[/quote]velez wrote:OVO JE jedina ISTINA111111
DOBRO22222222222
[/quote]velez wrote:OVO JE jedina ISTINA111111
ma u pravu si ali sta je tu je da se ne ponovi toga se bojimŠandor wrote:Krivicu za raspad Jugoslavije na svjetske velesile prebacuju snage koje pokusavaju da izjednace ulogu svih strana unutar Jugoslavije u vrijeme njenog raspada.
Radi se o snagama koje iz petnih zila pokusavaju dokazati da kod Srba ne preovladava narod koji je zelio (i zeli) Srboslaviju od Kupe i Drave do Negotina i od Belog Manastira do Ulcinja i Ohrida.
Medjutim, glavni krivci za raspad Jugoslavije zaista jesu Srbi. Njihov primitivni nacin razmisljanja u kojem plivaju. Isfrustrirani vladavinom Otomanske imperije, Austro-Ugarske zele krvnu osvetu. I nikad im nije dovoljno krvi. Jer su zaludjeni historijom. Ili bolje receno zaludjeni su mitologijom.
Drugi krivac za tuznu sudbinu naroda kome pripadam je dr. Franjo Tudjman licno.
Svjetske velesile su samo podrzavale Srbe i Hrvate u onome sto je ucinjeno. A nisu svjetske velesile izazvale raspad Jugodlavije.
Njen raspad visio je u zraku od prvog zasjedanja AVNOJ-a a postao neminovan 1974. godine kad su Bosnjaci (tada priznati kao "Muslimani") postali maltene ravnopravni sa Srbima, Hrvatima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima.
Nekoliko godina nakon toga i Kosovo dobija autonomiju.
Tada su Srbi ponovo poceli ostriti nozeve i otvoreno pozivati na genocid. Sto se jasno vidi iz djela srpskih naucnika koja su nastala u razdoblju 1974-1990 (prevashodno mislim na Dobricu Cosica).
Klaus Kinkel (nekadasnji ministar vanjskih poslova Njemacke) je 1994. godine rekao da mu je jako zao sto je Njemacka podrzavala Hrvatsku jer je Hrvatska tu pomoc zloupotrijebila agresijom na Bosnu i Hercegovinu i znatno doprinijela tragediji naroda te zemlje.
… i muslimani!Parakolo wrote:bosan wrote:Ja mislim da ce jedini krivac biti Alija,jer ovdje tako sve teme zavrsavaju.
Zato da glupsone koji misle da smo nebeski i savrseni malo iritiram. Krivicu za raspad nosimo svi,.. Bosnjaci najmanje. Imam 40 i kusur i znam sta sam vidio. Smetalo ti to ili ne.Parakolo wrote:hAZNADAR wrote:Bio sam u JNA osamdeset i neke, bio svjedok radjanja nacionalizma i vidio jasno ko je rusio YU. To smo bili svi a kako nismo svi isto veliki igraci - tako ide i krivica za raspad. Po redosljedu - Srbi, Hrvati, Slovenci, Albanci, Makedonci, Crnogorci i tek onda Bosnjaci koji su bili zadnji idealisti multietnicnosti na cijim principima je titova YU i pocivala.
Zaro u ovoj temi treba prvo definisati Jugoslaviju. Jer ona stara i ona za Milosevica nisu iste drzave.
Zasto uvjek pokusavas nabacivati i jedan dio krivice na bosnjacka pleca?
A koje to boljke molim te?Francis Donelly wrote:Raspala se jer je patila od iste boljke od koje pati i BiH.Nije problem ni šteta što se raspala,šteta je što se raspala krvavo a nije moralo tako biti.
valtazar wrote:Ko god da je kriv za raspad Jugoslavije, Bošnjaci su uz Srbe najveći gubitnici njenog raspada...
Mislim da bi Bošnjaci mnogo više profitirali da su odigrali igru, kakvu je odigrala Crna Gora. Trebalo je ostati u krnjoj Jugoslaviji i čekati pogodan trenutak, nekih 10, 15 godina, i onda krenuti u osamostaljenje, baš po crnogorskom scenariju.
Odlučivši se za izlazak iz krnje Jugoslavije 1992. Bošnjaci su svjesno ušli u rat. Samo neozbiljan čovjek mogao vjerovati da i u BIH neće početi rat. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih. Šta je tada bilo u glavama Bošnjačkih lidera, veliko je pitanje...
