D segment vs SUV
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#76 Re: D segment vs SUV
Kad ste vec poceli nabrajati i gepek, prostor, pogon, auto koji je po mom misljenju ponajbolji kompromis na trzistu izmedju svega navedenog je Octavia Scout. Karavan koji izgleda odlicno, prostora ima, dobar pogon, nesto vece rastojanje od tla, tj. bolji klirens, a nije ni cifra nesto strasna.
-
Me_again
#77 Re: D segment vs SUV
Jeste, sve to stoji osim ove cifre. Ne znam da je ima ispod 55 kKM, ili mozda grijesim ?NediM17 wrote:Kad ste vec poceli nabrajati i gepek, prostor, pogon, auto koji je po mom misljenju ponajbolji kompromis na trzistu izmedju svega navedenog je Octavia Scout. Karavan koji izgleda odlicno, prostora ima, dobar pogon, nesto vece rastojanje od tla, tj. bolji klirens, a nije ni cifra nesto strasna.
I krade se.
-
NediM17
#78 Re: D segment vs SUV
Upravu si za cifre, mislio sam da je Scout svaka verzija sa 4x4, a vidim da imaju i obicne verzije sa 4x4 pogonima. 
-
Me_again
#79 Re: D segment vs SUV
Scout je poskup, a ako se blizimo ciframa od 60 kKM onda pored novog RAV 4 ne bi Skodu ni pogledao. Debela je razlika medju njima u svemu.NediM17 wrote:Upravu si za cifre, mislio sam da je Scout svaka verzija sa 4x4, a vidim da imaju i obicne verzije sa 4x4 pogonima.
- basicm
#80 Re: D segment vs SUV
SUV meni licno trenutno najbolja stvar. Sigurnost, klirens, 4x4, prostor, gepek, pristup, stabilnost (ne kontam ovo naginjanje sto spominjete), ama sve. Uzitak u voznji je predivan. Mislim da niste dovoljno probali suv cim pisete svasta zavrsavajuci sa kurcenjem nekakvim. Daje osjecaj superiornosti ili bolje receno inferiornosti okoline pa se etiketira kako vi kazete. Vjerujte sad da moram mijenjati auto ne znam sta naci da mi nadopuni prednosti suv-a.
Htio limuzinu, nagovoren na suv, i neka sam.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Me_again
#81 Re: D segment vs SUV
basicm wrote:SUV meni licno trenutno najbolja stvar. Sigurnost, klirens, 4x4, prostor, gepek, pristup, stabilnost (ne kontam ovo naginjanje sto spominjete), ama sve. Uzitak u voznji je predivan. Mislim da niste dovoljno probali suv cim pisete svasta zavrsavajuci sa kurcenjem nekakvim. Daje osjecaj superiornosti ili bolje receno inferiornosti okoline pa se etiketira kako vi kazete. Vjerujte sad da moram mijenjati auto ne znam sta naci da mi nadopuni prednosti suv-a.
Sta vozis, ako nije previse indiskretno ........
-
NediM17
#82 Re: D segment vs SUV
@Me_again
Na Skoda.ba nemaju istaknutu cijenu za Scouta, pa sam pomislio da je svaka combi sa 4x4 = Scout, ali definitivno nije.
Za tu cifru se moze birati mnogo toga. Iako ne gotivim VW grupaciju, moram priznati da su mi ti njihovi karavani sa povisenim klirensom i 4x4 pogonom cista perverzija, ali zaista jesu preskupi.
Octavia Scout, Passat Alltrack, A4 Allroad.
S tim da jedino Octavia ima koliko-toliko razumnu cijenu.
Na Skoda.ba nemaju istaknutu cijenu za Scouta, pa sam pomislio da je svaka combi sa 4x4 = Scout, ali definitivno nije.
Za tu cifru se moze birati mnogo toga. Iako ne gotivim VW grupaciju, moram priznati da su mi ti njihovi karavani sa povisenim klirensom i 4x4 pogonom cista perverzija, ali zaista jesu preskupi.
-
Me_again
#83 Re: D segment vs SUV
Ovo "ne gotivim VW grupaciju" namjerno nisam htio napisatiNediM17 wrote:@Me_again
Ali svejedno, opet sjediš u limuzinskoj karoseriji gdje te manje više redovno "pritisče" krov iznad glave.
