Blago onome ko je tebe slusao.Connaisseur Karlin wrote:Ne znaju tako dobro gramatiku, to je najosjetljivi dio TOEFEL-a , citanje i razumjevanje nije problem.jefferson wrote:Osobe iz BiH uce engleski u skolama i bolje ga znaju u ovim godinama nego prosjecan amerikanac, ako cemo iskreno.Connaisseur Karlin wrote: Znamm da je ESL jednostavniji od sati englekog jezika u srednjim skolama van SAD,i ESL je dio je rasporeda sa ostalim satima toko skolske godine,ali isto tako, TOEFEL je prilicno neprkatican za osobe koje nisu nikad ucile enelgeski jezik, zato sma napisala, da su iksustva sutdneata jako vazna,a ni TEOFEL nije besplatan test, plus pripreme za test. Vecinu primjera stranih studenata znam da su uzimlai ili ESL ili TOEFEL nakon dolaska u SAD,a ne prije dolaska u SAD. Student ce najvise nauciti na redovnim satima i tokom druzenja sa domacim studnetima,i tokom uzimanja ostlaih predmeta. TOEFEL se uvijek vise trazi na univerzitetima,ali da ce nauciti nesto vise engleskog od ESL, jako malo,jer i TOEFEL je materijal za streabnje i kamapnjastvo jezika. treba uzeti u obzri vrijeme ucenja za TOEFEL, ne iskljucivo uzmanje testa.
Drugo, neko ko dolazi na sportsku skolarinu, ESL je glupost najveca jer tim mora paltiti cas koji se nece racunati ka diplomi. TOEFL rjesis i cao djaci, a ti mozes macku o rep okaciti tu pricu oko prakticnosti i neprakticnosti kada moras uzimati 12 kredita prvi semestar+ ESL koji se ne racuna prema diplomi i shodno tome ne racuna prema "eligibility" za igranje u timu.
Neko ko ima 40 godina, tek dosao u SAD kao izbjeglica, spajanje familije, ucio ruski u skoli, apsolutno. Neko ko doalzi kao sportista kroz skolarinu, cisto gubljenje vremena. Stoga ostanimo pri raspravi koja ce pomoci otvaracu teme a ne Husi i Sefiki koji se spajaju sa porodicom.
Moja prijalteljica je ovdje zavrsila zadnju godinu srednje skole kao exchange student kasnih 90tih, i tokom upisa na univerzitet je morala uzeti TOEFEL,a istvremeno je imala regularni engleski u srednjoj skoli , nonsense![]()
![]()
ESL se najcesce uzme jednom ili dva puta prije uzimanja regularnog engelskog,nije to bas tako veliki propust vremena.
Sportista sa skolarinom, znas i bolje od mene, mora imati dobar sportski rezime, a autor teme nije ni spomenuo da je aktvini sportista na takmicenjima i slicno.Naravno da se za skolarinu mora odicno dokazati.
Valjas gluposti, i fakat veze nams kako se regrutuju sportisti. TOEFL se zavrsi i cao. Svi smo ga ovdje uzimali i ako si ti imala problem, ne znaci da su ostali.
I OPET, da te i ja isparvim, nije TOEFEL, nego TEOFL.