Onda neces imat problemasportman1 wrote:Ommadawn wrote:Konkretno, imas li ovdje ikoga?sportman1 wrote:
najlakse je doci .
kakve su cijene smjestaja?za pocetak.
Gdje si mislio doci, koji grad?
nemam nikoga a nisam o gradu razmisljao.
Švedska - all about
- stakasa
#76 Re: Švedska - all about
-
sportman1
#77 Re: Švedska - all about
najlakse je doci .
kakve su cijene smjestaja?za pocetak.[/quote]
Konkretno, imas li ovdje ikoga?
Gdje si mislio doci, koji grad?[/quote]
nemam nikoga a nisam o gradu razmisljao.[/quote]
Onda neces imat problema
[/quote]
mislis??
kakve su cijene smjestaja?za pocetak.[/quote]
Konkretno, imas li ovdje ikoga?
Gdje si mislio doci, koji grad?[/quote]
nemam nikoga a nisam o gradu razmisljao.[/quote]
Onda neces imat problema
mislis??
- Ecci
- Vozim: Biciklam
-
nijebioofsajd
#80 Re: Švedska - all about
Ovo je 100% tacno.
Uz male dodatke:
1. U gradjevini, ako ne znas svedski, mozes se slikati. Jedini spas ti je da ti je gazda firme (ili sef) sa nasih prostora pa da moze da ti objasni sta da radis.
2. U obrazovanju veliki je nedostatak auktoriziranih ucitelja/nastavnika, tako da su i ovdje vrata zatvorena.
Isto tako, znanje engleskog jezika se "priznaje" uglavnom samo za Amerikance i Engleze; ostali treba da znaju svedski.
Najvece sanse imaju oni koji pored engleskog savrseno "pricaju" i neki programski jezik, tipa Java ili C#, i uz to imaju i radno iskustvo.
- kloniran
#81 Re: Švedska - all about
A u kojem ti gradu zivis pa znas sve te informacije, ili je pricala mi prijateljicina strina, a njoj pricala amidzinica od prababe 
-
nijebioofsajd
#82 Re: Švedska - all about
Geteborg.
Treba li ti i adresa?
Treba li ti i adresa?
- kloniran
#83 Re: Švedska - all about
Jok, samo pitam.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#84 Re: Švedska - all about
Nauci se osnovno. Odradis u Bosni kurs svedskog 6 mjeseci i palis, poslije sam pomalo ucis.nijebioofsajd wrote:Ovo je 100% tacno.
Uz male dodatke:
1. U gradjevini, ako ne znas svedski, mozes se slikati. Jedini spas ti je da ti je gazda firme (ili sef) sa nasih prostora pa da moze da ti objasni sta da radis.
2. U obrazovanju veliki je nedostatak auktoriziranih ucitelja/nastavnika, tako da su i ovdje vrata zatvorena.
Isto tako, znanje engleskog jezika se "priznaje" uglavnom samo za Amerikance i Engleze; ostali treba da znaju svedski.
Najvece sanse imaju oni koji pored engleskog savrseno "pricaju" i neki programski jezik, tipa Java ili C#, i uz to imaju i radno iskustvo.
Ako znas posao nemas brige.
- azurna_obala
#85 Re: Švedska - all about
Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
Našla sam kurs, već je počeo.
Ali super je da ima ovdje i da se može učiti.
Sta je sa obrazovnim sektorom, kakve su šanse naći posao?
Edit
- Ommadawn
#86 Re: Švedska - all about
Obrazovni sektor plače (ali baš!) za osobljem.azurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
- azurna_obala
#87 Re: Švedska - all about
Zaista!? U čemu je njihov problem sa obrazovnim sektorom, pa im fali radne snage?Ommadawn wrote:Obrazovni sektor plače (ali baš!) za osobljem.azurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
Loši uslovi rada ili nešto lijevo?
- insomnia78
#88 Re: Švedska - all about
Za bosnju sa zavrsenim kursom svedakog rekao bih idealneazurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
- kloniran
#89 Re: Švedska - all about
kako ga ti nađe u francuskoj, tebi francuski maternji bioinsomnia78 wrote:Za bosnju sa zavrsenim kursom svedakog rekao bih idealneazurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
- insomnia78
#90 Re: Švedska - all about
Moj poso nema veze sa obrazovanjem vec sa brojevima koji su na svakom jeziku isti
. A vi se nastaviti fatati na ove clanke ciji cilj je samo pokupiti klikove. Eto, razmisli zdravorazumsko kolike su sanse nekom ko na kursu nauci svedski da se zaposli u obrazovanju
- kloniran
#91 Re: Švedska - all about
od neceg se mora krenuti, nece joj sefika sa trafike objasniti osnove, a odakle znas sta bi ona radila u obrazovnom sektoru, mozda bi i ona radila sa brojevima ko i ti
nije mi jasno to vase omalovazavanje svakoga ko se usudi nesto upitati
nije mi jasno to vase omalovazavanje svakoga ko se usudi nesto upitati
- Ommadawn
#92 Re: Švedska - all about
Moji prijatelji iz Hrvatske, upisali kurs švedskog u ZG, naučili tek osnovno, rasprodali stvari, pokupili ono najpotrebnije i krenuli autom za Swe. Prvih mjeseci se malo napatili, ona dobila posao kao nastavnica engleskig i španskog u gimnaziji a on je radio godinu dana u staračkom servisu da bi kasnije dobio posao kao tehničar sigurnosti što mu i jeste struka. Stigla mu je ponuda od firme da se doškoluje te slijedeće godine planira upisati kurseve.insomnia78 wrote:Za bosnju sa zavrsenim kursom svedakog rekao bih idealneazurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?
