Studiranje u SAD

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jefferson

#76 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

Connaisseur Karlin wrote:
jefferson wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Znamm da je ESL jednostavniji od sati englekog jezika u srednjim skolama van SAD,i ESL je dio je rasporeda sa ostalim satima toko skolske godine,ali isto tako, TOEFEL je prilicno neprkatican za osobe koje nisu nikad ucile enelgeski jezik, zato sma napisala, da su iksustva sutdneata jako vazna,a ni TEOFEL nije besplatan test, plus pripreme za test. Vecinu primjera stranih studenata znam da su uzimlai ili ESL ili TOEFEL nakon dolaska u SAD,a ne prije dolaska u SAD. Student ce najvise nauciti na redovnim satima i tokom druzenja sa domacim studnetima,i tokom uzimanja ostlaih predmeta. TOEFEL se uvijek vise trazi na univerzitetima,ali da ce nauciti nesto vise engleskog od ESL, jako malo,jer i TOEFEL je materijal za streabnje i kamapnjastvo jezika. treba uzeti u obzri vrijeme ucenja za TOEFEL, ne iskljucivo uzmanje testa.
Osobe iz BiH uce engleski u skolama i bolje ga znaju u ovim godinama nego prosjecan amerikanac, ako cemo iskreno.
Drugo, neko ko dolazi na sportsku skolarinu, ESL je glupost najveca jer tim mora paltiti cas koji se nece racunati ka diplomi. TOEFL rjesis i cao djaci, a ti mozes macku o rep okaciti tu pricu oko prakticnosti i neprakticnosti kada moras uzimati 12 kredita prvi semestar+ ESL koji se ne racuna prema diplomi i shodno tome ne racuna prema "eligibility" za igranje u timu.
Neko ko ima 40 godina, tek dosao u SAD kao izbjeglica, spajanje familije, ucio ruski u skoli, apsolutno. Neko ko doalzi kao sportista kroz skolarinu, cisto gubljenje vremena. Stoga ostanimo pri raspravi koja ce pomoci otvaracu teme a ne Husi i Sefiki koji se spajaju sa porodicom.
Ne znaju tako dobro gramatiku, to je najosjetljivi dio TOEFEL-a , citanje i razumjevanje nije problem.

Moja prijalteljica je ovdje zavrsila zadnju godinu srednje skole kao exchange student kasnih 90tih, i tokom upisa na univerzitet je morala uzeti TOEFEL,a istvremeno je imala regularni engleski u srednjoj skoli , nonsense :D :-)

ESL se najcesce uzme jednom ili dva puta prije uzimanja regularnog engelskog,nije to bas tako veliki propust vremena.

Sportista sa skolarinom, znas i bolje od mene, mora imati dobar sportski rezime, a autor teme nije ni spomenuo da je aktvini sportista na takmicenjima i slicno. :) Naravno da se za skolarinu mora odicno dokazati. :)
Blago onome ko je tebe slusao.
Valjas gluposti, i fakat veze nams kako se regrutuju sportisti. TOEFL se zavrsi i cao. Svi smo ga ovdje uzimali i ako si ti imala problem, ne znaci da su ostali.
I OPET, da te i ja isparvim, nije TOEFEL, nego TEOFL.
jeza u ledja

#77 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

:D
jefferson

#78 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

arminovcina wrote:Znaci TOEFL i ACT testovi ne moraju biti u "prijemnom". S ozbirom da u Seattle i Phoenixu imam porodicekod kojih bi vjerovatno mogao zivit cijena skolovanja bi bila puno manja.

Ako neko ima jos informacija dobro bi mi dosle.
Zavisi od skole. Neki treneri ce traziti da obavezno polazes TOEFL ako budes ganjao sportsku varijantu.
Ja ti opet kazem, bez obzira na to da li ces ganjati sportsku ili ne skolarinu, zavrsi TOEFL i rjesi se tih sranja oko ESL i slicno.
ACT zavisi od skole. Neke skole traze SAT neke ACT. Pazi, sto vise bodova nabijes na tim testovima, vece su ti mogucnosti za akademsku skolarinu, neku finansijku pomoc i slicno.
sarayewo

