Jasni i nejasni ajeti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#76 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

Logika je veoma precizna, nije to pijaca. Ona je propedeutike filozofije, temelj metodologije egzaktne znanosti. Zato ne možeš nekoga optužiti za ad hominem onako ofrlje, samo vikat i mislit kako si time sve uradio, kakvi...Tako Dodik skreće pažnju, kao iluzionista, "Drž'te lopova!"...Zna se šta je ad hominem - eto, to je nešto sasvim jasno i nije nejasno! - a ti ne možeš pokazati to...

Zato nema potrebe ni za nekim temama, ti to nisi, izgleda, u stanju ni na ovoj učiniti, dokazati moj ad hominem...Zato se okani lažnih optužbi i potresnih postova... :mrgreen:

Pitao si me za jasni ajet? Pa objasnio sam ti u svom prvom postu na ovoj temi kako funkcioniše sofistički pristup Kur'anu. I da najbistriju vodu naspem u čašu mutne boje, muzgavu, voda će izgledati mutno, nejasno, nečisto. Potpuno je beslovesno to i činiti...Zato očekujem nastavak tvog obrazlaganja :)
zagortenej

#77 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by zagortenej »

dadinjo33 wrote:Kome da prijavim da zloupotrebljavaš moderatorski položaj u lične svhre i pišeš offtopic i ad hominem, a brišeš molbe da to prestaneš raditi i tako kriješ svoja kršenja pravila foruma?

Haj da se ne natežemo, fakat Ako imaš šta na temu napisati, napiši, prođi se tog šupljiranja i tih jadnih ad hominema. Pliz.
Arzuhal je očito čovjek po zadatku iz IZ.
Sve što se kosi sa njihovom dogmom on perfidno i hinjski potkopava, trola i na kraju temu zaključa zbog nekih njemu znanih razloga.
Njegov obrazac ponašanja je toliko već očigledan.
arzuhal

#78 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

:shock:

:lol:
dadinjo33

#79 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:
dadinjo33 wrote:Kome da prijavim da zloupotrebljavaš moderatorski položaj u lične svhre i pišeš offtopic i ad hominem, a brišeš molbe da to prestaneš raditi i tako kriješ svoja kršenja pravila foruma?

Haj da se ne natežemo, fakat Ako imaš šta na temu napisati, napiši, prođi se tog šupljiranja i tih jadnih ad hominema. Pliz.
Arzuhal je očito čovjek po zadatku iz IZ.
Sve što se kosi sa njihovom dogmom on perfidno i hinjski potkopava, trola i na kraju temu zaključa zbog nekih njemu znanih razloga.
Njegov obrazac ponašanja je toliko već očigledan.
Ma ko da sam ne na islambosni, nego na islamkandaharu. Vehabije se toliko domaćinski osjećaju da po temama pišu kako je sramota što moderacija dopušta da se, u biti, piše nešto mimo njihove dogme.

Arzo je forumaš koji ubjedljivo najčešće i najgore, neumorno, krši sva pravila forumanja. Ne sjećam se kad je zadnji put napisao konstruktivan ontopic post, opsjednut je neistomišljenicima, mnome mahsuz i pokušava stalnim provokacijama i zloupotrebama položaja postići da napišem nešto što će on vrlo liberalno protumačiti kao nekakav prestup i banovati me, iako je on taj koji krši i zloupotrebljava pravila.

Znam da ovo zvuči patetično i parolaški, ali je fakat sramota na kakve grane srozava ovaj forum.

Haj, još jednom te molim, arzo, Tita ti u prahu, prođi me se sa tim jeftinim ad hominenima, zachatavanjima i slično. Ako imaš šta pisati po meritumu teme, piši. Pliz.
dadinjo33

#80 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Treći legitimni u smislu lingvističke ispravnosti, način čitanja dijela ajeta 3:7. Nurudin je već dao tumačenje na ovom fonu.

