Pa predstavi se ko si, jehovin svjedok? (valjda ćeš sad bolje vidjeti)šarf wrote:Oprosti ali stvarno nisam našao niti jedno pitanje koje je vezano za ovaj razgovor.
RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
- fatamorgana
#76 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
- fatamorgana
#77 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
A sa prethodinih pošto ti je i to promaklo šta bi sa kraljevstvom, katastrofe iz proročanstava su redovna pojava, a najavljeno kraljevstvo za koje se tvrdilo još u Isusovo doba da je iminentno?šarf wrote:Oprosti ali stvarno nisam našao niti jedno pitanje koje je vezano za ovaj razgovor.
-
šarf
#78 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Molim te objasni kakve veze ima moja vjerska pripadnost sa našim razgovorom?
Što je slijedeće pitanje ?Koje sam nacije?Koje sam rase?
Hoćeš li na temelju tih odgovora odlučiti da li dalje razgovarati sa mnom ili nećeš?
Molim te držimo se onoga što je bitno za temu.
Hoćeš li na temelju tih odgovora odlučiti da li dalje razgovarati sa mnom ili nećeš?
- fatamorgana
#79 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Ne razumijem a i razumijem zašto kriješ čemu pripadaš jer se vidi iz aviona da nisi obični takoreći kršćanin.šarf wrote:Molim te objasni kakve veze ima moja vjerska pripadnost sa našim razgovorom?
Ok, ne želiš se predstaviti, a šta bi onda s dolaskom kraljevstva, kasni k'o posljednji voz za Katangu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#80 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
ja sam donedavno mislio da se zove
jehovni svjedoci
jehovni svjedoci
-
šarf
#81 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: u posljednjim će se danima pojaviti podrugljivci koji će se rugati, povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
9 ...Bog ne kasni s ispunjenjem svog obećanja, kao što neki misle da kasni, nego je strpljiv s vama jer ne želi da itko propadne, nego da svi dođu do pokajanja.
Fatamorgana,vjerovatno razumiješ poruku ovih riječi.
Molim te da mi kažeš kakvu predodžbu o Kraljevstvu ti imaš?
Kakvu sliku si napravio od onoga što si pročitao ili čuo o tome?
Što je to Kraljevstvo?Što ono predstavlja?Gdje se nalazi?
Nemam namjeru da te ispravljam i da ti govorim to je tačno ili netačno.Nismo djeca.
Bit će mi lakše izgraditi odgovor na temelju onoga što ti znaš ili što misliš .
Ponekad ću postaviti ,na prvi pogled čudno pitanje,molim te odgovori a ja ću objasniti zbog čega to pitam.
Ne zaboravimo,govorimo o religijskoj istini.Obzirom da je religija neodvojivi dio čovjeka od samog postanka i dio je naše osobnosti,u većoj ili manjoj mjeri,tako da će religija postojati u ovom ili onom obliku dok god ljudi obitavaju na zemlji,što je za tebe religijska istina,što bi ona trebala da bude,kakva bi trebala biti,što bi trebala sadržavati,...
Nisu ti nepoznata vjerovanja ili predodžbe ljudi o Bogu ko je ,kakav je...
Da si ti Bog ,onakav kakvim ga ti zamišljaš ,na koji način bi se obratio ljudima,što bi tražio od njih?
Ti si ih stvorio,dao im sve, koji bi bili tvoji zahtjevi prema ljudima?Tvoja očekivanja?
9 ...Bog ne kasni s ispunjenjem svog obećanja, kao što neki misle da kasni, nego je strpljiv s vama jer ne želi da itko propadne, nego da svi dođu do pokajanja.
Nemam namjeru da te ispravljam i da ti govorim to je tačno ili netačno.Nismo djeca.
Ponekad ću postaviti ,na prvi pogled čudno pitanje,molim te odgovori a ja ću objasniti zbog čega to pitam.
Ne zaboravimo,govorimo o religijskoj istini.Obzirom da je religija neodvojivi dio čovjeka od samog postanka i dio je naše osobnosti,u većoj ili manjoj mjeri,tako da će religija postojati u ovom ili onom obliku dok god ljudi obitavaju na zemlji,što je za tebe religijska istina,što bi ona trebala da bude,kakva bi trebala biti,što bi trebala sadržavati,...
Da si ti Bog ,onakav kakvim ga ti zamišljaš ,na koji način bi se obratio ljudima,što bi tražio od njih?
Ti si ih stvorio,dao im sve, koji bi bili tvoji zahtjevi prema ljudima?Tvoja očekivanja?
