BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HardcoreMX

#76 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

Uvod u temu bi se trebao naći u definiciji kompleksaša ili u opisu odlika isfrustirane osobe(minimalno rečeno).Umjesto da uživa u čarima obećane zemlje,visi na forumu iseljeničke zemlje.
orinoco

#77 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by orinoco »

HardcoreMX wrote:Uvod u temu bi se trebao naći u definiciji kompleksaša ili u opisu odlika isfrustirane osobe(minimalno rečeno).Umjesto da uživa u čarima obećane zemlje,visi na forumu iseljeničke zemlje.
Da nije tako, ovaj forum davno bi prestao :lol:
izgubljena dusa

#78 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by izgubljena dusa »

RNG_25 wrote:
izgubljena dusa wrote:Propagandu protiv jadne, bjedne bosne pravi vlast.
Da...
Ja prva, svoju djecu hrabrim da idu vani I da zive svoje zivote.
Da, mi smo pasivan narod....da nije tako do sad bi svaki dan bili protesti po raznim osnovama, kao sto to rade "aktivni narodi" svugdje u svijetu.
Znaš, niko te ne sprječava da protestvuješ.
Da, treba I strpljenje, samo ga ja licno nemam. Iscililo (isparilo, potrosilo se) za ovih 20+ godina strpljivog slusanja lazi...ne moze do vijeka trajati.
Aha, evo ga, srž problema. Ti si problem, sama sebi. Čuj "strpljivo slušanje laži 20+ godina"? Što si slušala uopšte, što nisi nešto učinila? Ne možeš? Laž.

Ko to još sluša laži "strpljivo" očekujući, bez ikakvog smisla, da će iz laži se jednog dana izroditi istina? Pa, samo pasivni ljudi kojim je vrhunac "borbe za bolje" ovakvo jadikovanje po internet forumima.
E nek sam ja najveci problem I sebi, I drustvu :strik:

A zasto sam problem....mozda zato sto pisem o problemima I sto mi je puna kapa svega.
Samo jedna od lazi koja utice na kvalitet zivota u ovom jadnom gradu, a koju I ti slusas (ako zivis u Sa) je prca o vodi I snadbijevanju.
A sa kakvim se lazima srecem svaki dan, na raznim nivoima u drustvu od mjesne zajednice do izjava predsjedavajucih...da covjeku pamet stane
izgubljena dusa

#79 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by izgubljena dusa »

uglavnomja wrote:
izgubljena dusa wrote:Nije bas sve pojeo mrak :sabur: Ponesto se sunca - na poljinama, pa trzni centri, pa poneka novogradnja, pa zablista na cetiri tocka....ima, ima :novine:

razumijemo se :)

pojeo mrak u smislu svrhe zbog koje je novac doniran
Naravno da se razumijemo :kiss:
HardcoreMX

#80 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

orinoco wrote: Da nije tako, ovaj forum davno bi prestao :lol:
?! Elaboriraj to malo...
beobasket

#81 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

uglavnomja wrote:
bilo na norveskoj tv, u svakoj vecoj zemlji ih je zvanicno preko milion (uk, njem...) a racuna se da ih je u stvarnosti par puta vise.

konkretno neko istrazivanje u poljskoj je pokazalo da prema statistici zivi cca 80.000 poljaka u norveskoja, ali (samo) prema posjetama na jednom portalu vezano za norvesku javljaju se ljudi sa preko 250.000 ip adresa u norveskoj. A posto malo ko zivi sam ta bi cifra trebala biti jos veca. plus sto ne vise svi na portalima i forumima.
ljudi rade na crno, ne prijavljuju se jer ne moraju imati vizu, samo kazu u posjeti su, nema pecata u pasosu unutar eu ... znaci nikakva kontrola.

U Danskoj kad smo mi iz Bosne u pitanju, nas ima ukupno 17.124 od cega 5.790 je doslo poslje rata na racun spajanja, braka i slicno. Znaci nekih 11.300 i kusur nas je onih "originalnih" koji smo dosli tokom rata. U periodu ljeta 1992 do zime 1995 je doslo nas odprilike 24.000.

Ali, ali ima tu jedna malena zavrzlama! Neki od nas (uklj. ja i moji) se vode u brojkama Jugoslavije. Do kraja ljeta 1992 svak ko je dosao sa prostora Bosne je zaveden kao Jugosloven i broji se kao Jugosloven. Iz sjecanja mogu reci kako nas nije bilo vise od 700 do 1.000 ljudi. Tako da ta brojka nije puno presudna.

