Masovni iftari na javnim mjestima - kič sa ukusom politikantstva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mohamad Sissoko

#76 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Mohamad Sissoko »

kockakockica wrote:Bosnjaci su od strane komunistickih, cetnickih i ustaskih vlasti 50 godina bili nabijeni medju cetiri zida.
Danas reže na iftar i slobodu Bošnjaka potomci njihovi.Samo sada teže zabranjuju i trpaju u tvorza a rado bi.Sad se suptilno bune :-D
drugtito2011

#77 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by drugtito2011 »

Nadzorna_ploca wrote:Kakav trend? Da se ne posti ili posti?
Ko ce te bolan vidjeti u masi od hiljadu pet ili deset hiljada ljudi.. :lol:
Trend gladovanja i nazivanja postom. Isto kao i masovni odlazak na džumu, gdje je vrlo malo broj istinskih vjernika, a za ostale znaš zašto su prisutni.

Sve se tu prati i vidi.
Last edited by drugtito2011 on 23/06/2017 10:33, edited 1 time in total.
seln

#78 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by seln »

kockakockica wrote:Bosnjaci su od strane komunistickih, cetnickih i ustaskih vlasti 50 godina bili nabijeni medju cetiri zida. Sve bilo zabranjeno, apsolutno sve.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hhaarree

#79 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

internazionale wrote:
Labirint wrote:
Black swan wrote:često oni koji pozivaju na tolerantnost prema jednoj pojavi
nemaju tolerantnost prema drugoj

dakle nešto da bude između 4 zida
a ono drugo da izađe u javnost :D
Upravo, baš me zanima da li ovi što im je dosta "u 4 zida" podržavaju one "druge" koji bi isto tako da izadju iz ta četri zida :D
A sta pogresno rade ljudi koji se pristojno druze i jedu zajedno, ne ometajuci nikoga

Ustvari vidim da ometaju peksine kojekakve
Ne rade nista pogresno i iskreno boli me tuki, razapnite satore na sred ferhadije i iftarite svaki dan, necu se ni okrenuti.
Ali kada pricate o stoljetnoj majorizaciji i zabrani obavljanja religijskih obreda, te kako konacno mozete izaci na svjetlost da ne strahujete od kamenovanja - sta bi se desilo da je u pitanju neka druga populacija koja isto tako ne radi nista pogresno i ne ometa nikoga? Svi bi vi bili u prvom redu sa kukama i motikama trazeci krv, sto se vec i desavalo znaci ne pricam na pamet i ne izmisljam ugrozenost :zoka:

Ma ustvari nebitno, sta se ja borim sa vjetrenjacama. Jos malo da je lahnut preko granice sa stotinama hiljada drugih pa se molite i obredujte po praznim autoputevima. I jedni i drugi i treci, da ne bude da nasrcem na mlade muslimane
statixx

#80 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by statixx »

Tradicija.... :D
Ahmetović je u svom obraćanju uputio poruke jedinstva i dobra među ljudima, posebno onima koji u svom životu baštine vrijednosti koje SDA programski obuhvata i afirmira.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-org ... 40720041#4
hhaarree

#81 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

SmokingMan wrote:Kamo sreće da politika nikada nije ušla u džamije.Raskol.
Kamo srece da dzamije i crkve nikad u politiku ne udjose
Nadzorna_ploca

#82 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Nadzorna_ploca »

drugtito2011 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Kakav trend? Da se ne posti ili posti?

Trend gladovanja i nazivanja postom. Isto kao i masovni odlazak na džumu, gdje je vrlo malo broj istinskih vjernika, a za ostale znaš zašto su prisutni.

