Sunce tuđeg neba...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#76 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Connaisseur Karlin »

meteorit135531 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
meteorit135531 wrote: Želim jednostavno otići.
pa sto cekas :-)
Očito nisi čitala temu. Ne mogu jer imam BH pasoš koji mi usporava i usloznjava čitav proces. Ljudi su predali zahtjeve za vizu još u 12 mjesecu prošle godine , i još nisu došli na red. Još pritom nemam para jer sam besperspektivna bosanska fukara, a u Bosni više ne vidim smisao osim da sjedim i pratim putanju Sunca na nebu.
Lako je vama koji ste otišli u periodu 92 - 95, vama je život sasvim lagodan, pa nam možete pristajati na muku i govoriti nam kako smo lijen narod koji neće da radi. :roll:
Ja , sve je to tako kako vi kažete. Nastavite srati o burecima, molim vas. :-)
pa zivio si blizu Bodensee, tj. kad si se vratio u BiH ?
meteorit135531

#77 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by meteorit135531 »

meteorit135531 wrote:
1998. I nisam sigurno jedina izbjeglica koju su Svabe tako deportovale nazad , kad se u Bosni situacija stabilizovala i kad se prestalo pucati. Mnogi naši su , kad su bili suočeni sa povratkom u Bosnu, odabrali da odu u Ameriku, Kanadu ili Australiju. Te poratne godine su bile pogubne za naše izbjeglice jer ih je njemačka vlast dosta vratila nazad , ljudi su se snalazili kako su znali i umjeli samo da ostanu.
Tako da sigurno ima barem na hiljade istih slučajeva gdje ćeš pročitati istu stvar , što je značilo da i tim poratnim godinama , a i dan danas niko ne želi balkance i da je dosta teško strancu da krene sa nule , i znam da ću imati milion prepreka i problema dok ne stanem na noge , ali svakako je i to bolje nego da trunem u Bosni.

I dalje bi mi trunuli u ovoj rupi , da njemačka ekonomija toliko ne grabi naprijed , da ljudi muku muče sa nedostatkom radne snage, što visokokvalifikovane, što deficitarne radne snage.
I naravno , meni je jasno kakva očekivanja imam od zapada, i ne obazirem se na mahalske priče o tom nedostiznom uspjehu na zapadu. Ono što me tjera van Bosne je mogućnost da zaradim pristojnu penziju , i novac koji će mi biti dovoljan za rješavanje stambenog pitanja u Bosni , kupovinu auta , i nakon određenog vremena povratak u BIH sa kapitalom da se pokrene neki manji biznis koji će mi biti dovoljan za normalan život.

Ne tražim ništa pretjerano ni ništa neizvodivo.
Jer da ovo sve mogu ostvariti u Bosni , ne bih razmišljao o odlasku u Njemačku.
A poslije svega toga , dolazim do razmišljanja da treba i zasnovati porodicu , i da o tome jednostavno ne možeš ni smiješ razmišljati ako si nezaposlen u Bosni.

Ali barem se tješim sto nisam jedini koji je nezaposlen u ovoj banana državi.
Connaisseur Karlin

#78 Re: Sunce tuđeg neba...

meteorit135531 wrote:
meteorit135531 wrote:
1998. I nisam sigurno jedina izbjeglica koju su Svabe tako deportovale nazad , kad se u Bosni situacija stabilizovala i kad se prestalo pucati. Mnogi naši su , kad su bili suočeni sa povratkom u Bosnu, odabrali da odu u Ameriku, Kanadu ili Australiju. Te poratne godine su bile pogubne za naše izbjeglice jer ih je njemačka vlast dosta vratila nazad , ljudi su se snalazili kako su znali i umjeli samo da ostanu.
Tako da sigurno ima barem na hiljade istih slučajeva gdje ćeš pročitati istu stvar , što je značilo da i tim poratnim godinama , a i dan danas niko ne želi balkance i da je dosta teško strancu da krene sa nule , i znam da ću imati milion prepreka i problema dok ne stanem na noge , ali svakako je i to bolje nego da trunem u Bosni.