#79 Re: Studiranje u SAD

Post by sarayewo »

jeza u ledja wrote:
Nego, ovom malom nismo jos rekli ono glavno - Armine, vjerovatno vec znas, ali vrijedi ponoviti - fakultet u Americi ti je ko srednja skola kod nas. Znaci zadace, testovi i to. Imas finalni test, ali to ti je obicno samo 20-30% ukupne ocjene. Znaci non stop imas nesto da radis. Takodje, nevezano za to koji major uzmes, imaces brdo core curriculum casova. Znaci nekoliko semestara engleskog, historije, politike, psihologije, ne znam, art appreciation kuraca palaca. Ovdje dosta drze do znanja engleskog, ne u smislu kako mi to zamisljamo, nego cisto da naucis sastaviti tekst, da znas sta hoces na pocetku, na kraju, da si jasan i koncizan. Ja nisam shvatao vrijednost toga u pocetku. Sad itekako shvatam. To kod nas nema. Kod nas se jezik shvata samo kao poznavanje knjizevnosti i gramatike.
Takodje kad kreces moras dobro paziti na raspored, napravis plan sta i kako, jer mnoge casove ne mozes uzeti dok nisi uzeo neki prethodni. Neke casove takodje daju samo u jednom semestru tokom godine, tako da ako fulis, ne znam, Calculus I na jesen, neces ga moci uzeti na proljece, i onda ti povlaci za sobom citav niz narednih predmeta koji ce biti na cekanju. Takodje danas mnogi faksovi imaju quarters, a ne polugodisnje semestre.
U ovisnosti gdje si, nista ne mozes bez auta, ako nemas familiju oko sebe, i ako ne zivis u dormu, dobro pazi gdje kako i sta. U stvari, tesko ces se snaci ako nemas pomoc u samom pocetku, bilo porodice, bilo nasih ljudi, ako se sam moras snalaziti za stan.
Evo covjek objasnio sve... Dobra stvar njihovog sistema je sto za vecinu casova (pogotovo ovih "opstih" predmeta) imas vise termina i profesora, cak i izbor koje ces predmete (npr. kaze da moras uzeti jednu prirodnu nauku, pa tebi na volju koju), pa mozes uklapati kako tebi odgovara vremenski ili se mozes raspitati koji su profesori laksi i kako predaju. Ovo zadnje je pogotovo znacajno kod predmeta za koje nemas znanje ni interesovanje... Pogotovo kad su u pitanju fizika, hemija, biologija itd. jer neces znati terminologiju na engleskom i bice ti dodatna zajebancija.

Ja sam uvijek ganjao da mi casovi budu utorkom i cetvrtkom, da ostale dane mogu raditi. Takodje sam uzimao dosta casova navecer... Ti su inace namijenjeni za ljude koji rade, pa su profesori malo solidarniji a i okruzenje je ozbiljnije.
Pandakonda

#80 Re: Studiranje u SAD

Post by Pandakonda »

Ja mislim da ti TOEFL vrijedi samo 6 mjeseci (onda moraš ponovo) tako da pazi kad budeš radio :skoljka:
Bodkin

#81 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
Bodkin wrote:
jeza u ledja wrote:Eh cuj 12 kredita. :D Ja sam ih znao uzimati preko 20. :run:
Aha probaj 20 sa 6 sati treniranja i dva leta sedmicno :D ja sam jednom imao 18 i dobro se napatio. Nisam sunca vidio
Pa vi ste svi na nekim sportskim stipendijama bili... :?
Iz mog iskustva, oni koje sam znao a koji su bili na sportu su imali itekako povlastice sto se tice ostatka skole. Dodje ispit, aaa ja imam mec/utakmicu , moram trenirat, ode frajer uradi ga sam nakon nas svih. Propusti cas, maa nema veze, povreda na mecu pa se odmara. Imali smo jednog profesora kroz kojeg si "morao" proci jer je samo on drzao te predmete, i to 3 ta predmeta bez kojih ne mozes dalje. Kod njega fulis ne sjecam se koliko ono casova bi - padas. Isto tako fulis li ispit - padas. Ne uradis li X zadaca - padas. Zakasnis na cas - racuna ti se ko da nisi ni dosao. Ova dvojica likova su redovno radili to sve. :-x (tenis i golf)
Ne znam, svi mi ostali smo gajili duboki resentment prema ovakvima. :twisted: :D Vrlo je jasno bilo da im se ciljano popusta. Tako je barem bilo kod nas.

