Persiranje
- Matzan
#76 Re: Persiranje
Kulturan muškarac kaže ženi: pređimo sa Vi na Tebe.
- triconja
#77 Re: Persiranje
I kulturno dobije samarMatzan wrote:Kulturan muškarac kaže ženi: pređimo sa Vi na Tebe.
- Matzan
#78 Re: Persiranje
Nekad šamar, nekad 3.14čke.triconja wrote:I kulturno dobije samarMatzan wrote:Kulturan muškarac kaže ženi: pređimo sa Vi na Tebe.
- Pitar s Kariba
#79 Re: Persiranje
Zanimljiva tema.
Persiranje negdje dobro dođe (javni život, ulica, prodavnica), ali negdje zna i da stvara nepotrebne komplikacije. Recimo, persiranje unutar porodice. Upoznaješ porodicu djevojke/momka, kasnije žene/muža, i naravno da persiraš - pokazuješ poštovanje, pristojnost, uljudnost. Međutim, kasnije, nakon godina zajedničkog života nekako postane nepotebno i neprirodno, a teško je prestati, jer se naviklo. Stvara se, na početku poželjna, ali kasnije nepotrebna distanca i prepreka za normalno i prirodno zbližavanje. U neka doba skontaš da imaš pritisak u razgovoru i koristiš konstrukcije rečenica takve da izbjegavaš lično obraćanje.
Helem, lijepi engleski. Ima drugih i ljepših načina da iskažeš poštovanje ili distancu od ličnih zamjenica.
Persiranje negdje dobro dođe (javni život, ulica, prodavnica), ali negdje zna i da stvara nepotrebne komplikacije. Recimo, persiranje unutar porodice. Upoznaješ porodicu djevojke/momka, kasnije žene/muža, i naravno da persiraš - pokazuješ poštovanje, pristojnost, uljudnost. Međutim, kasnije, nakon godina zajedničkog života nekako postane nepotebno i neprirodno, a teško je prestati, jer se naviklo. Stvara se, na početku poželjna, ali kasnije nepotrebna distanca i prepreka za normalno i prirodno zbližavanje. U neka doba skontaš da imaš pritisak u razgovoru i koristiš konstrukcije rečenica takve da izbjegavaš lično obraćanje.
Helem, lijepi engleski. Ima drugih i ljepših načina da iskažeš poštovanje ili distancu od ličnih zamjenica.
- zgiba
#80 Re: Persiranje
Rijec persiranje potice od fraze Per Sie. Kovanica per-latinski-on,po i sie-njemacki - oni. Suprotno je per tu ili per ti.jeza u ledja wrote:Mene zanima od kuda ta rijec "persiranje" uopste potice? Garant iz francuskog, mozda engleskog, od rijeci "person" ili kako vec? Mislim lupam, ali eto mozda neko zna?![]()
A bonton ko bonton....htio bih reci jebo to, to je iz nekog starog doba, mrzim te tradicije....ali onda skontam da i sam praktikujem neke sitnice koje sam naucen.No to je samo djelic cijelog opusa cudnih normi.
-
hladan.preminger
#81 Re: Persiranje
Sad i kad sam sam
meni kažu Vi
zbog toga ja znam
da sam najbolji.
Davno reče Rambo i sumira persiranje na balkanu.
meni kažu Vi
zbog toga ja znam
da sam najbolji.
Davno reče Rambo i sumira persiranje na balkanu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#82 Re: Persiranje
dobro smomuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži![]()
koji su to ublehaši
ako nećeš reći dobar dan nemoj me ni podzarvljat
kako ste ide poslije dobar dan
- seln
#83 Re: Persiranje
"...je li vec unutra?"Matzan wrote:Persiranje je stvar dobrog odgoja.
Meni je baš lijepo zvučalo kad mi sekretarica kaže: "jao šefe, što Vam je velik!"
