Život muslimana na Zapadu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

listopad

#76 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by listopad »

Fudo387 wrote:
zunazu wrote:Zanimaju me mišljenja naših ljudi koji žive u zemljama zapadne Evrope, Australiji, Kanadi, Americi... kakav je danas odnos domaćih ljudi prema muslimanima, koliko je razumijevanja, ili mržnje, kakvi su generalni dojmovi?

Napominjem da ne očekujem da vi imate problema, jer smo svijetle puti i autohtoni smo narod ovih prostora. Više me zanima kako su dočekani muslimani istočnih zemalja i da li su često žrtve kesnofoba, fašista, rasista?

Molim za iskrene odgovore, lišene predrasuda, navijanja i propagande.
Tesko im je, imaju hotele, restorane, ili su bankari, doktori, ili se vode neki sitni biznisi...
Uglavnom, ja jos nisam sreo ni jednog da teze od kasike dize...nece to jarane kile.
Isto vazi i za one jebene kineze, indijce, jevreje...
Sve go neradnik, svercer i lopov.
Ne sekiraj se, da im je lose davno bi ga nabrali.
Zvuci grubo, ali u ovome nazalost ima mnogo istine. Neces ni neobrazovanog i polupismenog Arapa vidjeti da nosa cigle ili cisti hale. Samo se gleda kakav biznis, restoran (mahom picerije) ili internet café. Samo neka je gazda. U kriminal i sverc su isto dobro umijesani, ali to opet zavisi od drzave u kojoj zive. Recimo u Njemackoj. U Berlinu su Libanonci i Palestinci poznati kriminalci i imaju svoje mafijaske klanove. Arapi (muslimani kao i krscani) imaju taj mentalitet da je materijalno bogatstvo njihovo "bozije pravo". Opsjednuti su luksuzom i konzumerizmom i vole o sebi misliti da su nekakva elita. Tako je uglavnom sa Libanoncima, Palestincima, Sirijcima, Iracanima i naravno onima iz zaljevskih zemalja kojih na Zapadu opet skoro da nema osim na provodu. Prica sa Arapima iz sjeverne Afrike je malo drugacija. Oni su imali drugacije povijesno iskustvo i u Francuskoj nisu bas najbolje prolazili.
Bodkin

#77 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:Jel se doslo do koncenzusa da je muslimanima tesko na zapadu, teze nego krscanima na istoku :D
Ne, nismo. Cekamo da ti doneses sud.
Ne znam ti ja nista. Nisam nikad bio tamo
animals

#78 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by animals »

imas dvije vrste muslimana na zapadu..
one normalne u vecini, i ove glupe fanatike koje su se uhvatili
Islama ko pijan plota..
e ovi drugi, jebu i one normalne..
zunazu

#79 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by zunazu »

sinuhe wrote:Ne znam zasto odvajas bosanske muslimane na jednu stranu
Zato što se izgledom, odijevanjem i ni po čemu drugom ne razlikuju od drugih zapadnjaka. Za Arape nije rijetkost da ih na osnovu izgleda i odijevanja diskriminiraju na ulici, u trgovinama, avionima i sl.
mO k3 wrote:Nema problema kod mene , ali ima razlike gdje zivis jeli ekonomski jako podrucje ili ne .
Da, to je uvijek bitan faktor.
Seyfo wrote:Slaze li se ko sa mnom u tvrdnji da bi bolje bilo da je za ljude s ovog podrucja primarni identitet trebao biti drzava a ne vjera? Kao npr kod Albanaca.
To kod nas i jeste slučaj, samo u nakaradnom smislu - Bošnjacima je Bosna na prvom mjestu, ali su i velikom broju Srba i Hrvata na prvom mjestu susjedne države. Kada bi im neko posudio ogledalo, možda bi i shvatili.
Seyfo wrote:sjetite se popisa 1991: narodi u BiH su: Srbi,Hrvati i Muslimani. Tad je utaban put za ovo sto danas imamo.
Netačno. Naši problemi sežu u 19. vijek. Od propasti Bosanskog Kraljevstva u 15. vijeku pa do tada Bošnjaci su se dijelili samo po religijskim osnovama, odnosno od bosanskih krstjana postali su muslimani, katolici i pravoslavci. Ali tada, pred kraj 19. vijeka, uvezeni elementi iz susjedstva su od naših Bošnjaka katolika i Bošnjaka pravoslavaca napravili Hrvate i Srbe, usuđujem se reći svoje robove, jer od tada pa do danas oni ginu i propadaju za tuđe interese.
Last edited by zunazu on 20/05/2017 10:01, edited 1 time in total.
zunazu

#80 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by zunazu »

Connaisseur Karlin wrote:pa probja reci nekome u konverzaciji da si musliman, pa ces cuti rekacije :D nisi nikad cuo kako pricaju o muslimanima :)
Connaisseur Karlin wrote:ma ,da, setas okolo, i svima pricas kako si musliman :lol:
Molim bez prizemnih provociranja i primitivizma. Nema potrebe, budimo ljudi.