Huwa allathee anzala AAalayka alkitaba minhu.
On je taj koji je tebi spustio knjigu od sebe.

ayatun muhkamatun hunna ommu alkitabi.
Jasni ajeti-oni su Majka te knjige.

waokharu mutashabihatun.

A ostali su nejasni/alegorični.
Optimus Prime

#81 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Optimus Prime »

@Dadinjo, vidim razumijes se u temu.

Upitao bih te sta mislis o onom ajetu koji matematicki neispravno govori o nacinu podjele nasljedstva?
dadinjo33

#82 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Optimus Prime wrote:@Dadinjo, vidim razumijes se u temu.

Upitao bih te sta mislis o onom ajetu koji matematicki neispravno govori o nacinu podjele nasljedstva?
Tu se javlja matematički višak koji je jednak brojnoj vrijednosti ženinog dijela. To ima svoju poruku i značenje, ali ona nije iz domena prava.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#83 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Logika je veoma precizna, nije to pijaca. Ona je propedeutike filozofije, temelj metodologije egzaktne znanosti. Zato ne možeš nekoga optužiti za ad hominem onako ofrlje, samo vikat i mislit kako si time sve uradio, kakvi...Tako Dodik skreće pažnju, kao iluzionista, "Drž'te lopova!"...Zna se šta je ad hominem - eto, to je nešto sasvim jasno i nije nejasno! - a ti ne možeš pokazati to...

Zato nema potrebe ni za nekim temama, ti to nisi, izgleda, u stanju ni na ovoj učiniti, dokazati moj ad hominem...Zato se okani lažnih optužbi i potresnih postova... :mrgreen:

Pitao si me za jasni ajet? Pa objasnio sam ti u svom prvom postu na ovoj temi kako funkcioniše sofistički pristup Kur'anu. I da najbistriju vodu naspem u čašu mutne boje, muzgavu, voda će izgledati mutno, nejasno, nečisto. Potpuno je beslovesno to i činiti...Zato očekujem nastavak tvog obrazlaganja :)
Nije riječ ni o kakvom "sofističkom pristupu" ni tumačenju, nego o istočnoj filozofiji, koju je jako lijepo
i jasno obrazložio Erih From i ja sam njegove citate već postavljao, čisto da se zna o čemu se radi ali evo
još jednom :

Postoji osnovna razlika između istoka i zapada u religijskom stanovištu. Ova razlika može da se izrazi u logičkim
kategorijama. Od Aristotela, zapadni svijet je slijedio logičke principe aristotelovske filozofije.
Njegova logika se zasniva na zakonu identiteta, koji tvrdi : A je A, na zakonu protivrečnosti (A nije ne-A)
i na zakonu isključenja trećeg (A ne može biti ne-A i A, niti A ni ne-A). Aristotel objašnjava svoje gledište
veoma jasno u ovoj rečenici : "Nemoguće je da jedno te isto istovremeno pripada i ne pripada istom u istom smislu."
Aksiom Aristotelove logike tako duboko prožima naše misaone navike da ga mi osjećamo "prirodnim" i po sebi očiglednim,
dok s druge strane tvrdnju : X je A i ne-A smatramo besmislenom. (Naravno tvrdnja se odnosi na subjekt X u određeno vrijeme, a ne X sada, i X kasnije, ili na jedan aspekt X-a u suprotnosti prema drugom).

Aristotelovoj logici suprotna je ona koju bi smo mogli nazvati paradoxalnom logikom, logikom koja predpostavlja
da A i ne-A ne isključuju jedan drugog kao predikati X-a. Paradoxalna logika je preovladavala u kineskom i
indijskom mišljenju, u filozofiji Heraklita i, ponovo pod imenom dijalektike, u filozofiji Hegela i Marksa.
Opšti princip te logike jasno je izrazio Lao -Ce
"Strogo istinite riječi pričinjavaju se paradoksalnim". Takođe i Čuang Cu : "Ono što je jedno jeste jedno. Ono što
je nejedno, takođe je jedno".