I dalje bi mi trunuli u ovoj rupi , da njemačka ekonomija toliko ne grabi naprijed , da ljudi muku muče sa nedostatkom radne snage, što visokokvalifikovane, što deficitarne radne snage.
I naravno , meni je jasno kakva očekivanja imam od zapada, i ne obazirem se na mahalske priče o tom nedostiznom uspjehu na zapadu. Ono što me tjera van Bosne je mogućnost da zaradim pristojnu penziju , i novac koji će mi biti dovoljan za rješavanje stambenog pitanja u Bosni , kupovinu auta , i nakon određenog vremena povratak u BIH sa kapitalom da se pokrene neki manji biznis koji će mi biti dovoljan za normalan život.

A poslije svega toga , dolazim do razmišljanja da treba i zasnovati porodicu , i da o tome jednostavno ne možeš ni smiješ razmišljati ako si nezaposlen u Bosni.

meni je zao , jer tvoji roditelji nisu donjeli boju odluku :sad: ne znam zasto si ovako dugo cekao :roll:
s@mson

#79 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by s@mson »

Moj primjer i moji razlozi zbog cega nisam otisao pod "sunce tudjeg neba"...
Neposredno pred rat a u toku rata nekoliko puta sam pozivan da "bjezim vani" ali jbg, mlada luda glava nije razmisljala, njoj je bilo bitno da brani Bosnu i u toku te odbrane nekakvim cudom prodjem neokrznut, mislim na ranjavanja i te stvari... Ni moja porodica nije nastradala, hvala Bogu, i nakon dejtona demobilizacija, povratak na stari posao i zadrzavanje na istom toliko vremena da se razduzim, jer jebemu ja sad iz rata, osjecao se kao "pobjednik" i pun energije.. Nadjem zaista dobar posao u javnom preduzecu, tada bez stele i nepotizma uistinu...
Nakon par godina se ozenim, osnujem porodicu ali i dalje zivim sa roditeljima u istoj kuci..
Godina za godinom, ulaganja u staru kucu sve veca, jedno dijete, nakon cetiri godine i drugo...
Moji roditelji bolesni, od operacije do operacije...
Mogao sam i onda kad sam tek stupio u brak otici vani, kupiti stan ili nesto trece ali nisam...
Tada nisam znao zasto nisam, kasnije mi je nadoslo...
Da sam napustio dom i kucu moji roditelji vjerovatno ne bi prezivjeli, pored stalne brige za njih mislim da oni ni psihicki ne bi to podnijeli...
Danasnje stanje, u kreditima do grla, sve ulozio u staru kucu, u auto koje je progutalo dosta para, trenutno nemam auto, firma i nije vise tako jaka kao na pocetku ove price...
Imam dvoje djece, 18 i 12 godina, roditelje s kojima svaki dan popijem kafu u vrijeme "dnevnika u pola osam"...
Primanja su ostala ista, potrebe se mnogostruko povecale, plivam iz jedne kreditne kartice u drugu, prebacujem iz nista u nista, gledam djecu kako postaju ljudi, gledam svoje roditelje koji ipak sretno stare...
Ja necu nigdje, ko ga jebe, ne mogu ni fizicki vise, 5 operacija diskus hernije...
Ali, trazim nacin da moja djecu odu, insistiram na tome...
animals

#80 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by animals »

Bem ti zivot i ove proklete prostore..
uvijek se sanjalo da se pobjegne odavde..
od generacije do generacije...
prokleta zemlja..
beobasket

