Nurudin wrote:arzuhal wrote:Logika je veoma precizna, nije to pijaca. Ona je propedeutike filozofije, temelj metodologije egzaktne znanosti. Zato ne možeš nekoga optužiti za
ad hominem onako ofrlje, samo vikat i mislit kako si time sve uradio, kakvi...Tako Dodik skreće pažnju, kao iluzionista, "Drž'te lopova!"...Zna se šta je
ad hominem - eto, to je nešto sasvim jasno i nije nejasno! - a ti ne možeš pokazati to...
Zato nema potrebe ni za nekim temama, ti to nisi, izgleda, u stanju ni na ovoj učiniti, dokazati moj
ad hominem...Zato se okani lažnih optužbi i potresnih postova...
Pitao si me za jasni ajet? Pa objasnio sam ti u svom prvom postu na ovoj temi kako funkcioniše sofistički pristup Kur'anu. I da najbistriju vodu naspem u čašu mutne
boje, muzgavu, voda će izgledati mutno, nejasno, nečisto. Potpuno je beslovesno to i činiti...Zato očekujem nastavak tvog obrazlaganja

Nije riječ ni o kakvom "sofističkom pristupu" ni tumačenju, nego o istočnoj filozofiji, koju je jako lijepo
i jasno obrazložio Erih From i ja sam njegove citate već postavljao, čisto da se zna o čemu se radi ali evo
još jednom :
Postoji osnovna razlika između istoka i zapada u religijskom stanovištu. Ova razlika može da se izrazi u logičkim
kategorijama. Od Aristotela, zapadni svijet je slijedio logičke principe aristotelovske filozofije.
Njegova logika se zasniva na zakonu identiteta, koji tvrdi : A je A, na zakonu protivrečnosti (A nije ne-A)
i na zakonu isključenja trećeg (A ne može biti ne-A i A, niti A ni ne-A). Aristotel objašnjava svoje gledište
veoma jasno u ovoj rečenici : "Nemoguće je da jedno te isto istovremeno pripada i ne pripada istom u istom smislu."
Aksiom Aristotelove logike tako duboko prožima naše misaone navike da ga mi osjećamo "prirodnim" i po sebi očiglednim,
dok s druge strane tvrdnju : X je A i ne-A smatramo besmislenom. (Naravno tvrdnja se odnosi na subjekt X u određeno vrijeme, a ne X sada, i X kasnije, ili na jedan aspekt X-a u suprotnosti prema drugom).
Aristotelovoj logici suprotna je ona koju bi smo mogli nazvati paradoxalnom logikom, logikom koja predpostavlja
da A i ne-A ne isključuju jedan drugog kao predikati X-a. Paradoxalna logika je preovladavala u kineskom i
indijskom mišljenju, u filozofiji Heraklita i, ponovo pod imenom dijalektike, u filozofiji Hegela i Marksa.
Opšti princip te logike jasno je izrazio Lao -Ce
"Strogo istinite riječi pričinjavaju se paradoksalnim". Takođe i Čuang Cu : "Ono što je jedno jeste jedno. Ono što
je nejedno, takođe je jedno".
(Erih From)
To o čemu govoriš ti, ili kakav sada imaš pogled na Kur'an utemeljen na Fromu i njegovim tumačenjima, nije ono o čemu sam govorio po pitanju sofistike i sofističkog tumačenje Kur'ana (i islama u cjelosti) kojeg poduzima @Dadinjo. Nema veze jedno s drugim, osim ako to ti ne vidiš na neki način...
Froma sam čitao poodavno, skoro sva njegova ključna djela (imam ih još negdje, možda u podrumu), a to što ti sada čitaš sam iščitavao zajedno s ostalim studentima te diskutirao u sklopu predmeta
Filozofija istočnih naroda. Ovo navodim u smislu da mi ne moraš pojašnjavati Fromova objašenjenja, njegove komparacije i paralele koje je povlačio između zapadnog, analitičkog uma, te istočnjačkog, sintetičkog, i tako dalje...Ne foliram se i ne pravim pametan, nego ne otkrivam ništa novo...
Ali to što ti pristaješ da Riječ Božiju stavljaš (svjesno ili ne, nebitno) u okvire ljudskog
djela koje ima svoju
logičku zavičajnost, pripadnost mišljenja istoka ili zapada je nešto tvoje (i ne samo tvoje) s čime ja ne želim da imam išta i ne želim da se time uopće bakćem bespotrebno i ni na kakav način. Da mi objašnjavaš mjesto sinteze u japanskoj haiku poeziji i mjesto diskurzivnog razuma kod zapadnjačkog pjesnika, to je u redu i to prihvatam. Ali da Kur'an posmatraš na takav način, tu se sklanjam i pre/puštam te da radiš šta hoćeš, de ti...
P.S.
Jeste ad hominem kad nekoga banuješ jer ti je ćejf , iako taj poštuje sva pravila ponašanja i kulture.
Ne može ti neslaganje sa nečijim stavom i pisanjem biti razlog da ga banuješ uopće, a kamo li mjesec dana.
Kao eto ti sumnjaš da je riječ o @prenosniku (kojega si također banovao po istom principu), a istovremeno
ne sumnjaš da je @malijomu , onaj @edindin koji je otvorio temu sa naslovom u kojem Čmolji psuje mater.
Mislim da ti nisi dobar izbor za moderatora, osim ako jesi . Eto ti paradoksa
Banovi idu, naprimjer, za komentarisanje rada, jer moderator nije dužan da svakom pojedinačno objašnjava zašto je nešto uradio. Sve lične uvrede i podsmijavanja usmjerena na moj račun prihvatam i ne zloupotrebljavam ovlast moderatora pa da zbog toga banujem nekoga. @Dadinjo je dobio zadnji put ban zbog kršenja pravila (jer se oglušio na jasno upozorenje da se prekine s nečim, možda je ispipavao granice, testirao ozbiljnost, šta li), ne stoga što mene smatra ovakvim ili onakvim.
Ne sumnjam ja da je riječ o @prenosniku, a ti?
(Ni @prenosnika nisam ja banovao, tada sam bio tek forumaš-povratnik, pitaj ga i pitaj bilo koga, provjeri

Ni sada ne zahtijevam da ga se ponovo banuje jer je prekršio pravilo zabrane kloniranja, neka ga, šta fali...).
Ne znam da li je @mali_jomu @edindin mada pretpostavljam, iz zadnjih postova i tema koje otvara, da jeste, a to da je psovao @Chmolji u naslovu se zaista ne sjećam i evo odmah ću javiti @Chmolji u vezi s tim, neka si mi kazao, hvala.
Ali mislim da bih trebao od sada svakog banovati minimalno mjesec dana ako za/traži ovakva objašnjenja kao što si ti. Da razbijemo svaku nejasnost i paradoks. Jer stvarno nemam vremena za baš svakog advokata, a ako ne odgovorim kazat će čaršija da sam ufuran i ohol jer ignorišem...