moonca wrote:Prije par godina , ovdje na preporukama na forumu za vodoinstalatera, sam nasla jednog mislim da se zvao Fudo , bio super.Bas kako su ga opisali.
Moze li se naci posao kod privatnika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
- JThomas
#77 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
ja mislio da je do mene, ali ako je i komi stavio zeleni smajli onda nije... 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#78 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
meni je tek na drugi put 
-
mehoxy
#79 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:47, edited 1 time in total.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#80 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Moj otac je vodoinstalater stare garde i dobro si rekao. To je sorta u izumiranju! Nove generacije ne znaju raditi sa olovnim cijevima i gledaju u mog starog ko da operaciju na otvorenom srcu radiHAVANA wrote:Na prste jedne ruke cu nabrojati ljude koji u austrougarskoj zgradi znaju spojiti vodu i preci sa olova na plastiku.A da valja.Od te ruke 3 prsta idu na 2 covjeka od skoro 70 godina,a 2 na djecu od starih majstora...Da ne idem dalje u majstorluke...Katastrofa.Priucenih budala ima.E ti su najskuplji.Bog ga iza njih ne popravi.
- ultima_palabra
#81 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Šta podrazumijevate pod privatnikom? Ako neko radi u Bosnalijeku recimo, jel to "kod privatnika"?
- JThomas
- ultima_palabra
#83 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Pa čisto da uskladimo terminologiju... imam osjećaj da neki pod privatnicima smatraju samo profitere sa gutom u džepu i terencem za svakog člana familije.
-
Rizvan
#84 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Zavisi od vrste posla. Administracija i kod većine privatnika ne radi vikendom.
-
realna do boli
#85 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Privatna firma je privatna firma. Zaposljavat ce onog ko mu treba...ako je ozbiljan. Velicina neke firme je samo odraz njene ozbiljnosti i zelje vlasnika.
Na to kako ce se ponasati prema vama..je do vas.
Gore spomenuti ekonomist, nije nicim pokazao interes da doprinese tom vlasniku, nije pokazao nikakvu inicijativu. Poslije odlaska kolegice sa sss spremom dosao je na njeno mjesto i mrtav hladan trazio visu platu, jer eto on ima fakultet. Gazda ga je samo hladno pogledao i pitao..sta ces ti bolje raditi za te pare na tom mjestu, za koje nisi pokazao interes dvije godine.
Gore spomenuti ekonomist, nije nicim pokazao interes da doprinese tom vlasniku, nije pokazao nikakvu inicijativu. Poslije odlaska kolegice sa sss spremom dosao je na njeno mjesto i mrtav hladan trazio visu platu, jer eto on ima fakultet. Gazda ga je samo hladno pogledao i pitao..sta ces ti bolje raditi za te pare na tom mjestu, za koje nisi pokazao interes dvije godine.
-
Hakiz
#86 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Otvori prodavnicu ili kafanu pa zaposli prodavača ili konobara koji će ti svojim gardom otjerati mušterije i vidjećeš da ni kao prodavač ili konobar ne može raditi baš svako. Pa ćeš svijećom tražiti prodavača ili konobara zbog kojeg ća mušterije doći kupovati ili piti kafu baš u tvoju prodavnicu ili kafanu.Dope_Man wrote:Ni trud ni obrazovanje NIGDJE ne GARANTUJU uspjeh, mozes jednostavno biti peh ili socijalno nesnalazljivi ili sta vec. Mada ce te i ovdje, i bilo gdje drugo, obicno trud i znanje dovesti u situaciju da te neko prepozna i ponudi posao (ako si vec peh da ga ne znas sam naci jer ima ljudi koji stvarno ne znaju traziti posao). Kako god, uveliko povecava sanse za nalazenje dobrog posla.
A za robovanje.. pa niko ne treba da robuje, ali je cinjenica da onaj sa osnovnom ili srednjom nije ulozio u sebe (ne ulazeci u razloge zasto) dovoljno da bude na boljoj poziciji. To automatski znaci da ne moze ocekivati istu ugodnost posla i jednaka primanja kao ovi koji jesu. Nravno da postoje izuzeci poput taxista, gdje sjedis i brojis pare, ali govorimo opcenito. Takodjer, taj nizi posao moze raditi svako, i ja sa fakultetom, i neko sa doktoratom, pa i klinjo koji se poslije osnovne poceo drogirati i sad dosao sebi. Svi mi u nedostatku posla mozemo gledati na oglas ''Potrebni radnici'' na izlogu kafica. Samim tim konkurencija veca i radnik na toj poziciji manje vrijedi, a onaj koji nema opcije za bolje ce trpiti vise da bi zadrzao i to sto ima.
