Musko muslimansko ime !!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
hananah

Post by hananah »

Vec sam navikla da me extremisti napadaju evo sad i sto ne podrzavam davanje extremistickih imena djeci, znaci reaktor zapadnjak vjerovatno nosite neka imena od onih jako upadljivih. Ja nisam za to, ja sam za neutralnost u svemu. A vi sebi okacite sta god hocete i pokusajte me uvrijediti koliko god hocete, mene briga. Ja volim neutralnost, uostalom Bosna nije arapska zemlja niti ce ikad biti, ma koliko se takvi kao vas dvojica to trudili. Nece biti arapska vjerujte - dok je god ovakvih kao ja. A puno nas je, samo ja sam jedna od rijetkih koja uopce naglas govori svoju pobunu protiv vas. I manje sam opasna od onih koji mudro cute, no ne bas puno manje. Prezirem extremizam bilo koje vrste, bilo kojeg naroda. Kako kazete da sam komunjara i ateista, a mozda sam bolji i veci i vjernik i covjek od vas reaktor i zapadnjak samo se ja ne busam u prsa kao vi. I to je razlika izmedju nas. To je ono sto vas cini extremistima, i mrziteljima svega sto je razlicito. Ja ako podrzavam bilo sto sto je neutralno i samim tim i lijepo za vas sam mrzitelj Islama. Ne upitate li se mozda da sam ja u biti "volitelj" svega i da ja smatram jednakima sve vjere i samim tim ako ne kazem da je Islam najljepsa vjera to znaci da su meni sve lijepe i iste - bas podjednako, kad bih ijednu izdvojila bila bih extremista znaci ono sto prezirem. Hajd u zdravlje i malo vise tolerancije prema onome sto ne stavlja Islam u prvi plan nego ga izjednacava sa svim ostalim. Ne zato sto ga prezire ili mrzi nego zato sto je sve lijepo.
Hajde sad extremisti izdvojite iz konteksta, kvotirajte ponesto pa nabacite koju "pametnu" :D
car-x

Post by car-x »

A wrote:Ime Dino - nije li to "slavizacija" od Din - vjera.
dino je definitivno italijansko ime..

a kod nas mislim da dino dolazi od "edin". moderni roditelji smislili ime koje bi trebalo biti muslimansko, a da je opet nekako drugacije.. i eto ga.. umjesto edin dino..
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:)

Nek' je bepche zivo i zdravo!!!! :):)

Od mene je prijedlog: NEDIM
xx

Post by xx »

VEDAD - lako za izgovoriti
reaktor

Post by reaktor »

hananah wrote:Vec sam navikla da me extremisti napadaju evo sad i sto ne podrzavam davanje extremistickih imena djeci, znaci reaktor zapadnjak vjerovatno nosite neka imena od onih jako upadljivih. Ja nisam za to, ja sam za neutralnost u svemu. A vi sebi okacite sta god hocete i pokusajte me uvrijediti koliko god hocete, mene briga. Ja volim neutralnost, uostalom Bosna nije arapska zemlja niti ce ikad biti, ma koliko se takvi kao vas dvojica to trudili. Nece biti arapska vjerujte - dok je god ovakvih kao ja. A puno nas je, samo ja sam jedna od rijetkih koja uopce naglas govori svoju pobunu protiv vas. I manje sam opasna od onih koji mudro cute, no ne bas puno manje. Prezirem extremizam bilo koje vrste, bilo kojeg naroda. Kako kazete da sam komunjara i ateista, a mozda sam bolji i veci i vjernik i covjek od vas reaktor i zapadnjak samo se ja ne busam u prsa kao vi. I to je razlika izmedju nas. To je ono sto vas cini extremistima, i mrziteljima svega sto je razlicito. Ja ako podrzavam bilo sto sto je neutralno i samim tim i lijepo za vas sam mrzitelj Islama. Ne upitate li se mozda da sam ja u biti "volitelj" svega i da ja smatram jednakima sve vjere i samim tim ako ne kazem da je Islam najljepsa vjera to znaci da su meni sve lijepe i iste - bas podjednako, kad bih ijednu izdvojila bila bih extremista znaci ono sto prezirem. Hajd u zdravlje i malo vise tolerancije prema onome sto ne stavlja Islam u prvi plan nego ga izjednacava sa svim ostalim. Ne zato sto ga prezire ili mrzi nego zato sto je sve lijepo.
Hajde sad extremisti izdvojite iz konteksta, kvotirajte ponesto pa nabacite koju "pametnu" :D
cuj hahahah, exstremisticka imena... hahahahah pa ljudi moji da li je to moguce :-)