- basicm
#84 Re: D segment vs SUV
@Me_again
Auto je x5 e53 2003 godina.
Scout, allroad, cross country su mi isto odlicni, jer nude isto kao i suv, mnogo funkcionalna auta.
Ono sto sam poceo preferirati u zadnje vrijeme su monovolumeni, ali ne ovi manji nego sharan zafira i to, dosta zahvalna auta prostorom i funkcionalnoscu.
Auto je x5 e53 2003 godina.
Scout, allroad, cross country su mi isto odlicni, jer nude isto kao i suv, mnogo funkcionalna auta.
Ono sto sam poceo preferirati u zadnje vrijeme su monovolumeni, ali ne ovi manji nego sharan zafira i to, dosta zahvalna auta prostorom i funkcionalnoscu.
- Rockefeller
#85 Re: D segment vs SUV
Jebote Jefferson što ti dobro živiš. Nek si živ i zdravjefferson wrote:Ova prica je ona klasicna prica koju sam ja pricao prije nego sam dobio dijete: sta ba, moj stari nas dvojicu nazad u stojadina, galerija i cao djaci. Krece se u 2 ujutro radi vrucine i da auto ne prokuha i sad ja trebam kupovati SUV.
How yes no.
Garantujem da svi vi koji govorite sta ce ti SUV ili monovolumen ili Thule, jer se nekada Yugom putovalo, isto tako vozite auta bez klime jer se putovalo bez nje, vozite na tigar gumama jer se nekad samo na njima i trajalkama vozilo i slicne ublehe.
Da se nadovezem na tablete i bicikla, sta je Condy reako tablet i cao. Prvo, radije cu ganjati dijete na biciklu nego da bulji u tablet po vazdan. Samo jos treba da odraste kao neka djeca danas pa dodje u poziciju da nezna list prevrnuti. O tome da ce na skije cim mogne balansirati, suvisno je i pricati.
Thule i slicno. Ja imam Yakimu skybox, druga po velicinu u njihovoj ponudi. Kada ides na putovanje od 2000km i ostajes negdje dvije sedmice, nema bolje stvari, i to "natakarena" na SUV, koji ima poprilicno prostora.
Na kraju moda. Ja i? Jel monovolumen prakticniji? Jeste. Ali ako vec kupujem nesto veliko, bar nek vozi bolje i nek nije bas kao autobus. Slazem se da ima crossovera ili SUV vozila koji su promasen slucaj, ali to je doduse slucaj u svakom segmentu. Ja imam i Tiguan, i kao porodicno auto ono je cisti promasaj. Opet moja zena voli to auto jer njoj odgovara zbog povisenog sjedala, momenta, i AWD. Na kraju krajeva nismo ga ni kupili za bilo sta duze od 3-4 sata voznje na neki dnevni izlet. Kao porodicno auto on je cisti promasaj. Ali ima svoje vrlo dobre strane.
-
citroen xm
#86 Re: D segment vs SUV
SUV je nešto kao pametni telefon. Imaš internet i programe kao na kompu, ali lošije rade, imaš kameru koja je ipak lošija od klasičnog foto aparata, muzički player koji je lošiji od nekog kvalitetnog audio uređaja..... ali imaš sve u jednom lako prenosivom pakovanju tako da je funkcionalnije od nosanja torbe u kojoj je natrpano 10 tehničkih stvari.
Onaj kome je vrlo bitna jedna osobina sigurno će odabrati kvalitetan uređaj iz oblasti koja ga zanima.
Pošto u svijetu najviše ima prosječnih ljudi, prodaja SUV vozila i pametnih mobitela opasno remeti prodaju drugih auta i uređaja.
Onaj kome je vrlo bitna jedna osobina sigurno će odabrati kvalitetan uređaj iz oblasti koja ga zanima.
Pošto u svijetu najviše ima prosječnih ljudi, prodaja SUV vozila i pametnih mobitela opasno remeti prodaju drugih auta i uređaja.
