Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kiligonzales

#76 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Zejnep wrote:
Towelie wrote:Allah odluci da te stvori bas onakvog kakav jesi, zapise ti sudbinu 50 000 godina pre nego udjes u postojanje da ces zavrsiti u Vatri. Nakon toga dodjes u postojanje, on ti zapreti kaznom, ali ti ne poslusas jer te on stvorio takvim i odredio ti da zavrsis u Dzehenemu. Allah te zatima kaznjava vecnim rostiljem jer te programirao da uradis sta On hoce.

Milostivo, nema sta.
:facepalm:
Mislim da ovakvo poimanje religija je puko uprostavanje istih i ne vodi nikakvom konstruktivnom razgovoru na ovu temu. Vise dodje ko praznjenje ubjedjenja.
Sanjarko

#77 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Sanjarko »

Da se rijesimo ovog svijeta to bi bila milostivost, ko god bi omogucio to, bi bio milostiv. Ja ovaj svijet posmatram kao test. A opet zar ne moze sve bit od njega, i dobro i zlo, i opet bit milostiv ako izbavljenje iz ovog svijeta omoguci, gdje postoji svasta, pa samim tim i navedeno. Mislim da se puno sve antropocentricno posmatra, pa samim tim i on. A pitanje koje preostaje da li bi htjeli da budete stalno u ovom svijetu.
Sanjarko

#78 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Da se rijesimo ovog svijeta to bi bila milostivost, ko god bi omogucio to, bi bio milostiv. Ja ovaj svijet posmatram kao test. A opet zar ne moze sve bit od njega, i dobro i zlo, i opet bit milostiv ako izbavljenje iz ovog svijeta omoguci, gdje postoji svasta, pa samim tim i navedeno. Mislim da se puno sve antropocentricno posmatra, pa samim tim i on. A pitanje koje preostaje da li bi htjeli da budete stalno u ovom svijetu.
Cak i ovaj svijet moze biti nesto sto ne razumijemo. Ja imam rad jedan o tome.
tlr

#79 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by tlr »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Da se rijesimo ovog svijeta to bi bila milostivost, ko god bi omogucio to, bi bio milostiv. Ja ovaj svijet posmatram kao test. A opet zar ne moze sve bit od njega, i dobro i zlo, i opet bit milostiv ako izbavljenje iz ovog svijeta omoguci, gdje postoji svasta, pa samim tim i navedeno. Mislim da se puno sve antropocentricno posmatra, pa samim tim i on. A pitanje koje preostaje da li bi htjeli da budete stalno u ovom svijetu.
Cak i ovaj svijet moze biti nesto sto ne razumijemo. Ja imam rad jedan o tome.
Sasvim je prirodno da ne razumijemo (svijet u cjelosti i svoj svojoj složenosti), a logično je i da "boga" mjerimo ljudskim parametrima.

Problem koji religija ima sa pogledom na "boga" - je dogma. Religijski pogled na boga je zakovan u vremenu i prostoru.
Neka nova otkrića svako malo zaljuljaju te dogme - no religije nekako uspijevaju da opstanu, jer tumači relgija (silom prilika) počnu nazivati očigledne neistine - metaforama/zagonetkama.

Nije mi poznato da tumači religija (aktivno koristeći nauku) zaista pomjeraju granice poimanja "boga". Tumači u principu mole boga :lol: da neko nešto novo ne otkrije - kako ne bi morali smišljati neko novo "logično" objašnjenje za dogmu.
Last edited by tlr on 08/09/2017 23:47, edited 2 times in total.
Sanjarko

#80 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Sanjarko »

omar little wrote:
tranquil wrote:
Voz A je krenuo iz mjesta u 19:00, i kreće se brzinom 100 km/h.
Voz B je krenuo iz istog mjesta u 20:30, i kreće se brzinom 140 km/h u istom pravcu.
Za koliko vremena i nakon koliko kilometara će voz B stići voz A?

Pokazati sav rad.
:lol: :lol:
Ne znam, nisam dugo matematiku i skolske zadatke radio. Ali pokusati cu. Voz A ima prednost od 1,5 sati ili u kilometrima ima prednost 150. Voz B je brzi od Voza A za 40 kilometara na sat. Sto znaci da ce za 3,75 sati stici Voz B, Voz A a koje se dobija kada se podijeli razlika, prednost od 150 sa 40 kilometara koliko je Voz B brzi od Voza A. Je li moj odgovor tacan. Ne tvrdim da jest, jer sam pravo zakrzljao sa matematikom. Nisam radio nista kompleksno iz matematike vec 15 godina.
Towelie

#81 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

kiligonzales wrote:
Zejnep wrote:
Towelie wrote:Allah odluci da te stvori bas onakvog kakav jesi, zapise ti sudbinu 50 000 godina pre nego udjes u postojanje da ces zavrsiti u Vatri. Nakon toga dodjes u postojanje, on ti zapreti kaznom, ali ti ne poslusas jer te on stvorio takvim i odredio ti da zavrsis u Dzehenemu. Allah te zatima kaznjava vecnim rostiljem jer te programirao da uradis sta On hoce.