A da ne govorimo o ovim "profi" igracima, basket, football i to. Oni mogu i da ne vide skole. :roll: Ovi ostali sportski programi su uostalom postojali samo da bi se ispunila kvota sa NCAA da bi basket tim igrao odredjeni division.
Ja sam bio, ne znam za jeffa.
Buo sam jedan od profi kako ih ti zoves :D imao gpa preko 3.5 ja mislim
Bili je pustanja, niie da nije. Radio sam testove kod profesora u kancelariji jer nisam bio tu kad su ostali radili. Ali niie bas bila setnja. Znam da ih je masa uzimala OLS, education, communications i slicna sranja za diplome ali bilo nas je par koji su isli na finance, engineering ili pre-med

Ali sve je to drugaciie na community koledzima
Bodkin

#82 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

Pandakonda wrote:Ja mislim da ti TOEFL vrijedi samo 6 mjeseci (onda moraš ponovo) tako da pazi kad budeš radio :skoljka:
2 godine je prije bilo.
Mislim ko ce zaboraviti jezik za 6 mjeseci :D a i tu je bitno sta ti skola trazi. Danas se vecinom rade IBT gdje je max 120 bodova. Neke skole traze 80 dok neke traze 110
Pandakonda

#83 Re: Studiranje u SAD

Post by Pandakonda »

Bodkin wrote:
Pandakonda wrote:Ja mislim da ti TOEFL vrijedi samo 6 mjeseci (onda moraš ponovo) tako da pazi kad budeš radio :skoljka:
2 godine je prije bilo.
Mislim ko ce zaboraviti jezik za 6 mjeseci :D a i tu je bitno sta ti skola trazi. Danas se vecinom rade IBT gdje je max 120 bodova. Neke skole traze 80 dok neke traze 110
Ja mislim da to više univerziteti traže da TOEFL ne bude stariji od recimo dvije godine, sumnjam da postoji pravilo u samom testu. A ovo 6 mjeseci mi je prijatelj rekao prije 3 godine kada je ganjao vizu tako da ne znam da li se šta promjenilo :-)
jeza u ledja

#84 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

sarayewo wrote: Ja sam uvijek ganjao da mi casovi budu utorkom i cetvrtkom, da ostale dane mogu raditi. Takodje sam uzimao dosta casova navecer... Ti su inace namijenjeni za ljude koji rade, pa su profesori malo solidarniji a i okruzenje je ozbiljnije.
E vidis ovo mu jos nismo spomenuli. Vecina predmeta nose 3 kredita i rasporedjeni su ili M-W-F ili T-H. Ovi pon-sri-pet, cas obicno traje mescini 50 minuta, a ovi uto-cet traju sat i 15 minuta. Za mene su uvijek bili bolji ovi sto su samo 2 dana u sedmici.
I ovo ako jos nisi skonto do sad, neko je vec spomenuo, najveca ocjena A je 4.0. Kad neko kaze da ima GPA (prosjek) od 4.0 znaci da je imao maksimum boba. A je 4.0, B je 3.0, C je 2.0, e sad ne znam kako D i F tu idu....valjda je D 1.0, a F duplo golo? Kada imas testove obicno se racuna u postocima gdje A iznosi od 90% do 100%, B od 80% do 90%, itd. Obicno je ispod 60% - FAIL, odnosno F. Imas iznimki, nekad cak profesor zna spustiti ovo kad vidi da su svi lose uradili, ali uglavnom je tako. Mnogi faksovi danas imaju kao zvanicne ocjene A+, A, A-, B+, B, B-, itd... Pa je valjda A+ 100 boba, A, 95 itd. Na pocetku semestra profa vam obicno da papir na kojem su izlistane lekcije i koliko koji segment casa nosi ukupno boba, pa imas recimo 2 testa, svaki po 20%, a finalni recimo 30%, onda ne znam zadace 20%, ucesce na casu 10% ili tako nesto, ovisi kakav je predmet. Nekad imas da napises neki papir ili da uradis projekt pa to cini odredjeni postotak. Uglavnom, kako ide semestar uglavnom znas kako ti se ocjene krecu i gdje si sta si.
MyTao

#85 Re: Studiranje u SAD

Post by MyTao »

Mislim da je maksimalna ocjena A... nema A+ kao sa ostalim (B+. C+ itd)... Bar je tako bilo na mom univerzitetu.