#81 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

sarayewo wrote:
beobasket wrote:Zaboli mene neka stavr sta je neko deseti ili taj zviz pisao o Danskoj. Ja imam pravo iznjeti svoj dozivljaj i kroz sta sam sve prosao i prolazim, ako mislis da je drugacije pakuj kofere i dolazi u Kopenhagen pa i ti budi tkz. dijaspora. Mozes kod mene na kaucu nociti dok sebe ne smjestis.
Imas i kauc viska?! A sve Danska ne valja... Hvala ti na pozivu, ja sam svojim putem otisao jos 2008, a ti se vrati na prvi post pa vidi jel covjek pitao kako je u Danskoj i nalazi li se tamo posao preko stele, ili mogu li proci cevapi kao biznis u zapadnoj evropi. Bitno je nek' se drobi...
Imam jedan kauc ali ako tebi treba drugi bez brige pobrinit cu se.
beobasket

#82 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

meteorit135531 wrote:
meteorit135531 wrote:

I ti bi u Njemacku opet, kod istih koji su te sutnuli nazad. Je ne bi pa kad bi crko. Pazi da te opet ne sutnu nazad?
BajramBarecula

#83 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by BajramBarecula »

beobasket wrote:
I ti bi u Njemacku opet, kod istih koji su te sutnuli nazad. Je ne bi pa kad bi crko. Pazi da te opet ne sutnu nazad?
sta je poenta ovog baljezganja?
miki27A

#84 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by miki27A »

s@mson wrote:Moj primjer i moji razlozi zbog cega nisam otisao pod "sunce tudjeg neba"...
Neposredno pred rat a u toku rata nekoliko puta sam pozivan da "bjezim vani" ali jbg, mlada luda glava nije razmisljala, njoj je bilo bitno da brani Bosnu i u toku te odbrane nekakvim cudom prodjem neokrznut, mislim na ranjavanja i te stvari... Ni moja porodica nije nastradala, hvala Bogu, i nakon dejtona demobilizacija, povratak na stari posao i zadrzavanje na istom toliko vremena da se razduzim, jer jebemu ja sad iz rata, osjecao se kao "pobjednik" i pun energije.. Nadjem zaista dobar posao u javnom preduzecu, tada bez stele i nepotizma uistinu...
Nakon par godina se ozenim, osnujem porodicu ali i dalje zivim sa roditeljima u istoj kuci..
Godina za godinom, ulaganja u staru kucu sve veca, jedno dijete, nakon cetiri godine i drugo...
Moji roditelji bolesni, od operacije do operacije...
Mogao sam i onda kad sam tek stupio u brak otici vani, kupiti stan ili nesto trece ali nisam...
Tada nisam znao zasto nisam, kasnije mi je nadoslo...
Da sam napustio dom i kucu moji roditelji vjerovatno ne bi prezivjeli, pored stalne brige za njih mislim da oni ni psihicki ne bi to podnijeli...
Danasnje stanje, u kreditima do grla, sve ulozio u staru kucu, u auto koje je progutalo dosta para, trenutno nemam auto, firma i nije vise tako jaka kao na pocetku ove price...
Imam dvoje djece, 18 i 12 godina, roditelje s kojima svaki dan popijem kafu u vrijeme "dnevnika u pola osam"...
Primanja su ostala ista, potrebe se mnogostruko povecale, plivam iz jedne kreditne kartice u drugu, prebacujem iz nista u nista, gledam djecu kako postaju ljudi, gledam svoje roditelje koji ipak sretno stare...
Ja necu nigdje, ko ga jebe, ne mogu ni fizicki vise, 5 operacija diskus hernije...
Ali, trazim nacin da moja djecu odu, insistiram na tome...
Ovo dijete od 18 je li skolu zavrsilo srednju cetverogodisnju? Ako jeste onda moze da igra zelenu lutriju (obzirom da ti ne zelis da napustas zemlju). Ako ne zeli, a dobro mu/joj ide u skoli nek gleda na neku od stipendija preko American Councils da ode bar na godinu dana da prosiri vidike, skoluje se.
beobasket