Milostivo, nema sta.
Mislim da ovakvo poimanje religija je puko uprostavanje istih i ne vodi nikakvom konstruktivnom razgovoru na ovu temu. Vise dodje ko praznjenje ubjedjenja.
Sta je pogresno sa aspekta Islama sto sam napisao? Ako dovodite u pitanje fakticnost iznetih tvrdnji, kazite na koje se misli i sta je tu navodno pogresno.
kiligonzales

#82 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

TLR wrote:Ako ovdje govorimo o Allahu (islamskom pogledu na Zemlju, Univerzum, nastanak svijeta, historiju ljudskog roda i prirodne zakonitosti i onom šta stoji iza toga) - onda je odgovor nije.

Čega u stvarnosti nema, u stvarnosti nije (milostivo).

Ako govorimo o imaginarnoj pojavi ... milostivost tog imaginarnog se može doživjeti samo kod onog koji vjeruje u tu pojavu.
Muslimani takvog sigurno dozivljavaju milostivim, kao što npr. i mala djeca doživljavaju imaginarnog Djeda Mraza (Bajru :lol: ) darežljivim.

"Pravi Djeda Mraz" (glumac koji glumi Djeda Mraza) opet može biti odron od čovjeka, a i ne mora ... no djeca ga doživljavaju darežljivim. U stvarnosti - roditelji daruju djecu koristeći imaginarnog ili "pravog" Djeda Mraza.

Slično je i sa Allahom.

Ako ovdje ne govorimo o islamskoj "službenoj" verziji boga (stvoritelja?)..., onda hajde da se prvo razjasni - šta se podrazumijeva bogom i šta se smatra milostivošću.
Kako u stvarnosti te milosti nema?
Kako sve vidljivo oko nas ima svoj red i sklad kojim se uopste razvija?
Da li je covjek toliko savrseno bice da moze brinuti brigu o samome sebi od rodjenja do svoje smrti i o svome fizickom i mentalnom zdravlju bez pomoci svojih roditelja i okoline? Bebe se radjaju sa nedovoljno razvijenim culima. Kao takve nisu spremne za zivot. Prvih par mjeseci samo jedu i spavaju. Da ih ostavimo bez brige umrle bi. Sigurno nebi pojela lisce i cuclala kamen izigravale baby Bear Gryllsa.
Kako bi prezivjela jedna beba da je prepustena samoj sebi?
Kako bi prezivjela ijedna slozenija zivotinjska vrsta poput recimo sisara?
Sta je to sto ih odrzava u zivotu, ako to nisu njihovi roditelji i okolina?

Obamrlost nije samo mirovanje, niti nisko intelektualno djelovanje, vec i odsustvo energije. Cak i nauka ne negira prisutnost energije u svemu pa i u zivim bicima. Smrt organizama je potrpuni nestanak zivota ili energije.

Nauka je tu da opise i objasni sve sto nas svijet cini ovakvim kakva jeste, mi obrazlazemo stvari oko nas, postavljamo hipoteze, teoretisemo o njima, dokazujemo ih, gradimo zakonitosti i cinimo ih naucnim cinjenicama. Od religije, filozofije, pa do nauke svako obrazlaze nacela svijeta kojim zivimo. Recimo filozofija se bavi time sta je istina, kako dosezemo istinu, sta je znanje, dokle seze znanje, kako covjek spoznaje, koliko moze spoznati i td. Nauka je otisla predaleko ali ne moze da objasni sve. Filozofija zdravorazumskom metodom pokusava na jedan jednostavniji nacin od nauke da dobaci dalje. Religije ko religije su za nekog puki sistemi vjerovanja, a za nekog volja vise sile koje djeluje na ljude i sistem vjerovanja sa mnostvo ne bas nelogicnih zakonitosti.

Da se vratim na temu. :D

Naucnici su uspijeli da repredukuju vrste vjestackom oplodnjom, uspijeli su cak i da kloniraju ovcu, takodjer su uspijeli da stvore vjestacku matericu u kojoj ce pratiti razvoj pohranjene oplodjene celije i razviju bice iz nje, ali sve je to unutar zakonitosti kojim je svijet ogranicen i u strogo kontroliranim uslovima, na kraju o toj ovci kad je iz vjestacke materice izvedu na svijet, opet oni moraju voditi brigu o njoj. Kud i kamo stvorili su i vjestacke organe za reprodukciju. Nauka je u stanju da mjenja gene, ali bez obzira ne mogu usavrsiti covjeka time da od rodjenja vodi brigu o samome sebi pa do svoje smrti. Isto tako nisu u stanju odgovoriti kako je nastao zivot, bez obzira na mnoge zakonitosti oko sebe koje su upoznali jer da smo spoznali to, razvili bi vjestacku inteligenciju upotpunosti, nase masine bi imale sposobnosti inteligencije i vlastitog misljenja, te objasnjavanja pojmova oko sebe, imale bi sposobnost ucenja, te bi mogle striktno razmisljati i voditi brigu o sebi, ovako one samo posjeduju od znanja onoliko koliko je covjek u njih stavio.

Pogledajmo nasu ovcicu.

Malo siroko pisem, ali ako se u svemu ovome ne ogleda milostivost, u cemu se ogleda?
kiligonzales

#83 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Towelie wrote:
kiligonzales wrote:
Zejnep wrote:
Sta je pogresno sa aspekta Islama sto sam napisao? Ako dovodite u pitanje fakticnost iznetih tvrdnji, kazite na koje se misli i sta je tu navodno pogresno.
Mnoge su religije puno slozeniji sistemi vjerovanja, od toga kako ih mi sami dozivljavamo. Da bi se o bilo cemu govorilo mora se vise znati. Mi zivimo brzim zivotima, mnoge teme prelazimo povrsinski, bez potrebe da se temeljitije bavimo istima. Prag znanja odredjuje i dubinu naseg razumjevanja i nerazumjevanja mnogih tema. Recimo o samom islamskom vjerovanju bez onoga sto cini islamsko obredoslavlje, do onoga sto cini islamsko pravo i pravni poredak, filozofiju pa do onoga sto cini islamsku civilizaciju napisano je mnostvo literature koja se ne broji desetcima naslova nego hiljadama. Mnogi muslimani, pa i sam licno ne mogu znati sve razlicitosti u poimanju islamskog vjerovanja jer muslimana mnogo, a bome i frakcija.