Veoma je vazno detaljno I pazljivo procitati syllabus na pocetku o kojima ti je Jez govorio... ponekad 10% ocjene je samo pojavljivanje na cas :) ili bude bonusa koji ti mogu poboljsati ocjenu na kraju.
jeza u ledja

#86 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Ako ti treba zajam, evo ovdje kratko objasnjenje sta ti treba kao internacionalnom studentu:

Uglavnom, potreban je co-signer, neko ko ce garantovati za tebe (svojim bankovnim racunom). To moze biti neko od te tvoje vAmalije, pod uslovom da je (ja mislim da mora biti) Amerikanac. Ja sam sve ukupno morao posuditi $3000 ( :D ) i garantor mi je bio jedan profa. Znam da je vrlo limitiran bio izbor, ali ja sam posudio preko ovih, pa eto i tu mozes zaviriti jer znam da preko njih moze.
Zajam ne moras otplacivati sve dok ne zavrsis skolu, a ni tad ako poslije upises postdiplomski.

Ti si spominjao Seattle i mescini Phoenix.
Drzava Washington ima 6 drzavnih univerziteta, mozes poceti od njih. Najveci (i jako dobar fax) je University of Washington (Ju-Dab :P ). Oni imaju nekoliko campusa, a glavni je, jel, u Seattleu. Kao primjer mozes od njih krenuti, znaci otidji na njihovu stranicu i onda malo razgledaj. Mozes otici na admissions . Ovdje i ovdje mozes potraziti kako se uspostavlja residency (za in-state tuition). Ne vidim nazalost da ima ista u vezi stipendija pomocu kojih bi uspostavio residency, ali ima fora da nakon 3 godine stalnog zivljenja tamo plus sa zavrsenom srednjom skolom tamo mozes dobiti residency. Potrazi pod pitanjem "Can a student obtain residency...". Tako da, to bi ti mogla biti jedna avenija iznalazenja jeftinije skolarine. Mozda ne odmah, ali zadnje 2 godine (ako zavrsis tamo zadnji razred srednje). Takodje svi univerziteti imaju razne urede ili udruzenja za internacionalne studente. Evo i ovdje linkovi za UW neku organizaciju koja bi mogla biti od pomoci, ako imas kakvih pitanja i tako. Imas tu i email adrese, Fejsbuk i ostale zajebancije. Slobodno im posalji kakva pitanja.
Sad dalje mozes traziti za ostale skole u okolini Seattlea i Phoenixa, samo pazi da ne uletis u nesto sto se zove "University of Phoenix" :D .

Sto se tice stipendija, ovo je mozda dobar clanak za pocetak:
U clanku ima milion linkova i onda dalje milion novih linkova koje ce ti uputiti u pravom smjeru.
Tebe zanimaju ono prirodne nauke? Ovdje imas malo vise o STEM stipendijama. (S tim nazivom STEM ces se susresti vise puta, a znaci "Science, Technology, Engineering, Mathematics")

A ovo za TOEFL, rijesavaj to obavezno jos u BiH. Sad si drugi razred kazes? To znaci da za dvije godine u ovo doba najkasnije ti vec moras zavrsavati stvari, a TOEFL imat polozen. Znaci racunaj na jesen 2018e da polazes TOEFL. (osim ako ne vazi fakat samo 6 mjeseci, ali opet, ti neces upisivati tek na ljeto pred polazak nego mnogo ranije). Znaci gledaj malo, potrazi kakvu knjigu za TOEFL i pocni lagano dok istrazujes gdje i sta.

Eto, konto sam mozda ti je dosta nase suplje pa hoces nesto malo konkretnije. :D
afmodb

#87 Re: Studiranje u SAD

Post by afmodb »

sarayewo wrote:@arminovcina - imenjak, na vrijeme si poceo kontati, pametno. :)

Bilo bi super kad bi ti sportska stipendija prosla, ali i ako ne prodje nije kraj svijeta. Kao sto neko rece ranije, veliki dio skolarine ti je out of state tuition ako nisi iz te savezne drzave (nebitno jel tu trenutno zivis), ali vecina skola ima foru da te oslobode out of statea ako ti je SAT/ACT rezultat preko neke granice.