Inače, hvala svima za odgovore. :)
HobotnicaPLus

#81 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by HobotnicaPLus »

Sadeta, pocni spremat pite i tulumbe, ovdje se pocelo kuhat
beobasket

#82 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by beobasket »

zunazu wrote:Zanimaju me mišljenja naših ljudi koji žive u zemljama zapadne Evrope, Australiji, Kanadi, Americi... kakav je danas odnos domaćih ljudi prema muslimanima, koliko je razumijevanja, ili mržnje, kakvi su generalni dojmovi?

Napominjem da ne očekujem da vi imate problema, jer smo svijetle puti i autohtoni smo narod ovih prostora. Više me zanima kako su dočekani muslimani istočnih zemalja i da li su često žrtve ksenofoba, fašista, rasista?

Molim za iskrene odgovore, lišene predrasuda, navijanja i propagande.

Znas kako gledaju na njih, isto kako na prostorima bivse Jugoslavije smo gledali / gledamo na Rome.
pike

#83 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by pike »

daddy-kool wrote:https://www.vox.com/science-and-health/ ... -explained

Grafički i numerički izraženo:
Vox? ljevicarsko smece, to isto da stavis fox news, znaci spinovanje za ideologiju.
zunazu

#84 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by zunazu »

beobasket wrote:Znas kako gledaju na njih, isto kako na prostorima bivse Jugoslavije smo gledali / gledamo na Rome.
Odnos prema Romima ne postoji kao jednoličan stav. Mnogo ljudi ima velike simpatije prema njima jer znaju biti zabavni, a drugi ih ne podnose radi nehigijene i nerada. Prema tome, poređenje na taj način je potpuno neprimjenjivo. Šta si zapravo htio reći?
beobasket

#85 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by beobasket »

zunazu wrote:
beobasket wrote:Znas kako gledaju na njih, isto kako na prostorima bivse Jugoslavije smo gledali / gledamo na Rome.
Odnos prema Romima ne postoji kao jednoličan stav. Mnogo ljudi ima velike simpatije prema njima jer znaju biti zabavni, a drugi ih ne podnose radi nehigijene i nerada. Prema tome, poređenje na taj način je potpuno neprimjenjivo. Šta si zapravo htio reći?
Odgovorio si sam sebi ali opet cu dati odgovor, isto kako na prostorima bivse Jugoslavije smo gledali / gledamo na Rome. Time nije receno da je jednolican stav ili potpuno identican onom na prostorima bivse Jugoslavije ali ista metoda se koristi. Znaci, jednima su sasvim simpaticni, dok masovnoj vecini nisu a razlozi su brojni. Jednima zato sto smrde i slabo se brinu o licnoj higijeni, pogotovo zene koje su zapakovane od glave do pete, a muski isto smrde na znoj. Slabo idu u skolu, osnovna jedva i to je to. Obicaji koji su mizerni, sramni i tako dalje. To su ljudi koji samo znaju jedno raditi - rasukati pizzu. Kradu. Przne oko sebe. Glupa imena daju djeci. Ima Palestinaca katolika kao i muslimana ali dzaba vjera kada su previse garavi u licu.
Tuzla111

#86 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Tuzla111 »

Huh, amerikanci onakvi kakvi jesu, neobrazovani, bolje mu ne govori da si musliman. Nece ti u oci nista reci, al vjeruj mi nije ni jedan musliman dobro dosao u njihovom drustu, osim ako ima sestocifren iznos na racunu. Koliko sam samo puta cuo sranja o muslimanima, recimo na koledju, jer ljudi ne znaju da sam ja muslim ako im ne kazem. uhhhhhhhh da ne idem dalje, djaba da se nerviram, ukratno averzija i mrznja postoje i to u velikoj mjeri u Americi, al mislim da je to vise i ocigledno. Kako mi gledamo na vehabije i arape, rome... nije ni cudno da amerikanci tako gleadju na muslimane.
Jack Be Nimble

