Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
-
šarf
#76 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
2.Korinćanima 4:4-u onima kojima bog ovoga svijeta oslijepi pameti nevjerničke da ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Krista koji je slika Božja.
Ko je bog ovog svijeta?
Ko je bog ovog svijeta?
-
šarf
#77 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ne određujem ja ili ti što je ružan govor.Da li bi u propovijedi u crkvi koristio ove riječi koje si uputio meni?
Ali molim te ostavimo to.
Daj mi neko pojašnjenje ovih citata koje sam naveo.
Ali molim te ostavimo to.
Daj mi neko pojašnjenje ovih citata koje sam naveo.
-
patriot_1
#78 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Biti jedno i biti isto nije ista stvar!šarf wrote:Ivan 17:20-Ne molim samo za njih nego i za one koji povjeruju u mene po njihovoj riječi, 21 da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajedništvu sa mnom i ja u zajedništvu s tobom, da i oni budu u zajedništvu s nama, kako bi svijet vjerovao da si me ti poslao. 22 I dao sam im slavu koju si ti dao meni, da budu jedno kao što smo mi jedno,
Što znače riječi" da budu jedno kao što smo mi jedno"?
"Muž i žena postaće jedno tijelo"-piše!
Ovdje se radi o zajedništvu a ne istosti!
"Ja sam u Ocu i Otac u meni,,,tko je vidi mene vidi Oca(boga) , druga je priča!
Tko u ovim stihovima ne vidi da je Isus Bog(a poziva se na Bibliju) njemu pomoći nema,slijep je iako oči ima!
U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga
2Ona bijaše u početku u Boga.i Riječ bijaše Bog.
3Sve postade po njoj
i bez nje ne postade ništa.
Svemu što postade
4u njoj bijaše život
i život bijaše ljudima svjetlo;
5i svjetlo u tami svijetli
i tama ga ne obuze.
6Bî čovjek poslan od Boga,
ime mu Ivan.
7On dođe kao svjedok
da posvjedoči za Svjetlo
da svi vjeruju po njemu.
8Ne bijaše on Svjetlo,
nego – da posvjedoči za Svjetlo.
9Svjetlo istinsko
koje prosvjetljuje svakog čovjeka
dođe na svijet;
10bijaše na svijetu
i svijet po njemu posta
i svijet ga ne upozna.
11K svojima dođe
i njegovi ga ne primiše.
12A onima koji ga primiše
podade moć
da postanu djeca Božja:
-
patriot_1
#79 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Onaj koji je nadahnuo Rusela da osnuje Jehovne Svjedoke!šarf wrote:2.Korinćanima 4:4-u onima kojima bog ovoga svijeta oslijepi pameti nevjerničke da ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Krista koji je slika Božja.
Ko je bog ovog svijeta?
Belzebul!
-
šarf
#80 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Patriot,prijatelju
zašto uvijek iznova umjesto pristojnog odgovora se pokušava uvrijediti ili povrijediti druge?
Prijatelji pričamo o ozbiljnim stvarima ,ako se nekome ne sviđa tema može se pristojno udaljiti.
Zar je teško reći,hvala na razgovoru i otići.
Prijatelji budite ljubazni sa ljudima.Bez obzira što se niko od nas ne vidi ovi razgovori mogu biti prilika da upoznamo sebe i da naučimo razgovarati a da ne povrijedimo druge.Da naučimo iznijeti svoje mišljenje i uvjerenje a da drugi sa pažnjom slušaju ili čitaju ono što govorimo.
U Bibliji ima zanimljiva istina zapisana u 1.Korinćanima 7:31-mijenja se lice (ili scena) ovoga svijeta.
Zašto dopuštate da svijet ,koji se mijenja i postaje sve gori,vas mijenja te se u mnogim ovdje izrečenim,napisanim riječima odražava ružan duh ovog svijeta.
Pričat ćemo mi još ovdje,budimo ljudi možemo mi bolje od ovoga.
zašto uvijek iznova umjesto pristojnog odgovora se pokušava uvrijediti ili povrijediti druge?
Prijatelji pričamo o ozbiljnim stvarima ,ako se nekome ne sviđa tema može se pristojno udaljiti.
Zar je teško reći,hvala na razgovoru i otići.
