Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post Reply
Vipsilon

#76 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Vipsilon »

Sara03 wrote:
Bome, mahanje turskim zastavama na svakom većem eventu, postavljanje istih po društvenim mrežama; kao i lik trenutnog predsjednika Turske nije ništa drugo do gubitak sopstvenog identiteta. Nije ni čudo što polako nestajemo u svakom mogućem smislu.

Potpuno je pogrešno na osnovu grupe pojedinaca imati kompletnu, lošu sliku o čitavoj naciji i kontinentu, jer tu istu stigmu koju ti imaš prema njima nosimo i mi muslimani zbog šake jadnih, bolesnih, egocentričnih manijaka...
Sara. Evropljani su imali 4 godine da zaustave rat, međutim, to nisu učinili nego su Srbima dopustili orgijanje po Bosni i ubijanje Bošnjaka. I onda ova revizija tužbe je samo zakucala posljednji ekser u kovčeg bilo kakvom pozitivnom stavu ili naklonjenosti prema Evropi. Ovo što sam nabrojao su historijski fakti, a ti u svojoj glavi možeš prati, šminkati, uljepšavati, pravdati, vagati Evropu. To mene ne zanima. Takve stvari nam nisu činili ni "mrska" Turska, ni Arabija, ni Iran. Čak štaviše, pomogli su, koliko-toliko, nisu odmogli.
hAZNADAR

#77 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Pandakonda wrote:
hAZNADAR wrote:
Pandakonda wrote:Zavisi kako ko definiše evropske vrijednosti. Za mene jedne od temeljnih evropskih vrijednosti su sloboda govora i izražavanja, dok Bošnjaci izgleda nisu baš fanovi toga jer čim neko krene kritikovati Islam odma dobije etiketu četnika, ruskog plaćenika itd. A da ne govorim o tome kako je čak bilo ljudi koji su govorili da je Charlie Hebdo masakar bio donekle zaslužen zbog toga što su napravili karikaturu Muhammeda jer smatraju da vjera treba imati nedodirljiv status u društvu.
Naravno da su islamofobi svi koji islam smatraju nazadnim, primitivnim i kroz taj kontekst tumace Bosnjake da ne pripadaju Evropi. Ne samo da su islamofobi vec i vrlo bliski fasizmu.
Jedno je kritikovati islamski radikalizam, mentalitet zaostalog dijela muslimana, odsustvo sloge, organizacije, solidarnosti, pa cak i heterogenu vjersku praksu.

A drugo je kritikovati opcenito islam kao nazadan i neevropski, Bosnjake tumaciti kao protivnike slobode govora sto je naravno netacno.

Pa nadji se.
Dizanje određene ideje (vjere) na rang dogme više priliči fašizmu nego slobodnom (evropskom) društvu. Šta hoćeš da kažeš da smo mi ateisti po defaultu islamofobi, kršćanofobi itd. ? :-)
Kao sto rekoh ranije i ponavljam svi koji islam smatraju nazadnim, primitivnim i kroz taj kontekst tumace Bosnjake da ne pripadaju Evropi.
Da se razumijemo - ja sam agnostik i sa islamom gotovo da nemam nikakvih dodirnih tacaka osim kulturoloskih. I naravno respekt - kao i prema svakoj religiji.

Tvoj je problem sto kontas u krajnostima pa spocitavas radikalizam svakome ko ne blati ili omalovazava islam kao ti.

Ovo nije debata musliman vs kriticar vec normalan vs zadojen. Bljuvotine koje cujem na nasem jeziku opcenito o islamu su samo ili rezultat susjednih nacionalizama i mitomanija ili YU atavizmi.
JedanOdBraceMorica

#78 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by JedanOdBraceMorica »

Prvo psi lutalice da se potrijebe pa tek onda evropske vrijednosti :bih:
hAZNADAR

#79 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Sara03 wrote:
Bome, mahanje turskim zastavama na svakom većem eventu, postavljanje istih po društvenim mrežama; kao i lik trenutnog predsjednika Turske nije ništa drugo do gubitak sopstvenog identiteta. Nije ni čudo što polako nestajemo u svakom mogućem smislu.

