Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post Reply
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#76 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by emillio estevez »

hAZNADAR wrote:
emillio estevez wrote:

Ne nisam Bosnjak.
Jeli to uopce i bitno ?
http://stav.ba/ime-bosnjak/
Kada bosnjacki izraz proglasavas politicko interesnom odlukom - itekako je bitno.

Znaci jos jedan dobronamjerni susjed koji nema pametnija posla nego soliti pamet Bosnjacima?

Ima li vas jos?
Stani , nije bosnjacki nego je bosanski izraz.
Pa pisete li o saboru i izglasavanju o vracanju starog narodnog imena?

Nema sam sam i kavu pijem.
arzuhal

#77 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by arzuhal »

Ne dirajte našu Ljubinku, šta je napadate...U slučaju kakvog rata mi bismo je ubacili u neprijateljske redove da ih uništi i razori iznutra, da ih dovede do očaja i bezuvjetne kapitulacije :-D
spreca

#78 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by spreca »

Connaisseur Karlin wrote:
Vipsilon wrote:Jebiga Karlin, ti i dalje postavljaš situaciju kao da se radilo o sasvim slobodnom odabiru naziva nevazano za historijski kontekst ovog naroda. Naziv Bošnjaci nije bio ničiji hir, niti slučajni odabir, niti se radilo o metodi eci-peci-pec. Ako studiraš, i primoran si da zalediš drugu godinu, i nakon izvjesnog vremena ukaže ti se prilika da nastaviš studirati, hoćeš li nastaviti studirati od prve godine ili druge godine?
Budimo iskreni,ali narod pojma nije imao '94 godine o doticnoj rijeci Bosanjak ,kao sto , sigurno danas vise zna o istoj rijeci; to znaci, da jeste doticna rijec "nametnuta" , bez znatnog informiranja o istoriji rijeci , iako je Bosanjanin bila znatno poznatija , zahvaljujuci satima knjizevnosti.

Biranje rijeci Bosnjak umjesto Bosnjanin , od strane Sabora jeste cudna odluka, a koja nije iskjucivo donesena radi jezicnih prepreka. :)
Pa ti vec znas odgovor?....de nam objasni gdje je to Sabor pogrijesio ili zasto je po tvojemu vjerovatno namjerno pogrijesio
hAZNADAR

#79 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

spreca wrote:

Budimo iskreni,ali narod pojma nije imao '94 godine o doticnoj rijeci Bosanjak ,kao sto , sigurno danas vise zna o istoj rijeci; to znaci, da jeste doticna rijec "nametnuta" , bez znatnog informiranja o istoriji rijeci , iako je Bosanjanin bila znatno poznatija , zahvaljujuci satima knjizevnosti.

Biranje rijeci Bosnjak umjesto Bosnjanin , od strane Sabora jeste cudna odluka, a koja nije iskjucivo donesena radi jezicnih prepreka. :)
Pa ti vec znas odgovor?....de nam objasni gdje je to Sabor pogrijesio ili zasto je po tvojemu vjerovatno namjerno pogrijesio
Pa vec je rekla da je njih 450 otprilike intelektualaca sve bilo politicki i interesno navodjeno, plus neinformisano o sopstvenoj historiji. I da je konto toga pametnija od njih. Kako god okrenes - Alija srkao kahvu na minderu i skontao paklenu urotu. :lol:
hAZNADAR

#80 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Mirza007 wrote:Ovu Kar(l)inu sam spalio k'o Djenku u krematoriju - eno ostali samo dugmici na drugoj temi.
A ona osvanu ovdje.
Mora da joj je neki Bosnjak dobro dupe pomjerio - izgleda da ima fetis.
Sto recimo ne raspravlja kako se i zasto od Hrbata, Horovata, Horvata doslo do naziva Hrvati?
Isto kao i kod Srba: Sorabi, Serbi pa na koncu Srbi.
Jok, izgleda opsjednuta Bosnjacima.
Kako vam se da vise s njom raspravljati?
Suti, jedva smo spasili drugu temu i usmjerili njenu pamet ovdje.
A ovdje barem da vidimo ko joj je raja. Emilio i cyprus su se vec javili. Nedostaje par dezurnih pljuvaca i violio bih ih vidjeti. Najvise volim taborske aplauze sa tribine na svaku izrecenu glupost.
hAZNADAR