Prijatelji budite ljubazni sa ljudima.Bez obzira što se niko od nas ne vidi ovi razgovori mogu biti prilika da upoznamo sebe i da naučimo razgovarati a da ne povrijedimo druge.Da naučimo iznijeti svoje mišljenje i uvjerenje a da drugi sa pažnjom slušaju ili čitaju ono što govorimo.
U Bibliji ima zanimljiva istina zapisana u 1.Korinćanima 7:31-mijenja se lice (ili scena) ovoga svijeta.
Zašto dopuštate da svijet ,koji se mijenja i postaje sve gori,vas mijenja te se u mnogim ovdje izrečenim,napisanim riječima odražava ružan duh ovog svijeta.
Pričat ćemo mi još ovdje,budimo ljudi možemo mi bolje od ovoga.
- Sanjarko
#81 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Sve uredu ali zasto onda stvori sotonu da nas iskusava i navodi na grijeh. Ja ne zelim grijeh raditi ali me sotona navodi na to. I demoni. Sto i demone stvori da ljude opsjedaju i da ih navode na grijeh.patriot_1 wrote:Stvorio ih je ali ih nije programirao da grijeh čine nego ih je stvorio sa slobodnom voljom da ga ne čine ali mogu ako hoće!I tako , uzima grijeh na sebe da bi mogao spasiti one koji se pokaju!Banalno,voziš se sa ocem,ti vozač i prekoračiš brzinu,policajac vas zaustavi i traži 20 Eura za kaznz jer je to zakon propisao!Zakon traži svoje,nesmije se kršiti,ako nećeš platiti ideš u prdekanu!Dope_Man wrote:Glupo ti pitanje, pa zar nije savrseno logicno da je bog morao zrtvovati sebi samog sebe, da bi mogao oprostiti onima koje je on sam stvorio.fatamorgana wrote:A zašto je to potrebno?
Ti nemaš 20 Eura i pred policajcem otac ih vadi i daje umjesto tebe!Policajcu je svejedno čiji je novac,ti si slobodan!Tako otprilike stoji stvar kazne i oslobođenja od iste!To je Krist učinio,stvarnom užasnom patnjom i smrću oslobodio nas je kazne,kazne koju traži pravda tj. zakon!
Znaci grijeh uradim ja ali me na grijeh sotona i demoni navedu. Zar i Isusa nije sotona iskusavao i navodi ga na grijeh u pustinji da zavlada svijetom. Zar mu nije citav svijet ponudio da vlada sa njim.
Znaci ako ja zgrijesim, grijeh ucinim nije po ovome onda samo moja krivica. Uredu imam slobodnu volju i to sto govorite ali sto ljude slabe onda stvori pa i slabe volje. Evo Homer sta kaze: 'Nothing is Bred That is Weaker Than Man'.
Ako sam ja, mi toliko slabi sta sam ja, mi krivi ako zgrijesimo.
Uredu mozemo se pokajati i to, ali sta ako je neko opsjednut demonom. Sta je ta osoba kriva ako zgrijesi. Zar nije demon kriv za to.
Plus i ljudi sami druge ljude na grijeh mogu navesti. Puna Biblija tih primjera. Kako su zene iskusavale muskarce recimo. Primjerice Heroda ako se ne varam sa plesom, pa radi toga odrubi glavu Ivanu krstitelju.
Jos cak kaze u bibliji bog da je ocvrsnuo srce faraonu, pa faraon ucini sta je ucinio. Sto ocvrsnu srce faraonu pa da ucini sta je ucinio faraon. Zar nije trebalo faraonu srce popustiti, da bude bolji i da ne ucini sto je ucinio.
Jos je faraon bio brat Mosijev. Jest polubrat ali ipak brat.
Udri brat na brata.
- Sanjarko
#82 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa sto Isus govori da je sin boziji a ne bog. Sto nije ferisejima rekao da je bog kada su ga za to optuzili, da tvrdi da je bog.patriot_1 wrote:Ja obično ne debatiram sa Jehovnim Svjedocima jer je to besmisleno!Ako i jedan stih govori da je Isus Bog,ijedan Apostol a da ga Isus ne ispravlja onda je vaša teologija isprazno trkeljanje!Ako Toma Isusa naziva Bogom a Isus ga ne ispravlja onda je sve jasno!Ako Ivan piše "U početku biješe Riječ,Riječ biješe kod Boga i Riječ biješe BOG,k svojima dođe i njegovi ga ne primiše" onda iole pismen MORA zaključiti da je Isus Bog!Ako Isus kaže Filipu"Tko je vidio mene vidio je Oca,ja sam u Ocu i Otac u meni" onda je jasno!šarf wrote:Patriota,molim te oprosti moram ti ovo reći.