Potpuno je pogrešno na osnovu grupe pojedinaca imati kompletnu, lošu sliku o čitavoj naciji i kontinentu, jer tu istu stigmu koju ti imaš prema njima nosimo i mi muslimani zbog šake jadnih, bolesnih, egocentričnih manijaka...
To mahanje turskim zastavama i lik erdogana nije ni izbliza toliko veliko niti izbliza tako dramaticno.

Rijec je o evropskom identitetu a tu ima mnogo raznolikosti pa cak su i turci dio toga.
Sara03

#80 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

Vipsilon wrote:
Sara03 wrote:

Sara. Evropljani su imali 4 godine da zaustave rat, međutim, to nisu učinili nego su Srbima dopustili orgijanje po Bosni i ubijanje Bošnjaka. I onda ova revizija tužbe je samo zakucala posljednji ekser u kovčeg bilo kakvom pozitivnom stavu ili naklonjenosti prema Evropi. Ovo što sam nabrojao su historijski fakti, a ti u svojoj glavi možeš prati, šminkati, uljepšavati, pravdati, vagati Evropu. To mene ne zanima. Takve stvari nam nisu činili ni "mrska" Turska, ni Arabija, ni Iran. Čak štaviše, pomogli su, koliko-toliko, nisu odmogli.
Nemam ja potrebu ni šminkati, ni pravdati Evropu, nego sam za razliku od pojedinih u stanju sagledati realnu sliku i Zapada i Istoka, te njihovih 'dostignuća', pa mi jednostavno bode u oči činjenica da određeni uzimaju samo onu krajnost koja njima odgovara.

Ne muči me taj kompleks da priznam da su se i u Evropi događala mnoga zlodjela, što je svakako i fakt, ali isto tako ne mogu niti ću prešutiti ta ista koja su dolazila od strane pretežno muslimanskih zemalja. Ne možemo samo spominjati i 'braniti se' nacizmom i holokaustom, a istovremeno zaboravljati na genocid nad Armencima i Asircima. O tome se radi.

Opet, žalosno je da ti je sve i jedan živući Evropljanin kriv za ratne strahote, kao i za neuspjelost revizije - koja je nažalost ponajviše naša greška. Zar smo toliko primitivni da se služimo takvim vrstama generalizacije?
hAZNADAR

#81 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Sara03 wrote:
smijesni_ste wrote: Baš tako...zanimljivo je kako se lako prelazi preko turskih sranja iz prošlosti, a bogme i onih koja traju i dan danas :roll:
...tako se olako i na svakom ćošku brani sve, ama baš sve što je tursko, bez obzira od koga dolazilo i oličenje čega ono bilo. Apsurd. :run:
Dobronamjerna ili konstruktivna kritika je jedno - a pljuvanje i kulturolosko, civilizacijsko deklasiranje nesto drugo.
Uostalom zasto u temi o Bosnjacima kao Evropljanima uopce pricamo o turskoj?
Otkud uopce to, ta poveznica?

Prije ce biti da neko ovdje ima problem sa turskom i islamom nego da neko propagira turkofiliju i islamizam.
Alfons Kauders

#82 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote::zoka:
Primaju se ko saucesce, ko kad sam otvorio onu temu o Srbiji i cetnicima. :)
Vipsilon

#83 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Vipsilon »

Sara03 wrote:
Vipsilon wrote:
Sara03 wrote:

Nemam ja potrebu ni šminkati, ni pravdati Evropu, nego sam za razliku od pojedinih u stanju sagledati realnu sliku i Zapada i Istoka, te njihovih 'dostignuća', pa mi jednostavno bode u oči činjenica da određeni uzimaju samo onu krajnost koja njima odgovara.

