Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedino slovo i je visak. Zbog te gramaticke greske ljudi su zbunjeni. Dakle, SA-MO-BL su u Bosni Hercegovini.
A sta mislis da odvojimo crticom, Bosna-Hercegovina. Nekako je ovo najispravnije.
Panasonic, zasto komplikovati, BH je sasvim OK. Zasto B-H? Internet domena, auto oznaka i svaki drugi skraceni oblik treba biti BA (kao prvo i zadnje slovo BOSNA HERCEGOVINA) jer je BH zauzeto od drzave Bahrain
A pošto bi se tokom istorije Bosna Hercegovina skratilo, treba ga odmah skratiti u Bosnohercegovina.
Službeno, ne bismo bili Bosanci, Hercegovci, Srbi, Hrvati i Bošnjaci (mislim na situacije kad se od nemuslimana traži da to budu), nego Bosnohercegovci. Na taj način bi se riješio taj problem sa nazivom DRŽAVLJANINA BiH što sad nije riješeno.
Žitelj Slovenije = Slovenac
Žitelj Hrvatske = Hrvat
Žitelj Bosnohercegovine = Bosnohercegovac
Da smo normalna država ovakvo bi se pitanje riješilo za 7 dana... Ali s obzirom da uvijek postoje oni koji u ovome prepoznaju ugrožavanje nekih svojih interesa... zar treba dalje objašnjavat'...
Po okupaciji Bosne,1878 godine,Austro-Ugarska je izvrsila vise sistemskih promjena unutar Bosanskog drustva koje su imale nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i koje se itekako osjecaju cak i dan danas. Od monstruoznog uvodjenja,do tada nepostojeceg tzv."srpsko-hrvatskog" jezika kao zvanicnog jezika u Bosni (???) i prakticno "ukidajuci" dotadasnji zvanicni naziv BOSANSKI JEZIK,zatim odvajajuci Sandzak od Bosne,do mijenjanja zvanicnog imena nase zemlje u "Bosna i Hercegovina",kao da je Hercegovina nesto odvojeno od Bosne,a ne njen sastavni dio,kao sto su to i Krajina,Posavina,Semberija,itd. ,a sve to u cilju razbijanja Bosanskog patriotizma,uvodeci pomutnju i podjele unutar Bosne,te samim time olaksavajuci sebi okupaciju i vladanje zemljom. Ime "Hercegovina" za podrucje juzne Bosne,po prvi puta se spominje 1.februara 1454 godine u jednom pismu Eseda Alije,tadasnjeg komandanta Skoplja i od toga prvoga historijskog spomena pa do nasilne promjene zvanicnog imena nase domovine od strane Austro-Ugarske 1878 godine,Hercegovina je samo jedan dio Bosne,i NIKADA nije bila nesto odvojeno od nje - NEGO NJEN SASTAVNI DIO. Ime "Hercegovina" potice od titule "Herceg" Vojvode Bosanskoga Stjepana Vukcica Kosace.Bosna je bila njegova zemlja,a samim time i podrucja Bosne kojima je upravljao su takodjer dio Bosne,a nikako nesto odvojeno od nje!! Vracanje jedinstvenog povijesnog imena Zemlji Bosni je samo jedan od prvih koraka,koje Bošnjaci moraju poduzeti u cilju ponovnog ujedinjenja Bosne i definitivnog porazavanja okupacionih i drugih antibosanskih snaga,koje od 1878 godine pustoše i pljackaju našu domovinu i zatiru joj ime.
Imam dva prijedloga rješenja problema slova i.
1. Ako se ikada Hercegovci odluce razdruziti od Bosanaca ili obratno, predlazem da Hercegovci uzmu donji dio slova i, a Bosanci tačku iznad i.
2. Da nam se lijepo od sada zemlja zove BiliH iliti Bosna ili Hercegovina.
administrativne granice bosne i hercegovine 45-e su utvrđene tako da je pazti apsurda duvno administrativno pripalo bosni iako se duvno ni po čemu nemože gurati u bosnu dok je recimo konjic u hercegovini iako će puno konjičana reći za sebe da su bosanci.
međutim to apsolutno ništa ne govori ako pitate nekog iz šuice ili duvna odakle je velika većina reći će da je hercegovac dok vam livnjaci neće dati da ih nazivate nit hercegovcima nit bosancima.
nedavno sam naletio na jednu kartu iz vremena austrougarske koja bih dijeli na vrlo zanimljiv način.
