Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#76 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
koliko sam ja upućen, norma EN590 iz 2009 je posljednja norma za benzinska i dizel goriva, a to Euro 6 gorivo nije nigdje definirano
10 ppm sumpora, i minimalni cetanski broj 51 za naftu
nešto rigoroznije od toga nema
10 ppm sumpora, i minimalni cetanski broj 51 za naftu
nešto rigoroznije od toga nema
- Bakir1
#77 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
marketing je cudo.
taman neko zna koliko je ppm i koji je cetanski broj.
mogu oni pisati turbo src dpf gold premijum
taman neko zna koliko je ppm i koji je cetanski broj.
mogu oni pisati turbo src dpf gold premijum
- mk ultra
#78 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
euro 6 auto euro 6 gorivo logično 
- mk ultra
#79 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Da se nadovežem malo na ovo, bilo mi je prije mrsko pisati ali hajde.
Prvo, u BiH postoji pravilnik o kvaliteti motornih goriva.
http://www.fuzip.gov.ba/bundles/website ... 07_14).pdf
Član 13. kaže slijedeće:

EN 590:2008 NE POSTOJI!
Postoji EN 590 2005, postoji EN 590 2009 (još na snazi sa manjim izmjenama 2013 i 2017)
Pa se na osnovi nepostojeće Europske norme, piše da se može prodavati gorivo pod oznakom EN 590 (50 ppm) što također ne postoji
50 ppm gorivo postoji spomenuto u normi EN 590 2005, ali tamo izričito piše da se ta norma zaustavlja 31.12.2008.
Dalje, ovo što pišu Euro IV, V, VI gorivo, to nema nikakvog smisla, jer je gorivo normirano datom normom EN590 (za dizel) a norme izduvnih gasova su sasvim nešto drugo. EN 590 iz 2009 odgovara zadnjim normama izduvnih gasova.
Ovakve norme ne možete naći na internetu, ili ako nađete vrlooo teško. Ja imam 2009 i 2013 verzije EN 590, ako koga zanima mogu proslijediti.
Evo isječak iz norme koji definira parametre goriva.

Kad sam sve ovo napisao, jedna jako bitna informacija je da prema mojim traženjima i pretraživanjima skoro niko ne proizvodi ovo gorivo.
Isključivo se proizvodi
- Dizel 10ppm i 51 - 52 cetanskim brojem (obični dizel)
- ULSD Dizel sa 7-8ppm sumpora i 55 cetanskim brojem
- LUEL 1000 ppm lož ulje, 49 cetanski broj
Jedine rafinerije u našoj okolini koje su i dalje u mogućnosti da proizvode (prema mojim informacijama) su Rafinerija Bos. Brod i jedna manja Rafinerija u Grčkoj. Rafinerije u Azerbejdžanu su u većini slučajeva prešle na 10ppm upravo radi izvoza. Recimo najveće rafinerije kao što su one u Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Hrvatskoj ni nemaju opciju proizvodnje 50ppm goriva.
Gdje ga kupuju? Boga pitaj... šta prodaju... ne znaju ni oni
Jer zasto bi iko proizvodio gorivo koje ne moze plasirati nigdje.
Činjenica je da svi proizvode 10ppm ili čak 7ppm gorivo, da li naši Hemičari nešto mute i razblažuju sa LUEL-om, vjerojatno
Toliko od mene, ako vam se ne čita razumijem
Ako neko zna još neke sitnice, volio bih da podijeli... ili ako nešto od moga ovdje nije tačno... da korigujemo
http://www.fuzip.gov.ba/bundles/website ... 07_14).pdf
Član 13. kaže slijedeće:

EN 590:2008 NE POSTOJI!
Postoji EN 590 2005, postoji EN 590 2009 (još na snazi sa manjim izmjenama 2013 i 2017)
Pa se na osnovi nepostojeće Europske norme, piše da se može prodavati gorivo pod oznakom EN 590 (50 ppm) što također ne postoji
50 ppm gorivo postoji spomenuto u normi EN 590 2005, ali tamo izričito piše da se ta norma zaustavlja 31.12.2008.
Dalje, ovo što pišu Euro IV, V, VI gorivo, to nema nikakvog smisla, jer je gorivo normirano datom normom EN590 (za dizel) a norme izduvnih gasova su sasvim nešto drugo. EN 590 iz 2009 odgovara zadnjim normama izduvnih gasova.
Ovakve norme ne možete naći na internetu, ili ako nađete vrlooo teško. Ja imam 2009 i 2013 verzije EN 590, ako koga zanima mogu proslijediti.
Evo isječak iz norme koji definira parametre goriva.

