Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hrle1976

#76 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by hrle1976 »

spreca wrote:Fantje....naj vam resno povem...slabo vam gre ta slovenscina......nehajte se sramotit .....@hrle sploh ti ne gre
Lej modela. Jebo te neboticnik :D
Se ti kar pridruzujem v vsem, v podrobnosti pa ne bi. :D
Tako mnenje je dal najprej moj sosed Šemso, sam pa... saj ves...
So What!

#77 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by So What! »

kozolec wrote:
TRANCE wrote:Kad sam bio u Sloveniji u Mariboru, vidjeh scenu, neki lik prisloni dobar bicikl uz zid i ode u supermarket 50 metara dalje. Kontam neka dilajla, sad će mu neko puhnuti bic u roku 10 sekundi. I tako čekam 5-10-15 minuta, ništa se ne dešava, niko se ni osvrnuo nije za biciklom. Nakon 15 minuta izlazi, sjeda na bic i nastavlja dalje.
Kod nas moraš osigurati bicikl katancem od 10 kila i čeličnom sajlom za liftove, pa opet nakon 5 minuta nađeš samo da je trokut ostao, a točkovi negdje odlepršali :lol:
u ljubljani imaju najam bicikla... 1eur je sedmični upis u sistem godišnji 3eur, posudiš bike, prvi sat vožnje djabana, parkiraš i to je to.
Image
Postoji ista stvari u Sarajevu, nextbike :bih:

Image
So What!

#78 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by So What! »

Prije dvije godine boravio kod prijatelja u Londonu, drže prodavnicu jugo proizvoda uglavnom prehrane.

Odlična prilika za upoznati način života našeg naroda u toj zemlji.

Ima Bosanaca tamo, ali upoznah ih mnogo sa slovenskim pasošem. Znači djeca bosanskih imigranata u Sloveniji koji su imigranti u Engleskoj.

Upoznao sam i nekoliko Slovenaca koji žive tamo, čak i jednog zanimljivog tipa, radio kao kamerman na TVSLO. U London došao za svojom djevojkom i kaže nije loše.

Zemlja koja posjeduje kulturno bogatstvo, a koje nije pastirski rock Bijelog Dugmeta ili Crvene Jabuke već svjetski fenomen Laibach, a nakon njih regionalne senzacije Pankrti, Buldožer, Lažni Franz sigurno su produkt jednog zdravijeg društva.

Rudarski gradovi poput Birminghama su dali Black Sabbath i Judas Priest koji su udarili temelje heavy metalu. Rudarsko Trbovlje je dalo Laibach.

Bend koji je protjeran jer se vjerovalo da su nacisti, a oni koji su ih protjerali bi se prevrtali u grobu, znajući da je to bend koji je nastupao u Sjevernoj Koreji.

Način na koji se umjetnici tamo razvijaju je jasan pokazatelj tog društva.

Dovoljno se provozati Slovenijom, njihovim autocestama, pogledati malo krajolike, industriju, raspored i shvatit zašto su različiti.

Gradonačelnik Pirana i Portoroža je imigrant, crnac, doktor iz Gane. Gradonačelnik Ljubljane je Srbin, dijete imigranata, kako kaže za sebe ateist, ali podržava izgradnju džamije u Ljubljani.

Naša brojna zajednica kojom se ku....mo tamo je dala malo konkretnih izdanaka i ja da sam Slovenac, bio bih Bosanofob.

Nemamo puno šta razglabati, dovoljno je pogledati Alhemiju Balkana, epizode o Sloveniji i sve će nam se samo kazati.

spreca

#79 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by spreca »

So What! wrote:Prije dvije godine boravio kod prijatelja u Londonu, drže prodavnicu jugo proizvoda uglavnom prehrane.

Odlična prilika za upoznati način života našeg naroda u toj zemlji.

Ima Bosanaca tamo, ali upoznah ih mnogo sa slovenskim pasošem. Znači djeca bosanskih imigranata u Sloveniji koji su imigranti u Engleskoj.

Upoznao sam i nekoliko Slovenaca koji žive tamo, čak i jednog zanimljivog tipa, radio kao kamerman na TVSLO. U London došao za svojom djevojkom i kaže nije loše.

Zemlja koja posjeduje kulturno bogatstvo, a koje nije pastirski rock Bijelog Dugmeta ili Crvene Jabuke već svjetski fenomen Laibach, a nakon njih regionalne senzacije Pankrti, Buldožer, Lažni Franz sigurno su produkt jednog zdravijeg društva.

Rudarski gradovi poput Birminghama su dali Black Sabbath i Judas Priest koji su udarili temelje heavy metalu. Rudarsko Trbovlje je dalo Laibach.