Iz Makedonije je svega 3.104, iz Srbije 3.145, Hrvatska 1.604, Slovenija 405, Crna Gora 238, Kosova 1.691 a iz SFRJ* do kraja ljeta 1992 je 9.181 ljudi.

*Za SFRJ bi rekao kako vecina je iz Srbije onda Crna Gora i Makedonija.

SFRJ sve skupa uklj. i danasnje 36.492

Evo brojke za neke druge drzave.

Rumunija 23.963
Poljska 38.785
Madzarska 5.029
Turska 32.582
Litvanije 11.583
Letonija 4.824
Bugarske 8.508
Rusija 6.073
Ukraina 8.523

Island 7.760
Nizozemska (Holandija) 6.585
Velika Britanija 14.029
Noveska 15.846
Spanija 5.856
Svedska 13.785
USA 9.480
Njmacka 29.703

Afghanistan 12.888
Indija 9.604
Irak 21.279
Iran 15.817
Liban 12.733
Pakistan 13.982
Sri Lanka 6.901
Vietnam 9.347
Thailand 11.183
Sirija 32.234

Somalija 11.934
Eritrea 4.138

Opet Poljaci kao homogena grupa su najbronij ali da 30% njih je vani, golemo zvuci. Ipak njih ima puno miliona pa zato zvuci glomazno.
Last edited by beobasket on 04/02/2017 16:21, edited 2 times in total.
belfy

#82 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by belfy »

izgubljena dusa wrote:
RNG_25 wrote:
izgubljena dusa wrote:Propagandu protiv jadne, bjedne bosne pravi vlast.
Da...
Ja prva, svoju djecu hrabrim da idu vani I da zive svoje zivote.
Da, mi smo pasivan narod....da nije tako do sad bi svaki dan bili protesti po raznim osnovama, kao sto to rade "aktivni narodi" svugdje u svijetu.
Znaš, niko te ne sprječava da protestvuješ.
Da, treba I strpljenje, samo ga ja licno nemam. Iscililo (isparilo, potrosilo se) za ovih 20+ godina strpljivog slusanja lazi...ne moze do vijeka trajati.
Aha, evo ga, srž problema. Ti si problem, sama sebi. Čuj "strpljivo slušanje laži 20+ godina"? Što si slušala uopšte, što nisi nešto učinila? Ne možeš? Laž.

Ko to još sluša laži "strpljivo" očekujući, bez ikakvog smisla, da će iz laži se jednog dana izroditi istina? Pa, samo pasivni ljudi kojim je vrhunac "borbe za bolje" ovakvo jadikovanje po internet forumima.
E nek sam ja najveci problem I sebi, I drustvu :strik:

A zasto sam problem....mozda zato sto pisem o problemima I sto mi je puna kapa svega.
Samo jedna od lazi koja utice na kvalitet zivota u ovom jadnom gradu, a koju I ti slusas (ako zivis u Sa) je prca o vodi I snadbijevanju.
A sa kakvim se lazima srecem svaki dan, na raznim nivoima u drustvu od mjesne zajednice do izjava predsjedavajucih...da covjeku pamet stane
tuzno je vidjeti da neko njegovih godina tebi uopste pokusava objasniti "zivot". jer, eto, on ga je shvatio bolje...

misli (mnozina) kao njegove se uvijek zavrsavaju na tome da bi penzioneri trebali dizati ustanke da bi omladini bilo bolje. ili, da protesti trebaju jednako interesovati one u penziji koliko studente. no, pozvat ce se na neku svoju logiku, pa onda novi krug...
uglavnomja

#83 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

beobasket wrote: U Danskoj ....

Opet Poljaci kao homogena grupa su najbronij ali da 30% njih je vani, golemo zvuci. Ipak njih ima puno miliona pa zato zvuci glomazno.

sve su to statisticki zvanicni podaci prijavljenih ljudi sa radnim-boravisnim dozvoloama

ja pricam o poljacima (a i ostalim) koji rade na crno. (prije par godina su norvezani nafatali jako puno ljudi iz bivse juge, srpski pasosi, sandzak vecinom, koji su godinama, cak i decenijama zivjeli i radili u norveskoj. mislim neki su radili, neki svercali, neki i ono trece ...