#87 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Jack Be Nimble »

Ma sve zavisi kakvo je ekonomsko podrucje. Gdje sam ja svim imigrantima je ko bubreg u loju. Dok u gradu 100 km od mene, moj sef John Smith i Amer 1/1 koji vozi Prius i ima naljepnicu Hillary ne smije stati u tom gradu na naspe goriva.
sha_ba

#88 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by sha_ba »

HAVANA wrote:Mene niko za 7 godina sto sam bio vani,nije ni upitao sta sam...
Ni mene vala evo već 15 god...
tandmand

#89 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by tandmand »

sha_ba wrote:
Nekad davno, kupim i486 sa win 3.1 i povedem jarana da mi to pomogne dobaciti kući. Unesemo to u S-Bahn, stavimo pred noge, sjednemo do neke babe i vozimo se do našeg kraja. Mi pomalo razgovaramo po bosanski. Baba, konta kako smo informatički pismeni a stranci smo :-) pa nas priupita odakle smo. Rekoh iz Bosne. "Ah, iz Bosne, sigurno ste Hrvati. Hrvati su dobri a muslimani ne valjaju ništa". Je reče: " Ne nismo Hrvati, mi smo muslimani." Baba: "Ma nemoguće da ste vi muslimani, šalite se. Vi ste Hrvati". Ja već ozbiljnije: " Mi smo muslimani". Tišina u vagonu, svi slušaju ovaj mali razgovor, na licima im se vidi zbunjenost, neugodno im. Mog jarana spucao crnjak, samo šuti i gleda kroz prozor. Ni poslije nije ništa komentarisao. Na izlasku lijepo pozdravimo njemačku babu.

Ni nakon par desetljeća, nije se nešto popravila situacija glede toga. Na moru kada sam sa porodicom, neki slučajni susret sa Švabama .. i krene pitanje, t. konstatacija da smo iz Hrvatske i onda ide odgovor da smo iz Bosne. Pa, opet, "Da, ali u Bosni su uglavnom Hrvati". Opet odgovaram, da smo mi Bošnjaci i da smo većina u BiH. Onda zbunjenost "šta su to Bošnjaci, je su li to muslimani" ... i krene zapetljavanje.

No nisu stranci krivi, već politička, vjerska i kulturna elita Bošnjaka, koja nije radila na našem "brendiranju".

Wiki: "Bosniaken (bosnisch Bošnjaci, sg.: Bošnjak) sind eine südslawische Ethnie mit etwa drei Millionen Angehörigen, die primär in Bosnien und Herzegowina, Serbien und Montenegro leben"
sha_ba

#90 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by sha_ba »

Ma dobro... znalo se i meni desiti da u tramvaju isfrustrirana baba na sav glas Vice kako u gradu vise nema bijela čovjeka ni djece :-) al uglavnom raja osuđuju takva ponašanja... i rijetka su.. doduše živim u gradu gdje domaćih nema ni 10% :mrgreen: sve izmiješano :izet:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#91 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Velkoski »

tandmand wrote:
sha_ba wrote:
Nekad davno, kupim i486 sa win 3.1 i povedem jarana da mi to pomogne dobaciti kući. Unesemo to u S-Bahn, stavimo pred noge, sjednemo do neke babe i vozimo se do našeg kraja. Mi pomalo razgovaramo po bosanski. Baba, konta kako smo informatički pismeni a stranci smo :-) pa nas priupita odakle smo. Rekoh iz Bosne. "Ah, iz Bosne, sigurno ste Hrvati. Hrvati su dobri a muslimani ne valjaju ništa". Je reče: " Ne nismo Hrvati, mi smo muslimani." Baba: "Ma nemoguće da ste vi muslimani, šalite se. Vi ste Hrvati". Ja već ozbiljnije: " Mi smo muslimani". Tišina u vagonu, svi slušaju ovaj mali razgovor, na licima im se vidi zbunjenost, neugodno im. Mog jarana spucao crnjak, samo šuti i gleda kroz prozor. Ni poslije nije ništa komentarisao. Na izlasku lijepo pozdravimo njemačku babu.

