Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
meteorit135531

#76 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by meteorit135531 »

Kad ti neko kaze, probaj smanjiti stres. Ne brini se, nista nije vrijedno. Nije tebi nista. Guzi. :run:

Apaurini su generalno , jedno obicno sranje. Postoje druge vrste lijekova, koje mogu totalno umiriti organizam, dovesti ga u stanje hibernacije. Pocnes zaboravljati, sto je zapravo i cilj. Ne mozemo se nositi sa Amerima, po pitanju depresivnosti, mada generalno, to je nacija koja zivi u zabludi.
Nije im nista, zive u sistemu koji im pruza priliku , sistem koji ce te postovati, u onolikoj mjeri koliko ga i ti sam postujes.
Kod njih je zapravo rijec samo o dobrom marketingu. Kod Amera je uvijek rijec samo o dobrom marketingu. Cilj je ubijediti gen pop, da su bolesni, pa su ona sasvim normalna emocionalna stanja koja se javljaju kod covjeka proglasena bolestima.

Plakanje npr , je social anxiety disorder, pa se javlja
potreba za carobnom tabetom.. i to se jednostavno usadi u kulturu, putem mainstream medija, i putem agresivnog marketinga, i zbog toga se djeca od 5 godina kljukaju tabletama. ASK your doctor about ZOLOFT! :run:
Niko ne porice da ce svaki covjek da prodje kroz turbulencije u toku svog zivota, a jel to znaci da smo svi totalno pukli?
Postoje jako teska psihicka oboljenja koja zahtjevaju jako studiozan pristup, i niko ne porice da depresivnost kod ljudi postoji. Ali farmaceutski lobi je toliko jak i snazan, da smo mi svi umislili da smo totalno ludi.
Apaurini su generalno slaba utjeha. Postoje carobne tablete koje ce te baciti u carstvo snova na 48 sati, i poslije toga ces opet biti onaj stari depresivni coban koji ne zna nista o svijetu u kojem zivi
nema me tamo

#77 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by nema me tamo »

Al' forum je super :D

Kad bi me sreo lik u pravom životu i da mu ovo pricam poslao bi me u 3 picke materine hahaha
dezurni_ucenik

#78 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

HAVANA wrote:
Alfons Kauders wrote:
HAVANA wrote: I gdje da je pusim,na poslu?Pa onda kuci zeni i djeci?Nece moci.Prosla su ta vremena.
Pa ne moras na poslu jebo ga ti! Mozes kao ja -- prije posla, na pauzi, i poslije posla, pa uz veceru. :)
Ustanem u 6.30h.Kako,da produvam pa u auto,odbacim cerku na fakultet i na poso.Pa ga dunem oko 10h i razdijelim ono robe sto imam kad me dobrota spuca.I tako nasmijan i rahat od pameti obavim sve sto treba u vezi papirologija,nabavki,kifova i kufova...Oko 18h jos jedan srolam i odem kupit mlijeka,paradajza i vlazne maramica i onako sav hepi i nasmijan dodjem kuci.Dosooo tataaaa :tooo: Onda nam zena prasu servira i nadundulimo se i ona ode radit zadacu a ja u dnevnom slusam doorse?Jel vako?A rate idu i djeca rastu?

E ovako :D

Havana na putu za posao

tandmand

#79 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tandmand »

dezurni_ucenik wrote:Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty. :D
dobar, dobar film :wink:
dezurni_ucenik

#80 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

Alfons Kauders wrote:
dezurni_ucenik wrote:Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty. :D
Jos samo da se na roditeljskom zaljubi... Ali ne u profesoricu! :D

Image

Pocne bildat u garazi. Lupa vrecu boksersku, na zidovima Titine slike.
ultima_palabra

#81 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by ultima_palabra »

Dva puta u životu popio Apaurin, od toga jednom u nekom koktelu da me popusti bol u vratu :D Jebo to.
FrozenCastle

#83 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by FrozenCastle »

bach wrote:Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije?