Primjerice radi o samom kaderu, odredjenju, sudbini je receno mnogo, da bi se svelo u recenicu koju si napisao.
L u c i f e r

#84 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by L u c i f e r »

kiligonzales wrote:
TLR wrote:Ako ovdje govorimo o Allahu (islamskom pogledu na Zemlju, Univerzum, nastanak svijeta, historiju ljudskog roda i prirodne zakonitosti i onom šta stoji iza toga) - onda je odgovor nije.

Ako govorimo o imaginarnoj pojavi ... milostivost tog imaginarnog se može doživjeti samo kod onog koji vjeruje u tu pojavu.
Muslimani takvog sigurno dozivljavaju milostivim, kao što npr. i mala djeca doživljavaju imaginarnog Djeda Mraza (Bajru :lol: ) darežljivim.

"Pravi Djeda Mraz" (glumac koji glumi Djeda Mraza) opet može biti odron od čovjeka, a i ne mora ... no djeca ga doživljavaju darežljivim. U stvarnosti - roditelji daruju djecu koristeći imaginarnog ili "pravog" Djeda Mraza.

Slično je i sa Allahom.

Ako ovdje ne govorimo o islamskoj "službenoj" verziji boga (stvoritelja?)..., onda hajde da se prvo razjasni - šta se podrazumijeva bogom i šta se smatra milostivošću.
Da li je covjek toliko savrseno bice da moze brinuti brigu o samome sebi od rodjenja do svoje smrti i o svome fizickom i mentalnom zdravlju bez pomoci svojih roditelja i okoline? Bebe se radjaju sa nedovoljno razvijenim culima. Kao takve nisu spremne za zivot. Prvih par mjeseci samo jedu i spavaju. Da ih ostavimo bez brige umrle bi. Sigurno nebi pojela lisce i cuclala kamen izigravale baby Bear Gryllsa.

Obamrlost nije samo mirovanje, niti nisko intelektualno djelovanje, vec i odsustvo energije. Cak i nauka ne negira prisutnost energije u svemu pa i u zivim bicima. Smrt organizama je potrpuni nestanak zivota ili energije.

Nauka je tu da opise i objasni sve sto nas svijet cini ovakvim kakva jeste, mi obrazlazemo stvari oko nas, postavljamo hipoteze, teoretisemo o njima, dokazujemo ih, gradimo zakonitosti i cinimo ih naucnim cinjenicama. Od religije, filozofije, pa do nauke svako obrazlaze nacela svijeta kojim zivimo. Recimo filozofija se bavi time sta je istina, kako dosezemo istinu, sta je znanje, dokle seze znanje, kako covjek spoznaje, koliko moze spoznati i td. Nauka je otisla predaleko ali ne moze da objasni sve. Filozofija zdravorazumskom metodom pokusava na jedan jednostavniji nacin od nauke da dobaci dalje. Religije ko religije su za nekog puki sistemi vjerovanja, a za nekog volja vise sile koje djeluje na ljude i sistem vjerovanja sa mnostvo ne bas nelogicnih zakonitosti.

Naucnici su uspijeli da repredukuju vrste vjestackom oplodnjom, uspijeli su cak i da kloniraju ovcu, takodjer su uspijeli da stvore vjestacku matericu u kojoj ce pratiti razvoj pohranjene oplodjene celije i razviju bice iz nje, ali sve je to unutar zakonitosti kojim je svijet ogranicen i u strogo kontroliranim uslovima, na kraju o toj ovci kad je iz vjestacke materice izvedu na svijet, opet oni moraju voditi brigu o njoj. Kud i kamo stvorili su i vjestacke organe za reprodukciju. Nauka je u stanju da mjenja gene, ali bez obzira ne mogu usavrsiti covjeka time da od rodjenja vodi brigu o samome sebi pa do svoje smrti. Isto tako nisu u stanju odgovoriti kako je nastao zivot, bez obzira na mnoge zakonitosti oko sebe koje su upoznali jer da smo spoznali to, razvili bi vjestacku inteligenciju upotpunosti, nase masine bi imale sposobnosti inteligencije i vlastitog misljenja, te objasnjavanja pojmova oko sebe, imale bi sposobnost ucenja, te bi mogle striktno razmisljati i voditi brigu o sebi, ovako one samo posjeduju od znanja onoliko koliko je covjek u njih stavio.

Pogledajmo nasu ovcicu.

Malo siroko pisem, ali ako se u svemu ovome ne ogleda milostivost, u cemu se ogleda?
Fala mu i na uzasnim bolestima, kao i namjeri vjecnog mucenja.

Vrlo merhametli s njegove strane.
Sanjarko

#85 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Sanjarko »

Jb ga nije ovo raj. Fulate balun.
kiligonzales

#86 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

L u c i f e r wrote:
kiligonzales wrote:

Slično je i sa Allahom.

Pogledajmo nasu ovcicu.