#81 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

emillio estevez wrote:
hAZNADAR wrote:
emillio estevez wrote:

Ne nisam Bosnjak.
Jeli to uopce i bitno ?
http://stav.ba/ime-bosnjak/
Kada bosnjacki izraz proglasavas politicko interesnom odlukom - itekako je bitno.

Znaci jos jedan dobronamjerni susjed koji nema pametnija posla nego soliti pamet Bosnjacima?

Ima li vas jos?
Stani , nije bosnjacki nego je bosanski izraz.
Pa pisete li o saboru i izglasavanju o vracanju starog narodnog imena?

Nema sam sam i kavu pijem.
:?:
cyprus

#82 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:Suti, jedva smo spasili drugu temu i usmjerili njenu pamet ovdje.
A ovdje barem da vidimo ko joj je raja. Emilio i cyprus su se vec javili. Nedostaje par dezurnih pljuvaca i violio bih ih vidjeti. Najvise volim taborske aplauze sa tribine na svaku izrecenu glupost.
:-) :-)

Dobro, živ bio, gdje vidiš da sam se ja javio? Ovo je moj prvi upis na ovoj temi... Ni on se ne bi desio da me nisi ničim izazvan spomenuo, obzirom da temu smatram kranje besmislenom...
¤ jelena ¤

#83 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by ¤ jelena ¤ »

Žali bože i te druge teme i identiteta koji se ovakvim ad hominem bljuvotinama spasava...
dudevitz

#84 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

Evo pristižu gosti da uče dobre Bošnjane gostoprimstvu i toleranciji... :D
¤ jelena ¤ wrote:Žali bože i te druge teme i identiteta koji se ovakvim ad hominem bljuvotinama spasava...
...ova citirana rečenica je već sama po sebi ad hominem.
¤ jelena ¤

#85 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by ¤ jelena ¤ »

dudevitz wrote:Evo pristižu gosti da uče dobre Bošnjane gostoprimstvu i toleranciji... :D
Gosti?
dudevitz wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Žali bože i te druge teme i identiteta koji se ovakvim ad hominem bljuvotinama spasava...
A tema i identitet su osobe, napadnute u toj citiranoj rečenici...

Žali bože vremena uloženog u čitanje citirane rečenice.
zunazu

#86 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by zunazu »

Connaisseur Karlin wrote:Jucer sam postavila pitanje vezano za vracanje statog imena Bosanjak, ali sam postavila pitanje : zasto ije vraceno starije ime Bosnjanin ?
Sada kada bih ja tebe pitao zašto Srbi nisu vratili staro ime Srblji, ili Hrvati staro ime Horvati, da li bi ti imala dobar odgovor?

Bošnjaci su se vratili tamo gdje su ranije stali, a to je bilo prije 100 i kusur godina kada su Bošnjaci i bosanski jezik politički ugušeni.

BiH je nakon 550 godina vratila svoju nezavisnost i omogućila izvornim identitetima i simbolima državnosti da ponovo žive.
Ludzak

#87 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Ludzak »

Naziv Bošnjak je ostavština od Osmanlijskog perioda. A Bošnjanin je naziv prije Osmanlija koji su bili bogumili. Naravno, današnjem bošnjačkom narodu je važnije biti vezan za osmanlijski period i za vrijeme islamskog fanatizma, nego vrijeme prije Osmanlija kada još islam nije došao.
dudevitz

#88 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

¤ jelena ¤ wrote:
dudevitz wrote:Evo pristižu gosti da uče dobre Bošnjane gostoprimstvu i toleranciji... :D
Gosti?
dudevitz wrote:
A tema i identitet su osobe, napadnute u toj citiranoj rečenici...