Ne muči me taj kompleks da priznam da su se i u Evropi događala mnoga zlodjela, što je svakako i fakt, ali isto tako ne mogu niti ću prešutiti ta ista koja su dolazila od strane pretežno muslimanskih zemalja. Ne možemo samo spominjati i 'braniti se' nacizmom i holokaustom, a istovremeno zaboravljati na genocid nad Armencima i Asircima. O tome se radi.

Opet, žalosno je da ti je sve i jedan živući Evropljanin kriv za ratne strahote, kao i za neuspjelost revizije - koja je nažalost ponajviše naša greška. Zar smo toliko primitivni da se služimo takvim vrstama generalizacije?
Iz pogrešnog ugla posmatraš situaciju. Posmatraj stvari iz ugla sopstvenog naroda, a ne iz pozicije Kanta, jer te zanima interes tvog naroda i njegov opstanak. Pod čijom čizmom je stradalo najviše Bošnjaka? Jesu li Turci nad nama učinili genocid? Koliko je Srba poginulo od strane Otomana za 500 godina vladavine, a koliko od ustaša u drugom svjetskom ratu? Daj da vidimo brojke i činjenice, Saro.

I evo čisto ukratko da čujemo i drugu stranu priče: https://web.stanford.edu/group/ccr/Gree ... menian.pdf
Sara03

#84 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

hAZNADAR wrote:
Sara03 wrote:
smijesni_ste wrote: Baš tako...zanimljivo je kako se lako prelazi preko turskih sranja iz prošlosti, a bogme i onih koja traju i dan danas :roll:
...tako se olako i na svakom ćošku brani sve, ama baš sve što je tursko, bez obzira od koga dolazilo i oličenje čega ono bilo. Apsurd. :run:
Dobronamjerna ili konstruktivna kritika je jedno - a pljuvanje i kulturolosko, civilizacijsko deklasiranje nesto drugo.
Uostalom zasto u temi o Bosnjacima kao Evropljanima uopce pricamo o turskoj?
Otkud uopce to, ta poveznica?

Prije ce biti da neko ovdje ima problem sa turskom i islamom nego da neko propagira turkofiliju i islamizam.
Ja nemam problema sa svojim identitetom, niti patim od takve vrste kompleksa, ali jednostavno ne razumijem određenu grupu Bošnjaka koji nisu u stanju razlučiti dobro od lošeg, a to vidimo u primjeru gospodina Erdogana - gdje se svaki njegov postupak od strane grupe pojedinaca brani; ma kakav on bio. A sve to pod prizmom pretjerane turkofilije. Oprosti, ali meni to nikako nije uredu. I ne samo tursko, nego općenito sve ono što dolazi od strane muslimanskog svijeta je pojedinima u potpunosti bajno, krasno, savršeno...

[A na Tursku smo došli zbog tvrdnje određenih pojedinaca da ne baštinimo evropske vrijednosti; jer smo pretežno muslimani, a to dvoje ne može zajedno.] Ako sam uopšte dobro upratila?!
Sara03

#85 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

Vipsilon wrote:
Iz pogrešnog ugla posmatraš situaciju. Posmatraj stvari iz ugla sopstvenog naroda, a ne iz pozicije Kanta, jer te zanima interes tvog naroda i njegov opstanak. Pod čijom čizmom je stradalo najviše Bošnjaka? Jesu li Turci nad nama učinili genocid? Koliko je Srba poginulo od strane Otomana za 500 godina vladavine, a koliko od ustaša u drugom svjetskom ratu? Daj da vidimo brojke i činjenice, Saro.

I evo čisto ukratko da čujemo i drugu stranu priče: https://web.stanford.edu/group/ccr/Gree ... menian.pdf
Nažalost ne mogu otvoriti link.