Ko ce te bolan vidjeti u masi od hiljadu pet ili deset hiljada ljudi.. :lol:
Sve se tu prati i vidi.
Ma ja ba.
hhaarree

#83 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

seln wrote:
kockakockica wrote:Bosnjaci su od strane komunistickih, cetnickih i ustaskih vlasti 50 godina bili nabijeni medju cetiri zida. Sve bilo zabranjeno, apsolutno sve.
moram i ja zaista :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :zid:
seln

#84 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by seln »

basicm wrote:Masovni iftari su nesto prelijepo. Postaci to znaju. To sto se paraziti pojave na iftarima ili ih organizuju sa drugim nijetom je nesto drugo. Ne umanjuje ljepotu iftara.
Ovo sto se nasi ljevicari pale na iftare ima opet svoj naziv, zove se cafirluk, nekom smeta sto su tu politicari, nekom sto se hrana slika a gladna djeca po svijetu gledaju (valjda imaju facebook dok gladuju) itd. Nadje se razlog da se nesto po islamu popljuje. a ja najvise volim kad to uradi srbin ili hrvat koji pod maskom ljevicarstva to radi, ono ja nisam vjernik ali islam ovo ono, svoje ne dira nikad.
Vjernik, a alkoholiziran.
Haris.ba

#85 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Haris.ba »

Treba zabraniti iftare
hhaarree wrote:Ma ustvari nebitno, sta se ja borim sa vjetrenjacama. Jos malo da je lahnut preko granice sa stotinama hiljada drugih pa se molite i obredujte po praznim autoputevima. I jedni i drugi i treci, da ne bude da nasrcem na mlade muslimane
A gdje ideš? Da vidimo ima li tamo grupnih iftara, pa da te na vrijeme upozorimo.

P.S.
Sretno.
internazionale

#86 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by internazionale »

agent_zero wrote:
internazionale wrote:
agent_zero wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/najveci ... /170622130

Čitam ove članke otkako je počeo sveti mjesec ramazana o organizovanju javnih iftara na javnim mjestima. Dakle nečega što je intimno, porodično okupljanje, a kod nas se zadnjih godina pretvara u nešto što nikako ne bi smjelo biti. Zar se dotle srozala svijest bošnjaka, uvođenjem nečega što nikada nije bio dio tradicije muslimana u BiH?

Drugi aspekt svega, šta će politički predstavnici na ovakvim dešavanjima? Krajnje degutantno.

Za mene ovo nema nikakve veze sa ramazanom, iftarom, vjerom... čista parada novokomponovanog vjerskog pomodarskog turbofolka i kiča.
Gdje pise/ko kaze da je iftar intimno porodicno okupljanje
Znaci pogresno je recimo s kolegama s posla otici na iftar u neki pristojan restoran. Nije intimno ni porodicno
To je u redu, ali nemoj mijenjati kontekst i miješati kruške i jabuke.

Ovdje se govori o masovnom javnom okupljanju na javnim mjestima koje u većini slučajeva organizuje politika. A običnom narodu nikad gore nije bilo, mnogi gladuju. Dalje, to nikad nije bio dio tradicije bosanskih muslimana, nego jedna novokomponovana novotarija, koja je meni degutantna. Od jednog vjerskog aspekta se pravi turbofolk parada, začinjena predizbornom kampanjom.

Iftari se rade u krugu porodice i prijatelja, a ne ovako. Uvijek se tako radilo i tako je bilo dio tradicije.

Što onda ne bi moglo 7000 homoseksualaca da se skupi javno i da se žvale i rade šta hoće? Eto jedan bezveze primjer.

Ide se sve u loše krajnosti, daleko od istinskih vrijednosti i vjerskih načela, tradicije...
To sto nije u tradiciji bilo, mislis na tradiciju '45-'90 godina?

S ovim poredjenjem iftara s okupljanjem homoseksualaca si samo dodatno pojasnio svoj stav i zelje. :thumbup:
Nadzorna_ploca

#87 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Nadzorna_ploca »

Sretan ti put neces nam nedostajati. :zzzz:
hhaarree

#88 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

Haris.ba wrote:Treba zabraniti iftare
hhaarree wrote:Ma ustvari nebitno, sta se ja borim sa vjetrenjacama. Jos malo da je lahnut preko granice sa stotinama hiljada drugih pa se molite i obredujte po praznim autoputevima. I jedni i drugi i treci, da ne bude da nasrcem na mlade muslimane
A gdje ideš? Da vidimo ima li tamo grupnih iftara, pa da te na vrijeme upozorimo.