svako malo osvane prica u novinama, a i zna se, vidi se 20+ auta sa pl tablicama pred jednom kucom, o kuci punoj poljaka, koji zive kao sardine u neljudskim usovima, za platu ispod minimalca rade 15 sati dnevno za poljskog gazdu... ali nakon x mjeseci odu kuci puni para za poljske uslove, pa kad potrose, opet nazad.

ono njavaznije, ne treba im nista ni za ulazak ni za ostanak bilo gdje unutar eu jer nema pecata na granicama, na cestovnim prelazima nema ni pogleda u pasos.

ja samo kazem sta su mediji prenijeli.

a nema mjesta na kojem nema poljaka, plus sto u znatstvu, ono moleraj, stolarija, keramika, gradjevina, vrtni radovi ... nema vise nikoga osim poljaka.
RNG_25

#84 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by RNG_25 »

belfy wrote:tuzno je vidjeti da neko njegovih godina tebi uopste pokusava objasniti "zivot". jer, eto, on ga je shvatio bolje...

misli (mnozina) kao njegove se uvijek zavrsavaju na tome da bi penzioneri trebali dizati ustanke da bi omladini bilo bolje. ili, da protesti trebaju jednako interesovati one u penziji koliko studente. no, pozvat ce se na neku svoju logiku, pa onda novi krug...
Kakva gomila gluposti.
beobasket

#85 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

uglavnomja wrote:
beobasket wrote: U Danskoj ....

sve su to statisticki zvanicni podaci prijavljenih ljudi sa radnim-boravisnim dozvoloama

ja pricam o poljacima (a i ostalim) koji rade na crno. (prije par godina su norvezani nafatali jako puno ljudi iz bivse juge, srpski pasosi, sandzak vecinom, koji su godinama, cak i decenijama zivjeli i radili u norveskoj. mislim neki su radili, neki svercali, neki i ono trece ...
Mi ipak imamo rigorozne zakone kad je rijec o autu na strane trablice, a bez CPR-broja nisi u stanju nista, niti uclaniti se u teretanu. Tesko ces na crno dugo uspjeti, bar u Danskoj. Jedina dva posla koja mozes raditi na crno u punom vremenu pa kako god prosao ako porezna provali su ciscenje i farme.
Edin H.

#86 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Edin H. »

Stipu ba Poljake, oni vole raditi, Sovjetski Savez ih je totalno upropastio. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Truba »

zar je to moguce?
RNG_25

#88 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by RNG_25 »

izgubljena dusa wrote:E nek sam ja najveci problem I sebi, I drustvu :strik:
Ti pišeš o problemima, pišu ovi, oni... ta lavina riječi iza kojih ne stoji Volja se doima poprilično... protraćenim trudom.

Po vlastitom priznanju, kažeš da pripadaš narodu koji je "pasivan", pri čemu tu pasivnost naravno smatraš negativnom. Pa onda, logično bi bilo da ili napustiš taj narod i kreneš svojim putem, ili da nešto po tom pitanju i *učiniš*, a ne samo kažeš/napišeš.

A ako niko neće da krene, dijeleći tvoje stavove, pa onda nikada na bolje neće ni krenuti, a na kraju će kompletan taj narod nestati sa lica Zemlje. Je li smatraš vlastiti narod toliko bezvrijednim i gorim od drugih naroda da si ga voljna osuditi na nestanak? Ne bih rekao, no logičke posljedice su jasne.

///

Da ne bude zabune, obzirom da koristim preuveličavanja, to radim zato jer hoću da izvučem krajnji zaključak, krajnji rezultat, ekstrem svih ovih pasivističkih samosažaljevanja.
belfy

#89 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by belfy »

RNG_25 wrote:
belfy wrote:tuzno je vidjeti da neko njegovih godina tebi uopste pokusava objasniti "zivot". jer, eto, on ga je shvatio bolje...

Kakva gomila gluposti.
ja se nadam da si ti u pravu.
problem je sto ti (nikada) ne citas drugu stranu sa razumjevanjem, dovoljno da bi barem razumio okolis osobe sa kojom pricas... zato te svuda i prozivaju za "logiku" koju koristis.

mah, nista, poselami i od mene logiku, jebiga... valjda nekada i odrastes. nema smisla tebi odgovarati do tada. sretno!
RNG_25

#90 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by RNG_25 »

belfy wrote:
RNG_25 wrote:

Kakva gomila gluposti.
problem je sto ti (nikada) ne citas drugu stranu sa razumjevanjem, dovoljno da bi barem razumio okolis osobe sa kojom pricas... zato te svuda i prozivaju za "logiku" koju koristis.

mah, nista, poselami i od mene logiku, jebiga... valjda nekada i odrastes. nema smisla tebi odgovarati do tada. sretno!
Je li ti shvataš da Logika nema veze sa "okolišem osobe" sa kojom neko priča? I upravo ti takvi koji me prozivaju za Logiku čine logičku grešku da mene nešto prozivaju, umjesto da upotrijebe neki argument protiv mog argumenta.