Bend koji je protjeran jer se vjerovalo da su nacisti, a oni koji su ih protjerali bi se prevrtali u grobu, znajući da je to bend koji je nastupao u Sjevernoj Koreji.

Način na koji se umjetnici tamo razvijaju je jasan pokazatelj tog društva.

Dovoljno se provozati Slovenijom, njihovim autocestama, pogledati malo krajolike, industriju, raspored i shvatit zašto su različiti.

Gradonačelnik Pirana i Portoroža je imigrant, crnac, doktor iz Gane. Gradonačelnik Ljubljane je Srbin, dijete imigranata, kako kaže za sebe ateist, ali podržava izgradnju džamije u Ljubljani.

Naša brojna zajednica kojom se ku....mo tamo je dala malo konkretnih izdanaka i ja da sam Slovenac, bio bih Bosanofob.

Nemamo puno šta razglabati, dovoljno je pogledati Alhemiju Balkana, epizode o Sloveniji i sve će nam se samo kazati.

Lažni Franz .....Lacni Franc(c s kvacici) a Lacni je kao gladni....Pankrti su isto iz vremena made in YU
hrle1976

#80 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by hrle1976 »

Ja sam u Austriju od turcina cuo mnogo sta losega o Bosancima u Austriji :D

Glavna mu je bila da su nasi postali zesci prevaranti i oni koji kvare odnose u kolektivima.

Pa hajd sad budi pametan.
zg1911

#81 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by zg1911 »

prog321 wrote:neki su toliko ideoloski zatrovani da nisu svjesni koliko je Turska tacnije osmansko carstvo pridonjelo radjanju renesanse, humanizma i progresa u Evropi.

da nije bilo Turaka u centru Evrope, ne bi bilo protestantizma i istorija bi uzela sasvim drugi tok.

ljudi zaboravljaju da su protestanti bili motori razvoja u zadnjih 500 godina.
od njih je sve počelo.
kakva budalaština haha
turska odgovorna za renesansu

renesansa je vezana prvenstveno uz italiju, tj firenzu gdje nastaje u 14. st odakle se širi dalje, mahom na katoličke i protestantsje kršćanske zemlje. imaju turci svojih zasluga, no renesansa nije jedna od njih. u 14. st tek dolaze u europu, a do firenze i italije nisu došli. najbliže renesansi im je hrvatska obala
prog321

#82 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

ako ćemo tražiti dlaku u jajetu Renesansa je apsolutno nebitna za tehnološki i privredni razvoj Evrope sa kojim je dominirala svijet u zadnjih 500 godina.
Renesansa se ocrtava u slikama i pjesmama biblijskih motiva u katoličkoj Italiji.
to nije razlog zašto je Evropa napravili evolucijski skok iznad ostatka svijeta.

za rađanja protestantizma i time povezana odvojenost države i crkve najviše je zaslužna turska prijetnja u srcu Evrope.
znači Turska je indirektno povezana sa tim :-D
zg1911

#83 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by zg1911 »

ti si naposao da je turska utjecala na rađanje renesanse, ne ja

a renesansa je, naravno, bitna za puno toga, samo treba to kapirati
prog321

#84 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

lik iznad mene je naveo renesansu kao jedan stepen razvoja dominacije Evrope.
ja sam na brzinu replicirao.
u pravu si. Trebao sam odmah pojasniti da jedno nema veze sa drugim.
Grof

#85 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by Grof »

Nedavno mi priča jedan Talijan koji živi u okolici Milana kako je prvi put bio u Sloveniji pa kaže kako ga je iznenadila velika kulturološka razlika čim se prijeđe granica između Italije i Slovenije, kaže vidi se odmah da je zemlja bila dio socijalističkog bloka.

Kontam ja wtf :shock: ...šta bi rekao tek da dođe kod nas?! :-) :-) :-)
Edin H.

#86 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by Edin H. »

Grof wrote:Nedavno mi priča jedan Talijan koji živi u okolici Milana kako je prvi put bio u Sloveniji pa kaže kako ga je iznenadila velika kulturološka razlika čim se prijeđe granica između Italije i Slovenije, kaže vidi se odmah da je zemlja bila dio socijalističkog bloka.

Kontam ja wtf :shock: ...šta bi rekao tek da dođe kod nas?! :-) :-) :-)
Je'l na Alipasino? :D
dobojlija81

#87 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by dobojlija81 »

ST11 wrote:U 2015 je u inostranstvu sveukupno zivjelo 13.000 mladih Slovenaca (rodjenih u Slo.) izmedju 25 i 39 godina, mada moze vani raditi bilo ko zeli i kad pozeli.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-tu ... nih/380991

FB grupa Slovenci na Irskem ima 794 clanova.
FB Slovenci na Svedskem slijedi 552 covjeka.
FB Slovenci v Londonu ima 8869 clanova
Ostalih FB stranica na zalost ne nadjem.

