Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#76 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

Da, Biblija je u stvari (pogotovo novi Zavjet) zbirka hadisa i to vrlo često potpuno izmišljenih te bez
ikakvog lanca prenosioca. Imamo čak i razne banalne greške tipa sabiranje i oduzimanje, npr
kaže se u "Ezri" 2.poglavlju da je cijela zajednica koja je slijedila Nabukodonzora brojala 42.360 članova ,a ista cifra se kaže i u poglavlju "Nehemije" 42.360 članova. Međutim kad se uzmu ta dva poglavlja u kojima su nabrojani članovi (npr sinovi Paroševi 2172 ,sinovi Arehovi 775) i sabere se dobije se rezultat : u "Ezri" 29.818 ,a u "Nehemiji" 31.089. :?
Zatim u "prvoj knjizi o kraljevima" stoji da je kralj Baaša umro u 26.godini vladavine Asina dok u "drugoj knjizi ljetopisa " stoji da je isti taj Baaša izašao u borbu protiv Jude u 36.godini vladavine Asina. Kako je mogao izaći a navodi se da je umro prije 10godina ??

@dadinjo , nije rezanje. Vrlo je jednostavno i već sam objasnio razliku između "ja vjerujem" i "ja znam pouzdano".
Ja vjerujem u postojanje Isa a.s. , koji nije božiji sin, nije razapet na križu i nije uopće ubijen .
Ne vjerujem u kršćanskog Isusa i mislim da je riječ o mješavini mitologija i politeizma.
Međutim , to je sve stvar vjerovanja, ja ni takvog Isa a.s. ne mogu dokazati . Međutim, moje vjerovanje se bazira
na riječima stvarnog čovjeka kojemu sam povjerovao na riječ .
Kršćani nemaju nikoga stvarnog i nekoga koga se može dokazati da je bio Isusov savremenik, a kamo li da mogu tog
i takvog mitološkog Isusa. Veoma je to bitna i velika razlika ;)
dadinjo33

#77 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Pa tebi vjerovatno i jeste :lol: Vjeru uzimas od istoricara i arheologa, a ne ko krscani- iz svetih knjiga. Ako nadju u Grckoj ili Turskoj roletne sa okamenjenim naslagama budji i prasine, bice to dokaz o istinitosti sna sedam kur'anskih spavaca i njihovog cuke, sna od preko 300 godina. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#78 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:Pa tebi vjerovatno i jeste :lol:
Ako bi istraživao u šta vjeruješ i išao metodološki tražiti početak nastanka tog vjerovanja, naravno da je važno.
U kršćanstvu ne možeš pronaći početak, nema glave, samo rep ..ili repovi koji se vuku još od starih Grka,
kad su bili mladi .
dadinjo33

#79 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

A to je samo rasprava dva slijepca o bojama. Oni stariji za mladje kazu da su plagijatori, a oni se brane da su reformatori. A nijedni nemaju veze s vezom.

Inace, prica o pecinskim spavacima plagirana krscanska apokrifa. Pardon, reformisana.
Nurudin

#80 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:A to je samo rasprava dva slijepca o bojama. Oni stariji za mladje kazu da su plagijatori, a oni se brane da su reformatori. A nijedni nemaju veze s vezom.

Inace, prica o pecinskim spavacima plagirana krscanska apokrifa. Pardon, reformisana.
Ah, ma da , potpuno ćemo zanemariti način na koji su kršćani došli do svojih uvjerenja, hajmo malo kenjati o
islamu, nismo dugo. Jel tako
Dakle, pročitaj naslov teme , nisam ja taj koji je htio da se uspoređujemo
dadinjo33

#81 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Prema krscanskim i islamskim opisima Isusa, puno je prijatniji, tolerantniji i miroljubiviji od Muhameda iz islamskih opisa.
Zanimljivilo je da sam na sebe donosi mir.
Nurudin

#82 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:Prema krscanskim i islamskim opisima Isusa, puno je prijatniji, tolerantniji i miroljubiviji od Muhameda iz islamskih opisa.
Zanimljivilo je da sam na sebe donosi mir.
Pa tako brate ! Sad može da se završi tema, ionako je radi toga i otvorena .
Šta mi tu ima da preispitujemo da li je to Isus ili Prometej ?!