Evo moje iskustvo, doduse iz 2003-2007, danas su cijene sigurno vece ali je i minimalac porastao. Isao sam bez ikakve skolarnie, samo mi je prvi semestar platila sestra, dok se ne snadjem. Out of state sam se rijesio tako sto sam dobio ACT score iznad 24, pa mi je skolarina iznosila oko $3000 po semestru. Izganjao sam sebi posao kao RA (Resident Assistant, radis u studentskim domovima), sto mi je obezbijedilo stan i hranu za semestar, a onda sam poceo raditi na crno kod nekog arapa u prodavnici. U to vrijeme nije bila opcija freelance posla preko neta, ako znas dizajn ili kod to ti definitivno moze pomoci. Malo sam se zakopao pa sam nasao jos neke opcije tipa rada u SGA (Student Government Association) sto je takodje davalo stipendiju od nekih 500-600 dolara za par sati posla sedmicno...

Neko je gore vec rekao da imas pravo raditi samo 20 sati tokom skole, sto je istina, ali mozes raditi 40 tokom praznika ako imas gdje. Meni kao RA-ju to nikad nije bio problem jer je morao neko ostajati "na dezuri" preko praznika, a vecina lokalaca to nije htjela. Takodje, u nekoj fazi mozes probati zaganjati Economic Hardship, gdje pokazes da ti se finansijska situacija promijenila i trazis dozvolu da radis jos 20 sati sedmicno van kampusa. Kad smo vec kod toga, da bi usao bez stipendija moras imati nekoga ko ce ti napisati letter of financial support i dokazati da ima dovoljno para na racunu da te isfinansira. Ovo je samo pro forme i niko od njih nece traziti pare za skolu, al bez ovoga te skola nece primiti.

Nakon prvog semestra kad sam nakucao 4.0 prosjek, poceo ganjati stipendije i izganjao nekih $1500, pa je odmah sve ostalo islo lakse. Jako je tesko dobiti ove "obicne" stipendije kad dolazis izvana jer ih je jako malo (vecina ima uslove da si iz te drzave, opstine ili srednje skole) i traze uslove koje ne mozes ispuniti jer ne dolazis iz americke skole (npr. prosjek ocjena). Takodje uz dobar prosjek mozes dobiti dozvolu da uzmes vise predemta, pa sam ja diplomirao za 3 godine uz 3 semestra po 7 predmeta i jedno ljeto. Posto sam diplomirao sa dobrim prosjekom, dobio sam ponudu da ostanem na stipendiranom postdiplomskom pa sam i to zavrsio u narednih godinu dana.

Citam ovaj post i kontam ova prica isto kao jedan moj drug - lol - onda skontam preko nicka da je isti covjek u pitanju - LOL
Vjeruj mi buraz danas je jos lakse doci do sredstava za skolovanje - nego kako smo mi onda to radili. Takodje, TOPS - odnosno fol koji smo mi onda koristili za izbjegavanje out-of state tuition je jedinstven i vecina saveznih drzava ima svoja pravila kako izbjeci out-of state (vecinom drzave na jugu). Uglavnom se svodi sve ili na proof of hardship ili na odredjeni GPA percentile. U nasem slucaju bilo je 3.2 GPA sto je bio ekvivalent od top 20 percentile.

Sto se tice toefl vs ESL - ESL nije opcija za studente koji nisu US residents.

Po pitanju stipendija - bez us residency vrlo mali je procenat stipendija koje se mogu dobiti. Sportske stipendije su moguce ali u zadnjih 5-6 godina smanjen je broj sportskih stipendija - pogotovo muskih radi famoznog (title 9 NCAA). Ja ne znam puno o NAIA ali znam dosta o NCAA D1 - i da bi neko dobio stipendiju treba biti vrhunski sportist - i solidan ucenik. Naravno puno lakse je doci do stipendije za zene nego muskarce.