- triconja
#84 Re: Persiranje
Razumijem te labude totalno, najgore je kad to kako ste zavrsi na 10ominutnoj prici o porodici (kcerkama, sinovima, zenama, muzevima, rodbini blizoj i daljoj). Tacno ti dodje da se ne pozdravljas. A to dobar dan - selam alejk sam davno batalio (moze nekog uvrijediti - baca na nacionalizam [ne pravi nego bosanski {etno podjele i na vjerskoj osnovi}] u nekim situacijama) i koristim "zdravno, kako ste" za poznanike a formalno koristim "zdravo".Black swan wrote:dobro smomuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži![]()
koji su to ublehaši
- jeza u ledja
#85 Re: Persiranje
Odlicno. Hvala.zgiba wrote:Rijec persiranje potice od fraze Per Sie. Kovanica per-latinski-on,po i sie-njemacki - oni. Suprotno je per tu ili per ti.jeza u ledja wrote:Mene zanima od kuda ta rijec "persiranje" uopste potice? Garant iz francuskog, mozda engleskog, od rijeci "person" ili kako vec? Mislim lupam, ali eto mozda neko zna?![]()
A bonton ko bonton....htio bih reci jebo to, to je iz nekog starog doba, mrzim te tradicije....ali onda skontam da i sam praktikujem neke sitnice koje sam naucen.No to je samo djelic cijelog opusa cudnih normi.
- Edin H.
#86 Re: Persiranje
Uh, onda je to borba zivaca i mentalne snage, valja izdrzati.triconja wrote:Mladji je onaj koji prvi pozdraviEdin H. wrote:Kako utvrditi tko je mladji, rodnim listom, trazis licnu ili nesto trece?zoza wrote:
Kako to? Sjede 2 sata i onda onaj mlađi kaže "Kako ste?"
- insomnia78
#88 Re: Persiranje
Na francuskom se kaze vouvoiement. Od onog vi, vaš...jeza u ledja wrote:Odlicno. Hvala.zgiba wrote:Rijec persiranje potice od fraze Per Sie. Kovanica per-latinski-on,po i sie-njemacki - oni. Suprotno je per tu ili per ti.jeza u ledja wrote:Mene zanima od kuda ta rijec "persiranje" uopste potice? Garant iz francuskog, mozda engleskog, od rijeci "person" ili kako vec? Mislim lupam, ali eto mozda neko zna?![]()
- Connaisseur Karlin
#89 Re: Persiranje
pa pozdrav "kako ste" i jeste rezultat nepostojanja zelje da se kaze "dobar dan"Black swan wrote:dobro smomuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
koji su to ublehaši
- Ljakan
#90 Re: Persiranje
Mislim da je zdravo za mlađu raju (do nekih 50 godina
) normalan pozdrav,danas sam pored ovog svog komsije proso ni zdravo mu reko nisam,kad nece fino necemo nikako.Mozda pocnem po seljacki da ga pozdravljam, kako ste 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#91 Re: Persiranje
imam uvijek odgovor ko iz topa za takve:sta te boli q kako sam,nisi ti doktormuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
- Edin H.
#92 Re: Persiranje
Dobar dan Doktore, kako ste Vi?bitanga_sa_otesa wrote:imam uvijek odgovor ko iz topa za takve:sta te boli q kako sam,nisi ti doktormuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
-
palestinka
#93 Re: Persiranje
Da li na poslu vodite računa o tome ko je muškarac, žena, mlađi, stariji prilikom pozdravljanja I biranja ti ili vi? Ili je važno prvi pozdraviti šefa/šeficu?
A kako ste, pozdrav, vrlo iritantno. U zadnje vrijeme I poštovanje, kao pozdrav. Poštovanje I vama, a I dobar dan!
A kako ste, pozdrav, vrlo iritantno. U zadnje vrijeme I poštovanje, kao pozdrav. Poštovanje I vama, a I dobar dan!
- supercali
#94 Re: Persiranje
Ja bih tebe pozdravljo cao kako gazapalestinka wrote:Da li na poslu vodite računa o tome ko je muškarac, žena, mlađi, stariji prilikom pozdravljanja I biranja ti ili vi? Ili je važno prvi pozdraviti šefa/šeficu?
- victom
#95 Re: Persiranje
persiranje je nastalo u perziji
Last edited by victom on 01/03/2021 05:55, edited 2 times in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#96 Re: Persiranje
muha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
-
kakavdanakneiskustvu
#97 Re: Persiranje
bitanga_sa_otesa wrote:imam uvijek odgovor ko iz topa za takve:sta te boli q kako sam,nisi ti doktormuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
- Ductus Holedocus
#98 Re: Persiranje
muha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
- radiša
#99 Re: Persiranje
Veceras pricam sa jaranom o ovom persiranju i kaze mi da ima komsinicu koja ga kad je sa muzem persira a kad je sama kaze mu cao.Nisu mi tu cista posla nikako 
- sunceKOtepsija
#100 Re: Persiranje
persiram rodenog brata i sestru