prezimenko wrote:Tema ce propasti kao kamen na dno mora al hajd mozda neke navede na razmisljanje.
Sta sam danas uradio da u BiH bude bolje i sta mozemo uraditi ?
- Kupio domaci proizvod umjesto stranog
- Otisao na more u Neum ili na neko jezero
- Organizirao nesto / Pokrenuo nesto
- Nisam drotu dao "Cvaju" kad me zaustavio vec sam platio kaznu
- Bacio sam smece u kontejner a ne na cestu il jos gore sporet u rijeku
- Nisam smece bacio kroz prozor sa 5og sprata
- Otisao sam vani zaradio milione i vratio ih u BiH (ne otici vani u sustini nije pomoci zemlji)
- Pokrenuo sam "Biznis" i zpaoslio ljude ? iz dijaspore ili sl. (ovo obicno propadne jer cim sef nije tu radnici kradu i ljencare moze im se ha)
- ...
nastavite listu
Ne bih nastavljao listu, ali bih se osvrnuo na stavke iz postojece...
- Kupujem ono sto volim, sto mi treba, i sto mi odgovara. Ako je to domaci proizvod, super. Ako nije jer mi iz nekog razloga ne odgovara - neka ga poboljsaju, pa ako mi bude odgovarao, kupovacu onda njega.
- U Neum na more nisam isao nikada, a pogotovo ne bih danas. Zasto da u Neumu placam dvije lezaljke i suncobran 18-20 KM, i to na pretrpanoj sljuncanoj ili betonskoj plazi, i apartman 80-100 E, i da gledam paradajz-turizam na plazi, kad u Grckoj mogu za istu cijenu apartmana, i to s bazenom u cijeni, uzivati na uredjenim pjescanim plazama, toplijem i ciscem moru, i na lezaljkama i ispod palminih suncobrana koji u paketu (zavisno od plaze) kostaju 3-5 EUR (dvije lezaljke i suncobran)... Neum je u ovoj varijanti besmislen, zar ne... Cak je i u Albaniji (Dhermi, Himare, Saranda) neuporedivo jeftinije i bolje nego u Neumu. Po svim parametrima.
- Sta se to moze organizovati/pokrenuti u ovoj zemlji, a da ima bilo kakvog stvarnog efekta? Individualno pomazem gdje i kome mogu, i to je to.
- Niti dajem cvaje, a rijetko i placam kazne. Tu i tamo mozda neko parkiranje ili blago prekoracenje brzine. Ne divljam po cestama. Simple as that.
- Niti sam kad bacao smece mimo kontejnera, a jos manje bilo sta u rijeke ili jezera (a inace sam ribar). Cak i u ribi pokupim svo smece i ponesem sa sobom do prvog kontejnera.
- Nikad nista nisam bacio s bilo kojeg sprata.
- Samo ce idiot otici vani, zaraditi milione, a onda ih strovaliti u ENV matricnu rupu bez dna, zvanu - BiH...
- Pokrenuti biznis u BIH je ravno igrama bez granica. Pored jedne od najkomplikovanijih svjetskih administracija, ako ne i najkomplikovanije, biznis koji bi se pokrenuo (i pod uslovom da se nema nikakvih politickih veza i vezica), a koji bi znacio malo jaci finansijski obrt, od recimo 100K BAM mjesecno, automatski za sobom povlaci dolazak stranackih reketasa. Ukoliko se ne plati, onda to znaci automatski dolazak XY inspekcija koje ce se polomiti da sto vise otezaju i sankcionisu poslovanje. Ako ni to ne poluci neke rezultate (firma posluje kako treba sto se zakona tice), onda idu prijetnje i ucjene na telefon, paljenje imovine, pracenje i maltretiranje djece, itd.itd.
Ima li jos koja stavka da se obradi i prikaze u realnom BiH svjetlu...?
A odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan - nisam uradio nista ni da u BiH bude gore, za razliku od mnogih drugih, politicara pogotovo.