Zanimljivo da je Muhamed a.s. tako lijepo opisao Isusa, a kršćani imaju tako ružno mišljenje o njemu.
To nam dosta govori
dadinjo33

#83 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Nisu krscani krivi muslimanima sto su sami muslimani opisali Muhameda kao krvoloka i pohotnika. Normalno da krscani nece propustiti takav zicer.
dadinjo33

#84 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Isus ili Prometej, miradz ili Arda Viraf...
Nurudin

#85 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:Nisu krscani krivi muslimanima sto su sami muslimani opisali Muhameda kao krvoloka i pohotnika. Normalno da krscani nece propustiti takav zicer.
Jah...gdje nestade ono "racionalno" stajalište o razgovoru slijepaca o bojama.
Ti si također slijepac , slijep od mržnje .
Nisi u stanju da objektivno razgovaraš niti tvoje pisanje ima ikakav cilj sem da ispolji svoju mržnju.
Ti da hoćeš nekome da razbijaš uvjerenja , imao bi drugačiji pristup. Ti se samo "istresaš".

Taj "zicer" je kao što smo vidjeli dvosjekli mač. Možda je Muhamed a.s. pun mahana ali je nesumnjivo postojao.
U poređenju sa izmišljenim biblijskim Isusom, svako je loš..ali tako je to sa mitovima .
¤ jelena ¤

#86 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

Nurudin wrote:
dadinjo33 wrote:A to je samo rasprava dva slijepca o bojama. Oni stariji za mladje kazu da su plagijatori, a oni se brane da su reformatori. A nijedni nemaju veze s vezom.

Ah, ma da , potpuno ćemo zanemariti način na koji su kršćani došli do svojih uvjerenja, hajmo malo kenjati o

Kako ti, kao musliman, o tuđoj vjeri i o svetoj knjizi drugih - tako će i drugi o tvojoj.

Akcija i reakcija....
Nurudin

#87 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

¤ jelena ¤ wrote:
Nurudin wrote:

Kako ti, kao musliman, o tuđoj vjeri i o svetoj knjizi drugih - tako će i drugi o tvojoj.

Akcija i reakcija....
Da si bolje i objektivnije pratila (što je inače nespojivo sa ljudima kršćanske tradicije jer su većinom hinje, čekaju
nekakve "zicere" , otvaraju teme u kojima su fol "radoznali" , a u stvari samo žele da se iskenjaju po tuđim vjerovanjima
i tradicijama ) , vidjela bi da je moje pisanje reakcija.
Nurudin

#88 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

Ljudi sa našeg podneblja koji se deklarišu kao ateisti, a dolaze iz kršćanske tradicije , većinom blagonaklono
gledaju na kršćanske mitove i simboliku.
Oni će to sebi da predstave kao jednu romantičarsku naivu njohovih predaka ali koja samo govori koliko su ti
ideali civilizovani , puni mira i ljubavi, dok recimo islam, pa to je jedan barbarizam!
To samo svjedoči o "ljepoti njihovog tradicionalnog identiteta" ili , kako skoro reče jedan ateista hrvatski akademik ,
"ljepoti katoličkog esteticizma" i na suprot tome , ružnoći i odvratnosti islama.
Naravno, naši (islamske tradicije) ateisti, pa i ovi novopečeni koje možemo vidjeti na temama se ponašaju
potpuno suprotno, iskompleksirani su i mrze vlastiti identitet , upravo zato jer su se primili na priče
ateista kršćanske tradicije ;)
¤ jelena ¤

#89 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

Nurudin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Nurudin wrote: Ah, ma da , potpuno ćemo zanemariti način na koji su kršćani došli do svojih uvjerenja, hajmo malo kenjati o

Akcija i reakcija....
Da si bolje i objektivnije pratila (što je inače nespojivo sa ljudima kršćanske tradicije jer su većinom hinje, čekaju
nekakve "zicere" , otvaraju teme u kojima su fol "radoznali" , a u stvari samo žele da se iskenjaju po tuđim vjerovanjima
i tradicijama
) , vidjela bi da je moje pisanje reakcija.
Mojposlanikpostojinjihovjeizmišljen-vjernik našao za shodno da meni, ili bilo kom drugom, nešto govori o objektivnosti...