#85 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

BajramBarecula wrote:
beobasket wrote:
sta je poenta ovog baljezganja?
Baljezganje je pljuvati pa lizati.
beobasket

#86 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

animals wrote:Bem ti zivot i ove proklete prostore..
prokleta zemlja..
Nije prostor kao geografski pojam kriv vec sam um kod vecine ljudi. Da se docepati duge. Ko biva tamo negdje daleko u horizonti lezi sreca. Moze svak pricati sta hoce. Neka ove godine zavrsi 110 ljudi za psihologa od kojih 8 su stranci a neka potreba svega broji 100. Niti jedan od tih 8 nece dobiti posao pa kad bi svi od reda bili bolji od preostalih 102, opet nece dobiti posao. Prije pet mjeseci poznanik pise na Facebooku o svom otkazu, gdje je proveo 11 godina. Pise on dobio otkaz a novi kolega (isti posao) kojeg su zaposlili prije nepunu godinu ostao. Razlika izmedju njega i kolega, on stranac kolega nije.To su cinjenice koje nasi ljudi nece ili ne mogu sazvakati pa se tjese koje kakvim pricama kako ono kako ovo.

Nije sve u pari i ako u Bosni ljudi misle da parom mozes sve, koje je manjak pa samo da se docepati para a lako cemo za sve ostalo. Kada bi tako idealno stvari bile gdje bi nam bio kraj.
Dwndler

#87 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Dwndler »

beobasket wrote:
animals wrote:Bem ti zivot i ove proklete prostore..
prokleta zemlja..
Nije prostor kao geografski pojam kriv vec sam um kod vecine ljudi. Da se docepati duge. Ko biva tamo negdje daleko u horizonti lezi sreca. Moze svak pricati sta hoce. Neka ove godine zavrsi 110 ljudi za psihologa od kojih 8 su stranci a neka potreba svega broji 100. Niti jedan od tih 8 nece dobiti posao pa kad bi svi od reda bili bolji od preostalih 102, opet nece dobiti posao. Prije pet mjeseci poznanik pise na Facebooku o svom otkazu, gdje je proveo 11 godina. Pise on dobio otkaz a novi kolega (isti posao) kojeg su zaposlili prije nepunu godinu ostao. Razlika izmedju njega i kolega, on stranac kolega nije.To su cinjenice koje nasi ljudi nece ili ne mogu sazvakati pa se tjese koje kakvim pricama kako ono kako ovo.

Nije sve u pari i ako u Bosni ljudi misle da parom mozes sve, koje je manjak pa samo da se docepati para a lako cemo za sve ostalo. Kada bi tako idealno stvari bile gdje bi nam bio kraj.
Pa nisu svi stranci nezaposleni. Jos imas drzava koje uvoze radnu snagu, ukljucujuci i Dansku.
I zasto ne probas(ju) ici negdje drugo, gdje misle da ce im biti bolje ili gdje nema diskriminacije, koja usput i nije naslov OVE teme?
beobasket

#88 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Dwndler wrote:
Pa nisu svi stranci nezaposleni. Jos imas drzava koje uvoze radnu snagu, ukljucujuci i Dansku.
I zasto ne probas(ju) ici negdje drugo, gdje misle da ce im biti bolje ili gdje nema diskriminacije, koja usput i nije naslov OVE teme?
Nemoj hljeba ti o Danskoj, jer u istoj zivim i vidim vrlo dobro sta se odvija odvje. Kakvi stranci i p.m.! Eto sjebali se Danci steranjem crvenih tepisona i mahanjem zastavicama na kojim pise dobrodosli. I ovo sto dobije posao je kap u moru a sta je tek sa starim strancima? Eto samo da bi ih lakse razlikovali od novokomponovanih stranaca.
Dwndler

