zijancer wrote:nurudine, jesi li ikada opsirnije pisao o 'protocnosti'?
"Protočnost" je izraz koji sam ja upotrijebio kao riječ koja je meni najbliža u izražavanju i objašnjavanju
slobode, koja je opet univerzalni simbol i može da svakome znači svašta.
Dakle, pet čula kroz koja ulaze informacije o vanjskom svijetu i skladište se u um. Informacije osim znanja stvaraju
i predrasude , pa tako svaka slijedeća info. će biti obojana onom prijašnjom.
Zato što samo skladištenje tih informacija je nešto za šta se veže naša svijest, ono što mi jesmo izvorno, dakle svijest
se veže i "prlja" tom lošom stranom znanja. Od tog vezanja za informacije i iskustva nastaje lažni idol, lažno
jastvo kojim se ispuni taj unutrašnji prostor , kojega um vidi "praznim" i ništavnim, a u stvari je riječ o čistoći.
Samo iz čistoće je moguće svijet gledati onakvim kakav jeste, čak i opisivanje toga ga prlja, iz gore navedenih
razloga. To je uživanje u neznanju, u slobodi od uma koji stalno mjeri,a nalizira, daje komentare itd
Taj čisti prostor nije glup zbog "neznanja", već naprotiv inteligencija raste ali samo ako je protočan, dakle ako
se ne veže za to što ulazi izvana kroz čula, već samo primjećuje , uviđa bez finalnih zaključaka.
To nije moguće postići bez prestanka potrebe da se "postane nešto" , odnosno da se ispuni taj prazan prostor
čiste svjesnosti i veže se za to čime smo ga ispunili , te se tome da samim vezivanjem intimna nota , ona najdublja,
a to je osjećaj postojanja ili jastva.
To će tako biti uvijek dok god smo u šablonu posmatranja i mjerenja stvari i dok tu naviku ne prestanemo unositi
u potragu za sobom. U potrazi za sobom ne može se ništa pronaći ali našem umu to mora biti potpuno jasno.
To je proces kod većine ljudi i um treba da dođe do dovoljno jakih uvida da se ostavi onoga gdje mu nije mjesto.
Samim meditiranjem, molitvama ili šta već ko radi i u čemu se pronalazi, to nećemo postići .
Meditativno stanje mora polučiti duboko promišljanje sebe, a ne odmor od sebe, što je isto uredu ali to je
isto kao i molitva -utjeha . Cilj namaza je miradž, duhovno putovanje i razgovor sa Bogom, to je njegova
svrha i ako je ne ispuniš , to je samo trenutna utjeha i umirenje. Isto je i sa meditacijom, to je bijeg od stvarnosti.
Dubokim uvidima u svoju suštinu, um , kao i melek Džebrail u onoj priči o muhamedovom putovanju , kad dođe
do "granice" , ne može dalje "jer če izgorjeti".
Dalje se dešava stapanje, um je svjestan da je on samo informacija, a svijest kojom on to uviđa je Gospodar
pa se tako samo sviješću, a ne umom , može spoznati čista svijest -nur ,kao naša suština naše Ja.