P.S.
Sretno.
Ima iftara ali ima i drugih grupnih eventa, sto je bila i poenta moga kmecanja ali nisam ni ocekivao shvatanje
seln

#89 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by seln »

kockakockica wrote: – Budite svjesni da nema naroda koji se može pobijediti ako zna svoj put, ako ispred sebe ima svoj cilj i ako duboko u njegovoj duši postoji ljubav za tlo pod njegovim nogama. Imamo problema, ali ti problemi nisu nesavladivi – poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na iftaru u Konjević Polju.

:thumbup:
Narod koji ima ovakvu omladinu moze da racuna na doznake iz inostranstva - porucio je reiul-ubleha Bakir Izmetbegovic.
agent_zero

#90 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by agent_zero »

Nadzorna_ploca wrote:
agent_zero wrote: Ide se sve u loše krajnosti, daleko od istinskih vrijednosti i vjerskih načela, tradicije...
Hajmo ovako.. Ovaj iftar u Konjevica polju ako izuzmeno ove vodene politicke glave je los, neistinit i protiv tradicije?
Ti rece da se ne mijesa voce, a ti ih upravo pomijesa. Sta fali konkretno tom dogadjaju, smeta sto je brojan ili sto su politicari tu!?
Ne samo taj konkretan događaj, govorim generalno o novokomponovamom trendu iftara na javnim mjestima. Iftari nisu nikad u tradiciji bošnjaka bili javna i masovna manifestacija na otvorenom. Imam pravo na svoj stav i da mi se to ne sviđa, kao što i ti imaš da ti se sviđa.

Mislim bezveze mi je da ti ponovo pišem i ponavljam što sam već napisao. Jer imamo dijametralno drugačije poglede i stavove apropo javnog iftarenja po ulicama, trgovima, livadama, šatorima.
Nadzorna_ploca

#91 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Nadzorna_ploca »

agent_zero wrote:
Nadzorna_ploca wrote:
agent_zero wrote: Ide se sve u loše krajnosti, daleko od istinskih vrijednosti i vjerskih načela, tradicije...
Hajmo ovako.. Ovaj iftar u Konjevica polju ako izuzmeno ove vodene politicke glave je los, neistinit i protiv tradicije?
Ti rece da se ne mijesa voce, a ti ih upravo pomijesa. Sta fali konkretno tom dogadjaju, smeta sto je brojan ili sto su politicari tu!?
Ne samo taj konkretan događaj, govorim generalno o novokomponovamom trendu iftara na javnim mjestima. Iftari nisu nikad u tradiciji bošnjaka bili javna i masovna manifestacija na otvorenom. Imam pravo na svoj stav i da mi se to ne sviđa, kao što i ti imaš da ti se sviđa.

Mislim bezveze mi je da ti ponovo pišem i ponavljam što sam već napisao. Jer imamo dijametralno drugačije poglede i stavove apropo javnog iftarenja po ulicama, trgovima, livadama, šatorima.
Naravno da se necemo ponavljati. Tebi se ne svidja, meni svidja. Idemo dalje za iste pare.
agent_zero

#92 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by agent_zero »

seln wrote:
Kakve gluposti čovjek napisa, a najviše tih kvazibošnjaka u ustašama bilo.

A da ne spominjemo bježanje od teme, nego odmah o opštoj ugrošenosti svega što ima predznak bošnjački.

Strašno.
Nepass

#93 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Nepass »

Point. wrote:Kic novonastalih muslimana. Sta fali pozvati prijatelje i rodbinu i iftaritt kuci kako i dolikuje nego ovako praviti sprdnju, zbog cega?
Mi sa posla organizujemo iftar na javnom mjestu, i ja prisustvujem mada nit postim nit nesta praktikujem.
Jebeno je organizovati to za nas 40 tako da je bolje na javnom mjestu organizovati.
I zene iskoriste priliku da duze ostanu bez muzeva i napucaju se ;)
seln

#94 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by seln »

agent_zero wrote:
Nadzorna_ploca wrote:

Javnih iftara nije bilo do prije dvije-tri godine... sta je tada bilo, takodje komunisti i kjafiri? Nije ih bilo u 99% bosnjackim sredinama.... smetali kauri?
Kad god se upitam zasto je bog zaboravio Bosnu, pogledam bosanske "vjernike" i bude mi jasno.
SmokingMan

#95 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by SmokingMan »

hhaarree wrote:
SmokingMan wrote:Kamo sreće da politika nikada nije ušla u džamije.Raskol.
Kamo srece da dzamije i crkve nikad u politiku ne udjose
U moderno doba da.Kada se prioriteti pomješaju a zanemari vjera.