Tvoje pisanje bi već odavno trebalo da izazove reakciju moderatora, ali to se, očigledno, neće desiti....
dadinjo33

#90 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Nurudin je sufija, bona, tolerantan i to ;)
fatamorgana

#91 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Nurudin wrote: Ah, ma da , potpuno ćemo zanemariti način na koji su kršćani došli do svojih uvjerenja, hajmo malo kenjati o

Akcija i reakcija....
i tradicijama ) , vidjela bi da je moje pisanje reakcija.
:thumbup: Tako'e, dole kršćani hinje! Živjele reakcije!
fatamorgana

#92 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:Ljudi sa našeg podneblja koji se deklarišu kao ateisti, a dolaze iz kršćanske tradicije , većinom blagonaklono
Oni će to sebi da predstave kao jednu romantičarsku naivu njohovih predaka ali koja samo govori koliko su ti
ideali civilizovani , puni mira i ljubavi, dok recimo islam, pa to je jedan barbarizam!
To samo svjedoči o "ljepoti njihovog tradicionalnog identiteta" ili , kako skoro reče jedan ateista hrvatski akademik ,
"ljepoti katoličkog esteticizma" i na suprot tome , ružnoći i odvratnosti islama.
Naravno, naši (islamske tradicije) ateisti, pa i ovi novopečeni koje možemo vidjeti na temama se ponašaju
potpuno suprotno, iskompleksirani su i mrze vlastiti identitet , upravo zato jer su se primili na priče
Kakva lucidna analiza, vrlo oštroumno! :thumbup:
Nurudin

#93 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

ah , a tko si to ti? gospođaateistkinjakojasejavitekadseružnogovoriokršćanstvu
Kao što rekoh, tip otvara teme "islam i terorizam" samo da bi pisao o tome kako su muslimani teroristi, pa
sad Isus i Muhamed , samo da bi blatio tuđe , a kovao svoje u zvijezde.
Kao što se vidi iz priloženog by patriot :
Postojao,vodio ratove,osobno ubijao,imao žena od kojih mu je prva mogla biti majka po godinama a jedna unuka(Ajša)!I sad da on nama bude moralna vertikala?
fatamorgana

#94 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:ah , a tko si to ti? gospođaateistkinjakojasejavitekadseružnogovoriokršćanstvu
Kao što rekoh, tip otvara teme "islam i terorizam" samo da bi pisao o tome kako su muslimani teroristi, pa
sad Isus i Muhamed , samo da bi blatio tuđe , a kovao svoje u zvijezde.
Kao što se vidi iz priloženog by patriot :
Postojao,vodio ratove,osobno ubijao,imao žena od kojih mu je prva mogla biti majka po godinama a jedna unuka(Ajša)!I sad da on nama bude moralna vertikala?
Meni se bilo učinilo da nije @patriot otvorio temu no sve teče sve se mijenja ....
Nurudin

#95 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:Ljudi sa našeg podneblja koji se deklarišu kao ateisti, a dolaze iz kršćanske tradicije , većinom blagonaklono
Ja to najozbiljnije mislim i vidim hinjavost tih i takvih ateista kršćanske tradicije na svakom koraku.
fatamorgana

#96 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:
Ja to najozbiljnije mislim i vidim hinjavost tih i takvih ateista kršćanske tradicije na svakom koraku.
Ma super si ih razotkrio! Vidiš koliko religija pogubno djeluje čak i na te generacije koje postanu ateisti!
SamoVasGledam

#97 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by SamoVasGledam »

Nurudin wrote:Razlika između kur'anskog i biblijskog Isusa je u tome što se u Kur'anu razbija koncept "božiji sin" , koji je
očigledno posuđen iz grčke mitologije , gdje imamo "božijih sinova" koliko hoćete. Gdje su sad ovi istoričari
forumski, bivši muslimani, da nam to objasne na dugo i na široko?
Druga bitna razlika je razapinjanje na križ , kojega Kur'an poriče , a koje imamo također u grčkoj mitologiji
sa razapinjanjem Prometeja, koji se također muči razapet i podnosi patnje zbog čovječanstva, okovan za
gležnjeve i razapetih ruku. Kršćanstvo je , kao što sama riječ kaže , od ovoga križ i božiji sin , izgradilo čitavu
teologiju, u kojoj se vidi i taj nedovršeni prelazak Rima sa politeizma na monoteizam .