(Erih From)
P.S.
Jeste ad hominem kad nekoga banuješ jer ti je ćejf , iako taj poštuje sva pravila ponašanja i kulture.
Ne može ti neslaganje sa nečijim stavom i pisanjem biti razlog da ga banuješ uopće, a kamo li mjesec dana.
Kao eto ti sumnjaš da je riječ o @prenosniku (kojega si također banovao po istom principu), a istovremeno
ne sumnjaš da je @malijomu , onaj @edindin koji je otvorio temu sa naslovom u kojem Čmolji psuje mater.
Mislim da ti nisi dobar izbor za moderatora, osim ako jesi . Eto ti paradoksa
Diwan

#84 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Diwan »

Vratite nam @nina i nasu
Towelie

#85 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Towelie »

A secam se kad su forumasi hejtali nasu. Vrati se naso, sve ti je oprosteno. :lol:

Mozda se zena udala, pa je forum ne zanima više.
asurbanipal

#86 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by asurbanipal »

Towelie wrote:A secam se kad su forumasi hejtali nasu. Vrati se naso, sve ti je oprosteno. :lol:

Mozda se zena udala, pa je forum ne zanima više.

Moja ponuda da joj budem vodič po hercegovačkom kršu još uvijek stoji. :mrgreen:
arzuhal

#87 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Logika je veoma precizna, nije to pijaca. Ona je propedeutike filozofije, temelj metodologije egzaktne znanosti. Zato ne možeš nekoga optužiti za ad hominem onako ofrlje, samo vikat i mislit kako si time sve uradio, kakvi...Tako Dodik skreće pažnju, kao iluzionista, "Drž'te lopova!"...Zna se šta je ad hominem - eto, to je nešto sasvim jasno i nije nejasno! - a ti ne možeš pokazati to...

Nije riječ ni o kakvom "sofističkom pristupu" ni tumačenju, nego o istočnoj filozofiji, koju je jako lijepo
i jasno obrazložio Erih From i ja sam njegove citate već postavljao, čisto da se zna o čemu se radi ali evo
još jednom :

Postoji osnovna razlika između istoka i zapada u religijskom stanovištu. Ova razlika može da se izrazi u logičkim
kategorijama. Od Aristotela, zapadni svijet je slijedio logičke principe aristotelovske filozofije.
Njegova logika se zasniva na zakonu identiteta, koji tvrdi : A je A, na zakonu protivrečnosti (A nije ne-A)
i na zakonu isključenja trećeg (A ne može biti ne-A i A, niti A ni ne-A). Aristotel objašnjava svoje gledište
veoma jasno u ovoj rečenici : "Nemoguće je da jedno te isto istovremeno pripada i ne pripada istom u istom smislu."
Aksiom Aristotelove logike tako duboko prožima naše misaone navike da ga mi osjećamo "prirodnim" i po sebi očiglednim,
dok s druge strane tvrdnju : X je A i ne-A smatramo besmislenom. (Naravno tvrdnja se odnosi na subjekt X u određeno vrijeme, a ne X sada, i X kasnije, ili na jedan aspekt X-a u suprotnosti prema drugom).

Aristotelovoj logici suprotna je ona koju bi smo mogli nazvati paradoxalnom logikom, logikom koja predpostavlja
da A i ne-A ne isključuju jedan drugog kao predikati X-a. Paradoxalna logika je preovladavala u kineskom i
indijskom mišljenju, u filozofiji Heraklita i, ponovo pod imenom dijalektike, u filozofiji Hegela i Marksa.
"Strogo istinite riječi pričinjavaju se paradoksalnim". Takođe i Čuang Cu : "Ono što je jedno jeste jedno. Ono što

(Erih From)
To o čemu govoriš ti, ili kakav sada imaš pogled na Kur'an utemeljen na Fromu i njegovim tumačenjima, nije ono o čemu sam govorio po pitanju sofistike i sofističkog tumačenje Kur'ana (i islama u cjelosti) kojeg poduzima @Dadinjo. Nema veze jedno s drugim, osim ako to ti ne vidiš na neki način...