Ni nakon par desetljeća, nije se nešto popravila situacija glede toga. Na moru kada sam sa porodicom, neki slučajni susret sa Švabama .. i krene pitanje, t. konstatacija da smo iz Hrvatske i onda ide odgovor da smo iz Bosne. Pa, opet, "Da, ali u Bosni su uglavnom Hrvati". Opet odgovaram, da smo mi Bošnjaci i da smo većina u BiH. Onda zbunjenost "šta su to Bošnjaci, je su li to muslimani" ... i krene zapetljavanje.

No nisu stranci krivi, već politička, vjerska i kulturna elita Bošnjaka, koja nije radila na našem "brendiranju".

Wiki: "Bosniaken (bosnisch Bošnjaci, sg.: Bošnjak) sind eine südslawische Ethnie mit etwa drei Millionen Angehörigen, die primär in Bosnien und Herzegowina, Serbien und Montenegro leben"
jarane, baš moraš biti mazohista da spominješ kako si iz Bosne... kad si već uspio pobjeći odavde, promijeni i ime :mrgreen:
HAVANA

#92 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by HAVANA »

sha_ba wrote:Ma dobro... znalo se i meni desiti da u tramvaju isfrustrirana baba na sav glas Vice kako u gradu vise nema bijela čovjeka ni djece :-) al uglavnom raja osuđuju takva ponašanja... i rijetka su.. doduše živim u gradu gdje domaćih nema ni 10% :mrgreen: sve izmiješano :izet:
Pa realno,baba je u pravu. :lol: Zamisli da je kod nas tako,podavili bi ih.Kod nas problem kad ih je puno iz ilijasa a ne sta drugo... :roll: Super su oni,ja stvarno nemam rijeci negativne obzirom sta mi je pruzeno i kako,kad qrcu nisam valjo...
daddy-kool

#93 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by daddy-kool »

pike wrote:
daddy-kool wrote:https://www.vox.com/science-and-health/ ... -explained

Grafički i numerički izraženo:
Vox? ljevicarsko smece, to isto da stavis fox news, znaci spinovanje za ideologiju.
Interesantno, jedini odgovor koji se ne oslanja na rekla-kazala je ljevičarsko smeće. :?

https://www.researchgate.net/profile/Em ... zation.pdf

Results
As in Study 1a, we observed high levels of prejudice and
dehumanization toward Muslims. Muslims were rated
approximately 50 points below the scale maximum on the
feeling thermometer, and almost 30 points below the scale
maximum on the Ascent scale of blatant dehumanization
(see Supplemental Table 4 for full variable descriptives and
intercorrelations).

...

Conclusion
Much of the discussion emanating from the 2016 Trump campaign
for the U.S. Presidency has centered on the importance
of protecting Americans’ safety. Frequently, this has been
paired with rhetoric framing Mexican immigrants and
Muslims in animalistic terms to highlight the threat they pose.
Our research suggests that dehumanizing statements about
minority groups such as Mexican immigrants and Muslims
may help promote support for hostile policies targeted at
these groups, but by making them feel dehumanized, they
also further the very danger they purport to safeguard against.
exliberal-ex

#94 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by exliberal-ex »

Da vas nesto pitam, jeli ovo znak integracije ili ....

Jucer sam sa gospojom otisao malo van grada posto je drzavni svetac, nista posebno samo da promjenimo okolinu i u povratku stanemo u jedan mall koji je bio otvoren.
Tamo bas puno naroda, neke rasprodaje, fin dan...i tako svrljam sa njom kad u sred tog mall-a upade mi u oci nesto
zamislite siroko setaliste prodavnice su sa obadvije strane u sredini su ili klupe ili oni mali standovi sto prodaju sve i svasta i ja gledam neka arapska familija, vecina ih sjedi na tim klupama obuceni ko da su dosli sad iz neke od tih drzava, i ispred njih stoji lola u carapama i okruzio se sa kesama.... znate kako djeca naprave zamak kad se igraju i tako i on( od michael kors,la viva rose ili kako se vec pise :wink: ...) ...i pocinje da klanja...znas da mi je upalo u oci i vidio sam da ga mnogi gledaju ono preko oka...zasto se to tako radi, mogao je da ode bilo gdje on na sred tog setalista, meni je licilo ne na molitvu nego na provokaciju
daddy-kool

#95 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by daddy-kool »

exliberal-ex wrote:D zasto se to tako radi, mogao je da ode bilo gdje on na sred tog setalista, meni je licilo ne na molitvu nego na provokaciju
To je prije svega primitivizam, za sve postoji prikladno mjesto i vrijeme.
Ni on se ne može koncentrisati da klanja na takvom mjestu, upitno je da li postoje uslovi za namaz, a ne znam da se tako ponašaju i u svojim zemljama.