Fala mu i na uzasnim bolestima, kao i namjeri vjecnog mucenja.

Vrlo merhametli s njegove strane.
Hvala na konstruktivnom dijalogu Lucifere. :thumbup:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#87 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by W0rM »

shbc wrote:
W0rM wrote:
Nigdje se ne kaze da li ce biti stanovnik Dzenneta ili Dzehennema, samo se kaze da ce biti sretan ili nesretan. Ima na tvoju temu jedan hadis, gdje je Poslanik s.a.w.s to fino objasnio. Ako mi bude na ruku naci cu ti i poslati, na zalost, ogranicen sam trenutno s vremenom, pa mi nemoj zamjeriti.
Idemo sa pretpostavkom da Allah postoji i da je onakav kakvog ga Islam opisuje.

Dakle, recimo milionima godina unazad on je znao da cu se ja roditi, odnosno on ce to omoguciti. Odnosno vodeci se Smrckovim objasnjenjem, znao je da cu prihvatiti da budem testiran. Znao je jos tada da cu ja zivjeti i umrijeti kao ateista (nemoj sad poceti sa "otkud znas da ces tako umrijeti", recimo primjera radi da znam). Jos tada je znao da ce me zbog toga baciti u dzehenem. Dakle, najobicniji sadista koji me je stvorio samo da bi me mogao muciti nakon sto umrem. To je vas bog kojem se klanjate.
Netacno. Dao ti je mogucnost izbora, mogucnost da biras, hoces li biti ovakav ili onakav. Bozija milost je tolika da mi nemamo predstave. Bog je spustio jednu milost medju ljude, a 99 je zadrzao za sebe, sad zamisli koliko je Svevisnji milostiv.

Ima toliko hadisa na tu temu da stvarno onaj ko hoce moze izguglat i naci na netu. Evo jedan primjer:

Od Enesa, r.a., se bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala hajra/dobra koliko jedna košpica; iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala hajra/dobra koliko jedna sjemenka; iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala i koliko trun hajra/dobra!“
(Muttefekun 'alejh)

Naravno, ovo ne treba znaciti da se covjek treba opustiti, nego treba nastojati da nakupi sto vise dobrih dijela za Ahiret.
Evo i nesto iz Kur'na:

Uzvišeni je objavio: Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i on je milostiv.” (Ez-Zumer, 53.)

Ima dokaza i argumenata jos dosta, ovo su samo neki od njih.
shbc

#88 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by shbc »

W0rM wrote:
shbc wrote:
W0rM wrote:
Nigdje se ne kaze da li ce biti stanovnik Dzenneta ili Dzehennema, samo se kaze da ce biti sretan ili nesretan. Ima na tvoju temu jedan hadis, gdje je Poslanik s.a.w.s to fino objasnio. Ako mi bude na ruku naci cu ti i poslati, na zalost, ogranicen sam trenutno s vremenom, pa mi nemoj zamjeriti.
Idemo sa pretpostavkom da Allah postoji i da je onakav kakvog ga Islam opisuje.

Dakle, recimo milionima godina unazad on je znao da cu se ja roditi, odnosno on ce to omoguciti. Odnosno vodeci se Smrckovim objasnjenjem, znao je da cu prihvatiti da budem testiran. Znao je jos tada da cu ja zivjeti i umrijeti kao ateista (nemoj sad poceti sa "otkud znas da ces tako umrijeti", recimo primjera radi da znam). Jos tada je znao da ce me zbog toga baciti u dzehenem. Dakle, najobicniji sadista koji me je stvorio samo da bi me mogao muciti nakon sto umrem. To je vas bog kojem se klanjate.
Netacno. Dao ti je mogucnost izbora, mogucnost da biras, hoces li biti ovakav ili onakav. Bozija milost je tolika da mi nemamo predstave. Bog je spustio jednu milost medju ljude, a 99 je zadrzao za sebe, sad zamisli koliko je Svevisnji milostiv.

Ima toliko hadisa na tu temu da stvarno onaj ko hoce moze izguglat i naci na netu. Evo jedan primjer:

Od Enesa, r.a., se bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala hajra/dobra koliko jedna košpica; iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala hajra/dobra koliko jedna sjemenka; iz Džehennema će biti izvedena osoba koja je izgovorila La ilahe illallah, a u srcu bude imala i koliko trun hajra/dobra!“
(Muttefekun 'alejh)

Naravno, ovo ne treba znaciti da se covjek treba opustiti, nego treba nastojati da nakupi sto vise dobrih dijela za Ahiret.
Evo i nesto iz Kur'na:

Uzvišeni je objavio: Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i on je milostiv.” (Ez-Zumer, 53.)