Kao rezultat tog srljanja, grlom u jagode, danas imamo činjenicu da su Bošnjaci svedeni na nekih 25% teritorije BIH, genocid, hiljade stradalih, stotine hiljada raseljenih po svijetu, još toliko interno raseljenih... Sve u svemu, tragedija.
Da se išlo po crnogorskom scenariju, danas bi u BiH Bošnjaci bila ozbiljna apsolutna većina, živjeli bi na prostoru od Une do Drine i od Save do mora, a raspadu BIH niko ne bi pričao, niti bi to kome padalo na pamet...
Ne razumijem, jel mislis da bi se procenat Srba u BiH smanjio da nije bilo rata? I zasto mislis da bi Srbi u BiH prihvatili nezavisnu BiH u 2010 (recimo) kad nisu 1992? Oni bi se i ovako i onako pobunili. Tako da ti je cijeli post prilicno glup.. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih.
Vrlo vjerovatno da bi se smanjio... Bošnjaci su uvijek imali veći natalitet od Srba, a pored toga Bošnjaci ne bi imali ove strašne gubitke u stanovništvu koje su u ratu pretrpjeli...Sarajevkica wrote:Ne razumijem, jel mislis da bi se procenat Srba u BiH smanjio da nije bilo rata? I zasto mislis da bi Srbi u BiH prihvatili nezavisnu BiH u 2010 (recimo) kad nisu 1992? Oni bi se i ovako i onako pobunili. Tako da ti je cijeli post prilicno glup.. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih.
Usput, najobozavam kad Srbi govore o Bosnjacima kao gubtnicima rata. A vi pobjednici u pm
Obrazloži...Djecja naivnost i dobrodusnost su uvijek cool
Nije natalitet toliko veci da postoje realne sanse da bi procenat Srba pao ispod (recimo) 25%, nema sanse. Jos bi bilo i Hrvata, puno vise nego sto ih ima danas (jer se njihov broj najvise smanjio kao posljedica rata), tako da te price kako bi u BiH bila ubjedljiva bosnjacka vecina nisu bas tacne.valtazar wrote:Vrlo vjerovatno da bi se smanjio... Bošnjaci su uvijek imali veći natalitet od Srba, a pored toga Bošnjaci ne bi imali ove strašne gubitke u stanovništvu koje su u ratu pretrpjeli...Sarajevkica wrote:Ne razumijem, jel mislis da bi se procenat Srba u BiH smanjio da nije bilo rata? I zasto mislis da bi Srbi u BiH prihvatili nezavisnu BiH u 2010 (recimo) kad nisu 1992? Oni bi se i ovako i onako pobunili. Tako da ti je cijeli post prilicno glup.. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih.
Usput, najobozavam kad Srbi govore o Bosnjacima kao gubtnicima rata. A vi pobjednici u pm
Prihvatili bi je jer ne bi imali čime da se bune. Kao što su prihvatili i nezavisnu Crnu Goru. Ta pobuna bi se vjerovatno svela na neke protestne šetnje po BL i Grbavici...
Ja sam lijepo rekao, da su Bošnjaci uz Srbe, najvćei gubitnici rata... Niko ne spori da su Srbi izašli kao gubitnici prethodnog rata... Ali šta vi to imate od toga što su Srbi gore prošli od vas? Slaba mi je to utjeha...
To koliko bi koga bilo je nagađanje, činjenica je da bi Bošnjaka bilo više nego što ih danas ima i činjenica je da bi živjeli na cijeloj teritoriji BiH...Nije natalitet toliko veci da postoje realne sanse da bi procenat Srba pao ispod (recimo) 25%, nema sanse. Jos bi bilo i Hrvata, puno vise nego sto ih ima danas (jer se njihov broj najvise smanjio kao posljedica rata), tako da te price kako bi u BiH bila ubjedljiva bosnjacka vecina nisu bas tacne.
A vjerujem da dobro znas da ne mozemo usporediti CG i BiH. Odnos Srba prema Bosnjacima je totalno drugaciji od odnosa prema Crnogorcima, zato su i prihvatili nezavisnu CG. Nezavisnu BiH nema sanse da bi prihvatili ni 1992 ni 2010.
