seln wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Scapegoat
U danasnjem dehumaniziranom drustvu, gdje neki mladoliki tipovi glatkog osmijeha propisuju sta je standard, a masa slijepo slusa, uvijek dobro dodje zrtveni jarac. Na Jevreje vise ne smiju (bar otvoreno), na homoseksualce takodje... dobro, nigger je siva zona, zvanicno ne smiju ni na njih, ali ih pod izlikom provodjenja zakona ubijaju ko miseve...
aliiiii... za potpuno legalnu mrznju, tu su pusaci. Sa istim onim prorockim zarom kojim su Jevreje zvali trovacima bunara i kradljivcima djece, danas se pusaci nazivaju trovacima cistog (buahahahhahahah) zraka, neprijateljima zajednice koji trose zajednicki novac...
sljedeci na listi za odstrel su gojazni. Vec se pocinje mutiti i protiv njih (vitki, branite se! ne kupujte kod debelih!)...
a potpuno neprimjetno, bez osjetne kampanje, na rub drustva su gurnute razlicite kategorije stanovnistva.
Jeste li primjetili da je sramota biti star i imati bore? Jeste li i vi jedan od izroda koji nema sve ravne i bijele zube, prav nos, lijepo oblikovane usi, gustu kosu?
Cesto me strecne cinjenica da sam prozivio vise od pola zivota, da mi nije ostalo jos mnogo godina... ali, onda pogledam "vrli novi svijet" i kazem "eto vas tamo".
realno gledano nepusaci su zdraviji i izgledaju mladje, nemaju bora ili imaju visestruko manje zato jer je unosenje dima u organizam stetno, da se ne lazemo. unistava pluca prvenstveno, utice na sve organe, ukljucujuci kozu.
a zubi su posebna prica.
nepusaci su u boljoj formi, imaju vise vremena u zivotu
i ne postoje pasivni predebeli, a pasivni pusaci postoje.
shvatam ja cejf, merak, slobodu, tradicju blabla ... ali medicina je rekla svoje.
a drzava je kapitalista, cista ekonomija, zdrav covjek vise zaradi, ne visi na bolovanju i nema troskova lijecenja.
uz to pusac trosi 10-ak eur za kutiju dnevno, iliti 600 km =300 eur mjesecno ... 3600 eur godisnje ... puta x godina ...