Ima dokaza i argumenata jos dosta, ovo su samo neki od njih.
Jesam li negdje rekao da nije data mogucnost izbora? To ne mijenja cinjenicu da je on znao sta cu izabrati, da ce me zbog tog izbora prziti u vatri i opet odlucio da me stvori.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#89 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by W0rM »

shbc wrote:
Jesam li negdje rekao da nije data mogucnost izbora? To ne mijenja cinjenicu da je on znao sta cu izabrati, da ce me zbog tog izbora prziti u vatri i opet odlucio da me stvori.
c/p posta sa jedne druge teme, a mislim da bi dobro dosla ovoj. Autor je @nasa:
Pa recimo da jeste odredjeno da se nesto desi i da je to bilo van tvoje volje ,sta je onda u tom dogadjaju tvoja nagrada ili kazna ako nisi imao utjecaja pa upravo tvoj odnos prema takvom dogadjaju to je tvoj izbor.
Npr.ne mozes mozda utjecati da ti ispadne tanjir i razbijes ga ,to je odredjeno ali nije kako ces reagovati hoces li reci ma o njegovu glavu :D ili ces psovati i nervirati se zbog materijalnog gubitka.
Nemoj mijesati Bozije odredjenje i Bozije sveznanje....
Ja tebi ponudim biraj lijeva ili desna ruka i znam da mozes izabrati izmedju 3 lijevu,desnu ili odbiti izbor ,znam ali ne utjecem na tvoj izbor...a samo sam covjek....naravno da je Bozije sveznanje preciznije ali ipak ne ulazi nuzno u utjecaj na covjekov izbor.
Dope_Man

#90 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

kiligonzales wrote:
Dope_Man wrote:
kiligonzales wrote:Zasto mi sami kaznjavamo lose ljude medju nama zatvorom ili smrcu zbog onoga sto cine? Ako vec mi to radimo, zasto se pitamo zasto Bog osudjuje ljude na patnju?
Mi kaznjavamo zato sto je to neophodno da bi se odrzao mir u drustvu s obzirom da ne postoji niko drugi ko kaznjava. Da postoji bog, i da kaznjava, onda ne bi morali ljudi medjusobno da se kaznjavaju.

A bog, ocigledno iz stanja svijeta, ne kaznjava za zlo, niti nagradjuje dobro. Dobro prolaze oni koji iskoriste pogodnosti okoline, lose oni koji to ne ucine. Cini dobro citav zivot i umrijeces radeci svaki dan da se prehranis, cini zlo citav zivot i, ako te drustvo ne iskontrolise, umrijeces u dubokoj starosti uzivajuci u plodovima rada ostatka drustva jer sigurno nece sici bog da te kazni.
Prati pricu. Poceo sam pricu sa pitanjem jeli covjek milostivo bice ili nije? Ne odgovaraj na zadnje pitanje. Mi kaznjavamo jer mislimo da tako treba. Ko zna mozda sutra postene i cestite ljude budemo kaznjavali kao sto kaznjavamo kriminalce medju nama, sve to zavisi od toga koliko ce se izvitoperiti nasa svijest i eticka nacela koja njegujemo.

U vjerama Bog je taj koji ljude kaznjava na razlicite nacine, sve stvoreno sluzi Njemu i opstaje njegovom voljom, to sto svaki zli covjek ne dopadne ljudskoj pravdi, to ne znaci da ce promaci Bozijoj kazni. Vjere kazu da zli ljudi koji promaknu ljudskoj pravdi, nece promaci i Bozijoj. Ne umru svi losi ljudi lijepom smrcu, ali ni dobri ljudi ne umiru jednako lijepo bez obzira na to kakve su zivote zivjeli i kakvim su blagostanjem okiceni bili ili nisu. Pitanje nagrade i kazne u religijama je slozenije od boldiranog, filozofija je pokusala odgovoriti na to pitanje, stavovi su razliciti.
Covjecanstvo, u prosjeku, jeste prilicno milostivo. Vecina ljudi se ponasa prema drugima na nacin da im barem ne odmazu, ako vec ne pomazu. Dabome, tu su pojedinci koji rade ekstremno lose stvari, pa i nagovore citavu grupu da radi lose stvari. Ali to je nebitno naspram jednog boga koji navodno nesto radi jer, upravo zbog toga sto si i sam naveo, da i dobri i losi ljudi imaju razlicite zivote, od veoma sretnih do veoma nesretnih, pokazuje da bog, ako i postoji, ne brine za ono sto se desava.

Naravno da postoji izvlaka: ''ali ceka ih kazna na ''onom'' svijetu''. OK, neka ceka. Ali onda je trebao u svojim knjigama objasniti da ga izboli neka stvar za ovaj svijet, i da je tu samo kao posmatrac, ne kao akter kako ga svaka religija predstavlja, i kako se i sam predstavlja kroz svoja knjizevna djela. A kao takav, aktivan entitet, ne cini nista i stoga nije milostiv jer je stvorio sistem koji je prilicno sheban i u kom je ogroman potencijal za zlo. Uostalom, kao kreator svega je i znao tacno sta ce se desavati, pa je opet odlucio sve to stvoriti samo zarad svoje zabave, ili mozda da zadovolji svoju sujetu s obzirom na kolicinu molitvu i zrtava koje zahtjeva.
kiligonzales

#91 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote:
kiligonzales wrote:
Dope_Man wrote:
Mi kaznjavamo zato sto je to neophodno da bi se odrzao mir u drustvu s obzirom da ne postoji niko drugi ko kaznjava. Da postoji bog, i da kaznjava, onda ne bi morali ljudi medjusobno da se kaznjavaju.

A bog, ocigledno iz stanja svijeta, ne kaznjava za zlo, niti nagradjuje dobro. Dobro prolaze oni koji iskoriste pogodnosti okoline, lose oni koji to ne ucine. Cini dobro citav zivot i umrijeces radeci svaki dan da se prehranis, cini zlo citav zivot i, ako te drustvo ne iskontrolise, umrijeces u dubokoj starosti uzivajuci u plodovima rada ostatka drustva jer sigurno nece sici bog da te kazni.
Prati pricu. Poceo sam pricu sa pitanjem jeli covjek milostivo bice ili nije? Ne odgovaraj na zadnje pitanje. Mi kaznjavamo jer mislimo da tako treba. Ko zna mozda sutra postene i cestite ljude budemo kaznjavali kao sto kaznjavamo kriminalce medju nama, sve to zavisi od toga koliko ce se izvitoperiti nasa svijest i eticka nacela koja njegujemo.