To što svi vi mislite da je Logika neka specijalna nauka kojom se trebaju baviti samo logičari, možda pokoji naučnik i drugo, je samo vaša kolosalna greška. Osnove Logike bi morao svako znati ko što zna pisati, jer se jedino njome formiraju racionalni argumenti (da se razumijemo, racionalni argumenti nisu jedini koji postoje, ali su skoro jedini koji se u diskusiji mogu koristiti).

I evo, šta ti radiš? Opet prozivaš mene, bez da si išta rekao o onome šta sam ja rekao. I ovo nije prvi put da to radiš, postaješ smiješan više.
animals

#91 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:Uvod u temu bi se trebao naći u definiciji kompleksaša ili u opisu odlika isfrustirane osobe(minimalno rečeno).Umjesto da uživa u čarima obećane zemlje,visi na forumu iseljeničke zemlje.
Jel ti polazes pravo na tu zemlju, ili mi iz dijaspore ne smijemo pisati..
ili nas jednostavno mrzis iz neki svoji razloga..
belfy

#92 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by belfy »

RNG_25 wrote:
belfy wrote:
RNG_25 wrote: Kakva gomila gluposti.

Je li ti shvataš da Logika nema veze sa "okolišem osobe" sa kojom neko priča? I upravo ti takvi koji me prozivaju za Logiku čine logičku grešku da mene nešto prozivaju, umjesto da upotrijebe neki argument protiv mog argumenta.

To što svi vi mislite da je Logika neka specijalna nauka kojom se trebaju baviti samo logičari, možda pokoji naučnik i drugo, je samo vaša kolosalna greška. Osnove Logike bi morao svako znati ko što zna pisati, jer se jedino njome formiraju racionalni argumenti (da se razumijemo, racionalni argumenti nisu jedini koji postoje, ali su skoro jedini koji se u diskusiji mogu koristiti).

I evo, šta ti radiš? Opet prozivaš mene, bez da si išta rekao o onome šta sam ja rekao. I ovo nije prvi put da to radiš, postaješ smiješan više.
vec rekoh da necu postajati smijesan vise. sretno sa tom logikom koja ne mora poznavati sve uslove...
ma, u stvari, sretno svakako.

P.S. nemoj mi odgovarati da me ne hebu notifikacije. ako treba evo jedno unaprijed - u pravu si i tako je!
RNG_25

#93 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by RNG_25 »

belfy wrote:u pravu si i tako je!
Slažem se.
Gojeni H

#94 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

Mozda je sva filozofija u ovome:
ST11 wrote:Cockta ili Argeta sa Slo copyrightom ili hrvatskim na moj zivot utjece jednako bitno, tako da te stvari nisu primarna okupacija velike vecine Slovenaca. Svoj nacionalni ponos iskazujemo time, sto gradimo svoju dezelu umijesto da bjezimo vani.
Nadam se da nas slovenski forumas nece zamjeriti sto je njegov (skracen) post postavljen ovdje.
muha_sa

#95 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by muha_sa »

KB9

#96 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by KB9 »

to nisu iseljenici

to su zenskaste kukavice koje ne vole svoju zemlju

njima je inat silan bosanski strani pojam

:bih:
animals

#97 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Gojeni H wrote:Mozda je sva filozofija u ovome:
ST11 wrote:Cockta ili Argeta sa Slo copyrightom ili hrvatskim na moj zivot utjece jednako bitno, tako da te stvari nisu primarna okupacija velike vecine Slovenaca. Svoj nacionalni ponos iskazujemo time, sto gradimo svoju dezelu umijesto da bjezimo vani.
Nadam se da nas slovenski forumas nece zamjeriti sto je njegov (skracen) post postavljen ovdje.
Mozda smo mi Bosanci i Hercegovci, samo avanturisticki nastrojeni i volimo da
upoznajemo nove kulture i obicaje...
ili nam je nasa drzava mala za nasu kreativnost..
fatamorgana