-
jefferson
#87 Re: D segment vs SUV
Tema je krenula kako se u D segmentu nova auta slabije prodaju. Jbg, zivotni tempo, stil, sta hoces, namece trendove. Stvari koje su nekada bile uzasno skupe, danas su postale izuzetno pristupacne i ljudi to kupuju, i koriste. BiH nije ta koja namece trendove, nego zemlja u koju trendovi dolaze silom prilika. Kako limuzine postaju sve rjedje, tako ce i SUV, monovolumeni da dodju. Sjecam se kada je Renault Scenic izaosao. Jbt, pa ljudi su bukvalno pljuvali za njim kada prodje. Danas iste ne mozes istjerati iz slicnih auta.Rockefeller wrote:Jebote Jefferson što ti dobro živiš. Nek si živ i zdravjefferson wrote:Ova prica je ona klasicna prica koju sam ja pricao prije nego sam dobio dijete: sta ba, moj stari nas dvojicu nazad u stojadina, galerija i cao djaci. Krece se u 2 ujutro radi vrucine i da auto ne prokuha i sad ja trebam kupovati SUV.
How yes no.
Garantujem da svi vi koji govorite sta ce ti SUV ili monovolumen ili Thule, jer se nekada Yugom putovalo, isto tako vozite auta bez klime jer se putovalo bez nje, vozite na tigar gumama jer se nekad samo na njima i trajalkama vozilo i slicne ublehe.
Da se nadovezem na tablete i bicikla, sta je Condy reako tablet i cao. Prvo, radije cu ganjati dijete na biciklu nego da bulji u tablet po vazdan. Samo jos treba da odraste kao neka djeca danas pa dodje u poziciju da nezna list prevrnuti. O tome da ce na skije cim mogne balansirati, suvisno je i pricati.
Thule i slicno. Ja imam Yakimu skybox, druga po velicinu u njihovoj ponudi. Kada ides na putovanje od 2000km i ostajes negdje dvije sedmice, nema bolje stvari, i to "natakarena" na SUV, koji ima poprilicno prostora.
Na kraju moda. Ja i? Jel monovolumen prakticniji? Jeste. Ali ako vec kupujem nesto veliko, bar nek vozi bolje i nek nije bas kao autobus. Slazem se da ima crossovera ili SUV vozila koji su promasen slucaj, ali to je doduse slucaj u svakom segmentu. Ja imam i Tiguan, i kao porodicno auto ono je cisti promasaj. Opet moja zena voli to auto jer njoj odgovara zbog povisenog sjedala, momenta, i AWD. Na kraju krajeva nismo ga ni kupili za bilo sta duze od 3-4 sata voznje na neki dnevni izlet. Kao porodicno auto on je cisti promasaj. Ali ima svoje vrlo dobre strane.
- Rockefeller
#88 Re: D segment vs SUV
Ma normalno. I ja bi lično prije uzeo SUV nego limuzinu. Najviše zato što čovjek sjedi visoko i osjećaj sigurnosti, jbga.
-
jefferson
#89 Re: D segment vs SUV
Mozes isto tako reci: nemoj da perfekcija bude neprijatelj dobrom.citroen xm wrote:SUV je nešto kao pametni telefon. Imaš internet i programe kao na kompu, ali lošije rade, imaš kameru koja je ipak lošija od klasičnog foto aparata, muzički player koji je lošiji od nekog kvalitetnog audio uređaja..... ali imaš sve u jednom lako prenosivom pakovanju tako da je funkcionalnije od nosanja torbe u kojoj je natrpano 10 tehničkih stvari.
Drasticno pojefitnjenje komponenti kao sto su Haldex, Torsen diferencijali, ili transfer kvacila, omogucilo je proliferaciju AWD pogona, i to dobrih AWD pogona koji ce uraditi daleko vise nego za sto su auta namjenjena. Jbt. ona Toyota Highlander dolazi sa zakljucavanjem srednjeg diferencijala i prosla RAV4 takodje (Nisam siguran za novu). Na kraju, sta to limuzina D segmenta radi dobro? Ima OK prostor, OK lezi na cesti, OK potrosnja, u svemu je prosjecna, niti je Ferrari, niti Mazda MX5, niti Golf GTI ili slicno, nego prosjek. Sto en zamjeniti prosjek sa boljim prosjekom?
- madner
#90 Re: D segment vs SUV
Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.