U vjerama Bog je taj koji ljude kaznjava na razlicite nacine, sve stvoreno sluzi Njemu i opstaje njegovom voljom, to sto svaki zli covjek ne dopadne ljudskoj pravdi, to ne znaci da ce promaci Bozijoj kazni. Vjere kazu da zli ljudi koji promaknu ljudskoj pravdi, nece promaci i Bozijoj. Ne umru svi losi ljudi lijepom smrcu, ali ni dobri ljudi ne umiru jednako lijepo bez obzira na to kakve su zivote zivjeli i kakvim su blagostanjem okiceni bili ili nisu. Pitanje nagrade i kazne u religijama je slozenije od boldiranog, filozofija je pokusala odgovoriti na to pitanje, stavovi su razliciti.
Covjecanstvo, u prosjeku, jeste prilicno milostivo. Vecina ljudi se ponasa prema drugima na nacin da im barem ne odmazu, ako vec ne pomazu. Dabome, tu su pojedinci koji rade ekstremno lose stvari, pa i nagovore citavu grupu da radi lose stvari. Ali to je nebitno naspram jednog boga koji navodno nesto radi jer, upravo zbog toga sto si i sam naveo, da i dobri i losi ljudi imaju razlicite zivote, od veoma sretnih do veoma nesretnih, pokazuje da bog, ako i postoji, ne brine za ono sto se desava.

Naravno da postoji izvlaka: ''ali ceka ih kazna na ''onom'' svijetu''. OK, neka ceka. Ali onda je trebao u svojim knjigama objasniti da ga izboli neka stvar za ovaj svijet, i da je tu samo kao posmatrac, ne kao akter kako ga svaka religija predstavlja, i kako se i sam predstavlja kroz svoja knjizevna djela. A kao takav, aktivan entitet, ne cini nista i stoga nije milostiv jer je stvorio sistem koji je prilicno sheban i u kom je ogroman potencijal za zlo. Uostalom, kao kreator svega je i znao tacno sta ce se desavati, pa je opet odlucio sve to stvoriti samo zarad svoje zabave, ili mozda da zadovolji svoju sujetu s obzirom na kolicinu molitvu i zrtava koje zahtjeva.
To kako bog djeluje ili ucestvuje u zivotu jednog pojedinca potpada pod bozansko znanje, ne pod ljudsko. Religije kazu bog poznaje sve i ljudima daje od svoga znanja koliko zeli. Ljudi su pisali o bogu, religija , filozofija, nauka svako na svoj nacin. Mišljenja ljudi o bogu nisu ujednačena, pa ni unutar religijskih zajednica. Imamo zivot koji je nastao kako je nastao i zakonitosti koje ga okruzuju, mozemo mi te zakonitosti nazvati slucajnostima, mozemo bozijom brigom,to je stvar izbora i ubjedjenja, ali puno vise je na ovom svijetu milosti, daleko vise nego zla. Istina je takva da zivot razlicitih bioloskih vrsta je moguc samo u kontroliranim uslovima i da covjek kao jedinka uci cijeli zivot, od rodjena do smrti kroz svoje iskustvo. Kada covjek stvori bilo sto sto ce samome sebi biti svrha, briga, izbor i zivjece unutar zakonitosti koje mu mi damo, pa makar to bilo sve ko u filmu terminator ili trasnformers, mocice se dijelom pribliziti onome sto se u religijama smatra bozanskim stvaranjem i bogom. Nece nas tome sigurno pribliziti otkrivanje Higsovog Bozna ili ti ga bozanske cestice.

Mi objasnjavamo sve kroz svoje iskustvo, a iskustva su nam razlicita. Ovdje na forumu najcesce dominira povrsinski pristup mnogim temama i banalizovanje religije, filozofije, nauke i ko god bude koracao ovim putevima uvidjece da bog bas nije odbacena kategorija, da su i mnogi naucnici koji su napravili revoluciju u nauci bili ti koji su vjerovali u visu silu koja djeluje na nas.
Dope_Man

#92 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

I konacno argument koji sve pobjedjuje.. naucnici iz proslosti su uglavnom vjerovali u boga.. to sto bi izgubili glavu da nisu cemo zanemariti jednako kao svo zlo milostivog samo da ostanemo pri svojoj poenti. Sve OK. :thumbup:
irac300

#93 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Dope_Man wrote:I konacno argument koji sve pobjedjuje.. naucnici iz proslosti su uglavnom vjerovali u boga.. to sto bi izgubili glavu da nisu cemo zanemariti jednako kao svo zlo milostivog samo da ostanemo pri svojoj poenti. Sve OK. :thumbup:
Al' obično prešute one koji su vjerovali u Zeusa, Jupitera, Budu...
shbc

#94 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by shbc »

