Zabraniti ilegalnu sjecu sume je isto kao zabraniti amerima da imaju oruzjevjesticanametli wrote:I hajd sto jebe vec i sumu krade...djeci zima a imaju pravo na drvamali mujo cemu ova tema hahahhahah jel to mislis da ces posaditi cvijece i promijeniti dunjaluk
Pravo djeteta
- triconja
#76 Re: Pravo djeteta
-
mali jomu
#77 Re: Pravo djeteta
U pravu si..... sve sto kazes, do mene jesheilak wrote: ha?![]()
Ne svadjaj se nikad zenom niti sa ikojom zenom.... Pravilo (muska strana)
- sheilak
#78 Re: Pravo djeteta
ne, sorry, nisam razumjela s cisto lingvistickog stajalistamali jomu wrote:U pravu si..... sve sto kazes, do mene jesheilak wrote: ha?![]()
![]()
Ne svadjaj se nikad zenom niti sa ikojom zenom.... Pravilo (muska strana)
- Sara03
#79 Re: Pravo djeteta
Vi ste, ako sam dobro shvatila, u prethodnom postu insinuirali, da dijete mora proći kroz tjelesno kažnjavanje u djetinjstvu, kako bi kasnije u životu bilo spremno prihvatiti sve društvene i pravne norme. Ako stvarno tako mislite, nema potrebe da se dalje raspravljamo.Norm wrote: Interesantno, ako se stav ne poklapa sa stavom postavljaca teme odmah se spusta na licni nivo...OK Ja ako bih i trazio pomoc, sigurno je ne bih trazio od vas...
Te zemlje su prije ulaska u Europsku Uniju, svoje zakonodavstvo uskladile sa zakonodavstvom te unije, i po tome su par stepenica iznad naše države. Vi izgleda ne želite da Bosna i Hercegovina ide u tom pravcu...Norm wrote: Ako je vama samo cilj napisan zakon na papiru kao sto je napisan u Bugarskoj i Rumunijii ako su vam te zemlje uzor...ja ovdje stajem...i ja ne zelim da njih 'stizem' niti da moja djeca odrastaju u takvim zemljama...
Last edited by Sara03 on 24/10/2017 17:09, edited 1 time in total.
-
mali jomu
#80 Re: Pravo djeteta
sheilak wrote: ne, sorry, nisam razumjela s cisto lingvistickog stajalista![]()
Nista sorry, do mene je, sorry tebi.
- azurna_obala
#82 Re: Pravo djeteta
Ovo je toliko široka tema, tako da ima argumenata i za i protiv. Roditelji bi trebali postaviti vlastite granice, znači kad dijete divlja, da ne divljaš s njim, jer se time pogoršava situacija. Odatle se može dosta toga i spriječiti, mislim na ovo batinanje.
Nažalost, danas svako ima djecu, a o odgoju nemaju pojma.
Najnovija istraživanja pokazuju da djeca čije su potrebe bile više ispunjene, tj. da su majka/otac uzimali dijete u zagrljaj, tješili, nosili, mazili i ljubili, odrastaju u više nezavisne i samopouzdane osobe, za razliku od one djece koju su roditelji puštali da plaču, misleći da će to djetetu pomoći da ojača i skonta kako svijet funkcioniše.
Prve dvije godine života za dijete su najvažnije i mnogo toga što roditelji tada propuste, kasnije im se obije o glavu, jer kao tada to nije bilo važno, pa to je samo beba.
Tako da mnogo toga potiče iz najranijeg perioda života, samo što se kasnije to ispolji.
Nažalost, danas svako ima djecu, a o odgoju nemaju pojma.
Najnovija istraživanja pokazuju da djeca čije su potrebe bile više ispunjene, tj. da su majka/otac uzimali dijete u zagrljaj, tješili, nosili, mazili i ljubili, odrastaju u više nezavisne i samopouzdane osobe, za razliku od one djece koju su roditelji puštali da plaču, misleći da će to djetetu pomoći da ojača i skonta kako svijet funkcioniše.
Prve dvije godine života za dijete su najvažnije i mnogo toga što roditelji tada propuste, kasnije im se obije o glavu, jer kao tada to nije bilo važno, pa to je samo beba.
Tako da mnogo toga potiče iz najranijeg perioda života, samo što se kasnije to ispolji.
- vješalica
#83 Re: Pravo djeteta
de odjavi se kod pružatelja internet uslugemali jomu wrote:vješalica wrote:primitivizam i jeste tzv stancanje djece bez plana svijesti i tvarne zelje da se bude roditelj u pravom smislu rijeci
znam da je vrlo ruzan izraz pogotovo prema djeci koja nisu kriva sto su nastali bez roditelja koji zive neke besciljne zivote i u nekim iluzijama
Niko nista ne stanca bez svijesti i stvarne zelje......
