Rockefeller wrote:I jesi li naucila jezik? Jesi posao nasla?
Jedan rece da mi nismo navikli na ovako nesto. Nismo i mozda je i dobro.
Gesendet von meinem SM-T230 mit Tapatalk
Zato i jesmo takvi kakvi smo ( pocevsi od nerealnih razmisljanja ,drustveno uredjenje,stanje u zamlji, ...) .
Moj sef je treci po bogatstvu u stuttgarskj regiji.Ima firmu koja preko 3000 radnika u NJemackoj zaposljava (+ zastupnistva po svijetu).
Sin mu svake godine preko ferja u produkciji sitne poslice obavlja i na taj nacin sebi dzeparac za godisnji odmor zaradi.
Otac mu je,po vodjenju firme druga generacija ( firma nasljedstvo od oca - dede) .
Prica mi moj sef, dok je stari bio ziv i firmu vodio jedan od radnika bi mu subotom uredjivao dvoriste,vrt, i vocnjak.
On nije dao da mu ni jedna jabuka propadne.Sve bi sa djecom u korpu skupljao i taj radnik bi ponedeljkom to u firmu donosio i
u kafeteriji gdje smo pauze pravili, radnicima na raspolaganje stavljao.
Radnici su mu po socijalnom pitanju dobro obezbedjeni (dodatno starossno obezbedjenje,pomoc oko stambenog prostora,...) .
To sve nije morao ali to je bila dodatna motivacija njegovih radnika na koje se uvijek mogao osloniti ( kvalitet rada,po potrebi prekovremeni,..).
Sin sve od oca prepisivo i kad je naslijedio istim principom nastavio a to iskustvo na svog sina prenosi.
Od firme koja je tad 350 radnika brojala imperijum napravio.
U mjestu gdje zivim poznato mi je, da je par firmi cim je drugoj generaciji u ruke palo za kratko vrijeme propalo.
To je razlika izmedju razmazene djece bogatasa i onih koji su djecu u realnosti (da nista s neba samo nepada) odgajali.
Samo diploma u dzepu nije garancija za uspjesan zivot Iskustvo i samostalnost je vazan faktor koji mnogi roditelji ne prepoznaju.
Ja vidim generacije mog sina zavrsili fakultet ali nisu uspjeli odmah naci posao.
Nasli su sebi manje firme gdje su sa diplomom u dzepu kao praktikant za 300 euro radili.
Sin mi veli - mama to im taman za dorucak i prevoz ode ali ako bi kod kuce godinu dana sjedili zastarilo bi im znanje jer
svakim danom se sve dalje razvija ( inoviteti ) a to poslodavci i te kako gledaju.
Nada nasoj zemlji su upravo ovakvi kao @Survivor2016 .
Samo ti kcerko dalje nastavi (sa borbom za bolje sutra), svakim iskustvom ti si bogatija a to se novcom platiti nemoze.