#89 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Dwndler »

beobasket wrote:
Dwndler wrote:
Nemoj hljeba ti o Danskoj, jer u istoj zivim i vidim vrlo dobro sta se odvija odvje. Kakvi stranci i p.m.! Eto sjebali se Danci steranjem crvenih tepisona i mahanjem zastavicama na kojim pise dobrodosli. I ovo sto dobije posao je kap u moru a sta je tek sa starim strancima? Eto samo da bi ih lakse razlikovali od novokomponovanih stranaca.
i ja zivim, i za divno cudo i radim u Danskoj, pa ti zato i kazem. A na svom putu do posla vidim hrpu tamnoputih sa indijskog polukontinenta koji se razmile po okolnim IT firmama, plus hrpa ovih iz istocnih zemalja, sto ili ciste ili raznose novine, ili su zanatlije, a ima cak i ljudi iz nasih krajeva u IT brnasi, koji su dosli i dobili poslove i rade kojekuda. Ne mislim na nas, koji smo od rata ovdje. Plus sto znam za sigurno 50-10 faca u 30'im i 40'im koji rade i imaju dobra primanja i dobre pozicije, koje cak i saltaju.
beobasket

#90 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Dwndler wrote:
i ja zivim, i za divno cudo i radim u Danskoj, pa ti zato i kazem. A na svom putu do posla vidim hrpu tamnoputih sa indijskog polukontinenta koji se razmile po okolnim IT firmama, plus hrpa ovih iz istocnih zemalja, sto ili ciste ili raznose novine, ili su zanatlije, a ima cak i ljudi iz nasih krajeva u IT brnasi, koji su dosli i dobili poslove i rade kojekuda. Ne mislim na nas, koji smo od rata ovdje. Plus sto znam za sigurno 50-10 faca u 30'im i 40'im koji rade i imaju dobra primanja i dobre pozicije, koje cak i saltaju.
Jarane ja na odjelu jedini stranac. Sve oko mene sami Nielseni i Jenseni. Sto se nas ratnih doseljenika tice vecina koju poznajem nije u radnom odnosu. Nije samo rijec o ljudima nad 50 godina nego ima i onih u 30im godinama. Bar u mom okruzenju ne radi 2/3. Ima bizarnih slucaja gdje u ruci ima magisterij ali je bez posla godinama, jer u struci pevise sa istom skolom a malo pozicija. Jos od kako su uveli restrikciju na novo studiranje od 6 godina pravo su najebali. U IT bransi poznam jednog. Sto se novokomponovanih stranaca tice bogme da nisam licno vidio kako rade primjerice poljski tesari, zidari mogao bi svak pricati sta pozeli. Sitna rupcica u sistemu koja se koristi maksimalno od strane danskih poslodavaca.

Nije Danska sto je nekada bila. Sve se srezalo zadnjih godina da primjerice je smjesno uplacivati u a-kasse i fagforening. Stranci vjeciti krivci kad god gdje zaskripi u drzavi. Najvise zahvaljujuci DF, koja je druga stranka po jacini. Da nas mogu sutra bi nas sve istjerali.
exliberal-ex

#91 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by exliberal-ex »

beobasket wrote:
Dwndler wrote:
Jarane ja na odjelu jedini stranac. Sve oko mene sami Nielseni i Jenseni. Sto se nas ratnih doseljenika tice vecina koju poznajem nije u radnom odnosu. Nije samo rijec o ljudima nad 50 godina nego ima i onih u 30im godinama. Bar u mom okruzenju ne radi 2/3. Ima bizarnih slucaja gdje u ruci ima magisterij ali je bez posla godinama, jer u struci pevise sa istom skolom a malo pozicija. Jos od kako su uveli restrikciju na novo studiranje od 6 godina pravo su najebali. U IT bransi poznam jednog. Sto se novokomponovanih stranaca tice bogme da nisam licno vidio kako rade primjerice poljski tesari, zidari mogao bi svak pricati sta pozeli. Sitna rupcica u sistemu koja se koristi maksimalno od strane danskih poslodavaca.