Froma sam čitao poodavno, skoro sva njegova ključna djela (imam ih još negdje, možda u podrumu), a to što ti sada čitaš sam iščitavao zajedno s ostalim studentima te diskutirao u sklopu predmeta Filozofija istočnih naroda. Ovo navodim u smislu da mi ne moraš pojašnjavati Fromova objašenjenja, njegove komparacije i paralele koje je povlačio između zapadnog, analitičkog uma, te istočnjačkog, sintetičkog, i tako dalje...Ne foliram se i ne pravim pametan, nego ne otkrivam ništa novo...

Ali to što ti pristaješ da Riječ Božiju stavljaš (svjesno ili ne, nebitno) u okvire ljudskog djela koje ima svoju logičku zavičajnost, pripadnost mišljenja istoka ili zapada je nešto tvoje (i ne samo tvoje) s čime ja ne želim da imam išta i ne želim da se time uopće bakćem bespotrebno i ni na kakav način. Da mi objašnjavaš mjesto sinteze u japanskoj haiku poeziji i mjesto diskurzivnog razuma kod zapadnjačkog pjesnika, to je u redu i to prihvatam. Ali da Kur'an posmatraš na takav način, tu se sklanjam i pre/puštam te da radiš šta hoćeš, de ti...
P.S.
Jeste ad hominem kad nekoga banuješ jer ti je ćejf , iako taj poštuje sva pravila ponašanja i kulture.
Ne može ti neslaganje sa nečijim stavom i pisanjem biti razlog da ga banuješ uopće, a kamo li mjesec dana.
Kao eto ti sumnjaš da je riječ o @prenosniku (kojega si također banovao po istom principu), a istovremeno
ne sumnjaš da je @malijomu , onaj @edindin koji je otvorio temu sa naslovom u kojem Čmolji psuje mater.
Banovi idu, naprimjer, za komentarisanje rada, jer moderator nije dužan da svakom pojedinačno objašnjava zašto je nešto uradio. Sve lične uvrede i podsmijavanja usmjerena na moj račun prihvatam i ne zloupotrebljavam ovlast moderatora pa da zbog toga banujem nekoga. @Dadinjo je dobio zadnji put ban zbog kršenja pravila (jer se oglušio na jasno upozorenje da se prekine s nečim, možda je ispipavao granice, testirao ozbiljnost, šta li), ne stoga što mene smatra ovakvim ili onakvim.
Ne sumnjam ja da je riječ o @prenosniku, a ti? :)
(Ni @prenosnika nisam ja banovao, tada sam bio tek forumaš-povratnik, pitaj ga i pitaj bilo koga, provjeri :wink: Ni sada ne zahtijevam da ga se ponovo banuje jer je prekršio pravilo zabrane kloniranja, neka ga, šta fali...).
Ne znam da li je @mali_jomu @edindin mada pretpostavljam, iz zadnjih postova i tema koje otvara, da jeste, a to da je psovao @Chmolji u naslovu se zaista ne sjećam i evo odmah ću javiti @Chmolji u vezi s tim, neka si mi kazao, hvala.

Ali mislim da bih trebao od sada svakog banovati minimalno mjesec dana ako za/traži ovakva objašnjenja kao što si ti. Da razbijemo svaku nejasnost i paradoks. Jer stvarno nemam vremena za baš svakog advokata, a ako ne odgovorim kazat će čaršija da sam ufuran i ohol jer ignorišem...
mali jomu

#88 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: Nije riječ ni o kakvom "sofističkom pristupu" ni tumačenju, nego o istočnoj filozofiji, koju je jako lijepo
još jednom :

(Erih From)
P.S.