Dakle iz pozicije nekoga ko istražuje abrahamovske religije , kad bi pokušali da dođemo do činjenica i izvora
odakle dolaze te tri religije , nemamo nikakvih dokaza da su uopšte postojali ljudi koji su izvor tog vjerovanja
i poveznica između Boga i ljudi , osim u slučaju islama. Nitko ozbiljan neće osporavati postojanje Poslanika islama.
Znači , imamo religiju - kršćanstvo , koja neodoljivo podsjeća po svojim elementarnim karakteristikama na grčku
mitologiju i politeizam i još plus ne može da dokaže postojanje vlastitog Poslanika, a sa ovim elementima iz
grčke mitologije koje ubacuje u svoju dogmu i opis Isusa, totalno degradira bilo kakvo postojaje tog i takvog
Isusa . Od sve tri abrahamovske religije i judaizam i kršćanstvo mogu biti posmatrani samo kao mitološki narativi
mijenjani i prilagođavani kroz vrijeme. Jedino islam ima stvarnog Poslanika , sa svim vrlinama i mahanama
i jedino se on može analizirati kroz stvarne događaje i stvarne ljude . Tako da stvarnog čovjeka i mitološko biće
je smiješno i glupo porediti

Izvini, ali jednostavno sam morao ovde da reagujem. Iako se slažem sa dobrim delom posta sa tobom, moram da primetim da si u par navrata ispao neiskren.

Ja bih razumeo da ti kao ateista ili agnostik kažeš da je koncept razapinjanja preuzet iz paganizma, ali kao musliman jednostavno ne možeš. Ne možeš jer jednostavno Kur'an na neki način priznaje razapinjanje. Kur'an ne kaže to što ti kažeš, da je razapinjanje izmišljeno i preuzeto iz paganizma, već da se ljudima UČINILO da je Isus razapet, da su oni zaista VEROVALI (a ne izmislili) u to. A ko je učinio da oni to umisle? Pa sam Allah dok je spašavao Isusa. Dakle verovanje da je Isus razapet je Allahova inovacija, a ne paganska.

Inače nijedna abrahamovska religija nije zaštićena od paganizma i mitologije. Kada bi malo pročešljao Google iznenadio bi se koliko u Islamu postoji običaja i verovanja koja datiraju iz preislamskog doba iz različitih religija i kultura. Naravno, glavno pitanje je koliko ćeš ti biti iskren i priznati to, jer sam do sada jako retko nailazio na ljude koji su priznali tako nešto za svoju religiju, ali su im zato usta puna kada treba isto tvrditi za tuđu.

''Jedino islam ima stvarnog Poslanika , sa svim vrlinama i mahanama
i jedino se on može analizirati kroz stvarne događaje i stvarne ljude .''
- Pa ne znam baš koliko je ovo istina. Recimo prvi zapisi o Isusu i njegovoj biografiji su nastali nekoliko decenija posle njegove smrti. Prvi zapisi o Muhameda tek posle vek i po. Što se tiče postojanja Isusa svi novozavetni učenjaci, bez obzira da li bili vernici ili ne, se slažu da je on postojao. Bart Ehrman, lider novog talasa novozavetnih neverujućih učenjaka, čak kaže da je Pavle, pisac poslanica i osnivač crkvenih zajednica, lično poznavao Isusove prijatelje i rođake. Za koliko ti znaš Muhamedovih sledbenika ili njihovih sledbenika da su pisali o Muhamedu i veri i da su ta pisma sačuvana do dana današnjeg.