- Dope_Man
#87 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Ima i toga svakako, ali prvenstveno se moj komentar odnosio na kvalifikacije. Sa bilo kojom kvalifikacijom se mozes prijaviti na posao konobara, prodavca i slicno, ne trebaju ni neke posebne vjestine (opet ne govorimo o nekim fensi sankerima koji vrte boce, pale vatre i sta vec.. ). A sad kako ces ga raditi, to je drugi par cipela.Hakiz wrote: Otvori prodavnicu ili kafanu pa zaposli prodavača ili konobara koji će ti svojim gardom otjerati mušterije i vidjećeš da ni kao prodavač ili konobar ne može raditi baš svako. Pa ćeš svijećom tražiti prodavača ili konobara zbog kojeg ća mušterije doći kupovati ili piti kafu baš u tvoju prodavnicu ili kafanu.
-
moonca
#88 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
realna do boli wrote:Privatna firma je privatna firma. Zaposljavat ce onog ko mu treba...ako je ozbiljan. Velicina neke firme je samo odraz njene ozbiljnosti i zelje vlasnika.
-
Hakiz
#89 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Kolega se trudio, trošio novac na literaturu, softver, slobodno vrijeme provodio sam učeći nove stvari. Kao rezultet je dobio mnogo više posla, šta god zatreba mimo uobičajenog njemu natovare. Za ne baš puno veću platu. Ali za puno više stresa, obaveza i odgovornosti.moonca wrote:realna do boli wrote:Privatna firma je privatna firma. Zaposljavat ce onog ko mu treba...ako je ozbiljan. Velicina neke firme je samo odraz njene ozbiljnosti i zelje vlasnika.
Na kraju je i sam priznao da mu pokazivanje inicijative baš i nije bilo pametno.
-
moonca
#90 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Nikada ne znas kako ce se okolina ponasati. Ipak, nije uzalud i sebe je na taj nacin usavrsavao tako da ce to neko na drugom mjestu cijeniti.Hakiz wrote:Kolega se trudio, trošio novac na literaturu, softver, slobodno vrijeme provodio sam učeći nove stvari. Kao rezultet je dobio mnogo više posla, šta god zatreba mimo uobičajenog njemu natovare. Za ne baš puno veću platu. Ali za puno više stresa, obaveza i odgovornosti.moonca wrote:realna do boli wrote:Privatna firma je privatna firma. Zaposljavat ce onog ko mu treba...ako je ozbiljan. Velicina neke firme je samo odraz njene ozbiljnosti i zelje vlasnika.
Na kraju je i sam priznao da mu pokazivanje inicijative baš i nije bilo pametno.
Ima i toga, ako pokazes incijativu, da ti onada natovare vise posla.
Jako je teko predvidjeti a niti jedno je zahvalno.
Moja priajteljica dobila otkaz sto recimo kada je vrijeme pauze ,ona sve ostavlja na sto ,taman da gori i napusta radno mjesto. Ima pravo . No kolege oko njene, ostaju, jedu za stolom , boga pitaj sta rade ..... i jednostavno ova ispadne losa. Nije 'timski radnik'.
I uvijek ce ti naci razlog da im vise ne trebas.
-
Hakiz
#91 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Možda će više cijeniti u SAD. Ovdje ima problem iz nekoliko razloga, jedan je taj što u BiH nema baš puno radnih mjesta i firmi u koje bi mogao preći, tako da nema izbora. Nekoliko kolega koji su prešli u druge firme su sada na ulici jer su te firme propale. Nekada vrsta posla kojom se čovjek bavi ga ograničava, koliko god si dobar ako malo kome treba ta struka, piši propalo.moonca wrote:Nikada ne znas kako ce se okolina ponasati. Ipak, nije uzalud i sebe je na taj nacin usavrsavao tako da ce to neko na drugom mjestu cijeniti.Hakiz wrote:
Kolega se trudio, trošio novac na literaturu, softver, slobodno vrijeme provodio sam učeći nove stvari. Kao rezultet je dobio mnogo više posla, šta god zatreba mimo uobičajenog njemu natovare. Za ne baš puno veću platu. Ali za puno više stresa, obaveza i odgovornosti.
Ima i toga, ako pokazes incijativu, da ti onada natovare vise posla.
Jako je teko predvidjeti a niti jedno je zahvalno.
Moja priajteljica dobila otkaz sto recimo kada je vrijeme pauze ,ona sve ostavlja na sto ,taman da gori i napusta radno mjesto. Ima pravo . No kolege oko njene, ostaju, jedu za stolom , boga pitaj sta rade ..... i jednostavno ova ispadne losa. Nije 'timski radnik'.
-
Hakiz
#92 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Izašla je informacija da je među najtraženijim zanimanjima u BiH zanimanje konobar. Prosječna plata u BiH je oko 840 KM, a prosječna plata konobaru je oko 550 KM. Poslodavci za radnike koji im najviše trebaju nisu spremni dati ni prosječnu platu, kamoli veću.