Nije Danska sto je nekada bila. Sve se srezalo zadnjih godina da primjerice je smjesno uplacivati u a-kasse i fagforening. Stranci vjeciti krivci kad god gdje zaskripi u drzavi. Najvise zahvaljujuci DF, koja je druga stranka po jacini. Da nas mogu sutra bi nas sve istjerali.
De ba popusti malo I ti ....sve nevalja a nemices se
Ja nisam u Evropi nego u Kanadi I imam jarana ko je isti ti...nista mu nevalja, ovdje dodje sezonski I ode na gradjevinu ( ima neku svoju firmu) , radi 6 mjeseci I samo kuka nevalja ovdje nista samo dole valja...prodje ljeto on se spakuje I ode dole lelemudat 6 mjeseci I onda odozdo se javlja joj kod vas zima vidi kod nas kako je fino...mislim :zid:

joj nebi ja mogao ko vi u kancelariju pa ispred kompjutera...nebi ni ja na gradjevinu ...bio probao zajebi , bolje je radit kao IT nego gradjevinac
Evo prije par mjeseci pocela jedna hercegovka da radi ovjde kod mene...imali su jednu I nije im valjala, njoj otkaz I dovedu herku...ona rekla ja sam ovdje ali sam kupila kartu da idem da posjetim roditelje...nema frike idi kad se vratis dolazis na full time...
I nije jedina, znam toliko naseg svijeta koji drma na svojim pozicijama

zato popusti mi kukanja I preseravanja...sjecam se kako si govorio da je skupo otic avionom do tuzle da je bolje I jeftinije autom... :facepalm:
Connaisseur Karlin

#92 Re: Sunce tuđeg neba...

exliberal-ex wrote: Ja nisam u Evropi nego u Kanadi I imam jarana ko je isti ti...nista mu nevalja, ovdje dodje sezonski I ode na gradjevinu ( ima neku svoju firmu) , radi 6 mjeseci I samo kuka nevalja ovdje nista samo dole valja...prodje ljeto on se spakuje I ode dole lelemudat 6 mjeseci I onda odozdo se javlja joj kod vas zima vidi kod nas kako je fino...mislim :zid:

joj nebi ja mogao ko vi u kancelariju pa ispred kompjutera...nebi ni ja na gradjevinu ...bio probao zajebi , bolje je radit kao IT nego gradjevinac
Evo prije par mjeseci pocela jedna hercegovka da radi ovjde kod mene...imali su jednu I nije im valjala, njoj otkaz I dovedu herku...ona rekla ja sam ovdje ali sam kupila kartu da idem da posjetim roditelje...nema frike idi kad se vratis dolazis na full time...

zato popusti mi kukanja I preseravanja...sjecam se kako si govorio da je skupo otic avionom do tuzle da je bolje I jeftinije autom... :facepalm:
ma Kanada nije nesto poseban izbor, iman znatno boljih lokacija, ako se mogu birati , naravno :)
exliberal-ex

#93 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by exliberal-ex »

exliberal-ex wrote: Ja nisam u Evropi nego u Kanadi I imam jarana ko je isti ti...nista mu nevalja, ovdje dodje sezonski I ode na gradjevinu ( ima neku svoju firmu) , radi 6 mjeseci I samo kuka nevalja ovdje nista samo dole valja...prodje ljeto on se spakuje I ode dole lelemudat 6 mjeseci I onda odozdo se javlja joj kod vas zima vidi kod nas kako je fino...mislim :zid:

ma Kanada nije nesto poseban izbor, iman znatno boljih lokacija, ako se mogu birati , naravno :)
Ma Kanada je ok....prema strancima su dosta dobri, ima posla, fino se zaradjuje, besplatno zdravstvo...jedino sto nas jebe ovaj nenormalan rast cijena nekretnina...ali I tome ce doci kraj
Mene nervira to sranje prema drzavama koje su te primile, dale ti smjestaj , uslove za zivot...do tebe je poslije kako se snalazis ali I opet nevalja...ovaj tip sto ga spominjem...uzimao je dobre pare prije par godina ali dosli ljudi iz evrope ( poljaci, bugari, albanci) I oborili cijenu rada..I sad on kuka kako se nemoze zaradit...moze ali nemozes uzimat ko lopatom kao sto si uzimao za fuseraj, ako uradis vrhunski posao onda jarane mozes I da naplatis posteno..
Connaisseur Karlin