ma draga moja hahahah, dok je tebe... pijes li ti ista
xx

#81 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by xx »

kub lajkan wrote:
Diako wrote:Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).
Žan-Wolfgang Sulejman
ti si meni kralj !
flora.sa

#82 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by flora.sa »

Diako wrote:Vozdra raja,

imam mali problem. Treba da dobijem sina sredinom Juna. :D
Ali kakvo ime da mu nadijem. Moderno, kratko, muslimansko...
Daj te i vi kakvih prjedloga, bas me interesuje vase misljenje. Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).

I kako da ne razmisljam toliko! Hvala u naprjed za vase prjedloge :-)
Ali
BECHO

Post by BECHO »

Nije Hana mislila nista lose - i ja licno nikad ne bi malom dao ime Sulejman, Mehmed, Osman i sl. jer po meni su to staromodna imena kao kod nekih drugih Hans, Fric, Milojko, Radovan! Imena koja je Hanica nabrojala (Damir, Dino, Selma, Belma itd.) jesu ustvari imena koja su se u praksi davala balkanskim/bosanskim muslimanima iako su mozda nekog drugog stranog porijekla (osim imena Damir, koje je jako ucestalo i kod Hrvata a rijetko i kod Srba)!

Dakle, malo razumijevanja i respekta prema drugima ne bi bilo na odmet! ;)
Duh sa sjekirom

#84 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by Duh sa sjekirom »

flora.sa wrote:
Diako wrote:Vozdra raja,

imam mali problem. Treba da dobijem sina sredinom Juna. :D
Ali kakvo ime da mu nadijem. Moderno, kratko, muslimansko...
Daj te i vi kakvih prjedloga, bas me interesuje vase misljenje. Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).

I kako da ne razmisljam toliko! Hvala u naprjed za vase prjedloge :-)
Ali[/quote]
car-x

Post by car-x »

odeslio moj jaran u hjuston i cujemo se mi nakon par godina, veli on neki dan dobio sina.. pa reko kakvo si ime dao sinu.. kaze on pravo americko.. muhamed ali.. :D
winetou

Post by winetou »

Hamish, irsko ili škotsko ime, dakle evropsko a slično našem Hašimu :D
AlisaWonder

Post by AlisaWonder »

neko reče da Amar nije muslimansko ime. Naravno da jeste, samo se u arapskom svijetu uglavnom pise sa dva m, Ammar, a mi smo u pisanju izbacili ono drugo m, sto radi "umjetnicke slobode prijevoda", sto radi lingvističkih razlika tj izgovora, za koji je svejedno kako se pise, jer se izgovara isto.
I to je sasvim ok, mi mozemo strana imena prilagodjavati nasem jeziku, a da ona pritom ne gube na ljepoti i znacenju, kao i izvornosti, jer - u krajnjoj liniji - izgovor je isti.
A nas jezik je ipak slavenski.
mc_aselook

Post by mc_aselook »

Evo i od mene par lijepih imena:) ja akobogda vjerovatno cu nazvati prvo dijete Tarik ;), mislim da bi moglo proci i kod tebe jer ima u francuskoj puno tih imena a i samo ime nezvuči slabo.
drugo evo recimo i almir nije slabo vjerovatno što je moje :)
rei

Post by rei »

BECHO wrote:Nije Hana mislila nista lose - i ja licno nikad ne bi malom dao ime Sulejman, Mehmed, Osman i sl. jer po meni su to staromodna imena kao kod nekih drugih Hans, Fric, Milojko, Radovan! Imena koja je Hanica nabrojala (Damir, Dino, Selma, Belma itd.) jesu ustvari imena koja su se u praksi davala balkanskim/bosanskim muslimanima iako su mozda nekog drugog stranog porijekla (osim imena Damir, koje je jako ucestalo i kod Hrvata a rijetko i kod Srba)!