Izgubio se tip...... :mrgreen:
mali jomu

#89 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:................................

......to što ti pristaješ da Riječ Božiju stavljaš (svjesno ili ne, nebitno) u okvire ljudskog djela koje ima svoju logičku zavičajnost, pripadnost mišljenja istoka ili zapada je nešto tvoje (i ne samo tvoje) s čime ja ne želim da imam išta i ne želim da se time uopće bakćem bespotrebno i ni na kakav način. Da mi objašnjavaš mjesto sinteze u japanskoj haiku poeziji i mjesto diskurzivnog razuma kod zapadnjačkog pjesnika, to je u redu i to prihvatam. Ali da Kur'an posmatraš na takav način, tu se sklanjam i pre/puštam te da radiš šta hoćeš, de ti...

:thumbup:
mali jomu

#90 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: Rumi je još rekao : "Tišina je božiji govor , ostalo su samo slabi prijevodi".
Odnosno Kur'an je ne-umski direktan uvid , jasnoća bez riječi kao posrednika, nema dvomljenja jer nema uma.
Dok je Mushaf ovo drugo

Selam Nurudine, hoce li to.....?

( haj sad malo produmaj iz tisine slabog prijevoda bez dvoumljenaja iz direktnog uvida u jasnocu sa Mushafom, da ti mene ne mijesas sa nekim...)

:mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#91 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Arzuhal, ne tražim nikakvo objašnjenje, nego ti objašnjavaš ad hominem momente, a pri tome si potpuno
svjestan da bi valjda i ti trebao da se držiš pravila . Ovako vodiš diskusiju i to strastveno oponirajući, da bi onda
onoga kome oponiraš- banovao. Kad se biješ se sa nenaoružanim protivnikom, skine se pištolj..
Ne razumijem ovaj prigovor :
Ali to što ti pristaješ da Riječ Božiju stavljaš (svjesno ili ne, nebitno) u okvire ljudskog djela koje ima svoju logičku zavičajnost, pripadnost mišljenja istoka ili zapada je nešto tvoje (i ne samo tvoje) s čime ja ne želim da imam išta i ne želim da se time uopće bakćem bespotrebno i ni na kakav način.
Ja nemam šta pristajati na ono što je činjenica, ja to samo mogu prihvatiti ili ne. Također je činjenica da je Mushaf
i ajeti u njemu , pun paradoksa, i da korišćenje zapadne logike dovodi do , osim sukoba u akidi, i do odbacivanja
jednog djela te toliko cjenjene božije riječi, i to stvara još veći paradoks.
Kad tumačiš Kur'an samim Kur'anom, onda su valjda osnovni principi
-ne iskrivljavanje riječi (pa se navodi kako Jevreji ono iskrivljuju )
-ne odbacivanje jednog djela Knjige (kao kršćani)
U pristupu koji imaš ti i ostali logićari , može se operisati samo jednim djelom Knjige (jer inače ako drugi prihvatimo
ta ista zapadna logika kaže da to nema logike), pa se onda prvo iskrivi prijevod , a zatim se taj dio što se ne uklapa
prilagodi ovome prvom na način da se potpuno odbaci derogacijom ili interpretacijom , ono što taj drugi dio
zaista i govori. I da apsurd bude veći , onda govoriš o poštovanju Riječi Božije.
Druga stvar, svi ti ajeti su itekako u okvirima ljudskog jer su spuštani putem posrednika. Allah preko Džibrila govori
kroz usta Poslanika jezikom ljudi tog podneblja.
Znate pričati kako je Korkut išao na daleke pute, samo da bi skontao izvorno značenje neke riječi u tom arapskom
podneblju ali kad je riječ o shvatanju načina razmišljanja ili filozofije življenja istog tog podneblja, e onda nemere.
Zašto ? Zato što je to Objava čovječanstvu? Pa bogati što je prevodite onda, čovječanstvo će razumjeti arapski
jer to je neki božanski arapski ;)
Irsar