Kad sam sve ovo napisao, jedna jako bitna informacija je da prema mojim traženjima i pretraživanjima skoro niko ne proizvodi ovo gorivo.
Isključivo se proizvodi
- Dizel 10ppm i 51 - 52 cetanskim brojem (obični dizel)
- ULSD Dizel sa 7-8ppm sumpora i 55 cetanskim brojem
- LUEL 1000 ppm lož ulje, 49 cetanski broj
Jedine rafinerije u našoj okolini koje su i dalje u mogućnosti da proizvode (prema mojim informacijama) su Rafinerija Bos. Brod i jedna manja Rafinerija u Grčkoj. Rafinerije u Azerbejdžanu su u većini slučajeva prešle na 10ppm upravo radi izvoza. Recimo najveće rafinerije kao što su one u Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Hrvatskoj ni nemaju opciju proizvodnje 50ppm goriva.
Gdje ga kupuju? Boga pitaj... šta prodaju... ne znaju ni oni
Jer zasto bi iko proizvodio gorivo koje ne moze plasirati nigdje.
Činjenica je da svi proizvode 10ppm ili čak 7ppm gorivo, da li naši Hemičari nešto mute i razblažuju sa LUEL-om, vjerojatno
Toliko od mene, ako vam se ne čita razumijem
Ako neko zna još neke sitnice, volio bih da podijeli... ili ako nešto od moga ovdje nije tačno... da korigujemo
- nivla
#80 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
ma prije da ovi nasi pod 50ppm gorivom prodaju 10ppm bez aditiva, a onda aditivirano prodaju pod 10ppm
mozda pancevo i brod proizvode 50ppm za nase trziste ali glupa je logika proizvodit samo za bih
mozda pancevo i brod proizvode 50ppm za nase trziste ali glupa je logika proizvodit samo za bih
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#81 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Ja mislim da je to sve isto gorivo, i 10 ppm i 50 ppm, samo marketinski prilagodjeno Bosanskim glavama.nivla wrote:ma prije da ovi nasi pod 50ppm gorivom prodaju 10ppm bez aditiva, a onda aditivirano prodaju pod 10ppm
- nivla
#82 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
ja sam iskreno najgore gorivo u zivotu nasuo na mandicu i to ono skuplje euro5 auto nije primalo gas nikako, nakon sipanja na regularnoj pumpi auto prodisalo
otkako je gazprom kod vise uveo tradiciju “jeftinog” 50ppm goriva sipam tamo i presao sam preko 80000 sa tim gorivom, nisam primjecivao neku razliku u odnosu na povremena sipanja 10ppm kod nas i van granica bih,doduse i auto uskoro krece u srednju skolu tako da me nije ni briga
otkako je gazprom kod vise uveo tradiciju “jeftinog” 50ppm goriva sipam tamo i presao sam preko 80000 sa tim gorivom, nisam primjecivao neku razliku u odnosu na povremena sipanja 10ppm kod nas i van granica bih,doduse i auto uskoro krece u srednju skolu tako da me nije ni briga
-
UmaX
#83 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Mozda mi je motor takav al sta god sam nasuo auto jednako ide. Jos nisam osjetio da nesto slabije vuce ili da vise trosi. Sve isto.
- mk ultra
#84 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
ma nema tonivla wrote:ma prije da ovi nasi pod 50ppm gorivom prodaju 10ppm bez aditiva, a onda aditivirano prodaju pod 10ppm
ima gorivo, benzin dizel itd, ovisno o temperaturi na kojoj ga dobijaju i procesa iz kojeg ga dobiju ali i kvalitete nafte koju imaju
malo skuplja varijanta i teža da dobiti je dizel sa nižom tačkom smrzavanja ili ti ga "zimski" dizel
sve dalje je marketing kao i famozno Euro 6 gorivo
- Haris.ba
#85 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Nasuo greskom to 50mm gorivo. Motor se vise cuje, trosi vise. Neka hvala.
-
tempuser
#86 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Vjerovatno se jos neko sjeca cijele frke oko usvajanja zakona kad je Dodik oborio da se usvoji pravolnik sa visim standardima da bi Rusima mogao prodati Brod i Modricu jer u protivnom ne bi imali gdje gorivo prodavati.mk ultra wrote:Da se nadovežem malo na ovo, bilo mi je prije mrsko pisati ali hajde.
Jedine rafinerije u našoj okolini koje su i dalje u mogućnosti da proizvode (prema mojim informacijama) su Rafinerija Bos. Brod i jedna manja Rafinerija u Grčkoj.