U Bosni su trenutno u modi ponovo stara muslimanska imena, poput
Ahmed, Hasan, Bakir, Ibrahim ,Muhamed u posljednje vrijeme sve vise cujem da se djeci nadjevaju ta imena, i meni su lijepa ,
ali slatka su i Almir, Adnan, Alen, Ismar....
Bumbar

Post by Bumbar »

Cestitam na bebi...nek je zivo i zdravo :D
Amcho

Post by Amcho »

Moj je prijedlog Hamzalija i mislim da je veoma lijepo ime!!! :D :D
Amcho

Post by Amcho »

AlisaWonder wrote:neko reèe da Amar nije muslimansko ime. Naravno da jeste, samo se u arapskom svijetu uglavnom pise sa dva m, Ammar, a mi smo u pisanju izbacili ono drugo m, sto radi "umjetnicke slobode prijevoda", sto radi lingvistièkih razlika tj izgovora, za koji je svejedno kako se pise, jer se izgovara isto.
I to je sasvim ok, mi mozemo strana imena prilagodjavati nasem jeziku, a da ona pritom ne gube na ljepoti i znacenju, kao i izvornosti, jer - u krajnjoj liniji - izgovor je isti.
A nas jezik je ipak slavenski.
Ja se zovem Ammar i ime mi se pise sa dva m i potpuno je ispravno,ali se vecinom pisu sa jednim m i to nema nikakve veze kako se pise! :D
black

Post by black »

Ali , Harun , Hamza ...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Omar, Alem... :)
Annela

Post by Annela »

Cestitam na bebi....

Kenan, Edin,Amel...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

reaktor wrote:
hananah wrote:Bez uvrede, Bosna je ipak u Evropi i naravno da cemo nasa imena prilagoditi tome. Nikad sinu ne bih dala imena poput Bilal ili Hamza tako grubo zvuce. No svako ima pravo na svoje misljenje pa tako i ja. Ipak zivimo u 21 stoljecu.
hahahah, ne znam kako zvuci tvoje ime, ali ti zvucis veoma glupo...
@Hanna, priznaj, ovo je kompliment od reakcionarnih snaga! :D :D
reaktor

Post by reaktor »

Vodenjak wrote:
reaktor wrote:
hananah wrote:Bez uvrede, Bosna je ipak u Evropi i naravno da cemo nasa imena prilagoditi tome. Nikad sinu ne bih dala imena poput Bilal ili Hamza tako grubo zvuce. No svako ima pravo na svoje misljenje pa tako i ja. Ipak zivimo u 21 stoljecu.
hahahah, ne znam kako zvuci tvoje ime, ali ti zvucis veoma glupo...
@Hanna, priznaj, ovo je kompliment od reakcionarnih snaga! :D :D
hoces da i tebi uputim komplimente da se ne osjecas zapostavljeno?
evo... gluplji si od hahahah, da li ti je sada ego zadovoljen?? :-)
reaktor

Post by reaktor »

BECHO wrote:Nije Hana mislila nista lose - i ja licno nikad ne bi malom dao ime Sulejman, Mehmed, Osman i sl. jer po meni su to staromodna imena kao kod nekih drugih Hans, Fric, Milojko, Radovan! Imena koja je Hanica nabrojala (Damir, Dino, Selma, Belma itd.) jesu ustvari imena koja su se u praksi davala balkanskim/bosanskim muslimanima iako su mozda nekog drugog stranog porijekla (osim imena Damir, koje je jako ucestalo i kod Hrvata a rijetko i kod Srba)!

respekt se, dragi becho, zasluzuje... dakle, ti kada pokusavas biti fin i pametan, a pri tome braniti hahahah, treba da lijepo procitas o cemu se radi, niko tebi, becho, ne brani da ti se imena sulejman, omer ili bilo koje drugo ne svidja, ali imena nazivati ekstremistickim je jedna od vecih gluposti koje sam cuo u posljednje vrijeme... helem, tako ti je to bechire ekstremisto :D :-)
rumenko

Post by rumenko »

mrsko mi citatiove postove...ne znam jel ko spomen'o Derim...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jok, eto ti si se prvi sjetio... :D
Post Reply