#92 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Čovjek te pita konkretan ajet "ti nisi bacio kad si bacio" , tvoj odgovor :
Jasan kao što je jasno postojanje Boga.
I to je to...
I još pitaš :
Od mene dosta na ovoj temi, osim ako neko baš nema konkretan upit, rado ću razjasniti argumentaciju koga zanima.
Ja te također već pitao za ajete o uspostavljanju na arš i žili kucavici , isto ništa ...
Nije tema, stoga nisam ni odgovorio. Također, nisam ovdje da odgovaram na nasumična pitanja o Islamu, koga Islam zanima slobodan je uzeti Kur'an i hadise u ruke i iste iščitavati, odgovori će doći sami po sebi ukoliko se za istima iskreno traga.

Ali svi znamo da vas ne zanimaju niti odgovori niti istina. Ovo je internet forum, a vidio sam dovoljno foruma i postova ljudi da znam kada su isti tu samo da tobože "traže odgovore", iako bi puno lakše i preciznije odgovore dobili kada bi iste potražili tamo gdje ih već i očekuju, primjerice u Kur'anu.
Irsar

#93 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Također je činjenica da je Mushaf
i ajeti u njemu , pun paradoksa, i da korišćenje zapadne logike dovodi do , osim sukoba u akidi, i do odbacivanja
Ovdje vidimo da ne znaš ni šta misliš da znaš. "Zapadna logika"? Šta je to? Je li to postoji "Istočna logika"? Je li logika, kao prosti alat procjenjivanja racionalnosti tvrdnji, može imati geografsku odrednicu? Ne može.

I onda ovakvi likovi počnu govoriti o "smislu" nečega, iako ni sami ne znaju šta je smisao.
Zašto ? Zato što je to Objava čovječanstvu? Pa bogati što je prevodite onda, čovječanstvo će razumjeti arapski
Istina po definiciji je neovisna o jeziku na kojem se ista predstavi. Ako je Kur'an istina, kao što Muslimani vjeruju, onda nema problema da ista bude na njima stranom jeziku, jer jezik se može naučiti i poruka shvatiti. U suprotnom bi mogli reći da niko nije u stanju da razumije drugog, jer i samo dijete u početku nije u stanju da govori, prije nego nauči jezik.

Ovo su tako banalne stvari, da je istovremeno i frapantno i indikativno za kakvim neargumentima posežete, praktično na nivou militantnih ateista.
Nurudin

#94 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Irsar wrote:
Nurudin wrote:Čovjek te pita konkretan ajet "ti nisi bacio kad si bacio" , tvoj odgovor :
Jasan kao što je jasno postojanje Boga.
I to je to...
I još pitaš :
Od mene dosta na ovoj temi, osim ako neko baš nema konkretan upit, rado ću razjasniti argumentaciju koga zanima.
Ja te također već pitao za ajete o uspostavljanju na arš i žili kucavici , isto ništa ...
Nije tema, stoga nisam ni odgovorio. Također, nisam ovdje da odgovaram na nasumična pitanja o Islamu, koga Islam zanima slobodan je uzeti Kur'an i hadise u ruke i iste iščitavati, odgovori će doći sami po sebi ukoliko se za istima iskreno traga.