-
kokolina
#87 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Jutros u Mostaru, tačnije u Rodoču na petrolu ima samo jedan dizel bez ikakve oznake sa cijenom 2,31 KM
Kome onda reklama za qmax goriva
Kome onda reklama za qmax goriva
-
tempuser
#88 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Koliko znam limitirajuci faktor je broj tankova na pumpama, ne mozes imatu dvije vrste goriva na pumpi sa jednim tankom.
- kabal1337
#89 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
ma vala iskreno da ti kazem mislim da svi muljaju. Lafo dvije vrste dizela. A onako male pumpe nema teorije da pokopaju 4 "tanka" ispod. Vjerovatno postoje neki i propisi na kojoj udaljenosti moraju biti .tempuser wrote:Koliko znam limitirajuci faktor je broj tankova na pumpama, ne mozes imatu dvije vrste goriva na pumpi sa jednim tankom.
- Optimist
#90 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Ni ne kopaju se tankovi posebno za svako gorivo, vec se ugradi 1 ili eventualno 2 ako je veca pumpa u pitanju. I onda taj tank iznutra moze imati komora koliko hoces za razne vrste goriva. Jedan tank moze imati zapreminu i preko 100 tona.
- mk ultra
#91 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
u pravilu da je to to gorivo stvarno, ne bi trebalo biti apsolutno nikakve razlike osim u kolicini sumpora, cak bi trebalo biti blaže na 50ppm gorivuHaris.ba wrote:Nasuo greskom to 50mm gorivo. Motor se vise cuje, trosi vise. Neka hvala.
niti bi novija auta sa EUR6 normom imala problema sa tim...
fazon je što to niko više ne pravi, a šta oni miksaju, rade... boga pitaj
- basicm
#92 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
50ppm bi trebao biti bolji za motor od 10ppm, jeli tako? Ali je losiji za okolis.
- mk ultra
#93 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
da, radi bolje viskoznosti i podmazivanja, ali se u ovaj 10ppm dodaje biodizela do 7% kako je norma definisala da bi se kompenziralobasicm wrote:50ppm bi trebao biti bolji za motor od 10ppm, jeli tako? Ali je losiji za okolis.
- Haris.ba
#94 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Sad me zanima šta stavljaju u to 50mm. Nasuo sam bio pola rezervoara. I haman odmah je počeo motor da se čuje više. Isto se je auto vozilo ko što se vozi mjesecima - i do slijedećeg sipanja potrošeno je više od 1 litar na 100km nego inače. Regeneracija fap filtera se upalila ubrzo.
-
UmaX
#95 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Povecana potrosnja je mogla bit bas zbog regeneracije, a regeneracija bi te mozda sljedovala svakako.
- Haris.ba
#96 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Sipam gorivo na istoj pumpi haman dvije godine. Regeneraciju obavljam redovno na autoputu. Baš je očita bila promjena rada motora.UmaX wrote:Povecana potrosnja je mogla bit bas zbog regeneracije, a regeneracija bi te mozda sljedovala svakako.
-
walk_M-A-N
#97 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Sve piše:mk ultra wrote:u pravilu da je to to gorivo stvarno, ne bi trebalo biti apsolutno nikakve razlike osim u kolicini sumpora, cak bi trebalo biti blaže na 50ppm gorivuHaris.ba wrote:Nasuo greskom to 50mm gorivo. Motor se vise cuje, trosi vise. Neka hvala.
niti bi novija auta sa EUR6 normom imala problema sa tim...
fazon je što to niko više ne pravi, a šta oni miksaju, rade... boga pitaj
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ultra-low-sulfur_diesel
https://en.m.wikipedia.org/wiki/EN_590
Oni koji voze novije auto (i hvale se njime) i ne trebaju štedjeti i sipati sa običnim pukom kome je 50ppm odličan
- mk ultra
#98 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Pa eto isto pise da tdi do 2009 nije volio ovaj ulsd
Pa su povecali u en 590 2009 udio biodizela (masti) u ovom 10ppm sa 5 na 7%
Ako je sve ok sa gorivom, sa 50ppm nema problema da ne znam u koliko nov motor naspes
Pa su povecali u en 590 2009 udio biodizela (masti) u ovom 10ppm sa 5 na 7%
Ako je sve ok sa gorivom, sa 50ppm nema problema da ne znam u koliko nov motor naspes
- Bakir1
#99 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Ali se osjeti na autu kada naspes gorivo u nekoj zapadnoj zemlji 
- mk ultra
#100 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva
Alhemicari iz Bosne se malo preracunajuBakir1 wrote:Ali se osjeti na autu kada naspes gorivo u nekoj zapadnoj zemlji