Ne znam što neki ne podnoste kritiku usmjerenu na političare koji se okupljaju na ovakvim mjestima.

Pa halifa Omer.r.a nije zabranjivao da ga se kritikuje sa pravom kada pogriješi,a vidi sada ovo,ne smiješ kritikovati ljude sumnjvog morala.

Hej,pa on je bošnjak veliki,još veći musliman,znaš.Ne možeš ti tako,ćafir si,murted,ljevičar,komunjara.

Žalosno je da ljudi ovo vide kao omalovažavanja iftara.

Još se nije razvilo razmišljanje izvan te kutije.Strah od drugog,ili šta već.

I ne čudi me stanje u kojem se nalazi ovaj narod.
Last edited by SmokingMan on 23/06/2017 10:41, edited 1 time in total.
internazionale

#96 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by internazionale »

hhaarree wrote:
internazionale wrote:
Labirint wrote:
Upravo, baš me zanima da li ovi što im je dosta "u 4 zida" podržavaju one "druge" koji bi isto tako da izadju iz ta četri zida :D
A sta pogresno rade ljudi koji se pristojno druze i jedu zajedno, ne ometajuci nikoga

Ustvari vidim da ometaju peksine kojekakve
Ne rade nista pogresno i iskreno boli me tuki, razapnite satore na sred ferhadije i iftarite svaki dan, necu se ni okrenuti.
Ali kada pricate o stoljetnoj majorizaciji i zabrani obavljanja religijskih obreda, te kako konacno mozete izaci na svjetlost da ne strahujete od kamenovanja - sta bi se desilo da je u pitanju neka druga populacija koja isto tako ne radi nista pogresno i ne ometa nikoga? Svi bi vi bili u prvom redu sa kukama i motikama trazeci krv, sto se vec i desavalo znaci ne pricam na pamet i ne izmisljam ugrozenost :zoka:

Ma ustvari nebitno, sta se ja borim sa vjetrenjacama. Jos malo da je lahnut preko granice sa stotinama hiljada drugih pa se molite i obredujte po praznim autoputevima. I jedni i drugi i treci, da ne bude da nasrcem na mlade muslimane
Kad krenes javi da te bar petobankom poguram
agent_zero

#97 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by agent_zero »

statixx wrote:Tradicija.... :D
Ahmetović je u svom obraćanju uputio poruke jedinstva i dobra među ljudima, posebno onima koji u svom životu baštine vrijednosti koje SDA programski obuhvata i afirmira.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-org ... 40720041#4
Naravno, stoljetna tradicija bošnjaka na ovim prostorima.

:-)

Parade kiča, turbofolka, politikantstva, svega što nema veze s vjerom, postom i ramazanom.
hhaarree

#98 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

internazionale wrote: Kad krenes javi da te bar petobankom poguram
da znas da te drzim za rijec :mrgreen: evo vidite drugovi i drugarice sta znaci biti pravi vjernik i pomagati drugima u nevolji :kiss:
Nadzorna_ploca

#99 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Nadzorna_ploca »

Tako je. Zato mi pravi mumini ne idemo na takve dogadjaje.
agent_zero

#100 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by agent_zero »

seln wrote: Javnih iftara nije bilo do prije dvije-tri godine... sta je tada bilo, takodje komunisti i kjafiri? Nije ih bilo u 99% bosnjackim sredinama.... smetali kauri?
Kad god se upitam zasto je bog zaboravio Bosnu, pogledam bosanske "vjernike" i bude mi jasno.
:thumbup:

Neki novokomponovani SDAovski islam, očigledno.
Locked