Jna je historija zbog rata u Bosni i bombardovanja Srbije ( kojeg ne bi bilo da nije prije bilo rata u Bosni pa se ljudi uvjerili kako izgleda kada pustis nekog da radi sta mu je volja) i da nije bilo rata ne samo da se Bosna ne bi odvojila nego ne bi ni Crna Gora i Makedonija posto bi Milosevic umjesto nekog zla bio najveci Srbin od cara Dusaana ( ionako je izbore gubio samo nakon izgubljenih ratova ) . Sto se tice pustanja ne bi oni ni Crnu Goru pustili da su imali snage da ih sprijece ali posto su ih ratovi i sankcije oslabili onda su bili prinudjeni da se ponasaju demokratski. O pustanju Bosnjaka prema kojima je mrznja 500 puta veca nego prema Crnogorcima tek ne bi moglo da se govori nego bi se radilo na asimilaciji , unistavanju ekonomije, represiji , izbacivanju iz svih institucija a ako bi se pobunili onda bi radili isto sto i u ratu samo sto onda Bosnjaci ne bi imali ni moralno , ni pravno ni nikakvo uporiste i prosli i jos gore nego sto su prosli.valtazar wrote:To koliko bi koga bilo je nagađanje, činjenica je da bi Bošnjaka bilo više nego što ih danas ima i činjenica je da bi živjeli na cijeloj teritoriji BiH...Nije natalitet toliko veci da postoje realne sanse da bi procenat Srba pao ispod (recimo) 25%, nema sanse. Jos bi bilo i Hrvata, puno vise nego sto ih ima danas (jer se njihov broj najvise smanjio kao posljedica rata), tako da te price kako bi u BiH bila ubjedljiva bosnjacka vecina nisu bas tacne.
A vjerujem da dobro znas da ne mozemo usporediti CG i BiH. Odnos Srba prema Bosnjacima je totalno drugaciji od odnosa prema Crnogorcima, zato su i prihvatili nezavisnu CG. Nezavisnu BiH nema sanse da bi prihvatili ni 1992 ni 2010.
Vjeruj da ako su bez nekog većeg negodovanja gledali kako odlazi CG, sa još manje negodovaja bi gledali na BIH...
Čak i ako bi se htjeli pobuniti, ne znam čime bi se pobunili... JNA bi odavno bila stvar prošlosti, a vojna mašinerija koja bi zaostala iza JNA bila bi gomila starog gvožđa...
Ima nekolica bošnjačkih intelektualca koji misle da je ovo što se desilo, najgori mogući scenario...
Ne da mi se siroko pisati,jer je ionako veoma jasno. Tvoju naivnost pravdam tvojom mladoscu. A moja naivnost se ogleda u repliciranju u tebi,jer naivno ocekujem da si objektivan forumas, dobronamjeran ,te da nisi zli nacionalista.valtazar wrote:Vrlo vjerovatno da bi se smanjio... Bošnjaci su uvijek imali veći natalitet od Srba, a pored toga Bošnjaci ne bi imali ove strašne gubitke u stanovništvu koje su u ratu pretrpjeli...Sarajevkica wrote:Ne razumijem, jel mislis da bi se procenat Srba u BiH smanjio da nije bilo rata? I zasto mislis da bi Srbi u BiH prihvatili nezavisnu BiH u 2010 (recimo) kad nisu 1992? Oni bi se i ovako i onako pobunili. Tako da ti je cijeli post prilicno glup.. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih.
Prihvatili bi je jer ne bi imali čime da se bune. Kao što su prihvatili i nezavisnu Crnu Goru. Ta pobuna bi se vjerovatno svela na neke protestne šetnje po BL i Grbavici...
Ja sam lijepo rekao, da su Bošnjaci uz Srbe, najvćei gubitnici rata... Niko ne spori da su Srbi izašli kao gubitnici prethodnog rata... Ali šta vi to imate od toga što su Srbi gore prošli od vas? Slaba mi je to utjeha...
Hrvatski i srpski nacionalizam.hAZNADAR wrote:A koje to boljke molim te?Francis Donelly wrote:Raspala se jer je patila od iste boljke od koje pati i BiH.Nije problem ni šteta što se raspala,šteta je što se raspala krvavo a nije moralo tako biti.