Žali bože vremena uloženog u čitanje citirane rečenice.
Mislim da Vi sami ne znate šta želite reći. Ali to nije moj problem :thumbup: .
zunazu

#89 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by zunazu »

Ludzak wrote:Naziv Bošnjak je ostavština od Osmanlijskog perioda. A Bošnjanin je naziv prije Osmanlija koji su bili bogumili. Naravno, današnjem bošnjačkom narodu je važnije biti vezan za osmanlijski period i za vrijeme islamskog fanatizma, nego vrijeme prije Osmanlija kada još islam nije došao.
Naziv Bošnjak je posljednja varijanta i nema to veze sa političkim sistemima. Niko se nikad nije vraćao predverzijama. Pomenuo sam maloprije Srblje i Horvate. Zašto se oni nisu vratili tim predverzijama? Bošnjaci su bili narod koji je religijski bio raznolik. I dan danas u sarajevskoj katedrali imaš natpis "Katolici Bošnjaci grada Sarajeva 1887.". Imaš srpske pisce koji su u svojim djelima govorili o Bošnjacima muhamedanske, katoličke i pravoslavne vjere.

Dakle, ne podmeći sranja o Osmanlijama tamo gdje im nije mjesto. Sa bošnjačkim identitetom smo nastavili tamo gdje smo ranije stali i to nema veze ni sa Osmanlijama, ni sa SDA, ni sa bilo kim... to je prosta historijska činjenica i kontinuitet. Baš kao što ni bosanski jezik ne može biti bošnjački, čak da se nekad tako i zvao, jer se radi o kontinuitetu.
hAZNADAR

#90 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Ludzak wrote:Naziv Bošnjak je ostavština od Osmanlijskog perioda. A Bošnjanin je naziv prije Osmanlija koji su bili bogumili. Naravno, današnjem bošnjačkom narodu je važnije biti vezan za osmanlijski period i za vrijeme islamskog fanatizma, nego vrijeme prije Osmanlija kada još islam nije došao.
Netacno, Bosnjani su bili svih vjera, i Crkve Bosanske i katolicke i pravoslavne.
Bosnjak je cisto slavenska rijec - isto kao Poljak - citaj malo o sufiksima na nasim jezicima.
Trece - nije postojao nikakav islamski fanatizam za Osmanlija - srecom su imali sufijski pravac koji je bio tolerantan i bez nametanja. Osmanska uprava i politika, porezi i zakoni su druga prica i to sa vjerom nema veze.
A sta je Bosnjacima vaznije i koji period - ostavi za svojih kuloara. Turkofili i oni sto slave sultane niti su u vecini a niti vezu bosnjacki prefiks za to.

Ono sto je tipicno za nas je slijepa ubjedjenost u nesto - a niko nije knjige procitao. Ako jesi - volio bih cuti te autore i izvore na kojima gradis svoje nebuloze.
I mjesto ti je vise na drugoj temi o visku samokriticizma.
Nacionalniid_BOSANCI

#91 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

hAZNADAR wrote:
Netacno, Bosnjani su bili svih vjera, i Crkve Bosanske i katolicke i pravoslavne.
Bosnjak je cisto slavenska rijec - isto kao Poljak - citaj malo o sufiksima na nasim jezicima.
Trece - nije postojao nikakav islamski fanatizam za Osmanlija - srecom su imali sufijski pravac koji je bio tolerantan i bez nametanja. Osmanska uprava i politika, porezi i zakoni su druga prica i to sa vjerom nema veze.
A sta je Bosnjacima vaznije i koji period - ostavi za svojih kuloara. Turkofili i oni sto slave sultane niti su u vecini a niti vezu bosnjacki prefiks za to.