Ali svi znamo da vas ne zanimaju niti odgovori niti istina. Ovo je internet forum, a vidio sam dovoljno foruma i postova ljudi da znam kada su isti tu samo da tobože "traže odgovore", iako bi puno lakše i preciznije odgovore dobili kada bi iste potražili tamo gdje ih već i očekuju, primjerice u Kur'anu.
Ja tebe i ne pitam zato što mislim da bi ti to mogao znati, nego te pitam ,( vrlo konkretno kao što si napomenuo),
tako da bi ti svojim ne odgovaranjem pokazao da ne znaš.
Jer ako si sljedbenik tih učenja o akaidu (bogospoznaji) , možeš slijediti jedan stav koji tačno određuje i locira Boga,
te drugi koji smatra da je Bog svugdje bez određivanja mjesta i načina gdje je i kako prisutan.
Jedan drugog isključuju i oba imaju svoje utemeljenje u Kur'anu.
Svaki stav se može pobijati upravo tim Kur'anom kojega ti mene pozivaš da izučavam.
Vrlo sam jasan, nema nikakve nasumičnosti u ovome što pitam, čak znam šta ćeš odgovoriti pa tako
i ne moraš pisati duge dosadne postove. Tebi zahmet ,a mene i ne zanimaju , osim ako nisi izmirio ove suprotnosti.
Nurudin

#95 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Irsar wrote:
Nurudin wrote:Također je činjenica da je Mushaf
Ovdje vidimo da ne znaš ni šta misliš da znaš. "Zapadna logika"? Šta je to? Je li to postoji "Istočna logika"? Je li logika, kao prosti alat procjenjivanja racionalnosti tvrdnji, može imati geografsku odrednicu? Ne može.

I onda ovakvi likovi počnu govoriti o "smislu" nečega, iako ni sami ne znaju šta je smisao.
Istina po definiciji je neovisna o jeziku na kojem se ista predstavi. Ako je Kur'an istina, kao što Muslimani vjeruju, onda nema problema da ista bude na njima stranom jeziku, jer jezik se može naučiti i poruka shvatiti. U suprotnom bi mogli reći da niko nije u stanju da razumije drugog, jer i samo dijete u početku nije u stanju da govori, prije nego nauči jezik.

Ovo su tako banalne stvari, da je istovremeno i frapantno i indikativno za kakvim neargumentima posežete, praktično na nivou militantnih ateista.
Da ne razdvajaš cjelinu moga teksta , vidio bi da sam rekao da je uvijek istom logikom , bilo istočnom
ili zapadnom , Kur'an kontradiktoran . Pristup je taj koji te kontradiktornosti pomiruje ili zataškava
na vlastitu štetu. Logika je uvijek ista i fercera normalno svojim tokom, kao kad kažeš da spajanjem + i -
dobiješ kratki spoj ili dobiješ svijetlo ako imaš sijalicu. Ono što zataškivači rade , je da izbace minus ili plus,
a tvrde da posjeduju svjetlost i uputu.
Irsar

#96 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Da ne razdvajaš cjelinu moga teksta , vidio bi da sam rekao da je uvijek istom logikom , bilo istočnom
ili zapadnom , Kur'an kontradiktoran .
"Istom logikom", ali razlikuješ "istočnu" od "zapadne" logike. Ne postoji "istočna logika". Niti "zapadna logika". Ne mogu Aristotel ili Platon reći "Istina je istina", a neki "filozof" reći "Istina je neistina", a da ovaj posljednji bude u pravu. Logika, dakle, nema geografsku odrednicu.

Kur'an sadrži kontradiktornosti, gledano sa doslovne/literalističke pozicije. Te kontradiktornosti nisu nerješive. A njihovo rješenje se vrši na nivou cjeline Kur'ana.