Zivim 10 kilometara od AUT granice, do Villacha mi pola sata s autom, do Klagenfurta 45 minuta i od svih poznanika samo jedan automehanicar radi u Villachu. Drugacija je situacija na Stajerskem, gdje Austrijanci zapravo traze nase radnike, da dodju raditi njima, ali to su dnevne migracije.
http://www.zurnal24.si/avstrijski-proiz ... nek-269115

2014 14.000 nasih radi kod njih, znaci da ih svejedno placaju prilicno OK.
http://www.delo.si/novice/slovenija/v-a ... encev.html

Zapravo, sada ce fabriku, gdje radi najvise nasih, radije napraviti u Slo
http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilno ... iji/410211

Neku sliku izseljavanja iz Slo mozes vidjeti i ovdje:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-je- ... /170202020

Znam, da nije sve najlijepse ali kada kazes, da Slovenci bjeze iz zemlje, to je cista izmisljotina, pogotovo ako znas, da skoro ni nema nekih ogranicenja ako zelis napustiti drzavu i izseliti se bilo gdje.

Če nas res poznaš kot lasten žep in če si se naučil slovenščine kot trdiš, posebej v primeru, da ti niti dvojina ne dela preglavic, potem vse spoštovanje, kajti le malo je tistih, ki niso rojeni pri nas, pa vseeno dojamejo to pravopisno posebnost :thumbup: .
nisi upozno zviza :lol:
beobasket

#88 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by beobasket »

Bjeze nasi sa slovenackim papirima. Udaje, zenidbe, braca, sestre, tetke i tako dalje. Rodbinsko spajanje u Danskoj, Svedskoj i tako dalje. Slovenci, mozda pokoji student, strucnjak inace slabo bar moj utisak iz Danske. Imam tetku blizu Ljubljane, i samo masta kako razguliti.
So What!

#89 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by So What! »

Idemo nabrojati samo najveća Slovenska dostignuća, Alhemija Balkana ih je većinom obuhvatila.

Brendovi

- Gorenje
- Elan (poizvode svaku 8. skiju u svijetu)
- Talking Tom (aplikacija koja je downloadovana više od 3,5 milijarde puta)
- Derby (treći izvoznik banana u Evropi)
- Kristal Rogaska
- Cockta
- Piranska sol
- Argeta
- Droga Portorož
- Riba Fonda
- Simčič Vinarije
- Auspuh Akrapovič

Kultura i umjetnost

- France Prešern
- Laibach
- Lačni Franz
- Pankrti
- Mladina
- Magnifico
- NSK

Sport

- Tina Maze
- Peter Prevc (svjetski rekorder u ski skokovima)
- Bojan Križaj
- Jure Franko
- Zlatko Zahovič
- Fudbalska reprezentacija učesnik dva svjetska prvenstva i jednog evropskog
- Slovenija posjeduje najveći broj olimpijskih medalja po glavi stanovnika

...... i još mnogo toga.
prog321

#90 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

nabubao si tu svega i svacega.
elan nije više slovenska firma. Proodata je rusima. I ne proizvodi više skije za skakanje.
takodje Gorenje je prodato.

(ima tu još desetak netočnosti.
mrsko mi sad sve proći :-D )
belfy

#91 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by belfy »

prog321 wrote:ako ćemo tražiti dlaku u jajetu Renesansa je apsolutno nebitna za tehnološki i privredni razvoj Evrope sa kojim je dominirala svijet u zadnjih 500 godina.
Renesansa se ocrtava u slikama i pjesmama biblijskih motiva u katoličkoj Italiji.
to nije razlog zašto je Evropa napravili evolucijski skok iznad ostatka svijeta.

za rađanja protestantizma i time povezana odvojenost države i crkve najviše je zaslužna turska prijetnja u srcu Evrope.
znači Turska je indirektno povezana sa tim :-D
:zid:
prog321 wrote:nabubao si tu svega i svacega.
elan nije više slovenska firma. Proodata je rusima. I ne proizvodi više skije za skakanje.

a sa ovim bih se slozio.
prog321

#92 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

a zašto lupaš glavom ??
belfy

#93 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by belfy »

prog321 wrote:a zašto lupaš glavom ??
zato sto bi pojasnjenje koliko si u krivu zahtijevalo barem dvije stranice teksta, pa pomislih da je lakse isaretom...
prog321

#94 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

tipican odgovor kad nemaš osnovnog znanja :-D
belfy

#95 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by belfy »

prog321 wrote:tipican odgovor kad nemaš osnovnog znanja :-D
upravo takav si dao sada. imas ogledalo?

ako ti smetaju moji odgovori onda mi ne postavljaj pitanja. ne glumi uvrijedjenu mladu.
So What!