Nemoguće je braniti i objašnjavati Bibliju ako ono što braniš ne piše u Bibliji.Mislim na trojstvo.
Molim te navedi neke citate iz kojih se može zaključiti da postoji trojstvo.
A ja ću ti pomoći da objasniš otkupninu od grijeha.
Molim ostale za malo strpljenja.
U Novom zavjetu, u Ivanu 14,16-17 Isus se obraća Ocu da pošalje Branitelja, Svetoga Duha. Ovo pokazuje da se Isus nije smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Također uočite sva ostala imena u Evanđeljima gdje se Isus obraća Ocu. Je li govorio sam sebi? Ne. Obraćao se drugoj osobi Trojstva – Ocu.
4) Svaki je član Trojstva Bog: Otac je Bog: Ivan 6,27; Rimljanima 1,7; 1. Petrova 1,2. Sin je Bog: Ivan 1,1. 14; Rimljanima 9,5; Kološanima 2,9; Hebrejima 1,8; 1. Ivanova 5,20. Sveti Duh je Bog: Djela 5,3-4; 1. Korinćanima 3,16 (onaj koji nastanjuje čovjeka jest Sveti Duh - Rimljanima 8,9; Ivan 14,16-17; Djela 2,1-4).
5) Podređenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh podređen Ocu i Sinu, te da je Sin podređen Ocu. Ovo je unutarnji odnos koji ne negira božanstvo niti jedne od Osoba u Trojstvu. Ovo je područje koje naši ograničeni umovi jednostavno ne mogu razumjeti o neograničenom Bogu. O Sinu pogledajte sljedeće stihove: Luka 22,42; Ivan 5,36; Ivan 20,21; 1. Ivanova 4,14. O Svetom Duhu pogledajte: Ivan 14,16; 14,26; 15,26; 16,7, posebno Ivan 16,13-14
Prva stvar koju bi razuman čovjek trebao učiniti je da potpuno odbaci učenje J.Svjedoka,istinitost svoje teologije su i time pokazali kad su nekoliko puta navjestili smak svijeta i posljednji sud koji se naravno NIJE dogodio, ako već iz ovih citata ne vidi da je jasno da je Isus Bog!
Sto bog uze uopste ljudski oblik. Sto nije mogu uzet oblik sotone, kako sotonu prikazujete ili neki najodvratniji i najstrasniji oblik, ili bilo koji drugi oblik.
Zar nije lako bogu dokazat da je bog bez obzira koji oblik uzme.
I sta bog inace ima vama, nama ljudima da dokazuje. Ne mora da nam ni dokazuje da postoji uopste.
I sto u ovim biblijama na nasem jeziku pise gospod, gospodar, gospodin za isusa kada to uopste u bibliji ni ne pise.
- Sanjarko
#83 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Sta je Ad. To gutate slovo 'h'. Jel to Had. Had kako znam je Grcki pojam za zagrobni svijet. Zar Isus nije u paklu bio tri dana, pa cak mozda ni toliko. Jer su ga u petak ubili a petak do subote je 1 dan, a subota do nedelje 2 dana, a uskrsnuo je u nedelju. Znaci 2 dana ne 3 dana. Treci dan bi pao na ponedeljak.patriot_1 wrote:Bravo!wmosi wrote:To što je bio mrtav tri dana ne znači da On nije postojao. Vjera nas uči da fizička smrt nije konačan kraj ličnosti već jedino promjena forme postojanja. Znači, tijelo tri dana bez funkcije ali duh i duša živa sve vrijeme. Vjera nas uči da je On to vrijeme proveo u Adu...Nurudin wrote:Ja imam par jednostavnih pitanja, baš u vezi ovog Uskrsa i ovim putem čestitam kršćanima taj praznik.
U vezi toga volio bih da mi se objasni , par vjerovatno čestih pitanja u vezi toga.