Karavan obicno ima vise prostora od SUVa istog segmenta. Ima manju potrosnju i bolje vozne karakteristike. Dakle jedino je pogled sa visine na strani SUVa.
Karavan obicno ima vise prostora od SUVa istog segmenta. Ima manju potrosnju i bolje vozne karakteristike. Dakle jedino je pogled sa visine na strani SUVa.
-
jefferson
#91 Re: D segment vs SUV
Karavan ima obicno malo veci gepek, ali zbog visine krova, i kompaktni CUV-ovi tipa Tiguan i slicno imaju daleko vise mjesta na zadnjoj klupi nego recimo Golf karavan ili Octavia karavan.madner wrote:Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.
Honda npr. ne prodaje u Evropi Pilot SUV koji je baziran na Acordu Sta u tom SUV-u ima mjesta, + 8 sjedista je za ne povjerovat.
-
Me_again
#92 Re: D segment vs SUV
Obicno karavan nema vise prostora, to je zabluda. Karavani su u 90% slucajeva jednake duzine kao i limuzine i imaju samo visi gepek sto je korisno u rijetkim slucajevima.madner wrote:Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.
U SUV-u se vise sjedi i na zadnjoj klupi, te samim time ima vise prostora za noge pri jednakom rastojanju od prednjih sjedista. Ja imao RAV-a i odgovorno to tvrdim. Plus sto je ergonomija bolja. Da je "lezanje" u sjedistu dobro svi bi proizvodjaci autobusa i kamiona u kojima sjede profesionalci koji provode radni vijek koristili takav modus sjedenja.
Sta cemo za ono 4x4? Ko se zimi voza preko planina zna dobro koliko to vrijedi.
-
jefferson
#93 Re: D segment vs SUV
Ma dobro, i karavan ima 4x4. Na snijegom prekrivenim cestama karavan 4x4 bi trebao biti bolji zbog bolje dinamike. Medjutim karavan ima prevelik zadnji prevjes, i bilo kakav izlet izvan asfalta ili dobrog makadama je vec problem.Me_again wrote:Obicno karavan nema vise prostora, to je zabluda. Karavani su u 90% slucajeva jednake duzine kao i limuzine i imaju samo visi gepek sto je korisno u rijetkim slucajevima.madner wrote:Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.
U SUV-u se vise sjedi i na zadnjoj klupi, te samim time ima vise prostora za noge pri jednakom rastojanju od prednjih sjedista. Ja imao RAV-a i odgovorno to tvrdim. Plus sto je ergonomija bolja. Da je "lezanje" u sjedistu dobro svi bi proizvodjaci autobusa i kamiona u kojima sjede profesionalci koji provode radni vijek koristili takav modus sjedenja.
Sta cemo za ono 4x4? Ko se zimi voza preko planina zna dobro koliko to vrijedi.
- ElRe
#94 Re: D segment vs SUV
Kadjar, X-Trail, Tiguan, RAV4, 3008/5008 pa koliko sam upratio i pojedine verzije X5 i GLE dolaze sa i pogonom na jednoj osovini. Te verzije nemaju apsolutno nikakvu prednost na cesti/terenu/snijegu u odnosu na obicni automobil D segmenta.
-
jefferson
#95 Re: D segment vs SUV
Nemaju, ali imaju vise mjesta nazad od karavana, a kada oboris zadnja sjedista imaju daleko vise prostora zbog viseg profila.ElRe wrote:Kadjar, X-Trail, Tiguan, RAV4, 3008/5008 pa koliko sam upratio i pojedine verzije X5 i GLE dolaze sa i pogonom na jednoj osovini. Te verzije nemaju apsolutno nikakvu prednost na cesti/terenu/snijegu u odnosu na obicni automobil D segmenta.
Naravno, sve je o cjepidlacenje. U sustini, svi mi mozemo voziti Opel Corsu, ali ne vozimo. Stoga isto kao sto se ti pitas sto neko kupuje X5 sa samo pogonom za zadnjoj osovini, moze se postaviti pitanje, sto neko kupuje VW Passata kada i VW Polo isto stigne od tacke A do tacke B.