Sve u svemu moguce je studirati - a vecina nas je kao "sarajewo" uzimala casove utorkom i cetvrtkom da bi mogli raditi pn-sri-pet (na kampusu - Residential assistants, interns, Teachin Assistants, itd)te i radila dodatne aktivnosti da zaradi koji dolar. Medjutim, cinjenica je da smo svi zavrsili dodiplomski i post-diplomski bez dugova - sto je fantasticno za ameriku.
jeza u ledja

#88 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Al ne fakat. Ja dodjem iz pizde materine, zavrsim jednu skolu, pa drugu, nula dugova. Prosjecan Amerikanac "sve ima" u odnosu na nas, zavrsi skolu, taf, 30 hiljada duga. Pa ko koga ovdje jebe? :-)

A vas dvojica iznad ste iz LA, jel tako? :D
afmodb

#89 Re: Studiranje u SAD

Post by afmodb »

jeza u ledja wrote:Al ne fakat. Ja dodjem iz pizde materine, zavrsim jednu skolu, pa drugu, nula dugova. Prosjecan Amerikanac "sve ima" u odnosu na nas, zavrsi skolu, taf, 30 hiljada duga. Pa ko koga ovdje jebe? :-)

A vas dvojica iznad ste iz LA, jel tako? :D

Nekad bili iz LA - Sada iz DC. Znamo li se?
jeza u ledja

#90 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Ma jok. Nako sam pretpostavio. :D
Connaisseur Karlin

#91 Re: Studiranje u SAD

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote:
jefferson wrote:
Osobe iz BiH uce engleski u skolama i bolje ga znaju u ovim godinama nego prosjecan amerikanac, ako cemo iskreno.
Drugo, neko ko dolazi na sportsku skolarinu, ESL je glupost najveca jer tim mora paltiti cas koji se nece racunati ka diplomi. TOEFL rjesis i cao djaci, a ti mozes macku o rep okaciti tu pricu oko prakticnosti i neprakticnosti kada moras uzimati 12 kredita prvi semestar+ ESL koji se ne racuna prema diplomi i shodno tome ne racuna prema "eligibility" za igranje u timu.
Neko ko ima 40 godina, tek dosao u SAD kao izbjeglica, spajanje familije, ucio ruski u skoli, apsolutno. Neko ko doalzi kao sportista kroz skolarinu, cisto gubljenje vremena. Stoga ostanimo pri raspravi koja ce pomoci otvaracu teme a ne Husi i Sefiki koji se spajaju sa porodicom.
Ne znaju tako dobro gramatiku, to je najosjetljivi dio TOEFEL-a , citanje i razumjevanje nije problem.

Moja prijalteljica je ovdje zavrsila zadnju godinu srednje skole kao exchange student kasnih 90tih, i tokom upisa na univerzitet je morala uzeti TOEFEL,a istvremeno je imala regularni engleski u srednjoj skoli , nonsense :D :-)

ESL se najcesce uzme jednom ili dva puta prije uzimanja regularnog engelskog,nije to bas tako veliki propust vremena.

Sportista sa skolarinom, znas i bolje od mene, mora imati dobar sportski rezime, a autor teme nije ni spomenuo da je aktvini sportista na takmicenjima i slicno. :) Naravno da se za skolarinu mora odicno dokazati. :)
Blago onome ko je tebe slusao.
Valjas gluposti, i fakat veze nams kako se regrutuju sportisti. TOEFL se zavrsi i cao. Svi smo ga ovdje uzimali i ako si ti imala problem, ne znaci da su ostali.
I OPET, da te i ja isparvim, nije TOEFEL, nego TEOFL.
nisam nikome da davala savjete, vec sam cula od drugih,i to sam svaki put ponovila u svojim postovima,a o sportsku stipendiju nisma nigdje ni spomenula :)

posalji autoru teme pp, umjesto da se sa mom nadmudrujes , ako vec ne zelis pisati sto radis i gdje radis ;-)
Connaisseur Karlin

#92 Re: Studiranje u SAD

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote:
uf, a da li ste radili :D lako je studirati bez posla :D

joj strebera na temi :D :lol:
Ja eto nismo radili.
Napisao sam da smo fatali zjale, ali evo moram edit napraviti na tvoj komentar: lako je studirati bez posla. ne mi smo po cijeli dan drkali qrtz.
nema druge nego da ti neku pomoc posaljemo kao paceniku ovog foruma posto si ti haman jedina radila.
babysitting djece i zivotinja i kosenje trave nisu relano receno poslovi :)
Fitzgerald