Kosovski mit i srpski "oslobodilacki" ratovi jesu dio srpske kulture i to je veliki problem. Ili sam ja nesto propustio pa se u filmu snimljenom pred rat o Kosovskoj bitci ne govori nesto o "poturicama i krvi do ramena".Objektivni navijac wrote:
Kosovski mit,srpski ustanci,srpski otpor okupatorima-Turcima,AU,Svabama,Gavrilo Princip,Sveti Sava ,Slave i slicno nisu velikosrpska nego srpska bastina.
Onaj ko zeli dobro BiH ,mora tu BiH pribliziti i privoljeti Bosanskim Srbima,mora prihvatiti Bosanske Srbe kao bracu i punopravne sunarodnike,to je jedina opcija ,koja daje buducnost ovoj zemlji. Sve ostalo vodi u stagnaciju i propadanje,u raspad drzave. Ne zbog srpske vojne snage,ona je i sa Srbijom zajedno,mala i bezopasna,nego iz ekonomsko-moralnih razloga. Mi smo osim po nacionalnom savu,popucali i po ekonomskom i etickom stavu i to nece moi dovijeka trajati.
Sarajevkica wrote: Nije natalitet toliko veci da postoje realne sanse da bi procenat Srba pao ispod (recimo) 25%, nema sanse. Jos bi bilo i Hrvata, puno vise nego sto ih ima danas (jer se njihov broj najvise smanjio kao posljedica rata), tako da te price kako bi u BiH bila ubjedljiva bosnjacka vecina nisu bas tacne.
Ne vidim zasto bi bilo kome srpski kosovski mit bio problemGojeni H wrote:Kosovski mit i srpski "oslobodilacki" ratovi jesu dio srpske kulture i to je veliki problem. Ili sam ja nesto propustio pa se u filmu snimljenom pred rat o Kosovskoj bitci ne govori nesto o "poturicama i krvi do ramena".Objektivni navijac wrote:
Kosovski mit,srpski ustanci,srpski otpor okupatorima-Turcima,AU,Svabama,Gavrilo Princip,Sveti Sava ,Slave i slicno nisu velikosrpska nego srpska bastina.
Onaj ko zeli dobro BiH ,mora tu BiH pribliziti i privoljeti Bosanskim Srbima,mora prihvatiti Bosanske Srbe kao bracu i punopravne sunarodnike,to je jedina opcija ,koja daje buducnost ovoj zemlji. Sve ostalo vodi u stagnaciju i propadanje,u raspad drzave. Ne zbog srpske vojne snage,ona je i sa Srbijom zajedno,mala i bezopasna,nego iz ekonomsko-moralnih razloga. Mi smo osim po nacionalnom savu,popucali i po ekonomskom i etickom stavu i to nece moi dovijeka trajati.
Nista se Srbima ne mora priblizavati. Ne skacemo ni mi od srece sto moramo da zivimo pored njih ali ako se zeli mir, tako je. Srbi Bosnjacima nisu i ne mogu nikako biti braca. Koji dogadjaj u historiji bi ovo opravdao?
S druge strane, teza da su dusmani itekako ima uporiste u nasoj historiji.
Da ne bi bilo zabune, govorimo o vecini naroda danas, te politikama koje su vladale u Srbiji.
ne nego je tvoj post glup da gluplji ne moze biti. covjek govori da je bilo nebulozno misliti da srbi kojih ima 32% u bih nece zapucati ako su zapucali sa 12% u hr. i da, ima li ko da tebi nije srbin ako se ne slaze sa tobomSarajevkica wrote:Ne razumijem, jel mislis da bi se procenat Srba u BiH smanjio da nije bilo rata? I zasto mislis da bi Srbi u BiH prihvatili nezavisnu BiH u 2010 (recimo) kad nisu 1992? Oni bi se i ovako i onako pobunili. Tako da ti je cijeli post prilicno glup.. Ako je RH, u kojoj je bilo 12% Srba počeo, bilo je neminovno da će početi i u BIH, u kojoj je tada bilo 32% istih.
Bodkin wrote: ne nego je tvoj post glup da gluplji ne moze biti. covjek govori da je bilo nebulozno misliti da srbi kojih ima 32% u bih nece zapucati ako su zapucali sa 12% u hr. i da, ima li ko da tebi nije srbin ako se ne slaze sa tobom