Edit
Zadovoljni do maksimale.
Drugi par koji je netom došao iz Hr, imaju problema da bi našli bolje poslove baš zbog nepoznavanja jezika ali guraju nekako i uče.
- Ommadawn
#93 Re: Švedska - all about
Prepusti ti ta pitanja nama koji već ovdje živimo i znamo sistem. Ako iko, @stakasa i @maverick78 su po tome najbolji.insomnia78 wrote:Moj poso nema veze sa obrazovanjem vec sa brojevima koji su na svakom jeziku isti. A vi se nastaviti fatati na ove clanke ciji cilj je samo pokupiti klikove. Eto, razmisli zdravorazumsko kolike su sanse nekom ko na kursu nauci svedski da se zaposli u obrazovanju
Bosanci u Swe kotiraju kao najbolje integrisana grupa i to sigurno nije za potcjenjivanje.
- muha_sa
#94 Re: Švedska - all about
Hrvatska je clanica EU. Ljudima sa Hr putovnicom je lako doc i laganini snalazit se.
Posto je ovo BH forum dobro bi bilo upoznat raju koja ima BH pasos kako doc i ostat u Svedskoj.
Posto je ovo BH forum dobro bi bilo upoznat raju koja ima BH pasos kako doc i ostat u Svedskoj.
- Ommadawn
#95 Re: Švedska - all about
Radna dozvola koju pošalje poslodavac. Tako je moj prijatelj došao. Za BH građane je komplikovano ali nije nemoguće. Migracioni zavod je prepreka, kompikuju stvari previše pa firme odustaju od importa iz BiH. Ali treba probati.muha_sa wrote:Hrvatska je clanica EU. Ljudima sa Hr putovnicom je lako doc i laganini snalazit se.
- insomnia78
#96 Re: Švedska - all about
Dzaba ba pricati. Dzaba. Tacno mi dodje da osnujem kake agencije “za zaposljavanje”. Mole ljudi da ih uzmesmuha_sa wrote:Hrvatska je clanica EU. Ljudima sa Hr putovnicom je lako doc i laganini snalazit se.
- insomnia78
#97 Re: Švedska - all about
I sta sa tim. Na osnovu toga ja sa BH pasosem mogu sutra zapucati u Sve i zaposliti se?Ommadawn wrote:Prepusti ti ta pitanja nama koji već ovdje živimo i znamo sistem. Ako iko, @stakasa i @maverick78 su po tome najbolji.insomnia78 wrote:Moj poso nema veze sa obrazovanjem vec sa brojevima koji su na svakom jeziku isti. A vi se nastaviti fatati na ove clanke ciji cilj je samo pokupiti klikove. Eto, razmisli zdravorazumsko kolike su sanse nekom ko na kursu nauci svedski da se zaposli u obrazovanju
Bosanci u Swe kotiraju kao najbolje integrisana grupa i to sigurno nije za potcjenjivanje.
- muha_sa
#98 Re: Švedska - all about
Ommadawn
Jesil blizu Kalmara da ti sutra zapucam na fuka
da koju krunu sjebemo 
Jesil blizu Kalmara da ti sutra zapucam na fuka
- Ommadawn
#99 Re: Švedska - all about
De ba šta se upalio ko kutnjak - povuci ručnu pa čitaj postove što sam napisao.insomnia78 wrote:I sta sa tim. Na osnovu toga ja sa BH pasosem mogu sutra zapucati u Sve i zaposliti se?Ommadawn wrote:Prepusti ti ta pitanja nama koji već ovdje živimo i znamo sistem. Ako iko, @stakasa i @maverick78 su po tome najbolji.insomnia78 wrote:Moj poso nema veze sa obrazovanjem vec sa brojevima koji su na svakom jeziku isti. A vi se nastaviti fatati na ove clanke ciji cilj je samo pokupiti klikove. Eto, razmisli zdravorazumsko kolike su sanse nekom ko na kursu nauci svedski da se zaposli u obrazovanju
Možeš ako dobiješ radnu dozvolu od migracionog zavoda koju zatraži poslodavac. Tu je malo Moment 22 jer poslodavac mora tebe poznavati ukoliko te želi zaposliti i to obično ide na preporuke od rodbine/prijatelja. Problem nastaje oko dokaza koji poslodavac mora predočiti da prethodno u Švedskoj nije uspio naći radnu snagu (u jednom određenom vremenu) i stoga želi importovati istu.
Taj proces zna potrajati dugo i zna biti birokratski komplikovan (formulari, dokazi, dokumenti o poslovanju, ugovori) pa se firme malo ustručavaju istog.
No nije nemoguće, pogotovo uz malo strpljenja.
Recimo da Azurnoj Obali uspije doći muž da radi na građevini. Povuče i nju (i djecu ako imaju) sa sobom. Ona potraži posao preko oglasa koji je adekvatan za njenu struku s tim ako prethodno prevede i verifikuje diplomu na Akademskom Servisu.
- azurna_obala
#100 Re: Švedska - all about
Francuz zaobiđi koju temu na forumu, neće ti škoditi.insomnia78 wrote: Za bosnju sa zavrsenim kursom svedakog rekao bih idealne