E sad da li je provokacija - to je više do očiju posmatrača, nekad bi se na to gledalo kao neobičan običaj, a sada se možda doživljava kao provokacija.

Motiv ovih što se tako ponašaju IMHO je prije svega neprihvaćenost u društvu, kulturološki šok i ulazak u defanzivni mod, kako bi se kroz naglašeno neprilagođeno ponašanje odbranio sopstveni (kulturni) identitet.
sha_ba

#96 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by sha_ba »

Pa obično se takvi i žale na rasizam :-)
Bullet Tooth Tony

#97 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by Bullet Tooth Tony »

exliberal-ex wrote:Da vas nesto pitam, jeli ovo znak integracije ili ....

Jucer sam sa gospojom otisao malo van grada posto je drzavni svetac, nista posebno samo da promjenimo okolinu i u povratku stanemo u jedan mall koji je bio otvoren.
Tamo bas puno naroda, neke rasprodaje, fin dan...i tako svrljam sa njom kad u sred tog mall-a upade mi u oci nesto
zamislite siroko setaliste prodavnice su sa obadvije strane u sredini su ili klupe ili oni mali standovi sto prodaju sve i svasta i ja gledam neka arapska familija, vecina ih sjedi na tim klupama obuceni ko da su dosli sad iz neke od tih drzava, i ispred njih stoji lola u carapama i okruzio se sa kesama.... znate kako djeca naprave zamak kad se igraju i tako i on( od michael kors,la viva rose ili kako se vec pise :wink: ...) ...i pocinje da klanja...znas da mi je upalo u oci i vidio sam da ga mnogi gledaju ono preko oka...zasto se to tako radi, mogao je da ode bilo gdje on na sred tog setalista, meni je licilo ne na molitvu nego na provokaciju
Preduslov za namaz :

Cisto tijelo , mjesto i odijelo

a daddy-kool ti je rekao ostatak :D
zforumas

#98 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by zforumas »

exliberal-ex wrote:Da vas nesto pitam, jeli ovo znak integracije ili ....

Ma nista to nije...moj bivsi direktor je klanjao u restoranu u Konzumu!!! Prekinuo je poslovni sastanak, otisao u WC valjda da abdest uzme i poceo da klanja pored stola. Sto je najgore, ima dzamiju 3 minute od Konzuma, ali mora on pokazati da je on muslimancina :-) Tad sam odlucio da posaljem sve u 3pm i odem iz Bosne.
JThomas

#99 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by JThomas »

manji mu je sevap što nije u džematu klanjao :mrgreen:
exliberal-ex

#100 Re: Život muslimana na Zapadu

Post by exliberal-ex »

daddy-kool wrote:
exliberal-ex wrote:D zasto se to tako radi, mogao je da ode bilo gdje on na sred tog setalista, meni je licilo ne na molitvu nego na provokaciju
To je prije svega primitivizam, za sve postoji prikladno mjesto i vrijeme.
Ni on se ne može koncentrisati da klanja na takvom mjestu, upitno je da li postoje uslovi za namaz, a ne znam da se tako ponašaju i u svojim zemljama.

E sad da li je provokacija - to je više do očiju posmatrača, nekad bi se na to gledalo kao neobičan običaj, a sada se možda doživljava kao provokacija.

Motiv ovih što se tako ponašaju IMHO je prije svega neprihvaćenost u društvu, kulturološki šok i ulazak u defanzivni mod, kako bi se kroz naglašeno neprilagođeno ponašanje odbranio sopstveni (kulturni) identitet.
Ma I ja nekad pomislim da su neprihvaceni ali vidim kad idu po prodavnicama, eto taj tip sto je klanjao , ogradio se sa kesama kompanija koje nisu nivo old navy ili zara nego su bile od onih malo jacih trendova. Znaci sa finansijske strane je bio vise nego situiran.
Druga stvar mi je upala u oci da je on jedini klanjao dok su ostali oko njega sjedili I pricali kao da je bilo koji dio dana...ako on klanja onda bi I zene koje su oko njega trebale klanjat....nekako je bilo bas..... :skoljka:
Post Reply