- arzuhal
#82 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
On kaže kako Bibliju smatra istinom i prema njoj samjerava sve ostalo: druge religije, svjetonazore, doktrine, znanost...fatamorgana wrote:Ne razumijem a i razumijem zašto kriješ čemu pripadaš jer se vidi iz aviona da nisi obični takoreći kršćanin.šarf wrote:Molim te objasni kakve veze ima moja vjerska pripadnost sa našim razgovorom?
Ok, ne želiš se predstaviti, a šta bi onda s dolaskom kraljevstva, kasni k'o posljednji voz za Katangu?
To je dosta pošten stav s njegove strane bez obzira na njegovu ne/pripadnost nekoj hrišćanskoj denominaciji, odnosno njegovo zadržavanje da to obznani.
- Smrcak15
#83 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Kraljevstvo Bozije je drugi naziv za rajšarf wrote:2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: u posljednjim će se danima pojaviti podrugljivci koji će se rugati, povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
-
šarf
#84 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Smrčak,dobrodošao.
Božje kraljevstvo jest raj ali i puno više od toga.
Sama riječ ,Kraljevstvo,označava vlast.Dakle to Kraljevstvo je vladavina Boga.Ali ne na način da svećenici vladaju u ime Boga pa tu kreaturu nazivaju teokracijom.
Prije nekog vremena sam negdje pročitao kako u BiH imamo četiri teokracije:islamsku,katoličku,pravoslavnu i jevrejsku.
Svi znamo da riječ teokracija znači ,vladavina Boga,i to bi ispalo da Bog svoju vlast očituje kroz četiri različita načina,što naravno nije tačno.
Primjer toga je staro izraelsko Kraljevstvo.Oni su imali jedan zakon,Mojsijev.Nisu imali četiri različita zakona.
I zakon nije dan niti jednom drugom narodu
Psalam 147:19,20-Riječ svoju govori Jakovu,
uredbe svoje i zakone svoje Izraelu.
Nije tako učinio nijednome drugom narodu,
i zakone njegove oni ne znaju
Ako je neko htio služiti Bogu na ispravan način morao je živjeti po Mojsijevom zakonu.
Iako je bilo i drugih religija okolo Izraela njih se nije moglo nazvati teokracijom,jer nisu živjeli prema jedinom zakonu koji je Bog dao ljudima.
Dakle,jedan Bog ,jedan zakon,jedna vladavina, jedna teokracija.
Svojim načinom života mi već danas možemo podupirati Božje Kraljevstvo.
Naravno Bog nas ne obavezuje da živimo prema Mojsijevom zakonu niti trebamo postati Židovi.
Isus Krist je pokazao način na koji trebamo živjeti.
1.Petrova 2:21-Na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i DAO VAM PRIMJER DA U SVEMU IDETE STOPAMA NJEGOVIM.
Dakle slijedeći primjer Isusa podupiremo Kraljevstvo.
Sama riječ ,Kraljevstvo,označava vlast.Dakle to Kraljevstvo je vladavina Boga.Ali ne na način da svećenici vladaju u ime Boga pa tu kreaturu nazivaju teokracijom.
Prije nekog vremena sam negdje pročitao kako u BiH imamo četiri teokracije:islamsku,katoličku,pravoslavnu i jevrejsku.
Svi znamo da riječ teokracija znači ,vladavina Boga,i to bi ispalo da Bog svoju vlast očituje kroz četiri različita načina,što naravno nije tačno.
Primjer toga je staro izraelsko Kraljevstvo.Oni su imali jedan zakon,Mojsijev.Nisu imali četiri različita zakona.
Ako je neko htio služiti Bogu na ispravan način morao je živjeti po Mojsijevom zakonu.
Iako je bilo i drugih religija okolo Izraela njih se nije moglo nazvati teokracijom,jer nisu živjeli prema jedinom zakonu koji je Bog dao ljudima.
Naravno Bog nas ne obavezuje da živimo prema Mojsijevom zakonu niti trebamo postati Židovi.
1.Petrova 2:21-Na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i DAO VAM PRIMJER DA U SVEMU IDETE STOPAMA NJEGOVIM.
- HAVANA
#85 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Zajeba se ja i udjoh. 
- Dope_Man
#86 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Neka te, da vidimo sad sta ce biti ako Smrleone pokusa objasniti da je Muhamedov zakon jedini ispravanHAVANA wrote:Zajeba se ja i udjoh.
- HAVANA
#87 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Trenutno je bolje da me nema.Nesta me peckalo u grlu,reko da pobijem baje...evo treca travarica,sacu pocet pjevat.