#93 Re: Studiranje u SAD

Post by Fitzgerald »

Hvala vam na svim objasnjenjima, puno ste mi pomogli.
A sta je sa knjigama ? Koliko one kostaju i slicno...
jeza u ledja

#94 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:

Ja eto nismo radili.
Napisao sam da smo fatali zjale, ali evo moram edit napraviti na tvoj komentar: lako je studirati bez posla. ne mi smo po cijeli dan drkali qrtz.
nema druge nego da ti neku pomoc posaljemo kao paceniku ovog foruma posto si ti haman jedina radila.
Nego sta su? Hobiji? :-)
jeza u ledja

#95 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

arminovcina wrote:Hvala vam na svim objasnjenjima, puno ste mi pomogli.
Knjige su nazalost strahobalno skupe i profesori cesto imaju premalo razumijevanja. :roll: Valjda sto su oni i sami autori nekih knjiga.
No svi univerziteti imaju u svojim bibliotekama vec koristene knjige, koje su obicno mozda pola cijene novih. No te knjige cesto odu brzo pa onda ako nisi dovoljno brz izvisis. Meni su i te used knjige bile skupe, pa sam kopirao sebi ili dijelio s nekim. Ovo kopiranje ti se ovdje bas ne gleda blagonaklono i neki te profesori mogu natjerat da uzmes novu knjigu. Sve ovisi o cemu se radi, koji predmet i za sta sluzi knjiga. Naravno neke knjige su za jednokratnu upotrebu. Neke moras donjeti na cas, i tako. Mi smo cesto isto nasljedjivali knjige od prijasnjih generacija.
Knjige kostaju puno jebiga, pa na racunaj na to. Ali isto tako pazi da ne kupujes knjige koje nisu neophodne.

Eh da, i te knjige sto kupis, mozes poslije ponovo prodati (za sicu naravno ali ipak nesto) nazad u biblioteku.

E sad koliko sta kosta, ne znam. Recimo neki jaci predmeti tipa Calculus, mi smo koristili jednu knjigu za oba nivoa (I i II) i onako podeblja je bila, sigurno je kostala bar 70-ak dolara koristena.
Ako nemas ekipu da od njih posudjujes i dijelis, ne znam, ja bih racunao bar $50 za knjige u prosjeku po predmetu. Znaci $200-$300 po semestru. Ali ja ovo bubam za cijene, ja sam davno studirao, pa ce neko mozda bolje o tome. :D
afmodb

#96 Re: Studiranje u SAD

Post by afmodb »

Sve zavisi od skole. Na nekim univerzitetima klnjige se ne placaju, ali u sustini knjige su skupe.

Sve zavisi sta i kako radis.
miki27A

#97 Re: Studiranje u SAD

Post by miki27A »

jeza u ledja wrote:
Knjige su nazalost strahobalno skupe i profesori cesto imaju premalo razumijevanja. :roll: Valjda sto su oni i sami autori nekih knjiga.
No svi univerziteti imaju u svojim bibliotekama vec koristene knjige, koje su obicno mozda pola cijene novih. No te knjige cesto odu brzo pa onda ako nisi dovoljno brz izvisis. Meni su i te used knjige bile skupe, pa sam kopirao sebi ili dijelio s nekim. Ovo kopiranje ti se ovdje bas ne gleda blagonaklono i neki te profesori mogu natjerat da uzmes novu knjigu. Sve ovisi o cemu se radi, koji predmet i za sta sluzi knjiga. Naravno neke knjige su za jednokratnu upotrebu. Neke moras donjeti na cas, i tako. Mi smo cesto isto nasljedjivali knjige od prijasnjih generacija.
Knjige kostaju puno jebiga, pa na racunaj na to. Ali isto tako pazi da ne kupujes knjige koje nisu neophodne.

Eh da, i te knjige sto kupis, mozes poslije ponovo prodati (za sicu naravno ali ipak nesto) nazad u biblioteku.