I ko kaže da je škola bitna? Pogledajte samo koliko su počeli naplaćivati ljudi koji odnose kabasti otpad na deponiju. Na primjer mijenjate namještaj ili parket ili pločice pa da vam otpad odnesu na deponiju.
I ko kaže da je škola bitna? Pogledajte samo koliko su počeli naplaćivati ljudi koji odnose kabasti otpad na deponiju. Na primjer mijenjate namještaj ili parket ili pločice pa da vam otpad odnesu na deponiju.
- Muhamed Đakmić
#93 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Najveći problem je što, kao i u svakom društvu, i u bosanskohercegovačkom je najveći broj prosječnih ljudi. To je jednostavno logika primjenjiva na svaku zemlju.
Da bi ovdje bio uspješan isključivo svojim radom, moraš ili imati jako puno sreće ili biti natprosječan u svakom smislu. To nije tako svugdje u svijetu, drugdje i oni prosječni mogu normalno živjeti.
I nema logike prozivanje ljudi da biraju pogrešna zanimanja i da zato žive od crkavice, jer se broj tih dobrih zanimanja puno brže smanjuje nego što se stvaraju nova.
Farmacija je do prije 10 godina bila vrhunsko zanimanje, sad je apsolutno neisplativa, a katastrofalna će biti tek za 10 godina.
Da bi ovdje bio uspješan isključivo svojim radom, moraš ili imati jako puno sreće ili biti natprosječan u svakom smislu. To nije tako svugdje u svijetu, drugdje i oni prosječni mogu normalno živjeti.
I nema logike prozivanje ljudi da biraju pogrešna zanimanja i da zato žive od crkavice, jer se broj tih dobrih zanimanja puno brže smanjuje nego što se stvaraju nova.
Farmacija je do prije 10 godina bila vrhunsko zanimanje, sad je apsolutno neisplativa, a katastrofalna će biti tek za 10 godina.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#94 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
plata inzinjeru, doktoru i bilo kome skolovanom je mizerija u odnosu na majstore koji ga kapom dižuHakiz wrote:Izašla je informacija da je među najtraženijim zanimanjima u BiH zanimanje konobar. Prosječna plata u BiH je oko 840 KM, a prosječna plata konobaru je oko 550 KM. Poslodavci za radnike koji im najviše trebaju nisu spremni dati ni prosječnu platu, kamoli veću.
a drzava je uglavnom kriva tome
ako ja radim za netto dnevnicu od 65-70KM, kurac cu ti platit majstorluk vise od 50KM dan... nikad
radije cu kupiti alat pa sam napraviti šta već treba
- Edin H.
#95 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Zasto farmacija?Muhamed Đakmić wrote:
- Muhamed Đakmić
#96 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Kadar je bio deficitaran na tržištu rada, malo je ljudi upisivalo, malo i završavalo.
Preko noći se otvorilo čini mi se deset fakulteta u BiH, srozan je kriterij, plate su žestoko opale. Po apotekama se radi za neku prosječnu platu od 800-900 KM (ovdje govorim o onima koji se tek zapošljavaju), tržište je zatrpano i posao se sve duže i duže traži.
Preko noći se otvorilo čini mi se deset fakulteta u BiH, srozan je kriterij, plate su žestoko opale. Po apotekama se radi za neku prosječnu platu od 800-900 KM (ovdje govorim o onima koji se tek zapošljavaju), tržište je zatrpano i posao se sve duže i duže traži.
- Dosadno mii
#97 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Tako sam se ja pocela sama sisat i farbatmk ultra wrote:plata inzinjeru, doktoru i bilo kome skolovanom je mizerija u odnosu na majstore koji ga kapom dižuHakiz wrote:Izašla je informacija da je među najtraženijim zanimanjima u BiH zanimanje konobar. Prosječna plata u BiH je oko 840 KM, a prosječna plata konobaru je oko 550 KM. Poslodavci za radnike koji im najviše trebaju nisu spremni dati ni prosječnu platu, kamoli veću.
ako ja radim za netto dnevnicu od 65-70KM, kurac cu ti platit majstorluk vise od 50KM dan... nikad
-
Hakiz
#98 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Tu ima više problema:mk ultra wrote:plata inzinjeru, doktoru i bilo kome skolovanom je mizerija u odnosu na majstore koji ga kapom dižuHakiz wrote:Izašla je informacija da je među najtraženijim zanimanjima u BiH zanimanje konobar. Prosječna plata u BiH je oko 840 KM, a prosječna plata konobaru je oko 550 KM. Poslodavci za radnike koji im najviše trebaju nisu spremni dati ni prosječnu platu, kamoli veću.