Šta je problem? Otkud osjećaj da živimo u psihijatrijskoj klinici otvorenog tipa i da oko nas hodaju tempirane bombe?
Ili si sa Marsa pao ili ne znam. Ljudi se bore za goli opstanak, za koru hljeba, ljudi prevrću kontejnere, visoka stopa nezaposlenosti, kupovna moć kontinuirano opada, cijene osnovnih namirnica rastu, a ako ti to nije dovoljno što ne možeš sastaviti od mjeseca do mjeseca, onda na političkoj sceni se stalno zvecka ratovima i sl, Od pravosudnih organa ima svega osim pravde i zakona. Iživljavanje državnog aparata nad građanima u svakom pogledu, na malim ljudima se kola lome za sve. Ljudi propadaju psihički i fizički samo zato što žive ovdje.

Ne znam u kakvoj fantaziji ti živiš ako ne vidiš šta se dešava oko tebe i postavljaš ovakva pitanja. Svaka ti čast.
Last edited by FrozenCastle on 29/05/2017 14:29, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#84 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

dezurni_ucenik wrote:
Alfons Kauders wrote:

Image

:lol: :lol: :lol:

Pusta Halida, al na gramofonu!

Samo ga jebe sto ne moze sam sebi dat otkaz
Alfons Kauders

#85 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

FrozenCastle wrote:

Šta je problem? Otkud osjećaj da živimo u psihijatrijskoj klinici otvorenog tipa i da oko nas hodaju tempirane bombe?
Ili si sa Marsa pao ili ne znam, ljudi se bore za goli opstanak, za koru hljeba, ljudi prevrću kontejnere, visoka stopa nezaposlenosti, kupovna moć kontinuirano opada, cijene osnovnih namirnica rastu, a ako ti to nije dovoljno onda na političkoj sceni se stalno zvecka ratovima i sl, svega dobiješ od pravosudnih organa osim pravde. Iživljavanje državnog aparata nad građanima u svakom pogledu, na malim ljudima se kola lome za sve. Ljudi propadaju psihički i fizički samo zato što žive ovdje.

Ne znam u kakvoj fantaziji ti živiš ako ne vidiš šta se dešava oko tebe i postavljaš ovakva pitanja. Svaka ti čast.
Pa evo ni ja ne vidim - a ne vidi se ni po rezultatima izbora prosle godine, ni prije tri godine. Nece ni dogodine.
stakasa

#86 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Pricamo li ovde o burn out-u (gdje ni sam nisam potpuno siguran sta to zapravo znaci, ugrubo, kako sam shvatio a nije iskljuceno da sam shvatio pogresno to je neka kombinacija dugogodisnje depresije i stresa)?
Alfons Kauders

#87 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:Dva puta u životu popio Apaurin, od toga jednom u nekom koktelu da me popusti bol u vratu :D Jebo to.
I ja sam svega 3-4 put... Da me spusti poslije partije :izet: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#88 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by O'zone »

FrozenCastle wrote:

Ili si sa Marsa pao ili ne znam. Ljudi se bore za goli opstanak, za koru hljeba, ljudi prevrću kontejnere, visoka stopa nezaposlenosti, kupovna moć kontinuirano opada, cijene osnovnih namirnica rastu, a ako ti to nije dovoljno što ne možeš sastaviti od mjeseca do mjeseca, onda na političkoj sceni se stalno zvecka ratovima i sl, Od pravosudnih organa ima svega osim pravde i zakona. Iživljavanje državnog aparata nad građanima u svakom pogledu, na malim ljudima se kola lome za sve. Ljudi propadaju psihički i fizički samo zato što žive ovdje.

Polako drug @smrznuti, polako :-D

Naškodit ćeš sam sebi jer osjetim u pisanju da te plamen zahvatio pofino :sax: :kiss:
stakasa

#89 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

O'zone wrote:
FrozenCastle wrote:

Polako drug @smrznuti, polako :-D

Naškodit ćeš sam sebi jer osjetim u pisanju da te plamen zahvatio pofino :sax: :kiss:
:D
dezurni_ucenik

#90 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

Alfons Kauders wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Alfons Kauders wrote:

Image

:lol: :lol: :lol:

Pusta Halida, al na gramofonu!