E sad koliko sta kosta, ne znam. Recimo neki jaci predmeti tipa Calculus, mi smo koristili jednu knjigu za oba nivoa (I i II) i onako podeblja je bila, sigurno je kostala bar 70-ak dolara koristena.
Ako nemas ekipu da od njih posudjujes i dijelis, ne znam, ja bih racunao bar $50 za knjige u prosjeku po predmetu. Znaci $200-$300 po semestru. Ali ja ovo bubam za cijene, ja sam davno studirao, pa ce neko mozda bolje o tome. :D
jeza u ledja kad kaze biblioteka misli na knjizaru (bookstore) u 90 slucajeva.
Na svakoj stranici faxa treba biti spisak predmeta po semestru koji se nude. Svaki predmet mora imati listu knjiga koja se koriste za taj predmet : required i recommended reading. Svaka ta lista ima detaljno napisano naslov, autora, ISBN, izdanje, ma sve. Prije nego skola i pocne fino protabiris i vidis koje knjige ti trebaju, i onda fino odes ili u knjizaru na faxu (da provjeris njihove cijene), Amazon (novi studenti imaju prvih 6 mjeseci besplatno Amazon clanarinu bar na mom faxu i sa tim free 2 day shipping), betterworldbooks.com, ebay... i nadjes knjigu po puno jeftinijoj cijeni. Evo primjera jednog: http://ischool.illinois.edu/academics/courses/textbooks
U bibliotekama ces naci knjige na rezervaciji (tipa knjigu za odredjeni predmet mozes iznajmiti na 2 sata ili koliko vec je limit) To se odlicno da iskoristiti: odes sa knjigom i silabusom u prvu biblioteku koja ima skener i fino sebi skeniras poglavlje ili dva koja ti trebaju, posaljes na email, spasis na stick, stavis na cloud... Caka je da imaju kazne ako ne vratis knjigu u ta dva sata, koje onda idu na tvoj studentski racun i ako ne platis kaznu blokira ti racun i ne mozes se registrovati za sljedeci semestar dok ne platis. Pored knjiga, tu su i VHS, DVD kao jos jedan oblik reserves. http://www.library.illinois.edu/ugl/how ... _tips.html
Mnoge skole imaju e-reserves: vec skenirani materijal koje su dostavili profesori da bude dostupan studentima tog predmeta, tvoje je da se logiras i da downloadujes stivo. Najcesce su to clanci, ili poglavlja iz knjiga vezani za odredjenu temu koju obradjujete te sedmice.
http://guides.library.illinois.edu/reserves

Ja sam samo prvi semestar kupila par knjiga, sve nakon toga sam narucivala iz biblioteke (grad students imaju 4 mjeseca da posude knjigu, i jos 10 puta da je produze) i uzivala u predmetima gdje je 90% stiva na e-reserves.
jefferson

#98 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

jefferson wrote:

Ja eto nismo radili.
Kazem ja, nagrada za pacenika generacije.
Jbt koja patronizacija u pm.
jefferson

#99 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

nisam nikome da davala savjete, vec sam cula od drugih,i to sam svaki put ponovila u svojim postovima,a o sportsku stipendiju nisma nigdje ni spomenula :)

posalji autoru teme pp, umjesto da se sa mom nadmudrujes , ako vec ne zelis pisati sto radis i gdje radis ;-)
Ko kaze da se nadmudrujem? Samo reagujem na hrpu gluposti koju si napisala za dvije stranice. Mislim shvatam ja da ti imas svoje iskustvo, ali ti nikako da shvatis da ono kroz sta si ti prosla, ili tvoja prijateljica ne mora znaciti da je to neka normalna praksa.
Razlog zbog kojeg sam reagovao na tvoja pisanja je sto ce neko fakat uraditi onos to pises, pa umjesto TEOFL-a ici na ESL, gubiti vrijeme uceci kako da pita u Satbucksu; koliko je kafa/kava/kahva, umjesto da to vrijeme potrosi na rjesavanje generalnih predmeta tipa biologija i slicno. Jos ako je sportska skolarina, pa MORA uzeti 12 kredita, pa MORA ici na treninge, pa MORA raditi (inace kosenje trave se smatra poslom, cisto za tvoju informaciju) i na to jos dodaj ESL? Ti si fakat uzivala na koledzu, jedino to mogu reci.
jeza u ledja

#100 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

@ miki, ma ja ba, knjizara , malo sam se zbunio :D
nama je bookstore bila na prizemlju librarija. :)
Post Reply