-
mali jomu
#84 Re: Pravo djeteta
vješalica wrote: de odjavi se kod pružatelja internet usluge
-
pinkman
#85 Re: Pravo djeteta
Streptokok wrote:zato što u finskoj žive finci i kod njih to može (nisam provjeravao), a u bosni žive bosanci i kod njih ne može. jel išta jasnije?
Pa ja sam i napisao da je "slika puno sira od savremenih metoda".wewa wrote: skolski sistem za pocetak podrazumijeva sistem, sto opet podrazumijeva drustvo koje prihvata, poznaje, postuje poredak bilo koje vrste.
finska je do fantasticnih rezultata u obrazovnom sistemu dosla nagradjivanjem najboljih studenata, a kod nas su oni koji uce i rade kaznjeni, demotivirani i potaknuti da sto prije napuste zemlju.
da bi se doslo do obrazovnog sistema koji funkcionise kako treba, valja pospremiti porodicu pa drustvo u cjelini. mi ne poznajemo sistem nagrada i kazni ni u cemu, autoriteti ne postoje, granice ponasanja su izbrisane izgleda zauvijek.
ko da odgaja djecu? oni sto dan provode trazeci posao bez odgovora, oni sto njihovo odsustvo nadoknadjuju prekovremenim radom bez adekvatne nagrade, oni sto cekaju kad ce plata a nemaju mjerodavnih koji bi ih usmjerili kako da s djecom rade, makar i bili zaposleni preko stele i na osnovu kupljene diplome?
nije istina sve tako crno, ima i gorih stvari.
Ovdje treba napraviti efikasan sistem kaznjavanja u svakoj oblasti, pa ce stvari krenuti boljim putem. Pogledaj recimo ovu vijest:
https://www.klix.ba/magazin/showbiz/mar ... /141218042
Reus vozio bez vozacke dozvole pa dobio kaznu od 540.000 eura. Nasa drzava ima mnogo nenaplacenih novcanih kazni, a nista ne radi po tom pitanju. Ja rjesenje vidim da se te kazne konvertuju u broj sati kojima bi pocinitelji prekrsaja recimo cistili ulice koje su ionako prljave, sadili cvijece u parkovima itd. Mnogu "gospodu" bi bilo sramota biti u narandzastom odijelu.
Odgoj djeteta zapostavis, dobijes 2.000 KM kazne, a ako neces da platis - izvoli 200 sati cistiti ulice.
Sto se tice "provodjenja cijelog dana trazeci posao", bojim se da to nije bas toliko istinito. Mnogi traze posao, a mole Boga da ga ne nadju. Izuzetka uvijek ima.
-
lijepa u dusi
#86 Re: Pravo djeteta
Najgora i najbolja osoba koje poznajem su osobe koje roditelji nikada nisu fizicki kaznili, a i ostale kazne su se svodile vise na pridike tipa "stidis li se toga sto si uradio/la?"
Nije do metoda, djeca se rode naopako ili ispravno posadjena. Jednom je djetetu dovoljno jedno ne, a drugo se popisa u tanjir i onako skupljeno u cosku izvali "znao sam das mi jebat mater"
Najgora djeca koju znam su djeca pedagoga i slicnih teoreticara koji ne kapiraju da ti mozes palamudit o teoriji do sutra, stanje na terenu je druga stvar. Protiv sam fizickog kaznjavanja koje izaziva bol, ali jedan, dva klepa po guzici niti boli niti ce mu sta biti, a osjecaj srama i krivice kod djeteta je, sta god psiholoGi kakili, pozeljan i cesto jedini putokaz.
Nije do metoda, djeca se rode naopako ili ispravno posadjena. Jednom je djetetu dovoljno jedno ne, a drugo se popisa u tanjir i onako skupljeno u cosku izvali "znao sam das mi jebat mater"
Najgora djeca koju znam su djeca pedagoga i slicnih teoreticara koji ne kapiraju da ti mozes palamudit o teoriji do sutra, stanje na terenu je druga stvar. Protiv sam fizickog kaznjavanja koje izaziva bol, ali jedan, dva klepa po guzici niti boli niti ce mu sta biti, a osjecaj srama i krivice kod djeteta je, sta god psiholoGi kakili, pozeljan i cesto jedini putokaz.