W0rM wrote:
shbc wrote:
c/p posta sa jedne druge teme, a mislim da bi dobro dosla ovoj. Autor je @nasa:
Pa recimo da jeste odredjeno da se nesto desi i da je to bilo van tvoje volje ,sta je onda u tom dogadjaju tvoja nagrada ili kazna ako nisi imao utjecaja pa upravo tvoj odnos prema takvom dogadjaju to je tvoj izbor.
Npr.ne mozes mozda utjecati da ti ispadne tanjir i razbijes ga ,to je odredjeno ali nije kako ces reagovati hoces li reci ma o njegovu glavu :D ili ces psovati i nervirati se zbog materijalnog gubitka.
Nemoj mijesati Bozije odredjenje i Bozije sveznanje....
Ja tebi ponudim biraj lijeva ili desna ruka i znam da mozes izabrati izmedju 3 lijevu,desnu ili odbiti izbor ,znam ali ne utjecem na tvoj izbor...a samo sam covjek....naravno da je Bozije sveznanje preciznije ali ipak ne ulazi nuzno u utjecaj na covjekov izbor.
Ti bas ne kontas. Ja ne pricam o tome je li predodredjeno ili nije. Je li moja volja ili nije. Ja pricam o tome da je bog kakvim ga Islam predstavlja znao sta ce se desavati u mom zivotu milionima godina unazad, znao da ce me, ako me stvori, zbog mojih odluka prziti u vatri i opet odlucio da me stvori. Dakle ima sadisticne porive. Da nema, da je milostiv, stvorio bi nekoga drugog, nekog koga nece kaznjavati, a ne mene. A ta njegova sadisticnost nije odlika savrsenog bica.

Samo postojanje ateista je antiteza islamskom bogu.
Last edited by shbc on 09/09/2017 14:53, edited 2 times in total.
kiligonzales

#95 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote:I konacno argument koji sve pobjedjuje.. naucnici iz proslosti su uglavnom vjerovali u boga.. to sto bi izgubili glavu da nisu cemo zanemariti jednako kao svo zlo milostivog samo da ostanemo pri svojoj poenti. Sve OK. :thumbup:
Pa ljudska historija je malo sira od mracnog doba Evrope. To sto je inkvizitorska crkva ljudima kidala glave radi hereze, to ne znaci da je citava ljudska historija, mnoge civilizaije i prostori obiljezeni time. Jesu li jednako na svakom meridijanu zemaljske kugle i u svakom dobu historije jednako postupali lose prema ateistima? U zlatnom dobu Islama prije nego li je Gazali rekao da je matematika dijelo sejtana, pa islamski svijet time bacio u rikverc, historija svjedoci pisane tragove naucnika i filozofa koje bi s pravom danas mogli nazvati ateistima. Ne pise se o svakom da je lomace dopao ili da je dopao vjesala. Ali kada treba posrati tu civilizaciju, rado se uzme primjer spaljivanja jednog sufije koji je za sebe rekao "ja sam bog". Sta cemo sa istocnjackim religijama i filozofijima koje svoja vjerovanja ne baziraju na vjerovanju u Boga, vec na dosezanju prosvjetljenja kroz vrline, sa razlicitim poimanjem vjerovanja od abrahamskih religija i naucnicima i filozofima toga prostora koji nisu bili teisti jesu li i oni ubijali one koje kazu da bog nepostoji?

Potrudi se citati stvari onakvim kako ti ih pisem, da se citiram opet:
Mi objasnjavamo sve kroz svoje iskustvo, a iskustva su nam razlicita. Ovdje na forumu najcesce dominira povrsinski pristup mnogim temama i banalizovanje religije, filozofije, nauke i ko god bude koracao ovim putevima uvidjece da bog bas nije odbacena kategorija, da su i mnogi naucnici koji su napravili revoluciju u nauci bili ti koji su vjerovali u visu silu koja djeluje na nas.
Evo i ti biras kraci put i povrsinski pristup temi, kako bi poentirao na temi prema svome vidjenju svijeta. Ako ne razumijes napisano, da ti objasnim... Bog nije odbacena kategorija, ljudi su i prije kao i danas voljeli raspravljati imali ga ili nema i kakva su njegova obiljezja, isto tako jesu ili nisu vjerovali. Na kraju mozes li ti dokazati da svaki pojedinac koji sebe naziva teistom uopste vjeruje ili sebe naziva ateistom da nevjeruje? Visa sila od covjeka nuzno ljudi ne moraju nazvati bogom, ali je prisutna i mnogi naucnici je nisu zanegirali, niti su je imenovali, niti su odbacili upotpunosti da se u zakonima svijeta oko nas manifestuje i neka vrsta duha, kreativnosti, stvaralackog niza.
Dope_Man

#96 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Ode ti gonzales daleko od teme. Tebi je ocito ovdje cilj dokazivanje boga, i opet se pozivas na stare prozvakane argumente za to, pa i ovo sa uzgojem zivotinja koje tek sad vidim na prethodnoj stranici, i opet se tu pozivas na TRENUTNE nedostatke ljudskog znanja da bi opravdao cinjenicu da bog MORA da postoji, po tvom misljenju dabome. To me, na ovoj temi, ne zanima jer to nije tema.

Tema je da li je Allah, ili opcenito abrahamski bog stvarno milostiv. Milost tog bica je najbolje i najpostenije ocjenjivati prema njegovim pravilima koja je sam poslao u svojih par knjiga koje je izdavao tokom vremena. I jasno vidimo da se bas i ne ponasa lijepo prema pravilima morala kakva je sam postavio. Nije konzistentan, a to se od jednog boga ocekuje. I to ga, iz njegovih epizoda poput ranije spomenutih prica od Sodome i Gomore, do Joba i potapanja cijelog svijeta, ne cini milostivim. Kakvim ga cini sam spomenuo dovoljno puta na drugim temana, ovdje je samo pitanje milostiv ili ne. Na osnovu njegovh djela, u okviru njegovih pravila : ne, nije milostiv.
Hakiz

#97 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Ovako:

Rupa u zidu.

