mangos80 wrote:Ommadawn wrote:mangos80 wrote:Eto, mislim da je to to. Sto se mene tice, kao pokretaca teme, ona moze biti zatvorena jer je sad sve dalje iz supljeg u prazno. Hvala Novaku20 na linku koji je poslao. Ostali, sretno vam i bericetno kako bi rekli.
Cao
Nemoj ba, đe ćeš, neka te s rajom
Kakvo je tvoje riješenje problema? Zakonski zabraniti prodaju imovine strancima?
A ne znam iskreno ni sama. Sta ja znam. Rijesenje bi bilo stvoriti uvjete u zemlji da ljudi ne zele odlaziti. A to je sad vec veci problem. A i skuzila sam da cim hoces nesto napraviti i aktiviras se odmah te poklope drugi sa negativnoscu i apatijom. Uzasno me to zivcira kod ljudi kod nas.
Ako gledam izolirano prodaju zemlju onda da, to bi bilo idealno sto si naveo. Da se zabrani prodaja strancima. Ali gdje ces ici ljudima zabraniti da rade nesto sa svojom zemljom, i to je bezveze. Ali evo kad bi se bar reguliralo sve da zaista je zakonski i da firme koje prodaju to rade na iskljucivo zakonski nacin ako nista drugo da ljudi dobe cijenu koju zasluzuju za zemlju.
Iako meni se stvarno place kad vidim kako se sve prodaje. I kod nas naravno u hrvatskoj.
Ne znam..voljela bi da se ljudi medjusobno aktiviraju. Da skupa rade, da organiziraju radne akcije recimo, da se pisu peticije, da kad je neko sranje da djeluju svi kao jedan. Da ih nije strah, da nisu lijeni itd. Znam da je u Bosni problem sto svako vuce na svoju stranu i nikako da rat izadje iz glava ljudima i ja to apsolutno razumijem ali ne mora se zaboraviti na rat, samo da ljudi budu kutlurni i rade nekako skupa da im svima bude bolje. Evo recimo u Maleziji se ne vole ni kinezi ni indijci ni malajci. Pa eto svi skupa zive i grade bez vecih problema. Nisu imali rat kao mi ali bilo je svakakvih sranja u 70-tima.
Ma ustvari ne znam. Eto pred neki dan sam predlozila na kliksu da se otvori grupa na fejsbuku gdje je ce se u svakom mjestu skupiti ljudi i zajedno raditi na rjesavanju nekih problema koji se ticu tog mjesta. Dobila sam sto pluseva i super ovo ono pa kad sam rekla hajmo nitko se vise nije javio. Bezveze.
Ti si "ubola" samo jedan od, naoko, manjih problema BiH ali problem koji pokazuje naš odnos prema svojoj zemlji i duboku apatiju stanovništva koje ne razmišlja da nakon danas dođe sutra.
Slažem se sa tvojim promišljanjem o prodaji nekretnina strancima pa sam u tu svrhu postavio listu na kojoj se vidi da većina država ima ograničenja u prodaji nekretnina. Kuvajt, zemlja koju si pomenula, apsolutno ne prodaje svoju nekretninu strancu. Zašto se Kuvajčanima onda ne uvede reciprotitet ?
Nije tu samo stvar u parama i slobodnoj trgovini. Pa mi prodajemo i dijelove vodozaštitnih zona koje je država nacionalizirala ili ekspropisala od naših ljudi da ih danas - sutra proda strancu. Velike države i narodi mogu bez straha prodavati zemlju i nekretnine strancima. Ne treba posebno objašnjavati zašto. Za male narode, to je luksuz koji im se može obiti o glavu.
Svoja polja ne obrađujemo, šume smo poharali, ne znamo domaćinski gazdovati, ne znamo šta ćemo sa onim što imamo.. Pare nam trebaju da kupimo neku džidžu koju drugi proizvedu a ne da uložimo u obrt.
Hej, danima bi se o ovome moglo razglabati ali bi se na kraju došlo do zaključaka o našim vrijednostima, vrijednostima politike koja nas vodi i odnosu prema državi koja sad nije austrougarska, otomanska, jugoslovenska nego naša.
Ko bi još da sluša o tome kad ima Grand ili kakva serija na tv-u.