Ako je Isus bog i ako je umro na tri dana, tko je bio bog za to vrijeme ?
Ako je Isus bog i samim time je svemoguć, onda je njegovo umiranje na križu u stvari samoubistvo.
Da li to znači da je samoubistvo bogougodan čin i kakvu to poruku šalje mladima?
mir i ljubav od muslimanske braće (ne onih iz egipta )
pozz
Odgovor na drugo pitanje si mogao naći bilo gdje u vjerskoj literaturi. Umiranje na krstu je dobrovoljna odluka i dio plana. Njegova pojava je usledila kad su se ispunili potrebni preduslovi ("kad se ispunilo vrijeme") koji su omogućavali takav razvoj događaja. To znači stranu okupaciju Jerusalima, visok nivo iskvarenosti i dvoličnosti jevrejskih vođa itd. To je sve dio višeg plana. Cilj je bio da se omogući zločincima da postupe po svojim pokvarenim željama i da istovremeno Bog pokaže svoju moć kroj ustajanje iz mrtvih, što se i desilo.
Kao što vidiš nema tu samoubistva već život traje i trijumfuje.
- arzuhal
#84 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Čim budem imao neko odmah ću se javiti, hvala!šarf wrote:Arzuhal,ti si pokrenuo ovu temu.
Molim te nemoj se povlačiti,siguran sam da imaš još pitanja.
U međuvremenu čitam što pišete.
Temu sam pokrenuo za sve zainteresovane pošto se krenulo postavaljati pitanja po svakoj temi, a to onda ružno izgleda i narušava forum, pa da to imamo na jednom mjestu, naveo sam razlog u uvodnom postu
- Sanjarko
#85 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Sve uredu. Ali zasto bog ima noge. Jel to znaci da je bog slican nama i da je kao covjek neki samo neogranicenih sposobnosti.patriot_1 wrote: A naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja postojano očekujemo, Gospodina Isusa Krista, koji će, prema djelotvornosti kojom može sve podložiti sebi, preobraziti naše bijedno tijelo i učiniti ga jednakim svome slavnom tijelu." Filipljanima 3, 20-21
Na samom početku Biblije ili Svetog pisma, a mogli bi reći da Biblija počinje sa slijedećom objavom: "U početku stvori Bog nebo i zemlju." (Postanak 1,1). Psalmista David zadivljen gledajući u nebo izjavljuje: "Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti – pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji da ga pohodiš." (Psalam 8, 4-5). U Djelima apostolskim nalazimo da je nebo Božje prijestolje, pa čitamo: "Nebo je moje prijestolje, a zemlja je podnožje nogama mojim. Kakvu ćete mi kuću sagraditi – pita Gospodin – ili kakvo će biti mjesto gdje bih prebivao? Zar moja ruka nije sve ovo načinila?." (Djela apostolska 7, 49-50). U Novom Zavjetu riječ "nebesa" nalazi se zapisana 276 puta, što znači da NEBO postoji i da je ono stvarno mjesto. U Drugoj poslanici Korinćanima apostol Pavao opisuje da je bio uznesen do trećeg neba, čitamo detaljniji opis: "Poznajem čovjeka u Kristu koji prije četrnaest godina – ne znam da li s tijelom, ne znam da li bez tijela, to Bog zna – bi uznesen do trećeg neba. Za tog čovjeka znam – ne znam da li u tijelu, ne znam da li izvan tijela, to Bog zna – da bi uznesen u raj i da je čuo neizrecive riječi koje čovjeku nije dopušteno izreći." (2 Korinćanima 12.
Isus je učenike učio moliti:"Oče naš koji jesi na nebesima....."
Dovoljno?
Ako ima noge znaci da je slican nama jer i mi imamo noge. I nije onda cudo sto pise da ucini nas ljude na sliku svoju.
Sto onda znaci da je slican nama. Zar ne.
To bi opet znacilo da smo mi njemu slicni. Ne da smo isti kao on ali da smo slicni.
I sto fino u bibliji kaze isus da je sin coveciji, pa hajmo reci i sin boziji. I sto pravednike zovu sinovima bozijim i sto nazvase sinovima bozijim jevreje u bibliji i pale andzele kako vi tvrdite da su pali andzeli.