#94 Re: Sunce tuđeg neba...

exliberal-ex wrote:

Ma Kanada je ok....prema strancima su dosta dobri, ima posla, fino se zaradjuje, besplatno zdravstvo...jedino sto nas jebe ovaj nenormalan rast cijena nekretnina...ali I tome ce doci kraj
Mene nervira to sranje prema drzavama koje su te primile, dale ti smjestaj , uslove za zivot...do tebe je poslije kako se snalazis ali I opet nevalja...ovaj tip sto ga spominjem...uzimao je dobre pare prije par godina ali dosli ljudi iz evrope ( poljaci, bugari, albanci) I oborili cijenu rada..I sad on kuka kako se nemoze zaradit...moze ali nemozes uzimat ko lopatom kao sto si uzimao za fuseraj, ako uradis vrhunski posao onda jarane mozes I da naplatis posteno..
:thumbup:

da, i ja sam tako primjtila, a, da dodam, najvise kukaju lijene osobe sa srendjmom skolom sa Balkana, nadaju se brzoj zaradi novca :D
beobasket

#95 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

exliberal-ex wrote:
beobasket wrote:
Dwndler wrote:

Ja nisam u Evropi nego u Kanadi I imam jarana ko je isti ti...nista mu nevalja, ovdje dodje sezonski I ode na gradjevinu ( ima neku svoju firmu) , radi 6 mjeseci I samo kuka nevalja ovdje nista samo dole valja...prodje ljeto on se spakuje I ode dole lelemudat 6 mjeseci I onda odozdo se javlja joj kod vas zima vidi kod nas kako je fino...mislim :zid:

Znaci, samo u Bosni je opravdano biti kritican. :run:
exliberal-ex

#96 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by exliberal-ex »

beobasket wrote:
exliberal-ex wrote:

Znaci, samo u Bosni je opravdano biti kritican. :run:
Ne imas pravo I treba da budes kritican ali ti sav zracis negativnoscu prema Danskoj
Prva stvar je nije danska tebe molila da dodjes kod njih nego ti njih ( ili ti je ponudila da dodjes kad ci bio u g**** do guse)
I ja kritikujem Kanadu, kazem sta valja sta nevalja, nema perfektne lokacije barem za nas smrtnike....zato ako nemeses pomoc barem nemoj ljudima davat laznu sliku...samo uporedi kako se mi u Bosni odnosimo prema doseljenicima...nevolimo se jedni izmedju drugih kako tek prema doseljenicima
hrle1976

#97 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Zar su ljudi 90ih sami molili i birali gdje da spase zivu glavu? Pitam samo, jer ja sam vec zivio van Juge u taj cas.
sarajevo999999

#98 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sarajevo999999 »