Bihać, cazin, i cijelu današnju unsko sansku županiju austrijanci su jednostavno nazvali "Croatia" dakle po njima je Croatia bila regija unutar države BiH. Zatim Hercegovina se po njima protezala od Ravnog sve do Glamoča dakle pod Hercegovinom su smatrali i Drvar i glamoč i cijeli taj zapadni dio BIH tada uglavnom nastanjem katoličkim pukom. Sve ostalo označili su sa "Bosna" . Susjednu Hrvatsku nnazivali su Slavonija i Dalmacija. Istina je da je postojba nekadašnje pokrajine Hrvatske zapravo oko Bihaća . Tamo su bili i dvorci hrvatskog plemstv a povijesni gradovi Zrin i Gvozdensko uništeni su u paleži i prodoru turaka.
Još jedna zanimljivost vezana za taj kraj cazinski čiji narod je po meni zasigurno hrvatskih korijena ili vrlo blizak nama.
Moji preci doselili su se iz okolice Mostara sa Bune u Imotski . To prezime i sada je rašireno u Imotskome i u Zap. Hercegovini. Međutim nakon prodora turaka i u te krajeve jedan dio njih bježi na sjever u cazinsku krajinu u tadašnju centralnu Hrvatsku gdje je kao bilo sigurnije od turaka.
50 godina nakon toga Turci prelaze Unu zauzimaju cijelu cainsku krajinu uništavaju Zrin i Gvozdensko i šire islam. Moji daleki rođaci koji danas žive u Cazinu i nose isto prezime kao i ja po vjeri su muslimani . Po nacionalnosti se jedan manji dio njih i danas osjeća Hrvatima i imaju putovnice iako to kriju. Drugi dio njih su u 90-ima postali Bošnjaci i danas su jako napaljeni na to. Ima li tu pravde pitam ja vas i tko će to meni dokazati da se tu ne radi o poturčenim Hrvatima dakle u tom konkretnom slučaju?
A ko su oni bili prije nego su pohrvaceni?
Sta su Hrvati bili prije nego su pstali Hrvati i koje su vjere bili prije nego su presli na hriscanstvo?
Ljudi odabiraju onaj dio istorije koji njima odgovara i taj nacin ponasanja je popularan danas na cijelome Balkanu. Svi bi da se drugi mijenjaju a da samo oni ostanu onakvi kakvi su. Ovo je karakteristika za sve konfesije na Balkanu, bilo da se radi o nacionalnim ili vjerskim.
Veliki procenat ljudi jednostavno nece da poima okolinu onakvom kakva je danas.
Narocito je gradjanstvo i teritorija BiH izlozena takvim "napadima" "kompetentnih (h)istoricara".
Mi izgleda zbilja vise neznamo sta bi od sebe, vazno nam
bilo sta da mjenjamo samo nek se mjenja.
Sad nevalja Bosna i Hercegovina, sutra neca valjati samo Bosna,
prekosutra Hercegovina, itd.
Sto nebi promjenili entitete koji do sad nikad u historiji nisu postojali
a sad postoje.
Bosanac_21 wrote:Mi izgleda zbilja vise neznamo sta bi od sebe, vazno nam
bilo sta da mjenjamo samo nek se mjenja.
Sad nevalja Bosna i Hercegovina, sutra neca valjati samo Bosna,
prekosutra Hercegovina, itd.
Sto nebi promjenili entitete koji do sad nikad u historiji nisu postojali
a sad postoje.
Haj sto nisu nikada postojali, nego najgore je to kako su nastali. Kako je nastala Republika Srpska? (umrlo je previse nevinih civila da bi ona nastala)
Kako je nastala Federacija BiH? Na slican nacin.
Za mene nije ni jedan ni drugi entitet legitiman, niti je nastao na bilo kojoj racionalnoj osnovi. Skorom sve je bilo rijeseno putem sile!
Nek se ne ponovi, ali ja u BiH necu vise nikada prekoraciti, jer slutim da ce se opet sve ponoviti...