- fatamorgana
#88 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
To htjedoh i ja reći, "Kingdom of heaven" doslovno kraljevstvo ili kraljevina Raja, nego taj raj nikako da sAđe na majčicu Zemlju uprkos proročanstvima, obećanjima i sl.Smrcak15 wrote:Kraljevstvo Bozije je drugi naziv za rajšarf wrote:2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: u posljednjim će se danima pojaviti podrugljivci koji će se rugati, povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
Znači opet se sve svodi na zagrobni život, ono anamo ....
- fatamorgana
#89 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Ma znam ja vrlo dobro da je kraljevstvo u domenu mašte te da neće nikad doći, no ratovi redovno dolaze nerijetko uzrokovani i vjerskim konfliktima, za to nam ne trebaju proroci, to sad i djeca znaju.šarf wrote:Smrčak,dobrodošao.
Nego sad ispade da treba i podupirati kraljevstvo ....
pa logiĆno, uvijek su kraljevstva i kraljevi imali potrebu za sužnjima i podanicima da ih podržavaju.
"Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo ..... "
- triconja
#90 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
šarf wrote:U svim religijama koristi se pojam"ISTINA".Što taj pojam označava?Na što se tačno odnosi?
To i da moras "prinositi" tom bogu zrtvu u vidu poreza koji ide "propovjedacima" vjereJedanOdBraceMorica wrote:Jedino je moj bog istinit a svi drugi su lazni
- Smrcak15
#91 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
nikad nisu bila prorocanstva niti obecanja da ce sici na zemlji, ko ti je to rekao taj ti je prodavao maglu.fatamorgana wrote:To htjedoh i ja reći, "Kingdom of heaven" doslovno kraljevstvo ili kraljevina Raja, nego taj raj nikako da sAđe na majčicu Zemlju uprkos proročanstvima, obećanjima i sl.Smrcak15 wrote:Kraljevstvo Bozije je drugi naziv za rajšarf wrote:2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: u posljednjim će se danima pojaviti podrugljivci koji će se rugati, povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
Znači opet se sve svodi na zagrobni život, ono anamo ....
- fatamorgana
#92 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Ma nijesu meni obećali ništa, ja sam na lošem glasu, eto.i ti si anamo dig'o ruke od mene! 
- SamoVasGledam
#93 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Biblija proriče dolazak Raja na Zemlji, odnosno večne utopije u kojoj će vladati večna pravda i blagostanje, u kojoj će vuk i jagnje (ili ko već) živeti zajedno u miru. To je ako se ne varam još Isaija prorekao, dakle čekamo duže od 2500 godina na sve to.
-
šarf
#94 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Citirat ću ponovo biblijsko proročanstvo,
2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: U POSLJEDNJIM ĆE SE DANIMA POJAVITI PODRUGLJIVCI KOJI ĆE SE RUGATI , povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
Zar ne vidite da se upravo na vama ispunjava ovo proročanstvo.Vi ne iznosite svoje mišljenje o onome što piše u Bibliji ,vi se tome rugate.
Ismijavate.Naravno da imate pravo na to, demokratija je.Ipak ,molim vas ,uzmite u obzir da prelazite granice pristojnosti.
PONEKAD IMAM UTISAK DA NEMATE SVOJE MIŠLJENJE NI O ČEMU,JER NISTE IZNIJELI NITI JEDNO,JEDINO STE SE RUGALI VJEROVANJIMA I MIŠLJENJIMA DRUGIH LJUDI.
LJUDI, prijatelji moji,LJUDI.Molim vas imajte na umu da vi razgovarate sa LJUDIMA,koji bi rado saslušali,pročitali vaše mišljenje,samo kada biste iznijeli svoje mišljenje.
I molim vas,ne pokušavajte biti duhoviti,nikome niste smiješni.
2.Petrova 3:3-Prije svega znajte ovo: U POSLJEDNJIM ĆE SE DANIMA POJAVITI PODRUGLJIVCI KOJI ĆE SE RUGATI , povoditi se za svojim željama 4 i govoriti: “Gdje je ta njegova obećana prisutnost?
Zar ne vidite da se upravo na vama ispunjava ovo proročanstvo.Vi ne iznosite svoje mišljenje o onome što piše u Bibliji ,vi se tome rugate.
Ismijavate.Naravno da imate pravo na to, demokratija je.Ipak ,molim vas ,uzmite u obzir da prelazite granice pristojnosti.