Ono sto je tipicno za nas je slijepa ubjedjenost u nesto - a niko nije knjige procitao. Ako jesi - volio bih cuti te autore i izvore na kojima gradis svoje nebuloze.
I mjesto ti je vise na drugoj temi o visku samokriticizma.
Boldirano ti nije tacno jer se sa Bosnjani preslo na Bosnjaci i znas li kada u kojem vremenskom periodu? Drugo imas pravo da pises ono sto mislis ali nemas nikakvo pravo da vrijedjas druge forumase i nameces im ono sto tebi odgovara da je tacno ili nije tacno. Da si procitao 1000 knjiga ne znaci da si ispravne materije naucio, da si toliko pametan i da sve znas. Drzi se svog revira izjasnjavanja i ne upadaj u tudje revire izjasnjavana i jos kad ufuras u tudji revir jos pocinjes da pljujes po drugim forumasima i njihovim revirima. Sto se mene tice meni su ti malo razliciti nazivi naroda Bosnjaka svi jedno te isto i imaju svoj kompletan kontinuitet i autohtonost sto je i najvaznije.
Connaisseur Karlin

#92 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Connaisseur Karlin »

kakonako wrote:Karlin,ja sam stariji covjek ali sam se 199o izjasnio kao Bosnjak,mozda sam bio jedini u malom mjestu,ali,eto,bio sam i tad,i vazda.I ne palamudi vise jer je zaista degutantno,a i ovi kvazi Bosnjaci hoce da pokaztu svoju "intelektualnu superiornost" i polemiziraju sa jednom obicnom,pluobrazovanom, mahalusom,ili kako se to kaze u Hercegovini...
Kako objasnajvate ovo:
Popis iz 1991. godine donosi nove i izraženije procente relativnog učešća muslimana u populaciji Bosne i Hercegovine sa 43%, kao i mogućnosti odabira modaliteta "Bosanskog jezika" koji odabire 37% stanovništva. Izbor jezika je interesantan obzirom da kod ovog popisa "Bosanski jezik" ima najveće učešće od svih ponuđenih modaliteta te je za čak 11% više zastupljen od drugoplasirane kategorije srpskohrvatskog jezika (26%). Kada je popis iz 1991. godine u pitanju važno je naglasiti i to da i pored visokih procenata učešća "Muslimana" u ukupnoj populaciji naknadne analize pokazuju da je kod Muslimana/Bošnjaka još uvijek prisutno najveće razilaženje u pogledu nacionalne identifikacije. Tako se u analizi Zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine iz 1993. godine navodi preko 70 različitih varijanti modaliteta izjašnjenja o nacionalnoj pripadnosti, od čega kod Muslimana/Bošnjaka/Bosanaca islamske vjeroispovijesti čak 22 raznovrsna modaliteta.

U kontekstu predstojećeg popisa, krajem septembra 1993. godine u ratnom Sarajevu na Bošnjačkom saboru Bošnjaci su svoje povijesno ime vratili u život.

Ime Bošnjak, u velikoj mjeri zabranjeno, diskreditovano i sputavano punih 115 godina, konačno je dobio svoju pravično mjesto. Narod koji stoljećima živi u ovome dijelu Evrope i koji se na popisu 1971., 1981., te 1991. godine izjasnio pod imenom "Musliman" svjesno i svojom odlukom zamijenio ime Muslimani imenom Bošnjaci kao preciznim i povijesno utemeljenim etničkim imenom (više o samom Saboru u sekciji 4.1.). Na kraju, važno je napomenuti i to da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine, već 30. marta 1994. godine ovu promjenu i ozvaničila, te Ustavnim zakonom o izmjenama i dopuna Ustava Bosne i Hercegvine, objavljenom u Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine (Godina III, broj 3, od 6. aprila/travnja 1994., Sarajevo), u članu 7, izvršila korekciju Ustava i to na način: "U Ustavu Republike Bosne i Hercegovine – Prečišćeni tekst, riječ "Muslimani", u različitim padežima, zamjenjuje se riječju "Bošnjaci", u odgovarajućem padežu".
Od tada, svi ustavi i zakoni u Bosni i Hercegovini isključivo sadrže riječ "Bošnjak".
hvala :)
Connaisseur Karlin

#93 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

zunazu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Jucer sam postavila pitanje vezano za vracanje statog imena Bosanjak, ali sam postavila pitanje : zasto ije vraceno starije ime Bosnjanin ?
Sada kada bih ja tebe pitao zašto Srbi nisu vratili staro ime Srblji, ili Hrvati staro ime Horvati, da li bi ti imala dobar odgovor?