Zar to onda ne znaci da bog ima sinove. Zar je nemoguce da ima sinove po ovome.
Ne kazem ja da ima ali zar je to nemoguce. Sto je nemoguce ako govori za ove sve da su sinovi boziji. I zar vi ne tvrdite da su svi ljudi djeca bozija i slicno.
Onda po tome isus nije jedini sin boziji i jedino dijete bozije.
- Sanjarko
#86 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ma uredu nebo ali zar mi nismo iz edena izbaceni, i zar ne smatraju da je eden bio na prostoru mezopotamije. Tamo gdje je sad rat, na srednjem istoku.sherbett wrote: Izvini, ali nije mi dovoljno!
Nije me ubjedilo da je nebo zaista fizicko mjesto.. pivotovo ne da je to tamo gire di pogledamo u nebo.
Nebo je metafora.. ne moze biti fizicko mjesto..
Pitanje za tebe: gdje je pakao?
I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj..
Eden i nebo onda nisu jedno te isto mjesto. I gdje tu raj spada. Zar eden nije bio raj, i zar po njima to nije na zemlji bilo u navedenom podrucju.
Ako je eden raj i ako je to na zemlji sta je onda nebo, ako znamo da je nebo iznad nasih glava. I da svasta spada pod tim i atmosfera i vasiona.
- Sanjarko
#87 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Uredu ali sto onda isus umre za nase grijehe. Zar nije onda umro da ne idemo mi u pakao, po tome. Zar katolicka crkva ne tvrdi od ima vec vremena da pakao ne postoji uopste.patriot_1 wrote:."sherbet"
Izvini, ali nije mi dovoljno!
Nije me ubjedilo da je nebo zaista fizicko mjesto.. pivotovo ne da je to tamo gire di pogledamo u nebo.
I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj.
Fizičko je po tebi mjesto gdje prebiva materija!
Po meni stvarno mjesto koje postoji!
Pakao postoji,gdje je neću nikad saznat jer tamo nikad neću doć!
Ako je isus umro za nase grijehe i da nas ljude iskupi zasto cemo ici u pakao i zasto pakao postoji.
Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
I sto onda pakao postoji ako je umro za to isus.
-
wmosi
#88 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Jesmo oslobođeni ako smo iskreni vjernici i ako se makar trudimo da ne griješimo. Mogućnost znači postoji, samo se treba truditi da se tako nešto zasluži. Ta mogućnost je ponuđena svakom, ali ipak veliki dio ljudi ne trudi se dovoljno.Vizionar 1985 wrote: Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
- Sanjarko
#89 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Zasto sam ja kriv ako pogrijesim i trazim oprost i pokajem se, ako se kajem za ucinjeno. Sta ja mogu sto imam slabu volju pa opet zgrijesim. Zar zbog molitve i trazenja oprosta, i pokajanja, kajanja, pa cak trazim da za ucinjeno budem kaznjen, zasto opet zgrijesim.Vizionar 1985 wrote:
Uredu ali sto onda isus umre za nase grijehe. Zar nije onda umro da ne idemo mi u pakao, po tome. Zar katolicka crkva ne tvrdi od ima vec vremena da pakao ne postoji uopste.
Ako je isus umro za nase grijehe i da nas ljude iskupi zasto cemo ici u pakao i zasto pakao postoji.
Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
Ako sam oprost trazio, ako sam se pokajao, ako se kajem i ako trazim da budem kaznjen za ucinjeno.
Zasto onda opet zgrijesim.
Sta sam ja kriv, ako sam slab.
Nisam nadam se nikome nista zla ucinio. Jesam losih stvari mozda nesto i neznanja i najvise prema sebi ali se nadam da zlo nisam ucinio.
Zasto onda stalno budem grijehu podlozan. I sto sotona i demoni ljude na grijeh navode, pa i drugi ljudi isto tako.
Sto i zivotinje ucini necistima. Sta su one krive. Nisu one zgrijesile i jele sa zabranjenog drveta. Nego je to uradila eva i adam. Eva na nagovor zmije.
I sta je eva kriva. Nije ona kriva sto je nagovoru podlegla, ali sta je jos vise adam kriv, njega zmija nije ni nagovorila nego mu eva dala da jede plod sa zabranjenog drveta.
Sto je eve kriva a sto je jos vise adam kriv, pa samim tim i mi ljudi svi.