Samo ga jebe sto ne moze sam sebi dat otkaz

Ma napusti firmu, zaposli se kod trovaca da pravi hamburgere. :)

sorry havana na ovim komentarima :-)
tandmand

#91 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tandmand »

FrozenCastle wrote:

Osim svega nabrojanog treba još dodati da nas strašno handri naš MENTALITET ....
HAVANA

#92 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by HAVANA »

Sto se mene tice jednom sam se prepo i stvarno gladan bio,bolestan,nemocan...Sve iza rata je milina u poredjenju sa tim.Imam noge,imam ruke,ziv,zdrav...Zavrni rukave i udri.A od moje raje i generacije vala ne vidim nakih strahova i nervoza.Mi smo pucali psihicki od rata pa negdje do 2000 otprilike.Ko je te proguro i stao na noge dobar je i danas.A ima ih i sto nisu.Par bas teskih prica i sudbina. :(
Ljakan

#93 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

bach wrote:Jednom je neko od stranih gostiju rekao ovo:

- Sarajevo je divan grad, ali me brine mrak na licima Sarajlija.

To je bilo prije par godina. Sjećate se onog čovjeka koji je na transparentu kod Higijenskog poručivo "Ima li iko da se smije, a da nije lud?"

U Sarajevu se niko ne smije, bar se ne smije od srca i iskreno. Pogledajte lica vaših sugrađana, prolaznika. Glave oborene, viilice škripe, nervozni pokreti, ljudi se kreću ili mrtvo i bezvoljno ili uplašeno i ubrzano, od nečega kao da bježe.

Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije? Ne zaboravimo da smo evropski šampioni po konzumaciji antidepresiva, godišnje ih se u BiH uveze i proda na tone. Ako bi neko htio dobru zaradu, neka otvori fabriku leksilijuma i apaurina. Ne možeš proći ulicom da ne vidiš odbačenu i potrošenu kutiju leksilijuma ili nečeg sličnog.

Da li to nemamo dovoljno seksa kao nacija? Moguće. Da li nema para? Ne znam šta bih rekao? Na ulici svi hodaju sa novim ogromnim novim mobitelima, Samsung Galakijima i sličnim gadgetima...Stanite na semafor i gledajte aute...Rijetka su starija auta...Da li nas strah rata? Možda, ali sve i da hoće, naučili smo da su u ratu gine i da za ideala ginu budale...A vi niste budala da poginete za bilo koga i bilo šta, lijepo je biti živ?

Pusti se komentara stranih gostiju.Zakuhali su ovde devedesetih hoce opet da kuhaju.Nek pogledaju kako je u njihovim drzavama prvo pa tek onda neka nas komentarisu.Nista gori nismo od ostalih a prosli rat.
tranquil

#94 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Ljakan wrote:
bach wrote:Jednom je neko od stranih gostiju rekao ovo:

- Sarajevo je divan grad, ali me brine mrak na licima Sarajlija.

To je bilo prije par godina. Sjećate se onog čovjeka koji je na transparentu kod Higijenskog poručivo "Ima li iko da se smije, a da nije lud?"

U Sarajevu se niko ne smije, bar se ne smije od srca i iskreno. Pogledajte lica vaših sugrađana, prolaznika. Glave oborene, viilice škripe, nervozni pokreti, ljudi se kreću ili mrtvo i bezvoljno ili uplašeno i ubrzano, od nečega kao da bježe.

Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije? Ne zaboravimo da smo evropski šampioni po konzumaciji antidepresiva, godišnje ih se u BiH uveze i proda na tone. Ako bi neko htio dobru zaradu, neka otvori fabriku leksilijuma i apaurina. Ne možeš proći ulicom da ne vidiš odbačenu i potrošenu kutiju leksilijuma ili nečeg sličnog.

Da li to nemamo dovoljno seksa kao nacija? Moguće. Da li nema para? Ne znam šta bih rekao? Na ulici svi hodaju sa novim ogromnim novim mobitelima, Samsung Galakijima i sličnim gadgetima...Stanite na semafor i gledajte aute...Rijetka su starija auta...Da li nas strah rata? Možda, ali sve i da hoće, naučili smo da su u ratu gine i da za ideala ginu budale...A vi niste budala da poginete za bilo koga i bilo šta, lijepo je biti živ?