Hrišćanstvo je u odnosu na Islam i Judaizam u prednosti, jer su zapisi o događajima najsvežiji i najbliži vremenu dešavanja tih događaja, pa je zbog tog razloga i zbog toga što su neki očevici još uvek bili živi bilo teže menjati detalje, dodavati ih i oduzimati, nego što je to slučaj sa Islamom i Judaizmom. Naravno, ni pored svega toga ni Hrišćanstvo je ostalo imuno na promene.

'' Kršćanstvo je , kao što sama riječ kaže , od ovoga križ i božiji sin''
- Kršćanstvo (Hrišćanstvo) nema veze sa rečju križ (krst). Naziv je izveden iz titule Krist (Hrist), a kršćani (hrišćani) su sledbenici Krista (Hrista).
zagortenej

#98 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

dadinjo33 wrote:Nurudin je sufija, bona, tolerantan i to ;)
Treba spomenuti i @edindina, primjer istinskog sufije istančanog ahlaka :bih:
Prava šteta što nije s nama.
Nurudin

#99 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

@fato, ma to je stara priča o ego i kolektivnom identitetu kroz koji se ego oformljava.
Izlaskom iz religije , ljudi nisu izašli i iz svog identiteta i ateista samo tepa i posmatra svoj ego svoj
identitet kao lijep ali nezreo i on je njega kao prevazišao ..
Tuđi identitet je naravno, njemu odvratan , ružan i zaostao .

To bi sve bilo smiješno da nije u praksi potvrđeno kao zlo i naopako. Muslimani i njihov islam su barbari
i kolju i uništavaju sve redom, a to što pored tih istih muslimana i njihovog islama egzistiraju bogomolje
i narodi drugih vjera , pod muslimanskom vlašću 500godina...to ništa, to nije argument
Mi kršćani ili ateisti kršćanske tradicije smo u stvari mir, ljubav i humanost !
To što smo recimo u Osijeku potpuno izbrisali trag muslimanskih bogomolja ili u Beogradu i muslimane
i bogomolje , to se ne pika. Mi smo tolerantni , a vi muslimani vi ste nasilnici!
A to što se nekad desilo davno, to nije argumnet , to je kontekst toga vremena!
Dobro i prije 20god nam se omaklo stotinjak džamija i genocid , ali to nema veze...
Ovo što je Rumi pisao prije 600g o jedinstvu svega i o ljubavi , to isto nema veze, on i nije musliman!
Pa sam je rekao da nije u onoj poemi. To što su ga muslimani sahranili kao najvećeg učenjaka
i poštovali njegov mezar do dan danas ..to nema veze , ti muslimani su barbari i tačka!
Onda ovaj Arebi što je pisao o jedinstvu religija i kojega isto muslimani poštuju ...ili Hafiz Širazi
, Omer Hajjam ...to bolan nije islam. Islam je samo i isključivo nešto ružno, odvratno i opako
i treba da vas je sram muslimani i da se svaki dan izvinjavate nama , civilizovanim ateistima ...koji imaju tako
lijepu kršćansku tradiciju, ahhh
Nurudin

#100 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

SamoVasGledam wrote:
Nurudin wrote:Razlika između kur'anskog i biblijskog Isusa je u tome što se u Kur'anu razbija koncept "božiji sin" , koji je
očigledno posuđen iz grčke mitologije , gdje imamo "božijih sinova" koliko hoćete. Gdje su sad ovi istoričari
forumski, bivši muslimani, da nam to objasne na dugo i na široko?
Druga bitna razlika je razapinjanje na križ , kojega Kur'an poriče , a koje imamo također u grčkoj mitologiji
sa razapinjanjem Prometeja, koji se također muči razapet i podnosi patnje zbog čovječanstva, okovan za
gležnjeve i razapetih ruku. Kršćanstvo je , kao što sama riječ kaže , od ovoga križ i božiji sin , izgradilo čitavu
teologiju, u kojoj se vidi i taj nedovršeni prelazak Rima sa politeizma na monoteizam .