1. Treba znati napraviti ispravno, ne samo kvalitetno (na primjer dobro zavariti, dobro spojiti itd) nego u slučaju elektroinstalacija, plinskih instalacija, vodovodnh instalacija itd treba uraditi po važećim propisima i zakonima.
2. Investicija u alat se često ne isplati jer se lako desi da ti treba specifičan alat koji obavlja samo jednu funkciju i kada završiš taj posao, neki od alata, koje se možda i skupo platio, više nikada nećeš koristiti. A za taj posao si ga iskoristio možda u ekvivalentu 1/100 od onoga koliko si ga platio.
3. Ako nemaš rutinu i iskustvo u poslovima, lako ti se možeš desiti da naiđeš na probleme ili napraviš greške čije rješavanje i ispravljanje na kraju koštaju više nego što realno košta rad majstora za taj posao.
Ja bih, recimo, sam postavio laminat. Ali bih platio majstora da postavi parket, naročito da ga brusi i lakira. Sam ću zamijeniti slomljenu utičnicu ili prekidač, grlo na lusteru. Ali platio bih majstoru da mi postavi utičnice u zid. Ne da mi ugradi utičnice u već pripremljene rupe u zidu, nego da mi izbuši zid i postavi utičnice. Kada izračunam samo koliko košta čekić-bušilica, kruna za bušenje rupe u betonu od 67 mm, itd, bolje mi je dati majstoru 100 KM za dan ili dva tog prašnjavog i čak i fizički teškog posla nego kupovati alat u vrijednosti najmanje 300 KM i rizikovati da opet ne uradim to kako treba jer nisam nikada koristio alat od 1.500 W snage i težine 6 kg koji vibrira i trese mi ne samo ruke nego mene cijelog dok bušim u betonu dvadesetak rupa od skoro 7 centimetara širine i oko 5 centimetara dubine. Sam promijenim česmu. Ali majstora zovem da mi promijeni ventil. I tako dalje.
A zamisli prvi put uzmeš u ruke takvu mašinu, počneš bušiti i desi ti se kao u ovom videu https://www.youtube.com/watch?v=psvLw1TdAlU na poziciji 1:49.
-
Hendrix
#99 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
U vecini firmi ti je biti u sredini zakon, niti ispod a niti iznad. Ako fuseris totalno skontace te svi brzo i letis ako nemas stelu...ali po meni je gore biti bolji i brzi od svih, pogotovo u Bosni...e onda si najebo. Svi oko tebe ispadaju spori i nesposobni da zavrse na vrijeme i mrze te, menadzeri te vec pocinju vidjati kao prijetnju i to je veoma brz put ka izlazu iz firme ili sikaniranju.moonca wrote: Moja priajteljica dobila otkaz sto recimo kada je vrijeme pauze ,ona sve ostavlja na sto ,taman da gori i napusta radno mjesto. Ima pravo . No kolege oko njene, ostaju, jedu za stolom , boga pitaj sta rade ..... i jednostavno ova ispadne losa. Nije 'timski radnik'.
Raja ostaje 10 min poslije kraja radnog vremena da ih direktor vidi da su tu...ti odes ranije i ispadnes fuser, neradnik. Neki su dolazili vikendom i surfali da bi ih direktor vidio i pohvalio kako se zalazu...sve su to supacke metode koje djeluju nazalost.
Zavrsis sve dan prije i kontas sad ce ti direktor reci svaka cast momak, ti si ovo uradio fantasticno prije svih i bolje...jest al u k****, samo ti pretovare od ostalih da njima pomognes i to je to. I na kraju ce ionako menadzer reci ovo sam uradio na vrijeme jer tim ne postoji kada se uzimaju zasluge na kraju. I nakon par godina skontas pa ko je ovde lud i povuces rucnu. Nema vise brzog i efikasnog rada, prilagodjavanje okolini strogo. Ili ti po Bosanski...ne talasaj.
- Dope_Man
#100 Re: Moze li se naci posao kod privatnika
Mora neko biti i ispod prosjeka da bi prosjek bio prosjek. Konobari, komercijaliste, dostavljaci i ostali nisu najbitniji radnici poslodavcu jer ih lako moze mijenjati, iako mogu biti vazni iz drugih razloga koje si ranije spomenuo, ali trziste rada diktira svoje i te pozicije nisu visoko placene, i ona su pri dnu sa platom. Da oni imaju 840 onda bi oni koji sad imaju prosjecnih 840 imali mozda 1400, i opet bi ovi bili ispod prosjeka i uvijek ce biti.Hakiz wrote:Izašla je informacija da je među najtraženijim zanimanjima u BiH zanimanje konobar. Prosječna plata u BiH je oko 840 KM, a prosječna plata konobaru je oko 550 KM. Poslodavci za radnike koji im najviše trebaju nisu spremni dati ni prosječnu platu, kamoli veću.