Pusti se komentara stranih gostiju.Zakuhali su ovde devedesetih hoce opet da kuhaju.Nek pogledaju kako je u njihovim drzavama prvo pa tek onda neka nas komentarisu.Nista gori nismo od ostalih a prosli rat.
Pošto sam primjetio isti fenomen, da napomenem:
- i sam sam primjetio isto. Ne primjećuje se to ako si stalno u Sarajevu, tek kad izađeš na neko vrijeme i vidiš kako ljudi žive osjetiš razliku
- "strani gosti" kojima to pada u oči su najčešće naši koji su izgradili život drugdje (otišli još devedesetih, ili čak ranije)
- ako nisu naši, nego "pravi" stranici, sigurno nisu u nekoj kategoriji koja je teoretski "kuhala" devedesetih.
Fudo387

#95 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Fudo387 »

Nisam primjetio, ljudi sa kojima sam dosao u kontakt tokom kratkotrajne posjete ostavili su skroz kontra utisak od ovog o kojem pises.
Od radnika u hotelu, raznih konobara, taksista, raje sa kojom se upoznas, od obicnog caskanja do ozbiljne price, svi stroga pozitiva.
Pretjeruje se sa samohrakanjem na ovom forumu, al' bas.
tranquil

#96 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Fudo387 wrote:Nisam primjetio, ljudi sa kojima sam dosao u kontakt tokom kratkotrajne posjete ostavili su skroz kontra utisak od ovog o kojem pises.
Od radnika u hotelu, raznih konobara, taksista, raje sa kojom se upoznas, od obicnog caskanja do ozbiljne price, svi stroga pozitiva.
Da budem iskren, kao što rekoh u prethodnom postu, više to primjećuju ljudi koji su naši a žive vani, ili naši koji žive ovdje a provode dosta vremena vani, a ako su stranci, u pitanju su ljudi koji duže vrijeme provode ovdje. Naravno da turisti koji samo obiđu Baščaršiju i prespavaju koju noć neće to primjećivati niti ih to zanima. Takvi su u kontaktu samo sa ljudima koji su ljubazni prema njima za platu.

I ne bih ovo nazvao samohrakanjem, nego kritika stvari za koje se nadam da će se promijeniti.
Ljakan

#97 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

Ja ti kazem da je svakom ko zivi od kredita vani isto kao i onim ovde,da je svakom ko vani ne radi isto ko i onom ovde.Covjek kad nema para,kad je bolestan logicno da nece ici ulicom i smijat se ali daleko od toga da sa njim-a normalno pricat ne mozes.Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Hakiz

#98 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Hakiz »

Ljakan wrote:Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Kada si ludaka čuo da kaže da je lud? Mi i ne znamo koliko smo ludi. Kada malo provedemo vani tek onda vidimo kako nam je ovdje. I najveći je problem baš u tome što nam je naša perverzija od života postala toliko normalna da i ne primjećjujemo da je perverzija i da smo se naučili i smijati u njoj.
Fudo387

#99 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Fudo387 »

tranquil wrote:
Fudo387 wrote:Nisam primjetio, ljudi sa kojima sam dosao u kontakt tokom kratkotrajne posjete ostavili su skroz kontra utisak od ovog o kojem pises.
Da budem iskren, kao što rekoh u prethodnom postu, više to primjećuju ljudi koji su naši a žive vani, ili naši koji žive ovdje a provode dosta vremena vani, a ako su stranci, u pitanju su ljudi koji duže vrijeme provode ovdje. Naravno da turisti koji samo obiđu Baščaršiju i prespavaju koju noć neće to primjećivati niti ih to zanima. Takvi su u kontaktu samo sa ljudima koji su ljubazni prema njima za platu.

I ne bih ovo nazvao samohrakanjem, nego kritika stvari za koje se nadam da će se promijeniti.
Ne mora znaciti da su ljubazni zbog plate. Mozda su jednostavno fin svijet. Ovdje mi se skoro svaki dan desi da me neka Lakisha kroz onaj prozorcic fast food restorana pogleda k'o da sam joj familiju pobio, al' ne mogu na osnovu nje donositi zakljucke o citavom drustvu. Shvatim i nju, po vazdan okrece hamburgere i pomfrit za sitne pare, fali joj musko...nesta joj se desava.
Puno je vise dobrih ljudi od kretena.
ultima_palabra

#100 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by ultima_palabra »

Bio je onaj neki Brazilac što je ovdje živio, kaže nije vidio grada da se ljudi manje smiju i osmjehuju. To mu vjerujem.
Post Reply