Znam ja dobro za brojke i činjenice, ali to nije razlog da mrzim svakoga ko mi dođe pred nos sa tačno određenim 'imenom i prezimenom'. Postoji nešto što se zove kolektivna odgovornost, koja je formalno napuštena, no žalosno je da se određeni u 21. stoljeću još uvijek služe istom.
L u c i f e r

#86 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by L u c i f e r »

Alfons Kauders wrote:
L u c i f e r wrote::zoka:
Primaju se ko saucesce, ko kad sam otvorio onu temu o Srbiji i cetnicima. :)
Neka masala, tradicije treba njegovati... :evil:

Image
hAZNADAR

#87 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Sara03 wrote:
Ja nemam problema sa svojim identitetom, niti patim od takve vrste kompleksa, ali jednostavno ne razumijem određenu grupu Bošnjaka koji nisu u stanju razlučiti dobro od lošeg, a to vidimo u primjeru gospodina Erdogana - gdje se svaki njegov postupak od strane grupe pojedinaca brani; ma kakav on bio. A sve to pod prizmom pretjerane turkofilije. Oprosti, ali meni to nikako nije uredu. I ne samo tursko, nego općenito sve ono što dolazi od strane muslimanskog svijeta je pojedinima u potpunosti bajno, krasno, savršeno...

[A na Tursku smo došli zbog tvrdnje određenih pojedinaca da ne baštinimo evropske vrijednosti; jer smo pretežno muslimani, a to dvoje ne može zajedno.] Ako sam uopšte dobro upratila?!
Da pojedini. Pojedini vole Ameriku, imas ovdje i topic Amerika fan page,... na svjetskoj sceni se navija vise za Ameriku nego za Rusiju,... a Amerika nije u Evropi - pa opet niko ne postavlja pitanje bosnjackog evropejstva zbog amerike.

mahanje turskim zastavama je minorna pojava gdje pojedini sto to rade isto nemaju problem sa identitetom - ne rade to zbog toga sto misle da su Turci vec iz inata, gluposti, furke, osjecaja malenkosti pa postuju jakog prijatelja,..

I opet te pitam - da li je to dovoljan razlog da tu uopce ubacujemo u temu o bosnjackom evropskom identitetu? Ako da - ili ako se nastavi bilo od tebe ili drugih - ocigledno je islam u pitanju. A trolovi ovdje su odavno poznati po svojim stavovima o islamu - nebitno je da li su u pitanju susjedni nacionalisti, mitomani ili domaci kompleksasi.

Ja ponavljam isto - ne branim islam od kriticara vec ksenofoba i sovinista. Ne branim od kritike vec od nepravde i stereotipa. Ne kao musliman kojeg to pogadja - vec kao obican covjek kojem je pun kofer vise od diskriminacije, ksenofobije, islamofobije, stereotipa i predrasuda, dvostrukih arsina,... Zivimo u doba drugacije upakovanog neonacizma gdje se stvara stereotip vise ni nize civilizacije, superiornije i inferiornije kulture,.. neko je dio toga a neko izabrao da ne bude.

Zato lijepo vratimo temu na pravi kolosijek ili otvorite drugu gdje zalite sto je islam uopce prisutan u BiH pa smo eto zato azijska vukojebina, crna rupa, zaostali vilajet,....
Sara03

#88 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

@hAZNADAR

Apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom u jednim od prijašnjih postova; da nije dobra ni jedna ni druga vrsta krajnosti, tj. ni islamofobija, ni turkofilija. Sa prvom se nažalost često susrećem kako na forumu, tako i u privatnom životu, ali nažalost sa takvima i nemam previše uspjeha, i nikakva argumentacija u biti ne pomaže; iako me sve to i više nego lično pogađa. Upravo iz tog razloga moram uputiti kritike ovima koji se služe gotovo istim principima koji jednom te istom bojom boje sve pripadnike određene grupe - ponajviše iz razloga što sam i sama na udaru takvih, samo što to dolazi sa suprotne strane.

I da, slažem se da bi se trebali vratiti na temu; ali više ni sama nisam sigurna u kojem će pravcu ista ići.
daddy-kool

#89 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by daddy-kool »

Bošnjaci su nositelji evropskih, ali i američkih vrijednosti.

