isto kao sto je pojam visokih obrtaja relativan pojam. Ima previse faktora u tome.
ja71

#87 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ja71 »

Throttle wrote:... a to da visoki obrtaji unistavaju motor je tesko dokazat...
tacno je da to zavisi od vise faktora ali je nepobitan faktor da visoki obrtaji nadprosjecno zamaraju materijal.
to je cinjenica iza koje jednostavno stoje fizicki zakoni.
ako te interesuje fizika mogu ti i to objasniti

zasto dizeli prelaze vise od benzinaca ?
zasto uopste postoji crveno na mjeracu obrtaja motora ?
Throttle

#88 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Throttle »

Cuj dizeli prelaze vise od benzinaca? Po kojem to osnovu? Zamor materijala je pri svakom opterećenju a motor mozes opteretit i pri niskim obrtajima. Zasto Honde vrte po 9000 obrtaja a iznad 6 uključuju VTEC?
Kako se ne raspadaju :D Objasni mi molim te :D
Rasprava je besmislena jer se do sutra mogu navodit argumenti, a egzaktnih podataka nema jer je nemoguće provjeriti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#89 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by konektovan »

Pa zar ne prelaze generalno dizelasi vise km od benzinjara?? :mrgreen:
problemnatravunu

#90 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by problemnatravunu »

Viši obrtaji , bez daljnjeg, puno više opterećuju materijal, i termički i mehanički !
Dizeli se ne vrte tako visoko, ali su kod njih veći pritisci, a i oni nisu za baciti kad se govori o opterećenju materijala
NediM17

#91 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by NediM17 »

Hodovi klipa su dosta kratki kod benzinaca, zato se mogu vise vrtiti, obrnuto vrijedi za dizele.
ja71

#92 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ja71 »

Throttle wrote:Cuj dizeli prelaze vise od benzinaca? Po kojem to osnovu? Zamor materijala je pri svakom opterećenju a motor mozes opteretit i pri niskim obrtajima.
iako i ja sumnjam da dalji razgovor moze sta donijeti ipak cu pokusati objasniti, bar zbog drugih na forumu:
ima nesto u fizici sto se zove centrifugalna sila i koja djeluje na svaki obrtni dio (bez obzira u motoru ili gdje drugo):
Ta sila je -matematicki receno- u kvadratnoj ovisnosti od broja obrtaja.
prakticno to znaci ako uduplas broj obrtaja ta sila se poveca 4 puta.
utrostrucis broj obrtaja ta sila se poveca 9 puta.
zato je zamor materijala na 4000 obrtaja 4 puta veci nego na 2000.
a na 6000 obrtaja je zamor materijala 9 puta veci nego na 2000.

ovo se moze i opticki objasniti:
Na svakom mjeracu broja obrtaja imas crvenu zonu odnosno toliko obrtaja ne bi smio prekoraciti.
u stvari bi bilo logicnije da su to ovako markirali:
Image

to i jeste objasnjenje zasto dizeli u prosjeku vise prelaze od benzinaca: rade na manjem broju obrtaja.
Isto tako i jaci motori iz iste serije prelaze vise od slabijih jer rjedje imas potrebu da ga tjeras visoko.

Naravno da postoje motori koji mogu podnijeti vise obrtaja od drugih.
pitanje je samo koliko dugo bi ti motori prelazili da se ne forsiraju na granicu izdrzljivosti.

to nije sve. Npr. trenje takodje raste sa povecanjem broja obrtaja. to onda grije motor.
Sa boljim uljima je taj efekat mozda manji ali je prisutan.

Ne zelim ja ovim reci da treba pokusati voziti sa sto manje obrtaja.
naprotiv, i mali broj obrtaja ima neke svoje mane npr. sagorijevanje je losije.
isto tako stisnuti gas nije problamticno ako na vrijeme saltas.
NediM17

#93 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by NediM17 »

Samo redovno odrzavanje ljudi i kvalitetna ulja, bez gasova dok se ne ugrije, i ako je turbo ostaviti ga da radi koju minutu nakon zescih voznji.

Previse filozofije napraviste, nije od papira.
Rugafet

#94 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Rugafet »

NediM17 wrote:Samo redovno odrzavanje ljudi i kvalitetna ulja, bez gasova dok se ne ugrije, i ako je turbo ostaviti ga da radi koju minutu nakon zescih voznji.
Tako je.
ja71

#95 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ja71 »

priznajem da sam prekomplikovano objasnio ali to nije mijenja sustinu:
veci broj obrtaja = nadprosjecno habanje motora
Rugafet

#96 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Rugafet »

Nema tu nista komplikovano. Stetno je cerati ga u crveno kad je motor hladan, to je opce poznato. A i kad se zagrije nije bas sad da neko non stop vozi sa 'vecim brojem obrtaja' a ponekad ga 'pocerat' nista mu biti nece sta vise cak je i pozeljno malo 'ocistit auspuh'.
Naslovnica

#97 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Naslovnica »

Vazda sam zimi prvo palio auto i grijač zadnje šajbe, pa čistio snijeg i led.
Kada počistim, najnormalnije krenem, bez gasanja i (kao i u svako drugo doba godine) i to je to.
Ne pada mi na pamet da čistim snijeg i led s auta, a on ugašen. Ako će zbog toga da se pokvari ili da kraće traje, o njegovu glOvu.
ado-šampion

#98 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ado-šampion »

Ja sam isto vodeci se tom dogmom izgrebao sajbu na proslom autu, tako da mi vise ne pada na pamet, posebno ne strugati led na -15 taman da staklu i nista ne bude. Prosle zime sam imao situacija gdje mogu 1. upaliti auto i pustiti 10ak minuta da malo pocne odmrzavati ili 2. ici pjeske, jer nije bilo sanse da se sofersajba dovede u stanje da bude iole sigurna za voznju. A imam svu opremu i onaj odledjivac stakla i sve.

Ko ima garazu to je nesto drugo.

Kakogod, opet dolazimo do toga, motor nije list papira, prave ih da budu izdrzljivi i u teskim usovima a ne samo u idealnim uslovima, tako da dobrom motoru nece nista biti, nego eto jbga valja i novine prodati. Nekidan pricam s jaranom koji radi u autoindustriji, kaze imaju robota koji pritisce tipku 1000 puta na dan i tipka to sve mora izdrzati. :) A mi ovdje razglabamo jel bolje malo zagrijati na leru ili je bolje odmah krenuti. Bolje je vjerovatno odmah krenuti ako ces auto drzati kod sebe pola miliona km.

Edit, doduse kod nas ih ima dosta s autima koja su dobrano preskocila pola miliona a da toga nisu ni svjesni, tako da bih ja ipak bar malo pripazio. :D
Naslovnica

#99 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Naslovnica »

Svoj ti pos'o...
Izađem 15 minuta ranije, odgrći, struži, ovo-ono (svo to vrijeme auto radi), taman kada počnu promrzline uđem u auto, ono ugrijatO...i lagano prema Zenici, 100-120...
8-) :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#100 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by bitanga_sa_otesa »

sa cim si sampione grebao? zeljeznim strugacem? plastika nije tvrdja od stakla....
Post Reply