#96 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by So What! »

Kažem ti Alhemija Balkana ih posjetila sredinom prošle godine i snimila, pored skija proizvode i jedrilice. Rusi jesu kupili kompaniju, ali je ona i dalje slovenačka i zadržala je primarnu djelatnost.

Nisam nabubao ništa više, sve ostalo je njihovo. Provjereno i argumentovano, ako tvrdiš da nije, argumentuj i ispravi me. Ni ja ne volim živjeti u nezanju. :D
HardcoreMX

#97 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by HardcoreMX »

Kapital ne poznaje nacionalnost.Može se samo donekle govoriti o općem standardu u nekom okviru,ali i to je daleko od realne slike.
prog321

#98 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

So What! wrote:

Kažem ti Alhemija Balkana ih posjetila sredinom prošle godine i snimila, pored skija proizvode i jedrilice. Rusi jesu kupili kompaniju, ali je ona i dalje slovenačka i zadržala je primarnu djelatnost.

Nisam nabubao ništa više, sve ostalo je njihovo. Provjereno i argumentovano, ako tvrdiš da nije, argumentuj i ispravi me. Ni ja ne volim živjeti u nezanju. :D
naravno da si nabubao jer si nešto vidio preko tv bez želje za dubljom analizom.
od svih tih kompanija i proizvoda sto si NABUBAO Slovenci ne drže skoro nijednu više u vlasništvu. Sve su rasprodali. Cocktu, argetu, bakinu corbu i ostale prehrambene proizvode kupila je Atlantic grupa iz Hrvatske koja ima najviše zaposlenih baš u HR i Srbiji. u Sloveniji nema više od 15% svih radnika.
Derby banane drži Izet Rastodor , musliman iz Crne Gore.
rekoh već Elan ne proizvodi više skije za skakanje po čemu su bili poznati u svijetu jer je ruski vlasnik zabranio.
i tako dalje i tako više. :-D
So What!

#99 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by So What! »

prog321 wrote:
So What! wrote:

naravno da si nabubao jer si nešto vidio preko tv bez želje za dubljom analizom.
od svih tih kompanija i proizvoda sto si NABUBAO Slovenci ne drže skoro nijednu više u vlasništvu. Sve su rasprodali. Cocktu, argetu, bakinu corbu i ostale prehrambene proizvode kupila je Atlantic grupa iz Hrvatske koja ima najviše zaposlenih baš u HR i Srbiji. u Sloveniji nema više od 15% svih radnika.
Derby banane drži Izet Rastodor , musliman iz Crne Gore.
rekoh već Elan ne proizvodi više skije za skakanje po čemu su bili poznati u svijetu jer je ruski vlasnik zabranio.
i tako dalje i tako više. :-D
Fulaš poentu svega. Cockte može vlasnik bit i Čečenac, ali ona će oduvijek biti slovenski produkt isto kao što će Vegeta biti hrvatski proizvod.

Pogledaj malo emisiju i čak Izo Rastoder sebe vidi kao Slovenca. U Sloveniju je otišao da bude doktor. Zašto nije postao kralj banana u Hrvatskoj.

Već sam gore nabrajao, država koja ima crnca za nčelnika jednog od njaljepših gradova, Srbina za načelnika glavnog grada, prihvatila muzičare i umjetnike poput Đurića i Lošića, a glavna radijska zvijezda im je Bosanac.

Nije poenta u čijem su vlasništvu te kompanije, sve su to izravni slovenski proizvodi i oni ponovo izmišljaju nove stvari poput mačka Toma, kojeg su isto prodali.
prog321

#100 Re: Zašto su Slovenci toliko napredni i koliko bolje žive od nas?

Post by prog321 »

nisam ja ni rekao da su Slovenci dalabu.
samo nisu bogom dati i ne odskacu puno od ex komunisticke regije.
najvecu slavu su dozivjeli upravo u Jugi.
malo srece da su se uvalili medju uspjesne komsije.
i svidja mi se urednost.

to je u biti to :-D

ps.
to o cockti je cisti nonsense. Nemoj ponavljati.
ne mozes prodati auto i reci da je jos uvijek tvoje. :-)
Post Reply