Dakle iz pozicije nekoga ko istražuje abrahamovske religije , kad bi pokušali da dođemo do činjenica i izvora
odakle dolaze te tri religije , nemamo nikakvih dokaza da su uopšte postojali ljudi koji su izvor tog vjerovanja
i poveznica između Boga i ljudi , osim u slučaju islama. Nitko ozbiljan neće osporavati postojanje Poslanika islama.
Znači , imamo religiju - kršćanstvo , koja neodoljivo podsjeća po svojim elementarnim karakteristikama na grčku
mitologiju i politeizam i još plus ne može da dokaže postojanje vlastitog Poslanika, a sa ovim elementima iz
grčke mitologije koje ubacuje u svoju dogmu i opis Isusa, totalno degradira bilo kakvo postojaje tog i takvog
Isusa . Od sve tri abrahamovske religije i judaizam i kršćanstvo mogu biti posmatrani samo kao mitološki narativi
mijenjani i prilagođavani kroz vrijeme. Jedino islam ima stvarnog Poslanika , sa svim vrlinama i mahanama
i jedino se on može analizirati kroz stvarne događaje i stvarne ljude . Tako da stvarnog čovjeka i mitološko biće
je smiješno i glupo porediti

Izvini, ali jednostavno sam morao ovde da reagujem. Iako se slažem sa dobrim delom posta sa tobom, moram da primetim da si u par navrata ispao neiskren.

Ja bih razumeo da ti kao ateista ili agnostik kažeš da je koncept razapinjanja preuzet iz paganizma, ali kao musliman jednostavno ne možeš. Ne možeš jer jednostavno Kur'an na neki način priznaje razapinjanje. Kur'an ne kaže to što ti kažeš, da je razapinjanje izmišljeno i preuzeto iz paganizma, već da se ljudima UČINILO da je Isus razapet, da su oni zaista VEROVALI (a ne izmislili) u to. A ko je učinio da oni to umisle? Pa sam Allah dok je spašavao Isusa. Dakle verovanje da je Isus razapet je Allahova inovacija, a ne paganska.

Inače nijedna abrahamovska religija nije zaštićena od paganizma i mitologije. Kada bi malo pročešljao Google iznenadio bi se koliko u Islamu postoji običaja i verovanja koja datiraju iz preislamskog doba iz različitih religija i kultura. Naravno, glavno pitanje je koliko ćeš ti biti iskren i priznati to, jer sam do sada jako retko nailazio na ljude koji su priznali tako nešto za svoju religiju, ali su im zato usta puna kada treba isto tvrditi za tuđu.

''Jedino islam ima stvarnog Poslanika , sa svim vrlinama i mahanama
i jedino se on može analizirati kroz stvarne događaje i stvarne ljude .''
- Pa ne znam baš koliko je ovo istina. Recimo prvi zapisi o Isusu i njegovoj biografiji su nastali nekoliko decenija posle njegove smrti. Prvi zapisi o Muhameda tek posle vek i po. Što se tiče postojanja Isusa svi novozavetni učenjaci, bez obzira da li bili vernici ili ne, se slažu da je on postojao. Bart Ehrman, lider novog talasa novozavetnih neverujućih učenjaka, čak kaže da je Pavle, pisac poslanica i osnivač crkvenih zajednica, lično poznavao Isusove prijatelje i rođake. Za koliko ti znaš Muhamedovih sledbenika ili njihovih sledbenika da su pisali o Muhamedu i veri i da su ta pisma sačuvana do dana današnjeg.

Hrišćanstvo je u odnosu na Islam i Judaizam u prednosti, jer su zapisi o događajima najsvežiji i najbliži vremenu dešavanja tih događaja, pa je zbog tog razloga i zbog toga što su neki očevici još uvek bili živi bilo teže menjati detalje, dodavati ih i oduzimati, nego što je to slučaj sa Islamom i Judaizmom. Naravno, ni pored svega toga ni Hrišćanstvo je ostalo imuno na promene.

'' Kršćanstvo je , kao što sama riječ kaže , od ovoga križ i božiji sin''
- Kršćanstvo (Hrišćanstvo) nema veze sa rečju križ (krst). Naziv je izveden iz titule Krist (Hrist), a kršćani (hrišćani) su sledbenici Krista (Hrista).
Izvini, odakle si ti ako nije tajna? BiH ili Srbija?
Sa koje ti pozicije sad govoriš, ateiste ili kršćanina?
Čisto da se lakše razumijemo
Post Reply