Svako zna da se dio romske populacije aktivno bavi prošenjem i opet im daje radi "sevapa" i "sadake" a isto ko da si ih bacio na ulicu pa ko god pokupi...
Šibicari...meni vječita enigma kako ljudi još uvijek padaju na taj fazon? Zar postoji još neko ko nije u toku kako ta priča ide...? Al vidi đavla postoji i zbog tih ljudi se šibicari bave još uvijek tim poslom.
Evo i ova fora sa beMzinom...Žvakana ovdje na forumu u više navrata i više godina ali opet se nađe neko da padne na nju...
Pao sam i ja na foru tipu koji mi je bio u radnji bruku puta kao potencijalna mušterija, priča o sebi, on agent za prodaju nekretnina, zarađuje ko lord, može uzeti šta god želi, ne štedi... pa onda jedan dan došao sa papirima u fascikli i nako pričamo kaže čeka da ga nazovu iz banke da mu je odobren kredit..vadi u toj priči kutiju Marlbora i otvara kad niti jedne cigare u njoj i govori "Jbte moram kupiti cigara" i ode do trafike kad vraća se za minut kaže "jbga zaboravio novčanik kod kuće" pa onda "znam da je ofirno al haj mi pozajmi cenera za uzmem cigare i odem na kafu ne znam kad će ovi zvat vrati ću ti evo čim ove pare odobre" i dam mu ja... ode tip i nakon toga ga godinu i više nije prišao radnji ali vidim ga da prođe...naokolo spuštene glave
Nakon tog perioda uđe on meni u radnju pozdravi se opet nešto gleda a ja mrtav hladan "jesi to došao da mi vratiš onog cenera za cigare i kafu što uze prije godinu i nešto? I jesu ti odobrili kredit?" Gleda tip otvorio usta ko peš "HA? Šta? Kakvog cenera?" Pa mu ja na tenane objasnim i kažem mu da si rekao da nemaš i da ofiraš dao bi ti ga nako bolan! Čemu sva priča? Kad on "Pa zar ja tebi nisam vratio? a joooj izvini!" Pa pretura po džepovima pa nema sitno kaže ode da usitni a ja se odvalio smijat i kažem "Haj idi" i otad prođe evo dvije godine još uvijek ga vidim s vremena na vrijeme ali sad obilazi u još većem krugu
Kad skontam koliki je trud uložio da dobije te pare i koliko je puta dolazio da zadobije povjerenje i ne ljutim se. Bezbroj je načina da te ljudi prevare ali osnovno pravilo PARE SE NE DAJU NIKOME U RUKE.