PONEKAD IMAM UTISAK DA NEMATE SVOJE MIŠLJENJE NI O ČEMU,JER NISTE IZNIJELI NITI JEDNO,JEDINO STE SE RUGALI VJEROVANJIMA I MIŠLJENJIMA DRUGIH LJUDI.
LJUDI, prijatelji moji,LJUDI.Molim vas imajte na umu da vi razgovarate sa LJUDIMA,koji bi rado saslušali,pročitali vaše mišljenje,samo kada biste iznijeli svoje mišljenje.
- fatamorgana
#95 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Fino ti je i rečeno i odgovoreno na ovim stranicama dok si ti na konkretna pitanja izbjegao da konkretno odgovoriš postavljajući pitanja umjesto odgovora.šarf wrote:Citirat ću ponovo biblijsko proročanstvo,
Ti nisi ovdje zbog diskusije veće zbog vjerskog prozelitizma to je jasno kao dan a kao i druge slične tebi tebe zapravo ni ne zanima ništa što nije u skladu s tvojom dogmom i "istinom" pa ni navodna diskusija.
Kad će to najavljeno ili obećano kraljevstvo/raj, pitam po n - ti put?
- Dope_Man
#96 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Samo da dodam sto je fatamorgana preskocio: OD SAMOG POCETKA su postojali ljudi koji su se smijali tom prorocanstvu. Sa pocetkom svake nove religije, i kroz zivot te religije, ce UVIJEK biti onih koji je negiraju, osim u vremenu i prostoru koje religija kontrolise pa znas da za ''herezu'' ides na lomacu. Dakle ako ja kazem ''bog ne postoji, a javice se oni koji ce reci da postoji'' time sam napisao ''prorocantsvo'' koje se MORA ostvariti jer je savrseno logicno.
Eh sad kad smo pojasnili da su se smijali i za vrijeme Isusa, kraljevstvo opet kasni 2000 godina (zar i on sam negdje nije rekao da ce se vratiti prije nego umru svi koji su ga slusali na brdu il tako nesto?), koliko bi mogao kasniti i tvoj odgovor na pitanje koje ti covjek ponavlja. Pocinjes liciti na tvrdokornog, jer to je njemu karakteristicno ponasanje.
Eh sad kad smo pojasnili da su se smijali i za vrijeme Isusa, kraljevstvo opet kasni 2000 godina (zar i on sam negdje nije rekao da ce se vratiti prije nego umru svi koji su ga slusali na brdu il tako nesto?), koliko bi mogao kasniti i tvoj odgovor na pitanje koje ti covjek ponavlja. Pocinjes liciti na tvrdokornog, jer to je njemu karakteristicno ponasanje.
-
šarf
#97 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Dope Man,što ti znači ovo,ne značenje na engleskom to razumijem.Da li bi ovo napisala osoba koja je zainteresirana za smislenu diskusiju.
Mogu li te vidjeti kao osobu koja je zrela da diskutira o nečemu ozbiljnom ?
Ladies and gentlemen, in this corner we have the reigning champion of islamic light-weight apologetics... SMRRRRRRRRLEEEEEEEEE..
And in the other corner we have a relatively unknown challenger who has demonstrated high level of Jesus quoting skills.. ŠAAAAARRRRRRRRFF
This promises to be a truly epic fight.. Let the arrrrguments rolll...
Žao mi prijatelju ali ti ne tražiš smislenu diskusiju i razgovor već predmet za ismijavanje.Kad odrasteš možda bi opet mogli o nečemu porazgovarati ,do tada imaš raznih igrica igraj se.
Mogu li te vidjeti kao osobu koja je zrela da diskutira o nečemu ozbiljnom ?
Ladies and gentlemen, in this corner we have the reigning champion of islamic light-weight apologetics... SMRRRRRRRRLEEEEEEEEE..
And in the other corner we have a relatively unknown challenger who has demonstrated high level of Jesus quoting skills.. ŠAAAAARRRRRRRRFF
This promises to be a truly epic fight.. Let the arrrrguments rolll...
Žao mi prijatelju ali ti ne tražiš smislenu diskusiju i razgovor već predmet za ismijavanje.Kad odrasteš možda bi opet mogli o nečemu porazgovarati ,do tada imaš raznih igrica igraj se.
- Dope_Man
#98 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Dakle izbjegavas odgovoriti na sasvim validna pitanja. Sad povlacis to sto sam, u kontekstu ove teme, ''davno'' napisao. Odnosi se konkretno na sudar stavova, ti imas jednu ''istinu'', Smrle ima drugu, i naravno obojica bez trunke sumnje vjerujete u svoje ''istine'' pa sam ocekivao da vidim zanimljiv sukob misljenja. Nazalost, nije do njega jos doslo. U svakom sluacju ovo je forum i ovdje sam kad mi je dosadno, naravno da nista ne shvatam na smrt ozbiljno ovdje i zezam se kad mi je volja.