- HAVANA
#87 Re: Pravo djeteta
Da,svi smo mi razliciti i zivot te nauci da postoji pravilo.Pravila nema!Narav,okolnosti,drustvo,sredina,pubertet,skola...sto je stvari koje uticu na dijete pored roditeljskog odgoja i brige.Ispravan odgoj,ljubav i posvecenost djetetu ce uvijek izaci na vidjelo,prije ili poslije, ali do tada moze svasta biti...Ne mozemo bas na sve uticati.Borba kako god.Najteze u zivotu je od onog malog slatkog bica napraviti normalnog covjeka.Najvise truda i zalaganja trazi.
- HAVANA
#88 Re: Pravo djeteta
I napisao sam vec,ja sam svoju osamario dva ili tri puta,ne sjecam se sad...I nije mi zamjerila,siguran sam,ko sto ni ja nisam svojoj majci ona 2 puta batina.
Skonto,e kad me ona udarila,bas sam supak.
Danas je to djevojka od 20 godina,nemam nikakvih problema osim povremenih bubica,sto je sasvim normalno,jel.Mladju nisam nikad,niti cu,cini mi se.Imam osjecaj da kod nje to ne bi palilo a zamjerila bi mi pravo.Jednostavno,drugacije dijete.Sa njom moramo na drugi nacin.Uglavnom ,pricajte sa djecom,volite,grlite,galamite...jebite mater svoju. 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#89 Re: Pravo djeteta
Batina je izasla iz raja...

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#90 Re: Pravo djeteta
ko može tući djecu nek tuče
ko ne može
nek prepusti drugome
ko ne može
nek prepusti drugome
- azurna_obala
#91 Re: Pravo djeteta
lijepa u dusi wrote:Najgora i najbolja osoba koje poznajem su osobe koje roditelji nikada nisu fizicki kaznili, a i ostale kazne su se svodile vise na pridike tipa "stidis li se toga sto si uradio/la?"
Nije do metoda, djeca se rode naopako ili ispravno posadjena. Jednom je djetetu dovoljno jedno ne, a drugo se popisa u tanjir i onako skupljeno u cosku izvali "znao sam das mi jebat mater"![]()
Imam ja jednu komšinicu koja toliko viče na djecu, a glavno je "sram te bilo", a djeca plaču u horu. Ovo je toliko pogubno za njihovo samopouzdanje, da je strašno. Sta dijete od 2 godine zna sta je loše uradilo, ako mu vikanjem poručuješ da treba da se stidi (sta je sad to)!
-
ciza_bliza
#92 Re: Pravo djeteta
Djecu treba samo koprivom, zdrava a nauči lekciju
-
mali jomu
#93 Re: Pravo djeteta
ciza_bliza wrote: Djecu treba samo koprivom, zdrava a nauči lekciju
.... cajem nekim izmlatit
-
mali jomu
#94 Re: Pravo djeteta
lijepa u dusi wrote:Najgora i najbolja osoba koje poznajem su osobe koje roditelji nikada nisu fizicki kaznili, a i ostale kazne su se svodile vise na pridike tipa "stidis li se toga sto si uradio/la?"
Nije do metoda, djeca se rode naopako ili ispravno posadjena. Jednom je djetetu dovoljno jedno ne, a drugo se popisa u tanjir i onako skupljeno u cosku izvali "znao sam das mi jebat mater"![]()
Treba se ovdje samo snaci u svemu tome.
- irac300
#95 Re: Pravo djeteta
Pa 'ebla majku, ja 'vako ne bi mog'o ćuku udarit' koji krene da me ujede, a kamoli rođeno dijete.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-i ... /171028118
- spreca
#96 Re: Pravo djeteta
Ovakve treba bez suda i istrage na vjecno mucenje....i bog daje svakome da moze roditiirac300 wrote:Pa 'ebla majku, ja 'vako ne bi mog'o ćuku udarit' koji krene da me ujede, a kamoli rođeno dijete.
- vjesticanametli
#97 Re: Pravo djeteta
nju treba nasutati i polomiti da na slamku jede micka joj paterina odvratna
-
kapljica kise
#98 Re: Pravo djeteta
Prestrasno
Sta god da je dijete uradilo, shvatila bih mozda da u ljutnji jednom ruka poleti, ali ovo traje i traje...
Kakva je ovo majka
Sta god da je dijete uradilo, shvatila bih mozda da u ljutnji jednom ruka poleti, ali ovo traje i traje...
Kakva je ovo majka
- al_akhisari
#99 Re: Pravo djeteta
irac300 wrote:Pa 'ebla majku, ja 'vako ne bi mog'o ćuku udarit' koji krene da me ujede, a kamoli rođeno dijete.
-
moonca
#100 Re: Pravo djeteta
oh, tesko gledati --
Zalosno, vani ovakvim oduzimaju djecu i daju u "Foster home" gdje opet ima slucajeva maltretiranja.