Gajenje multikulturalnosti, inkluzivnost, tolerancija, prihvatanje drugačijeg (melting pot tj bosanski lonac), generalna okrenutost zapadu, ...
animals

#90 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by animals »

Ne mogu razumijeti u 21 stoljecu da neko ponosno izjavljuje da je
pripadnik neke religije..
i ako jesi, sta koga briga..
tvoja licna stvar..
to je nista drugo, nego covjekova vjekovna teznja da bude pripadnik neke zajednice..
bilo religije, bilo drzave, bilo navijacke grupe..
isto sranje..
Sara03

#91 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

animals wrote:Ne mogu razumijeti u 21 stoljecu da neko ponosno izjavljuje da je
tvoja licna stvar..
to je nista drugo, nego covjekova vjekovna teznja da bude pripadnik neke zajednice..
isto sranje..
Od onog koji je jedne prilike rekao da bi "sve vjernike poslao na drustveno koristan rad.."

I onda neko meni stavlja riječi u usta i određene epitete, pored ovakvih kapaciteta. Znamo da bi ti najradije da nema muslimana, al' te malo hebe realnost, a bgm i kompleksi...
Connaisseur Karlin

#92 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Connaisseur Karlin »

Alfons Kauders wrote: Ne pripada ni istoku ni zapadu - B 59%, H 72%, S 62%
Istok i Zapad ko,gjde,sta, koga,cega, o kome , sa kim !?
daddy-kool

#93 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by daddy-kool »

Image
SaraFina

#94 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by SaraFina »

Ovdje Bošnjaci turkofili vs. Bošnjaci & Bošnjaci vs Bosanci :D
A maznuli hrvatsku uljudbu i evropske vrijednosti.

Plagijatori :D
animals

#95 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by animals »

Sara03 wrote:
animals wrote:Ne mogu razumijeti u 21 stoljecu da neko ponosno izjavljuje da je
tvoja licna stvar..
isto sranje..
Od onog koji je jedne prilike rekao da bi "sve vjernike poslao na drustveno koristan rad.."

I onda neko meni stavlja riječi u usta i određene epitete, pored ovakvih kapaciteta. Znamo da bi ti najradije da nema muslimana, al' te malo hebe realnost, a bgm i kompleksi...
A ti mislis da su samo muslimani vjernici :-)
i sta fali drustveno korisnom radu..
Connaisseur Karlin

#96 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Pandakonda wrote:Zavisi kako ko definiše evropske vrijednosti. Za mene jedne od temeljnih evropskih vrijednosti su sloboda govora i izražavanja, dok Bošnjaci izgleda nisu baš fanovi toga jer čim neko krene kritikovati Islam odma dobije etiketu četnika, ruskog plaćenika itd. A da ne govorim o tome kako je čak bilo ljudi koji su govorili da je Charlie Hebdo masakar bio donekle zaslužen zbog toga što su napravili karikaturu Muhammeda jer smatraju da vjera treba imati nedodirljiv status u društvu.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#97 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Vipsilon wrote:Čečen mi je draži od bilo kojeg Evropljanina.
:D
animals

#98 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by animals »

Connaisseur Karlin wrote:
Vipsilon wrote:Čečen mi je draži od bilo kojeg Evropljanina.
:D
Rece tip, koji bi dao guzice da moze u Evropu na rad.. :D
Sara03

#99 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

SaraFina wrote:Ovdje Bošnjaci turkofili vs. Bošnjaci & Bošnjaci vs Bosanci :D

I ljiljane kao simbol katoličanstva i odanosti Papi, al' dobro to nije tema sada. :D
SaraFina

#100 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by SaraFina »

Sara03 wrote:
SaraFina wrote:Ovdje Bošnjaci turkofili vs. Bošnjaci & Bošnjaci vs Bosanci :D

I ljiljane kao simbol katoličanstva i odanosti Papi, al' dobro to nije tema sada. :D
Helena 2014? :D
Post Reply