Imamo rezultat, rupu u zidu. Imamo onoga ko sve u zidu čini, čovjeka. Imamo alate koje je čovjek napravio (ručna bušilica, električna bušilica, akumulatorska bušilica itd). Dakle, koji god alat da je korišten, činjenica je da je čovjek odgovoran za rupu u zidu.

Zlo.

Imamo rezultat, postojanje zla. Imamo onoga ko sve što postoji čini, boga. Imamo alate koje je bog naravio (lucifer, šejtan, čovjekova slobodna volja itd). Dakle, koji god alat da je korišten, činjenica je da je bog odgovoran za zlo.
kiligonzales

#98 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote:Ode ti gonzales daleko od teme. Tebi je ocito ovdje cilj dokazivanje boga, i opet se pozivas na stare prozvakane argumente za to, pa i ovo sa uzgojem zivotinja koje tek sad vidim na prethodnoj stranici, i opet se tu pozivas na TRENUTNE nedostatke ljudskog znanja da bi opravdao cinjenicu da bog MORA da postoji, po tvom misljenju dabome. To me, na ovoj temi, ne zanima jer to nije tema.

Tema je da li je Allah, ili opcenito abrahamski bog stvarno milostiv. Milost tog bica je najbolje i najpostenije ocjenjivati prema njegovim pravilima koja je sam poslao u svojih par knjiga koje je izdavao tokom vremena. I jasno vidimo da se bas i ne ponasa lijepo prema pravilima morala kakva je sam postavio. Nije konzistentan, a to se od jednog boga ocekuje. I to ga, iz njegovih epizoda poput ranije spomenutih prica od Sodome i Gomore, do Joba i potapanja cijelog svijeta, ne cini milostivim. Kakvim ga cini sam spomenuo dovoljno puta na drugim temana, ovdje je samo pitanje milostiv ili ne. Na osnovu njegovh djela, u okviru njegovih pravila : ne, nije milostiv.
Samo govorim o sveukupnom pogledu na boga i o raznolikosti misljenja o njemu. Bez obzira o tome kakva su meni ili tebi ubjedjenja, nas pristup temi je laicki. Nisam tu da mjenjam ljudska ubjedjenja. Mi necemo dosegnuti konstruktivne rasprave ucenih ljudi religije, filozofije i naucnika na ovu temu ili bilo koju slicnu.

Svako prema svome promisljanju donosi zakljucke, za tebe nije milostiv, za mene jeste. Za tebe mozda ne postoji, za mene postoji. Stvar ubjedjenja. Pitanje nagrade i kazne ljudi za njihove grijehe u religijama je slozenije od price o Sodomi i Gomori, Joba i potapanja cijelog svijeta. Job je imo druge patnje, a Noa je bio svijedok potapanja. Medjutim nemaju bas svi jednako misljenje da li je to bio potop samo Noinom narodu ili cijelom svijetu. Mnogi napisali filozofska dijela o poimanju religije, mnoge teze i antiteze istoj, o tome napisali na hiljade stranica i opet se doveli u isti corsokak u kome smo mi.

Upo sam na temu pitanjem jeli covjek milostiv ili nije? Procitaj odgovore. Ljudi ubijaju jedni druge, jesu li oni milostivi? Ovo sam pitanje postavio ponovo jer tako izgleda tvoja boldirana recenica gore. Sad slobodno odgovori na to pitanje.

Ajmo sada, postaviti jedno filozofsko pitanje: "kako nesto sto je u filozofiji postavljeno superiornije u odnosu na covjeka moze biti uopste predmetom njegovog propitivanja"?

Da ne duljim vise u svijetu kojem zivimo svjedocimo prvenstveno milosti, a onda tek zlu.
kiligonzales

#99 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:Ovako:

Rupa u zidu.

Imamo rezultat, rupu u zidu. Imamo onoga ko sve u zidu čini, čovjeka. Imamo alate koje je čovjek napravio (ručna bušilica, električna bušilica, akumulatorska bušilica itd). Dakle, koji god alat da je korišten, činjenica je da je čovjek odgovoran za rupu u zidu.

Zlo.

Imamo rezultat, postojanje zla. Imamo onoga ko sve što postoji čini, boga. Imamo alate koje je bog naravio (lucifer, šejtan, čovjekova slobodna volja itd). Dakle, koji god alat da je korišten, činjenica je da je bog odgovoran za zlo.
Postavka ti je loša, ne možeš nešto što nema sposobnost učenja, vladanja po stečenom znanju, niti ima sposobnost razumjevanja, zaključivanja, promišljanja i dijelovanja, porediti sa mašinom. Čovjek iz svoga iskustva uči i time se iskustvom i vlada, mašine nisu takve. Činjenica jeste da je čovjek taj koji je stvorio alat i taj alat koristi, međutim nije alatu da izbor da li ce da busi po njegovoj ili sopstvenoj volji, niti upustvo kako da vlada sobom i gdje da busi, dali ce borerom uletiti u armaturu, beton i time biti odgovoran sto ce sprziti cijelu busilicu. :D
Zejnep

#100 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Vizionar 1985 wrote:Jb ga nije ovo raj. Fulate balun.
:D
Post Reply