Nisam ja jeo sa zabranjenog drveta. Sta sam ja kriv.
- Sanjarko
#90 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa trudim se i molim, i trazim da se kaznim za ucinjeno ali sto me se stalno na grijeh navodi i sto me se stalno iskusava. Citav svijet sve vise u grijeh pada, i citav svijet grijesan. I iskusava i na grijeh navodi i mene i sve.wmosi wrote:Jesmo oslobođeni ako smo iskreni vjernici i ako se makar trudimo da ne griješimo. Mogućnost znači postoji, samo se treba truditi da se tako nešto zasluži. Ta mogućnost je ponuđena svakom, ali ipak veliki dio ljudi ne trudi se dovoljno.Vizionar 1985 wrote: Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
Zar ne bi trebao biti manje iskusavan i manje podlozan grijehu. I zar ne bi trebalo da me se stiti od grijeha, koliko toliko. I sto me se sada kaznjava, inace sto me se kaznjava ako je isus umro za moje grijehe. Zar mi ne bi trebalo biti oprosteno.
Sto podlijezem grijehu. Sto sam stvoren ovake slabe volje da lako grijehu budem podlozan. Sto sam stvoren da iz neznanja i instinkta, odbrane grijeh ucinim.
- Sanjarko
#91 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Evo ja zasluzujem pakao. Nadam se da nisam bahat. Ne trazim da me se nagradi rajem, ako zasluzujem pakao, zasluzujem pakao i neka me se kazni. Samo se nadam da cu prestat postojat. Ne trazim raj, niti nagradu rajem nego samo kada umrem da prestanem postojati. Ali ako zasluzujem pakao neka me se kazni.Smrcak15 wrote:Evo ti se javlja Bog iz Kurana moj patrioce:patriot_1 wrote:."sherbet"
Izvini, ali nije mi dovoljno!
I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj.
Fizičko je po tebi mjesto gdje prebiva materija!
Po meni stvarno mjesto koje postoji!
Pakao postoji,gdje je neću nikad saznat jer tamo nikad neću doć!
Kur'an:.....Jeste li dobili obecanje od Allaha? Ili to vi govorite o Allahu ono što neznate.
tvoje ponasanje je kao da si ostembiljanu garanciju dobio od samoga Boga da je nemoguce za Tebe da tamo zaglavis![]()
znas li ti da takvi ljudi upravo zbog te bahatosti udju u Pakao pa makar bili dobrice i radili dobra djela.
bit ce jedan slucaj na sudnjem danu, gdje ce Bog reci covjeku , Udji u Raj mojom miloscu a covjek ce reci , Ne Boze, nego mojim dobrim djelima, pa ce na kraju biti odvucen u Pakao zbog bezobrazluka.
Opet ponavljam, nadam se da nisam bahat.
- Sanjarko
#92 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Nek se ja paklom kaznim ako zasluzujem to ali se nadam da nece moja porodica paklom biti kaznjena i molim se da ne bude. Da makar njima bude oprosteno.Vizionar 1985 wrote: Evo ja zasluzujem pakao. Nadam se da nisam bahat. Ne trazim da me se nagradi rajem, ako zasluzujem pakao, zasluzujem pakao i neka me se kazni. Samo se nadam da cu prestat postojat. Ne trazim raj, niti nagradu rajem nego samo kada umrem da prestanem postojati. Ali ako zasluzujem pakao neka me se kazni.
Opet ponavljam, nadam se da nisam bahat.
- Sanjarko
#93 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa sto ne bi bio. I zar nije. Zar ne stvori bog zemlju, mislim na Planetu Zemlju, a Vanzemaljac, Svemirac je svako bice koje nije sa Planete Zemlje, a posto bog stvori zemlju zar po tome nije vanzemaljac, svemirac.sherbett wrote: Kako moze biti fizicki? Da li itko od nas moze pojmiti paralelni univerzum da potvrdi fizicko postojanje?
Sta je onda Bog? Vanzemaljac? Svemirac?
Barem tehnicki ako nije bukvalno.
- Sanjarko
#94 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Evo ja nit vjerujem nit ne vjerujem. I sta sam ja kriv sto imam nedostatak vjere u isusa. I sta sam ja kriv ako imam vjeru u boga. Da bog postoji.patriot_1 wrote: Poslanica Rimljanima 8:1-5
”Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu, jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti.
Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
Zar sam kriv sto vjerujem u boga, a ne u isusa. Ne nijecem nista u vezi isusa, samo nit vjerujem nit ne vjerujem.
Zar sam ja antikrist i kako mogu biti antikrist ako ne nijecem nista u vezi isusa, nego samo nit vjerujem nit ne vjerujem.
- Sanjarko
#95 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Evo ja ne mislim na zemaljsko. Nisam zeljan zemaljskog. Zao mi ljudi svi i sto nisam nista ucinio da ljudima pomogne a mogao sam ali opet mogao sam i zla uciniti. Ko zna sta bi bilo da sam pokusao ljudima pomoci, mozda bi im zla ucinio a ne dobro.šarf wrote:Filipljani 3:19-Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko.
Što znači bog im je trbuh?
Ali opet pitam sta sam ja kriv, za sta tacno. Ali to cu izgleda saznati kada umrem, mozda, mozda i necu. A jesam kriv za mnoge stvari ali nadam se da nisam za zlo neko, da nisam zlo nekome ucinio.
- Sanjarko
#96 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa po bogumilima sotona. On je isusu vlast nad ovim svijetom ponudio.šarf wrote:2.Korinćanima 4:4-u onima kojima bog ovoga svijeta oslijepi pameti nevjerničke da ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Krista koji je slika Božja.
Ko je bog ovog svijeta?
- Sanjarko
#97 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
A sta ko nema zenu, i ko nije muz, i ko nije muskarac ali nije ni zena.patriot_1 wrote: "Muž i žena postaće jedno tijelo"-piše!
Ovdje se radi o zajedništvu a ne istosti!
"
- Sanjarko
#98 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Sve to stoji i trudim se da budem sto vise ljubazan sa ljudima ali sta cu kada znaju mnogi ljudi pa mozda i vecina ljudi nekada biti brezobrazna pa im se mora svasta reci. Sta cu ako me za jezik povuku, toliko iznerviraju da mi izleti nesto. I kada i kazem to nesto opet vecinom za to se kajem i trazim oprost. Nekada zaboravi trazit oprost i pokajati se.šarf wrote: Prijatelji budite ljubazni sa ljudima.Bez obzira što se niko od nas ne vidi ovi razgovori mogu biti prilika da upoznamo sebe i da naučimo razgovarati a da ne povrijedimo druge.Da naučimo iznijeti svoje mišljenje i uvjerenje a da drugi sa pažnjom slušaju ili čitaju ono što govorimo.
Zar sam ja kriv sto su mnogi ljudi bezobrazni. Mozda sam i ja bezobrazan i taj jedan od mnogih. Nadam se da nisam, ali mozda sam, nekada i vjerovatno i jesam.
- Sanjarko
#99 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa nisam reko da nije, ali kako znas da je duhovno bice, jesil vidila boga. I kako si vidila boga kada biblija kaze sama da niko boga nije vidio.sherbett wrote:Poanta je da je Bog duh.. duhovno bice.. ne materijalnoVizionar 1985 wrote:Pa sto ne bi bio. I zar nije. Zar ne stvori bog zemlju, mislim na Planetu Zemlju, a Vanzemaljac, Svemirac je svako bice koje nije sa Planete Zemlje, a posto bog stvori zemlju zar po tome nije vanzemaljac, svemirac.sherbett wrote: Kako moze biti fizicki? Da li itko od nas moze pojmiti paralelni univerzum da potvrdi fizicko postojanje?
Sta je onda Bog? Vanzemaljac? Svemirac?
Barem tehnicki ako nije bukvalno.
Nije gani mosije vidio, nego mu se ukazao ko goruci grm itd.
Ali opet sto biblija kaze da niko nije vidio boga, kako ga je opet onda mosije vidio u obliku goruceg grma.
- aurora313
#100 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ja gled'o kako komšija ganja ženu da je tuče vičući: 'Sada ćeš vidjeti svoga boga'! Znači, može se kada se hoće.Vizionar 1985 wrote:Pa nisam reko da nije, ali kako znas da je duhovno bice, jesil vidila boga. I kako si vidila boga kada biblija kaze sama da niko boga nije vidio...