listopad wrote:Borba tamosnjih ljudi protiv stranih okupatora, kolonizatora i bjelackih rasistickih rezima koji te ljude u sopstvenim zemljama tretiraju kao stoku je bila opravdana i potrebna. Druga je stvar sto je u mnogim africkim zemljama proces dekolonizacije zavrsio u diktaturi idiota poput Mugabea koji je odmah nakon sto je preuzeo vlast u Zimbabveu (ex-Rodeziji) postao jedan od najboljih ucenika Medjunarodnog monetarnog fonda ciji su zahtjevi imali katastrofalne posljedice. Mugabe i njegov rezim su se tek 15 godina nakon dolaska na vlast poceli baviti "agrarnim pitanjem" nakon sto su prvo podijelili zemlju "zasluznim borcima" koji su prvo poletili da sve rasprodaju.
A glede vjestina nekakvih specijalaca iz Rodezije, nije cudo da su uspjeli porokati ljude bez obuke, obrazovanja i jos pune sujevjerja sto je vec spomenuto na ovoj temi. Te opasne ratnike iz tzv. Rodezije bi bataljon rezervista iz Orasja rasturio za pola sata.
Koje je nekima pravo da ispoljavaju toliki rasizam prema Afrikancima, uzimajuci u obzir postotak nepismenih u BiH gdje, kako smo danas mogli citati, vise od pola stanovnistva ne prihvata teoriju evolucije. Ocigledno je da je BiH samo geografski u Europi, jer u njoj u svakom drugom pogledu vlada africko stanje.
Ovaj po običaju dođe, ubode, izvrijeđa i ode.
Niko ne ispoljava rasizam, ja sam čovjek koji je fasciniran Afrikom, samo me zanima da li je moguće da se ti ljudi ne dižu godinama i ne kreću ka nekom napretku.
Afričko stanje ne vlada u BiH jer odeš u Hrvatsku i tamo se pale gay slikovnice po maskenbalima, ruše se ćirilične poloče, hoda se za život (protiv abortusa), a protivi se i evoluciji.
Bošnjaci su jedan neviđeno blesav narod, ali daleko su od naroda koji ne čezne i ne teži ka boljem. O Hrvatima i Srbima da ne govorim.
Činjenica je bila da je bi se većina nas ovdje potpisala da nam vrate AU, a oni dovedu one svoje farmere. Činjenica je da trenutna BiH mnogo zaostaje za svačim nečim, ali svakako je činjenica da se stanje sporo, ali uspješno popravlja.
S druge strane od južnoafričkih zemalja jedino Bocvana i Namibija stoje malo bolje i odnosi su koliko toliko uredni. Zambija je učinila neke korake po tom pitanju, ali navedene zemlje su otišle u jednom pozitivnom smjeru i izbalansirale odnose među rasama.
Mene duša moja boli za Afrikom, koliko potencijala tu leži pa to je neviđeno. Ne razumijem to prokletstvo, koje nosi taj kontinent.