hrle1976 wrote:Sta sam ja to ne tacno napisao? Ljudi su nekada isli sa ciljem a to je bio da vani zaradim da komsije imaju sta gledati. To je bio cilj. Danas je ljudima cilj da im je samo pobjeci iz BiH. Izvini ali selidba ne rijesava nikakve probleme. To ti je ona negdje daleko u horizonti lezi moja sreca. Srecu treba uzeti u ruke pa od nje nesto napraviti. Nece nista samo. Nece nista samo u BiH kao sto nece nista samo u Njemackoj. To sto je vecini ljudi iz BiH cilj socijala i rano rana penzija negdje vani je lovba u mutnom, jer su o istim dijamantima culi od pojedinaca koji na Zapadu zive od pastete da bi po BiH izvodili hadjije. Uzmaju se mocna auta na leasing kratkog ugovora samo da bi po BiH ljecili koje kakve komplekse. Nisu svi takvi ali odgovorno tvrdim da preko 2/3 je. Nebitno, bilo oni u Njemackoj, Svedskoj ili Francuskoj. Sudar dokazivanja na kredit i misljenja da para pada sa neba. Moj rod iz HR je ziv primjer i zrtva istog tog sudara. U njihovom kraju su na kredit se pojedini kurcili kako imaju boga u dzepu. Rulja im vjerovala i cim je HR u eu. Dali su otkaze. Tetka i njen muz su dali otkaz u HR da bi radili u Njemackoj i svu djecu su tamo povukli nema skolovanja sto su imali u HR imali su, sad i oni rade sa osnovnom skolom neki. Zivi se pod jednim krovom. Jede se najminimalnije, ne ide se gotovo nigdje. A kad dodju u HR da ih ne znam rekao bi ovi neki mocni investitori. I takvih kao njih na pasija preskakala imas.
Hrle ne seri da ti ovako kazem. Jedino cega se ti bojis je da ce neko doci i uzeti ti posao.
Ne znas kako je zivjeti u Bosni i tu sve zavrsava. Kakvi krediti hljeb te jebo ovdje ako imas posao moras dici kredit za patike od 70 maraka.
Ti imas potpuno devijantnu sliku naseg svijeta u inostranstvu, uvijek nekakve kuce spominjes, auta, kredite, branje para i ostalu seljačku politiku. Bolan i ne bio ima nesto i u radnickim pravima, odmorima, slanju para kuci... Normalne stvari kontas, ako si ti i tvoji poznanici džiberi nisu svi.
I sta se javljas na svaku temu o dijaspori koji kurac, koga briga za tvoje poznanike
sarajevo999999

#99 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sarajevo999999 »

hrle1976 wrote:Kakvi nasi ljudi i rad. Malo je majstora sto zna svoj zanat. Vecina bi od sverca cigara i ostale djindjurije zivila, hoce laganu paru da se sta izda. Samo jos na balkanu se zivi od turista. Onda znas koji su to ljenatori i propalice. :D Ja u BiH nisam nasao dvojicu majstora da su biti MAJSTORI. Sve nesto na guzove, naviklo na kocku, kafu, bingo i cigare. I takav ce na Zapadu da bude od krucialnog znacaja. Takav nije u stanju sebi guzicu obrisati cestito. Ko je kriv za ljenost ovih mjera u BiH je super pitanje. Imas onih sto su navikli na tetkin dzeparac. Kriva je i dijaspora sve go invalid za jezike niti znaju jezik gdje zive niti engleski samo zna ono ceste do Tuzle, Doboja, Sarajeva. Umjesto da odu na ljetovanje na Karibe seljaci idu u Siprage, Sipovo i Zabrdje da se pokazu.
I ova priča o kafama i ljenosti je čobanska, ona sa dna kace sa bosanskih posijela uz raju iz Grnice, Rovne, Bukovaca. Nemate pojma koliko ovdje omladina radi i u kakvim uslovima i koliko vremena. Za 200 eura. Od kojih uzdrzava roditelje. Sta mislis odkud pare da se plate rezije i hrana kad ne radi niko nista.

Evo primjer otac, majka nezaposleni imaju dvoje djece. Kako dodju do para da kupe hljeb ujutro?? Radi dijete jaro moj i to ko konj.
Joj joj uz eurosmijeha me samo ti mozes izivcirati. Zato ides na blok. U potpisu buduci dijasporac
doboj71

#100 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by doboj71 »

Ma ne obracaj paznju na tog kretena ,malo veca psihopata.
Nista mu nevalja ,a sve zna.
Post Reply