JedanOdBraceMorica wrote:Prvo tvrdis da paganska vjerovanja i islam poticu od istog izvora a onda pagane nazvas debilima, wtf? Je li to tvoja podsvijest progovara iz tebe i pokusava nam reci da su i muslimani debili ili sta?

Gdje su dokazi postojanja te izvorne vjere koja je kao vracena arapima? Koliko znam arapi su bili pagani stoljecima u kontinuitetu dok islam nije izmisljen
Jebote kad moraš sve do u najmanji detalj objasniti, niko da čita s razumjevanjem.
Rekao sam da religije,
u krajnjoj liniji (treba li ovo dodatno naglasiti?), potiču od istog Izvora. Šta to znači? To znači da,
svemu unatoč, te religije će imati neke sličnosti, neke zajedničke osobine (npr. vjerovanje u postojanje života poslije smrti, vjerovanje u postojanje Boga/bogova, vjerovanje u to da je taj Bog/bogovi izvor svega, vjerovanje da materijalno nije jedino što postoji i td.).
To je jedna stvar.
Druga stvar je da,
unatoč istom početnom Izvoru, te religije budu degradirane i korumpirane vremenom. Otud i različitosti među religijama.
Znači, Izvor je inicijalno isti, otud sličnosti, ali vremenom dožive dekadencu te otud različitosti.
A zašto je politeizam debilan? Zato jer ne možeš imati objektivnu moralnost ako imaš suprotstavljene moralne sisteme, a ti suprotstavljeni moralni sistemi će postojati ako postoje jednako-moćni bogovi, jer možda bogovi imaju drugačija viđenja ispravnosti nečega. Stoga, jedan bog kaže da je nešto dobro, drugi da je to isto loše, te slijedi relativistički košmar. Stoga - debilizam.
Jedini ispravan politeizam, zapravo, jeste onaj koji tvrdi da postoji Apsolut (npr. Hinduizam) iz kojeg se sve ostalo derivira, te kod kojega se bogovi praktično "nadopunjuju" i nisu u kontradikciji. Nekako mislim da je Mekanski politeizam bio od debilnog tipa, pak...