-
tempuser
#96 Re: D segment vs SUV
Napisah ranije da su ti off road karavani tipa Scouta, Allroada, Alltracka, X - Perienca, XC70, Insignia Country Tourer itd po pravilu skupe u odnosu na klasicne SUV-ove, valjda zato sto nude sve prednosti limuzine kombinovane sa klirensom i pogonom.NediM17 wrote:@Me_again
-
tempuser
#97 Re: D segment vs SUV
Koliko znam na RAV-u nije bio klasicni Diff Lock sa meh. zakljucavanjem nego el. varijanta koja simulira to.jefferson wrote:Mozes isto tako reci: nemoj da perfekcija bude neprijatelj dobrom.citroen xm wrote:SUV je nešto kao pametni telefon. Imaš internet i programe kao na kompu, ali lošije rade, imaš kameru koja je ipak lošija od klasičnog foto aparata, muzički player koji je lošiji od nekog kvalitetnog audio uređaja..... ali imaš sve u jednom lako prenosivom pakovanju tako da je funkcionalnije od nosanja torbe u kojoj je natrpano 10 tehničkih stvari.
Drasticno pojefitnjenje komponenti kao sto su Haldex, Torsen diferencijali, ili transfer kvacila, omogucilo je proliferaciju AWD pogona, i to dobrih AWD pogona koji ce uraditi daleko vise nego za sto su auta namjenjena. Jbt. ona Toyota Highlander dolazi sa zakljucavanjem srednjeg diferencijala i prosla RAV4 takodje (Nisam siguran za novu). Na kraju, sta to limuzina D segmenta radi dobro? Ima OK prostor, OK lezi na cesti, OK potrosnja, u svemu je prosjecna, niti je Ferrari, niti Mazda MX5, niti Golf GTI ili slicno, nego prosjek. Sto en zamjeniti prosjek sa boljim prosjekom?
-
jefferson
#98 Re: D segment vs SUV
Moze biti, nisam ulazio u detalje. Prije ce biti da je tako kao sto ti kazes.tempuser wrote:Koliko znam na RAV-u nije bio klasicni Diff Lock sa meh. zakljucavanjem nego el. varijanta koja simulira to.jefferson wrote:Mozes isto tako reci: nemoj da perfekcija bude neprijatelj dobrom.citroen xm wrote:SUV je nešto kao pametni telefon. Imaš internet i programe kao na kompu, ali lošije rade, imaš kameru koja je ipak lošija od klasičnog foto aparata, muzički player koji je lošiji od nekog kvalitetnog audio uređaja..... ali imaš sve u jednom lako prenosivom pakovanju tako da je funkcionalnije od nosanja torbe u kojoj je natrpano 10 tehničkih stvari.
-
tempuser
#99 Re: D segment vs SUV
Kad je brat 2002. god kupio novog RAV-a 2,0 VVTI 150 KS za mene je godinama to bio savrsen auto za BiH. Za razliku od full size terenaca koje smo imali i vozili prije toga imao je vozne karakteristike i ubrzanje gotovo kao putnicki auto, stalni 4x4 pogon, zimi se ne brines za snijeg i led, otporan na rupe, trotoare i slicne discipline na nasim cestama, kompaktne dimenzije za koristenje po gradu, unutra dovoljno prostora, upotrebljiv gepek, jedina prakticna mana su 5. vrata koja su se otvarala bocno pa je nekad bilo tijesno za ubaciti stvari kad jer neko parkiran iza. Prepreka da bude apsolutno savrsen za BiH su cijena i relativno velika potrosnja.basicm wrote:SUV meni licno trenutno najbolja stvar. Sigurnost, klirens, 4x4, prostor, gepek, pristup, stabilnost (ne kontam ovo naginjanje sto spominjete), ama sve. Uzitak u voznji je predivan. Mislim da niste dovoljno probali suv cim pisete svasta zavrsavajuci sa kurcenjem nekakvim. Daje osjecaj superiornosti ili bolje receno inferiornosti okoline pa se etiketira kako vi kazete. Vjerujte sad da moram mijenjati auto ne znam sta naci da mi nadopuni prednosti suv-a.
- ElRe
#100 Re: D segment vs SUV
Negdje sam citao da je Subaru na Foresteru imao najbolje rijesen 4x4 pogon u SUV klasi