#98 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by fatamorgana »

Reče lik koji je tražio štelu ovdje na forumu za polaganje njemačkog , što li? :wink:
fatamorgana

#99 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by fatamorgana »

animals wrote:
Jel ti polazes pravo na tu zemlju, ili mi iz dijaspore ne smijemo pisati..
ili nas jednostavno mrzis iz neki svoji razloga..
Ma nije se uspiJo ispaliti pa se zad'o u religiju! :lol:
fortaleza

#100 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by fortaleza »

krofnaa wrote:Meni se sve cini da se vrsi kao neka masovna propaganda protiv Bosne, i postao je veliki trend da se Njemacka smatra kao obecana zemlja bosancima. Slusam mlade ljude i svako govori da mu je cilj otici sto prije iz zemlje, sta cu ovdje, ovdje nista ne valja itd. Nevjerovatan fenomen gdje takodje u vecini slucajeva i roditelji ohrabruju djecu da sto prije zavrse fakultete, jezik i da odlaze. Ne samo da je tu zelja vec u mnogim slucajevima i pritisak da mladi ljudi sto prije napuste Bosnu. Onaj ko nije napustio, osjeca se naravno kao da propusta taj neki famozni i bogati zivot koji se zivi u njemackoj, a sustina je da onaj ko tamo ode postane gradjanin drugog reda, radi za minimalac i zivi u kvartu sa komsijama turcima, afganistancima i ostalim dosljama jer sebi ne moze priustiti stan na boljoj lokaciji - niti ce moci za narednih 20-30 godina, ako i tad.

Ako 90% mladih samo gleda kako ce napustit zemlju, onda nasa zemlja nema buducnosti. Ako nemamo ljubav prema domovini i mladi nemaju elana da uloze trud i rad da se nesto promjeni u ovoj zemlji BiH ce ostati najsiromasnija zemlja koja eventualno udje u EU da nam plasiraju jos njemacke markete i onda ode svaka marka u njemacku svakako.
Mi smo pasivan narod koji nema volje ni zelje da se nesto promjeni. Tu utice mnogo i onaj mentalitet sta ce narod reci. Bolje se dokazat narodu da sam u njemackoj iako cu prati guzice, nego u svojoj zemlji raditi i boriti se sa bolju buducnost.

I smatram da se moze promjeniti mnogo toga da se hoce, da nam ulice ne budu pune smeca, da nam gradovi budu lijepi i uredjeni da se zabrani divlja gradnja, da se povecaju vremenom plate makar marku po marku ali da se standard poveca kroz narednih 10-15 godina, da drugi ljudi kada dodju u Bosnu pozele zivjeti u njoj ali za treba borba i strpljenje a ne prva prilika i :run:
Zbog monetarne politike koja se provodi u državama bivše Jugoslavije nemoguće je postići održivi rast BDP-a, te otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da se malo previše kritizira mlade zbog odlaska od pojedinih, jer ipak generacije od 90-tih pa nadalje nisu uzrokovale ovakvo stanje nego im je takvo stanje dano već prije. Rad i samo rad u sustavu koji za određeni trud apsolutno ništa ne vraća je ravno samoubojstvu, nema emocija, nema patriotizma... To su samo apstrakcije za mase, a mladi su to bolje prokužili nego njihovi neinformiraniji roditelji koji su zarad patriotizma u rat išli.

Dva su načina rješavanja trenutne situacije, ono osnovno Bori se ili Bježi. Ova druga opcija je prevladala, jer se u moru nacionalnih previranja te zaglupljivanja mase ne može usvojiti jedinstveni sustav "borbe", a nitko ne želi provesti cijeli život u konstantnoj nesigurnosti i nesređenosti. Vladajućoj strukturi odgovara odlijev ljudi jer se tako rješavaju onih koji bi se pobunili, onih aktivnih, mlađih, obrazovanijih...

"Pranje guzica u Njemačkoj" je bila odlika 60-tih i 70-tih, a danas je jako mnogo stručnjaka koji odlaze, inženjera, pametnih ljudi koji ne bi smjeli ići. Prije su odlazili neobrazovani, danas neobrazovani ostaju u državi, a to može dovesti samo do jednog stanja.

Neobrazovaniji sloj društva ostaje, te se na kraju dovodi do puke gladi onih koji su ostali, neće imati tko gurati ekonomiju...
Post Reply