Bošnjaci su se vratili tamo gdje su ranije stali, a to je bilo prije 100 i kusur godina kada su Bošnjaci i bosanski jezik politički ugušeni.

BiH je nakon 550 godina vratila svoju nezavisnost i omogućila izvornim identitetima i simbolima državnosti da ponovo žive.
evo o Hrvatima:

http://www.franjevci-split.hr/index.php ... 0&Itemid=7

http://www.historiografija.hr/hz/1985/H ... RGETIC.pdf

naredni rad je odlican http://darhiv.ffzg.unizg.hr/2420/2/DIPL ... c_Ivan.pdf :thumbup:
Connaisseur Karlin

#94 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

spreca wrote:
Vipsilon wrote:Jebiga Karlin, ti i dalje postavljaš situaciju kao da se radilo o sasvim slobodnom odabiru naziva nevazano za historijski kontekst ovog naroda. Naziv Bošnjaci nije bio ničiji hir, niti slučajni odabir, niti se radilo o metodi eci-peci-pec. Ako studiraš, i primoran si da zalediš drugu godinu, i nakon izvjesnog vremena ukaže ti se prilika da nastaviš studirati, hoćeš li nastaviti studirati od prve godine ili druge godine?

U kontekstu predstojećeg popisa, krajem septembra 1993. godine u ratnom Sarajevu na Bošnjačkom saboru Bošnjaci su svoje povijesno ime vratili u život.

Ime Bošnjak, u velikoj mjeri zabranjeno, diskreditovano i sputavano punih 115 godina, konačno je dobio svoju pravično mjesto. Narod koji stoljećima živi u ovome dijelu Evrope i koji se na popisu 1971., 1981., te 1991. godine izjasnio pod imenom "Musliman" svjesno i svojom odlukom zamijenio ime Muslimani imenom Bošnjaci kao preciznim i povijesno utemeljenim etničkim imenom (više o samom Saboru u sekciji 4.1.). Na kraju, važno je napomenuti i to da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine, već 30. marta 1994. godine ovu promjenu i ozvaničila, te Ustavnim zakonom o izmjenama i dopuna Ustava Bosne i Hercegvine, objavljenom u Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine (Godina III, broj 3, od 6. aprila/travnja 1994., Sarajevo), u članu 7, izvršila korekciju Ustava i to na način: "U Ustavu Republike Bosne i Hercegovine – Prečišćeni tekst, riječ "Muslimani", u različitim padežima, zamjenjuje se riječju "Bošnjaci", u odgovarajućem padežu".
Od tada, svi ustavi i zakoni u Bosni i Hercegovini isključivo sadrže riječ "Bošnjak".
zar je moguce da ovo niste znali :?
Connaisseur Karlin

#95 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

:kiss:
Connaisseur Karlin

#96 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

arzuhal wrote:Ne dirajte našu Ljubinku, šta je napadate...U slučaju kakvog rata mi bismo je ubacili u neprijateljske redove da ih uništi i razori iznutra, da ih dovede do očaja i bezuvjetne kapitulacije :-D
dobro jutro Bosnjanine :kiss:
spreca

#97 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by spreca »

Mi to sa zadovoljstvom radimo, samo da bi druge iritirali
Connaisseur Karlin

#98 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

spreca wrote:
Mi to sa zadovoljstvom radimo, samo da bi druge iritirali
mene ne iritira, ali mi je smijesno sto radite od sebe :lol:
House

#99 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by House »

trebala si pradjeda pitati jbg.
Connaisseur Karlin

#100 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

House wrote:trebala si pradjeda pitati jbg.
njega su davno pitali strucnjaci , zato danas imam publiciranu knjigu :-D
Post Reply