Klasičan primjer su ajeti koji govore "od čega je čovjek stvoren". Pa tako neki ajeti kažu "od kapi sjemena", drugi "od zemlje", treći "od vode" i tako dalje. Gledano doslovno, riječ je o kontradikcijama. No kada se razmisli o tome, te kada se uzme Kur'anska poruka u cjelini, te kontradikcije se rješavaju i to bez negiranja i jednog ajeta.
Pristup je taj koji te kontradiktornosti pomiruje ili zataškava
Pomirenje kontradiktornosti je nužno, jer sam Kur'an, Allah i Poslanik su bili svjesni istih. Nisu svi ajeti takvi da se moraju tumačiti doslovno, niti mogu. Kada Kur'an kaže sljedeće u ajetu 2:74 (boldiran dio bitan za moju poentu):
Zatim su otvrdla srca vaša poslije toga, te su ona bila kao kamen ili jače tvrdoće. A uistinu, od kamena (postoji) onaj iz kojeg izviru rijeke, i uistinu od njega (postoji) onaj što raspukne, pa izbija iz njega voda, i uistinu, od njega (postoji) onaj što pada iz straha od Allaha. A nije Allah nemaran za ono šta radite.
ne kaže da su doslovno ta srca postala fizički tvrđa od kamena, jer to je nemoguće. To nije poenta. Ova kontradikcija se rješava na nivou alegorije, jer Kur'an nije tu da ga iščitavaju djeca od 6 godina, već i inteligentni ljudi od više decenija, koji će da razmisle o onome šta piše i otkriju dublje istine takve alegorije.

Sve bi ti ovo znao, kao i puno više, da te je zaista briga i da se ne povodiš za vlastitim egom u nastojanju da izmisliš neki novi Islam koji nikada nije postojao.
Irsar

#97 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Ja tebe i ne pitam zato što mislim da bi ti to mogao znati, nego te pitam ,( vrlo konkretno kao što si napomenuo),
tako da bi ti svojim ne odgovaranjem pokazao da ne znaš.
Odsustvo odgovora nije dokaz odsustva poznavanja odgovora. To da sam odlučio ne odgovoriti na neko pitanje ne znači da odgovor ne znam.
Jer ako si sljedbenik tih učenja o akaidu (bogospoznaji) , možeš slijediti jedan stav koji tačno određuje i locira Boga,
te drugi koji smatra da je Bog svugdje bez određivanja mjesta i načina gdje je i kako prisutan.
Jedan drugog isključuju i oba imaju svoje utemeljenje u Kur'anu.
Jedan drugog zapravo ne isključuju. Ali nisam u obavezi da objašnjavam Kur'an.
Connaisseur Karlin

#98 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Connaisseur Karlin »

da li ste se dogovorili :D

zasto ne znate komunicirati bez svadje :-)
Nurudin

#99 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Hajde lijepo što sam sebe nazivaš inteligentnim , iako nisi u stanju da odgovoriš na jednostavno pitanje o
bogospoznaji na osnovu samog Kur'ana.
Naravno da postoji istočna logika ali ona se zasniva u pristupu mirenja kontradikcija. Čuveni jing-jang simbol
ti je taj način pristupanja logici. To što ti nazivaš "cjelinom" je ili potpuno crno ili potpuno bijelo.
Irsar

#100 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Hajde lijepo što sam sebe nazivaš inteligentnim , iako nisi u stanju da odgovoriš na jednostavno pitanje o
bogospoznaji na osnovu samog Kur'ana.
Ponovo, odsustvo odgovora nije dokaz odsustva poznavanja odgovora. Mani se mene i probaj nešto napisati vezano za temu.
Naravno da postoji istočna logika ali ona se zasniva u pristupu mirenja kontradikcija. Čuveni jing-jang simbol
ti je taj način pristupanja logici. To što ti nazivaš "cjelinom" je ili potpuno crno ili potpuno bijelo.
Kur'an je cjelina. To što sadrži kontradikcije u samom tekstu nije sporno, što sam naveo na primjeru ajeta 2:74, jer te kontradikcije iščezavaju kada se tekst razumijeva na neki način koji nije doslovan, kao što i treba.

I šta sada hoćeš da kažeš, a vezano za temu ovdje? Da je Kur'an potpuno nejasan i da niko ništa ne može znati je li istina ili nije, samo zato jer ima par ajeta koji zaista jesu nejasni/alegorijski/nešto treće? Je li to ono što tvrdiš da je "ili potpuno crno ili potpuno bijelo"? Jer Kur'an ipak nije takav, u suprotnom ne bi ovdje imali diskusije o nekim njegovim ajetima.
Locked