Ali izmedju takvih postova pisem uglavnom ozbiljno, nadam se smisleno, poput gornjeg objasnjenja da ''ismijavace nas'' nije nikakvo silno prorocanstvo, niti priloska odredba za vrijeme, jer se uvijek desavalo, i svim vjerama. A ti, ako si vec tako ozbiljan kako se postavljas, imas jednostavno pitanje koje izbjegavas kao sto ih tvrdokorni izbjegava po svim temama. Da ne zastupas knjigu koju zastupas tacno bi pomislio da si on pod drugim nickom.
No, pitanje bjese kada ce kraljevstvo.. imamo Bibliju koja kaze:
Ali izmedju takvih postova pisem uglavnom ozbiljno, nadam se smisleno, poput gornjeg objasnjenja da ''ismijavace nas'' nije nikakvo silno prorocanstvo, niti priloska odredba za vrijeme, jer se uvijek desavalo, i svim vjerama. A ti, ako si vec tako ozbiljan kako se postavljas, imas jednostavno pitanje koje izbjegavas kao sto ih tvrdokorni izbjegava po svim temama. Da ne zastupas knjigu koju zastupas tacno bi pomislio da si on pod drugim nickom.
No, pitanje bjese kada ce kraljevstvo.. imamo Bibliju koja kaze:
Dakle, kako ranije spomenuh, Big J se trebao vratiti jos za zivota nekih od ljudi koji su ga slusali. Osim ako je neko od prije 2000 i danas ziv, mislim da je malo fulio. Ti se sad slobodno popni na svog konja i pravi se ''visim'' od ovog malo podsjehivanja na stvari koje ocito pokazuju greske u tvojoj ''istini'', jer nemas sta drugo. Ne moras ti ulaziti ni u kakvu diskusiju sa mnom, ali drugi ti postavise validno pitanje pa bjezis od odgovora pisuci sve, samo ne odgovor. I kako se onda ne smijati.For the Son of Man is going to come in the glory of His Father with His angels, and will then repay every man according to his deeds.
Truly I say to you, there are some of those who are standing here who will not taste death until they see the Son of Man coming in His kingdom.
Matthew 16: 27, 28
-
patriot_1
#99 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Krivo postavljen naziv teme!šarf wrote:U svim religijama koristi se pojam"ISTINA".Što taj pojam označava?Na što se tačno odnosi?
Istina nemože biti "religiozna".
Religiozan može biti čovjek a ispravan naziv bi trebao biti"Religijska istina!"Olitiga "Vjerska istina!"
-
patriot_1
#100 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?
Teško može nevjernik shvatiti bitne stvari o vjeri!Kraljevstvo nebesko bitno implicira na vječni život!Dakle,i oni koji su davno umrli,žive i sada!Oni koji nisu,živjet će i kad umru!Tako se Isusu nakon što je ovo rekao , (ne isti čas) na Gori preobraženja pridružuju Mojsije i Ilija!A to su vidjeli samo neki,Petar,Jakov i Ivan!Zao Isus i kaže"neki" od vas neće umrijeti dok ne vide...Dope_Man wrote:Samo da dodam sto je fatamorgana preskocio: OD SAMOG POCETKA su postojali ljudi koji su se smijali tom prorocanstvu. Sa pocetkom svake nove religije, i kroz zivot te religije, ce UVIJEK biti onih koji je negiraju, osim u vremenu i prostoru koje religija kontrolise pa znas da za ''herezu'' ides na lomacu. Dakle ako ja kazem ''bog ne postoji, a javice se oni koji ce reci da postoji'' time sam napisao ''prorocantsvo'' koje se MORA ostvariti jer je savrseno logicno.
Danas ni za nevjeru ni za herezu nitko ne ide na lomaču pa ipak velika većina ljudi i dalje vjeruje u nekog boga ili nešto,,neku silu!
I to bez obzira na intelektualni nivo!
Neki uzvjeruju nakon što su godinama tvrdili da Bog ne postoji!
https://www.bitno.net/vjera/vodeci-svje ... a-postoji/
Valjda nećeš stajati iza tvrdnje da su ovi znanstvenici vjerovali u Boga samo zato jer su se bojali;
https://www.bitno.net/academicus/znanos ... li-u-boga/